Quantcast
Channel: Predatorfishing my way by Luis Rasmussen. Sveriges ledande och lärorikaste Predatorblogg.
Viewing all 378 articles
Browse latest View live

Test av doftämnen i Sardiner.

$
0
0
Alla har vi drömmar och min var att det skulle vara ljust och fint på lördagsmorgonen. Jag möttes av en tjock dimma och framåt dagen skulle regnet komma och det är inte det optimala för gäddfiske. Men vad gör man, som sagt tiggare kan inte välja och man får fiska dem dagarna var man är ledig från jobbet och bara göra det bästa av situationen.

Jag valde Badplatsen och Udden vid Linnéasjön, ett området var det ibland går in större gäddor, men oftast rör det sig om mindre och det skulle passa mitt syfte, nämligen att testa lite olika doftämnen och se vad som var bäst eller skulle den naturliga doften från Sardinen räcka? Ska tillägga att dessa nämnda dofter kan använda i alla typer av betesfisk för gädda.
Dimman lättade framåt förmiddagen.
3 plus i luften, dimmigt och en fuktighet som hette duga. Nåväl, grejerna fann snabbt sina platser och så även spöna och det lilla camosheltret kom upp, det finns beskrivit på karpbloggen och jag måste säga att det är bra skydd för en ringa peng.
Sardiner och test av doftämnen.
Här rör det sig om Lobster, Squid, Sardin, Krill och  Shellfish. Alla från Karpfiskebutikens hylla och jag började med Lobster och Squid och det dröjde inte länge förrän dessa dofter hade gett mig mig två mindre gäddor, så far, so good.
Det är viktigt att man får minsta indikation från fisken.
Efter dessa fiskar testade jag Krill och Shellfish i var sin Sardin och nu blev väntan lite längre. Första nappet kom efter ca 30 minuter, helt klart en större fisk som jag tyvärr skulle tappa. Jag såg den och bedömer den till 6-7 kilo kanske, svårt att se och säga. Den hittade Krillsardinen!
En snipa och ett par följare på denna.
Ut med en ny Sardin på samma plats och igen med Krilldoft, lite kaffe och en cigg och sen körde jag lite med klubban och detta avbildade Jerkbait. Det gav en liten gädda och jag hade ett par tveksamma som följde betet.
Sardin och Krilldoft.
Ny kaffe och cigg och avbröts min fikapaus till tonerna från larmet, någon hade hittat Sardinen med Krilldoft igen och den ligger här på mattan, ingen stor fisk, men bättre än inget. Krillen hade visat mig vad jag trodde, den funkar!
Bra skydd denna regniga dag.
Det var fint regn till en början, men det skulle öka lite och för det mesta satt man inomhus i camon och myste med kaffe och lite goa mackor. jag hann precis lägga undan kameran och sen kom nappet på spöt framför mig ... Shellfishdoften!
Sardin med Shellfishdoft.
Igen ingen större fisk, men väl bättre storlek. Lite sprattel blev det innan den gick i håven. Shellfishdoften hade gjord sitt och det skulle bli en snipa till på just den doften, den nappade innan jag hann montera min indikator.

Så om jag räknar rätt så blev det 5 landade fiskar denna dag och dem större kom på doftsatta Sardiner, så testet gick bra och det ska bli tester framöver, nu var vädret håller sig milt. Vädret var inte det bästa, dimma, regn och mörke, storleken på fiskarna är inget vi kan välja, så jag ska inte klaga, det kan andra göra.
Spara dem till mäsk eller till din Kebab-rigg.
Jag ser att det kanske finns en möjlighet för lite fiske under morgondagen om inte jag får jobba, så jag har mäskat lite i gölen och kanske kommer jag ut en stund på morgonen, vi får se hur det blir.

Ta det lugnt i julstressen och ta det försiktigt i trafiken, gör det och kom fram hela, ingen klagar om du/ni kommer en halv timme senare eller missar Kalle vid 15.00. Skitfiske på er! 

God jul och gott nytt år!

$
0
0
Jag ska passa på att önska er alla en god Jul och ett riktigt gott nytt år! Jag ska inte tacka för det gångna året än, det finns några dagar kvar och kanske blir det någon fin firre eller så hittar jag på något vettigt att babbla om.

Jag skickar även en tanke till alla, som i dessa tider har det svårt och främst tänker jag på dem hemlösa, på barnen som får illa, på dem ensamma och på dem äldre inom vården. Dem sistnämnda har det ganska bra och jag ska göra mitt till i morgon på jobbet, så dem känner att dem får en trevlig julafton.
Merry Christmas!

Lite tips bland julmaten.

$
0
0
Jag var ute dagen innan julafton, men någon julklapp i form av en gädda, det skulle jag inte lyckas med! Brukar inte blanka på gädda så värst ofta, men denna gång gick jag bet och det ska jag ändra på i dag, hoppas jag!

I stället för fisk, så blev det lite bilder som förhoppningsvis besvarar en del av era frågor, lite tips finns det nog också bland dessa bilder och så ska vi inte glömma att vinterrean hos Karpfiskebutiken pågår fram t o m 31 Jan-20 och att Förordern med rabatt på allt, starter den 3 Januari. Så där finns pengar att spara!
Viktiga verktyg för gäddfiskaren.
Jag börjar från vänster: En kraftig lång tång för att lossna krokarna, en Peang för att lossna krokarna på lite mera delikata ställen inne i gäddans käft. En kraftig avbitartång, som skall kunna klippa sönder trekrokar utan problem! Bra för krokar som sitter illa till och kanske råkar du få en krok i dig.

Sen har vi en Sekatör! Ni vet nog alla om den där berömda grenen, som är i vägen just där, var du vill fiska. Ta bara grenen! En liten smidig Lie, som enkelt tar bort lite vass, så du får ut spöt där du vill och slutligen en vass kniv, för att dela dina betesfiskar och en massa annat, det var vad jag släpar med mig.
Här finns allt jag behöver för en dags gäddfiske.
Denna lilla bag tar alla småsaker, verktyg, hagel, lite flöten o s v, i princip allt jag behöver för att kunna meta gädda under en dag. Resten som inte får rum hamnar i spöbagen, enkelt och effektivt.
Mitt säte och Fox bagen får rum.
Någon stol använder jag sällan under gäddmetet, då jag flyttar mig ofta, ger sällan en plats mer än 30 minuter. Foxbagen går ner i denna 15 liters hink, våg, handduk och långa tången får rum bredvid bagen, mössa, handskar och solglasögonen får plats mellan bagen och locket.
Enkelt att vara rörlig.
Hinken och mattan, en liten freezer bag för mina beten och spöbagen, det gör det enkelt att Leapfrogga, var man flyttar ett spö i taget, eller helt enkelt byter plats.
Vatten är viktigt!
Ett sant påstående, utan vatten överlever inget. Jag tänker mest på fiskens välbefinnande och att du kan hålla den blöt, men samtidigt ren, för du vill väl ha drömgäddan ren och fin eller hur.

Handduken är bra att försiktigt torka ren fisken, men även att ha blöt över fisken under fiske i minusgrader. Fenor och ögonen är väldigt känsliga för låga temperaturer, så glöm aldrig vatten och handduk.
Ett väldigt bra tips för gädda.
Jag kan rekommendera er denna doft för era deadbaits, sist gick det hela fel och jag blev utan fisk. Denna brukar vara ett säkert kort och likaså Tandem Baits Shellfish, bra mängd med effektiv doft till ett bra pris. 
Håll dig en bit från spöna vid fiske nära land.
Ett litet tips är att du prova nära land, finns det bara tillräckligt med djup, så går gäddorna väldigt nära ibland. Lägg ut dina beten och håll dig undan, spring inte runt, gäddorna känner detta och dem ser dig ... Bara ett tips på vägen.
Mäska runt ditt bete.
Jag vet att jag tjatar öronen av er, men att mäska har stora fördelar under fiskets gång,. Testa själv att fiska med tre spö och mäska på ett av dem och jag garanterar att du/ni kommer att märka en markant skillnad.
Tills nästa gång ....
Som sagt någon julgädda fick jag inte, det gör inget, jag överlever och så gör gäddorna, dem fick lite julgodis på några ställen och snart ska jag pysa ner och se om dem vill leka lite under dagen. Kanske? Kanske inte, den som provar, får se!

Karpfiskebutiken har redan bra priser på sitt sortiment och med vinter rea och den kommande Förordern, så blir det nog inte billigare. Kolla över dina grejer inför kommande säsong och passa på att komplettera nu var det finns möjlighet att spara en slant. Skitfiske och god fortsättning på julen!

Tuffa tider!

$
0
0
Tuffa tider, det är bara förnamnet! Jag har hör och häpna blankat 3 gånger i Svarte göl, ett vatten som hyser gott om gäddor i varierande storlekar. Jag vet inte riktigt vad som händer, är det en förbannelse eller vad?

Jag har fiskat på varje kvadratmeter av ytan och med alla metoder, beten, dofter och lite till, men  dem gröna slynglarna håller sig undan av någon anledning! Hur det kan gå från 5 landade på en förmiddag till zero över en dag, är lite svårt att förklara, men så är läget!
Kylslaget fiske igår!
Hur eller hur, faaan den som ger sig och när kylan kom över natten , tänkte jag att det kanske skulle kunna ge en öppning och en firre. Så jag provade igår och hann inte få ut andra betesfisken, för en gädda hittade min utlagda Sardin.

Men gädda släpper betet och sen var det över för dagen och jag provade allt jag besitter när det gäller gäddfiske. Förbannelsen ligger kvar och nu är det upp till Rasmussen att bryta den!
Is i kanterna runt gölen.
Driftande bete gav inget, Sink and Draw likaså och inget på statiska beten med olika dofter, ja där var det samma visa och hopplösheten infinner sig.

Ett ställe jag hade on my mind, var täck av 6 mm is, så den tanke gick inte heller och det blev kaffedrickande i en seg väntan.
Det var inte lätt att fiska med Jerkbaits som synes.
Lite ironiskt började jag med lite tidsfördriv, att vifta med Jerkspöt och det gick ju strålande eller hur? 6 kast och hela skiten frös ihop och det lades åt sidan och under en kopp kaffe fick tanken på en fråga från Samuel och hans kompis i  Växjötrakten.

Deras fråga var hur man fiskar över gräsbottnar utan att gäddorna märker motstånd från sänket och det finns lite där att tillägga, så under min tristess tog jag lite bilder och hoppas det ger grabbarna ett bra svar på deras frågor.
Flytande bom och 2-krokstackel.
Flytande bommen har ni sett häromdagen, den håller linan över gräset och ser till att linan glider obehindrad genom run-ringen och det tunga sänket ser till att inte linan flyttar sig i sidled, so far, so good!

På bilden har jag ingen Up-trace och det funkar med den typen av flytkraft jag kommer till, men om ni injekserar luft eller har sämre flytkraft, så är en Up-trace ett måste, då betesfisken kan sjunka och lägga sig på huvudlinan och det blir inte bra om gäddan får huvudlinan i käften.
Anpassa en bit High intensity foam till betesfiskens storlek.
Jag använder en hård foam som har en enorm flytkraft, så pass att den biten på bilden gör att jag kan fiska min mört ända upp till ytan och det ända som håller den nere är min Drop-off indikator och därför behöver jag ingen up-trace.

Anpassa flytämnet till betesfisken, så det passar från gällock till analöppningen och klipp till en liten spets, som gör det enklare att föra in flytämnet.
Vidga analöppningen med hjälp av en Peang.
Montera dina krokar i betesfisken och sen vidgar man analöppningen med hjälp av en Peang eller en tång. Lagom stor öppning för att flytämnet trycks in lite tight.
För in hela foambiten i betesfisken. 
Nu för man in flytämnet helt, så att inget sticker ut och det gör enkelt med en Peang, blir det motstånd, så kan du ha kommit åt en krokspets, så kolla detta, annars är det bara att fortsätta till hela flytämnet är inne i betesfisken.
Tillsätt 2 ml av valfri doft och gör det på flera ställe i betesfisken.
Antingen fiskar du med betesfisken som den är, naturlig doft eller så injekserar du 2 ml av valfri doft med en spruta och gör det på flera ställen i betesfisken.
Kolla att din fisk verkligen flyter!
Det är viktigt att du kolla att din betesfisk verkligen flyter som på bilden! Man ser även här hur Laxoljans budskap sprider sig. Jag funderar lite över hur jag kan blanka 3 dagar med dessa beten, som med sin synlighet och doft i det klara vattnet inte ger fisk .... Verkligen skumt, men fakta!
Lägg ut din väldoftande pop-up fisk.
Nu är det bara att placera din betesfisk, veva ifatt linan till blyet och montera din indikator och glöm inte att ha lina i ditt nappalarm och att aktivera detta, annars är du illa ute och gäddan också.
Så ska din Drop-off indikator sitta, då indikeras alla napp!
Jag vet att jag prediker detta ofta, men det är så viktigt att du får en tidig indikation på att gäddan är framme. En gädda kan svälja ditt bete på platsen, men den kan inte lyfta betesfisken utan en indikation på larmet eller indikatorn.

Vid fiske med glidande tungt bly kommer indikatoren att dras av linan och falla till marken och larmet hörs. Vid fiske med endast några SSG-hagel kan gäddan ta betesfisken och gå mot dig och indikatorn faller sakta och går gäddan från dig med betesfisken, så faller indikator till marken.

Med rätt avstånd mellan dina krokar, anpassade för storleken på din utvalda betesfisk, så skall du kroka direkt gäddan tar ditt bete. Vänta inte!

Gäddan tar oftast sina beten från sidan eller huvudet först och är det en gädda som är värd att landa, så krokar du den. En missad fisk är oftast en mindre fisk som har fått krokarna i käften och den lilla behöver vi inte fånga.

Det var det hela för denna gång, segt fiske, kyla, svar till grabbarna och blankpass ... det kan bara bli bättre framöver och det ska jo bli lite varmare framöver och vem vet, det kanske får dem att äta? Skitfiske på er och god fortsättning!

Gott nytt år!

$
0
0
Gott nytt år och stort tack för det gånga!

Spanska Makrillar!

$
0
0
Jag börjar med att önska er alla en riktig god fortsättning på nya året och därmed en förhoppning att 2020 ska bli ditt bästa. Själv tycker jag att det har börjat bra, småkronorna trummar på i JVM och på lördag 15.00 skall vi stoppa den röda maskinen från öst och hoppas våra Finska vänner visar Kanada vart skåpet ska stå. Lyckas detta, så kan det bli riktigt roligt i finalen.

En annan sak som är lite roligt, är att jag i dag fick tag i Spanska Makrillar! Vanlig Makrill vet alla som har provat, att de är effektiva för gädda och det ska bli spännande att testa dessa inom kort. Kanske kan dessa få gäddorna att öppna käften, så att jag slipper att blanka för fjärde gången?
Spanska Makrillar.
Två påsar för test och Alibabba ville ha 40 spänn av mig på grund av han inte kunde sälja dem! Funka dessa beten, vilket jag tror, så kommer han att få ta hem till mig.
Samma form som vår Makrill, men lite annan färg.
Storleken är perfekt och man kan använda dem hela eller halva och retsen kan gå till mäsk eller till en Kebab-rigg. Dofter som vår vanliga Makrill och varför skulle dessa inte fungera, tror det är självklart!
Beskrivning av dessa gäddbeten.
7 fiskar i varje 1 kilos påse, så kan ni själv räkna ut medelvikten per fisk. Det är inte samma fisk som vår vanliga Makrill, formen är den samma, men färgmönstret skiljer sig och det latinska namnet är Scomber Colias, var vår vanliga Makrill heter Scomber scomber. Jag tror inte att Esox Lucius bry sig!
Lyfthjälp från Quantum Tackel  Mr.Pike.
Lite lyfthjälp finns att tillgå för att lyfta eller få dessa spannjakker att flyta eller sväva över bottnen. 3 olika storlekar för olika betestorlekar finns i paketet, som kostar 59 kronor och du hittar dessa hos Karpfiskebutiken.
Leeda Pike Float kits 15 och 25 gram.
På samma ställe hittar du dessa enkla och effektiva paket med hela kittet för flötmete och igen är prislappen på 59 kronor och du väljer mellan 15 eller 25 gram, enkelt och effektivt!
Innehåll och diverse tips!
Bra beskrivning och bra tips för er som är nya i gamet och t o m jag som är gammal på gäddfiske tycket dessa kit är bra och har bra prissättning.

Kittet innehåller 1 flöte, 2 krokstackel, flötesstopp, 4 flötesstopp, 4 hårda beads, 2 stycken bufferbeads, sänke och tacklet har två baitflaggs.
Beskrivning och How to do it!
 Klicka på bilden för större bild och se hur du ska tackla upp detta kit.
Nya tackel i size 8.
 Jag gjorde lite nya tackel under förmiddagen, ting och saker slits eller blir skrynkliga och det vill jag inte använda. Så 8 nya tackel med 8:ans Trekrok kom till världen och det ska bli kul att fylla dessa med Spansk Makrill .... Faaan, nu blir man sugen på fiske!
Super mjuk 19 trådig wire.
En del har ställd mig frågan om vilken wire jag föredrar till mitt fiske, svaret är denna Franska 19 -trådiga wire från Cannnelle, den heter Mega-flex och den känns nästan lika mjuk som en nylonlina i 0,30 mm.

Väldig lätt att crimpa, tvinna och jag knyter en ögla i änden med en Figure 8 knot och den har aldrig gått av och den har klarat sig dem gångerna var en gädda har råkat tugga i den!
Vi får se vad nästa pass kan ge.
Ha det gott och än en gång god fortsättning, hur dessa Spanska väldoftande fiskar fungerar för gädda, ja det lär ni nog få se här snart ... hoppas jag! Skitfiske på er!

NGT Large Camo Carryall och fortfarande inga gäddor!

$
0
0
Det har gått troll i mitt gäddfiske, fjärde passet och fortfarande ingen gädda, inte ens ett napp! Jag fattar inget, jag har provat allt jag kan komma på, men det vill sig inte och man får nog söka sig ett annat vatten ett tag framöver.

Jag har kört med olika beten, flyttat på dem och även fiskat stationärt över ett par timmar på varje plats. Naturella beten, färgade beten och beten med olja eller annan doft. Fiskat på bottnen och hela vägen upp till ytan. Driftat under blåsiga dagar, provat Sink and Draw, knyck i mina beten och spinnfiskat med deadbaits och provat med Jerkbaits. Det är stendött och jag begriper det inte!
Fjärde morgonen jag ställde upp tidigt.
Jag vet att det finns gott om gädda i gölen och det i blandade storlekar. En normal dag ligger man på 3 - 6 fiskar landade och sen detta?

Jag kollade lite på Youtube och hittade en ganska intressant teori från en kille som också hade stora problem i sitt hemmavatten. Han menar att vädret är så pass milt att gäddorna tror att vårens lek är i antågande och samlas på enstaka platser i sin väntan.

Så skulle det kunna vara, men jag har nog haft mina beten på varje kvadratmeter och inget händer? Visst kan det vara lite tjurigt just när gäddorna leker, men det går alltid att reta upp en gädda till hugg under dessa stunder och det sker enligt sättet: Man hotar och försvinner inte det störande, så äter man upp det och får lugn till sexakten.
Skulle dessa beten hjälpa mig?
Jag trodde att mina spanska vänner skulle ge mig ett litet övertag, men inte! Dessa provades hela, halva och som Kebab med lite bitar runt krokbetet.

Detta lockar inte ens fram någon fisk! Jag vet att slänger man en dålig betesfisk i kanten, så tar det max 30 minuter och den är borta, har sett detta flera gånger.
Makrillo Espanjol ute, föga hjälpte det!
Någon förbipasserande sa att dem är uppfiskade! Eller hur! Så duktiga är inte den matfiskande skaran och förövrigt så landade jag 4-5 fiskar innan dessa 4 vidriga passen började. Dem finns där, men dem nappar inte och jag får inte kläm på varför eller vad som är felet, men det kommer att lösa sig!
Sardinen ute, men tyvärr ingen gädda.
Jag får prova igen längre fram och under tiden fiska i andra vatten och se om denna trend av blankpass kan brytas, så på den vägen kommer det att bli. Jag passade på senast jag var ute att ta lite bilder på en fin och rymmlig Carryall från NGT och den hittar du hos Karpfiskebutiken för endast 299 kronor.
Väldigt mycket väska för 299 kronor.
Detta en en större Carryall som med sin rymlighet, tar allt vad du behöver för ett dagpass. För min del passar den perfekt för fisket jag bedriver efter gädda och den passar även för annat fiske eller för mat mm under längre tid vid vattnen.
Bra vaddering och väldigt gott om plats för dina saker.
Här en bild hemma. Stort huvudfack, 2 större sidofack och ett fack på utsidan, samt mesh pockets för saker du behöver snabbt.

Justerbar axelrem, bra vaddering i fickorna och axelremmen, kardborrelåsning av bärhandtagen, bra kraftiga dragkedjor och 100 % vattentät. Gummifötter och en löstagbar stadig platta inuti som ger det hela stadga under transport.
NGT Carryall, perfekt för dagpassen mm.
Jag vet inte om denna typ av camo passar dig, mig gör det inget. Huvudsaken är att man får med sig allt i ett kit och det gör du enkelt med denna prisvärda väska.
Stort huvudfack med gott om utrymme.
Större box, kamera, flavours och rig bin täcker bara bottnen av denna Carryall, i sidofickorna får du rum med våg, handduken, pannlampa, handskar, mössa och eventuellt en del Jerkbaits.
Här får även Fox bagen rum eller freezer bag.
Min Fox bag får rum eller om du har en freezer bag för dina deadbaits och fortfarande är där gott om plats för kaffetermosen, mat och en extra tröja och i ytterfacket får dina verktyg eller indikatorer rum.
2 större sidofack med meshpockets.
2 stor sidofickor med mesh pockets och här ser du den kraftiga dragkedjan. Jag gillar utformningen av dessa fickor, det blir som ett litet lock som låses och inget vatten ligger mot dragkedjan och kan med tiden tränga in i fickan. Mycket bra tänkt och denna väskan blir din för 299 kronor.

Det var allt för denna gång, nästa gång tittar vi lite på en fråga jag ofta får, nämligen hur man lossnar krokarna på det bästa sättet, utan att gäddan eller du skadar dig. Till dess ha det gott, god fortsättning och skitfiske på er!

Hanterar du gäddan rätt?

$
0
0
Jag tänkte visa dig hur du kroka loss din gädda på det mest skonsamma sättet som finns, det blir med lite lånade bilder från Graham Wialls och som sagt bilder säger mer än tusen ord.

Vad många inte förstår är att vi måste respektera våra fiskar oavsett art och behandla dem på bästa sätt. Hur många fiskar som varje år får sätta livet till, vet jag inte, men det är många och vi måste förstå att vi har ett stort ansvar i vår hobby.

Tar vi till exempel vår älskade gädda, den behandlas ofta väldigt illa och jag ska ge lite exempel: I fettfena vatten anses den som Pest och Kolera och slängs levande i skogen för den äter dem fina Öringarna! 

Jag ser på Youtube hur man behandlar mindre gäddor, man kastar i dem, man sliter ut krokarna o s v. Men hugger en 8 kilos, så är det hela en annan historia, då är man försiktig med fisken, man lossna krokarna på ett bra sätt och man håller fisken tills den simmar iväg för egen maskin.

Vart ligger skillnaden? Vi vill alla fånga den där vackra 8 kilos gäddan, men enormt många mindre gäddor får aldrig chansen att leva så länge och jag vill gärna att du rannsakar dig själv, är det något du kan bli bättre på i hanteringen av dina fiskar.
Lägg gäddan på rygg på din matta.
Många är rädda för gäddan, den har jo tänder och kan skada dig, visst har den tänder, 700 ungefär och visst kan det blir så att du får lite mindre sår från fisken, men följ dessa råd och verken du eller fisken tar någon skada.

Håva fisken och lägg den på en blöt matta, lossna krokarna direkt om det går och sen från håven, inte tvärtom! Sitter krokarna en bit in i fiskens mun, så lägger du gäddan på rygg och håller fast den med dina knä som visat på bilder. Se till att mattan och dina kläder är blöta, så inte fiskens slemlager skadas .... Som du förstår så passar inte Armani kostymen för fiske!
Vik försiktigt ut gälarna.
Väl på rygg, ligger fisken stadigt och nu öppnar du gällocket och där ser du dem röda bågarna som du ska undvika. Dessa är livsavgörande för fisken och där sitter en massa vassa tänder också.
För in handen utan att komma emot gälarnas vassa tänder.
Du ser att mellan dessa gälbågar och insidan av kinden, så finns det ett mellanrum och här tar du ett stadigt grepp och det greppet släpper du inte. Du måste hålla stadigt även om fisken vill börja sprattla.
Lyft upp underkäken försiktigt.
När du har tagit detta grepp, du ser på bilden ovan hur det blir. Gäddan kan inte tugga i dina händer och den håller sig stilla och lugn och du kan lokalisera vart dina krokar sitter.
Nu kommer du åt dina krokar.
Den ända rörliga delen i gäddans käft är underkäken och den håller du i ett stadigt grepp och nu lyfter du försiktigt lite till och käften är helt öppen och du kan ta ut dina krokar.

Sen är det frågan om hur krokarna sitter. Var väldig försiktig om någon krok sitter i gälarna, ibland får man klippa sönder kroken för att få loss dem och hur många gör det? Att förstöra ett tackel på grund av en snipa?

Du fattar eller hur? Vi måste för den lilla snipan kommer en vacker dag om alla sköter sig, blir en stor och vacker fisk, en fisk vi alla gärna vill fånga. Tänkvärt!

Man fiskar med drag eller dylikt och gäddan suger i sig betet och man har inga verktyg, vad händer? Jo draget kostar 69 spänn, så det måste ut, gäddan kan bita mig, så lika bra att vi klubbar den och tar ut draget när den har slutet röra sig! Någonstans i detta har vi nog alla varit någon gång som barn och vi bör lära ut detta.

Man har ingen håv och en stor fisk dras upp på land i grus eller bland stenar. Håller linan klubbas fisken eller så går linan av och fisken kanske får sin frihet med draget i halsen och enorma skador på kroppen, vilket är bäst? .... Kanske dags att ha med sig en stor håv vore det bästa.
Viktiga verktyg för Gäddfiskaren.
Nog om dessa fiaskon, jag skulle kunna skriva en bok om hur det misshandlas fisk, det måste till en skärpning om vi vill behålla ett fint och ökande gäddbestånd i vårt avlånga land.

Vi behöver inte bara en matta och en håv, vi behöver verktyg för dessa "farliga" fiskar med stora tänder och jag börjar från vänster på bilden: En lång tång antingen rak eller lite böjd, dessa finns att köpa i fackhandeln. Oftast är spetsen på tången lite klen och du kan slipa ner spetsen lite och därigenom få mer kraft och bättre grepp om dina krokar.

Nästa är en vanlig tång, nog den jag använder mest och den har avbitarfunktion. Nästa är en avbitartång och den skall vara såpass kraftig att du enkelt kan klippa sönder en trekrok, både på drag 2-krokstackel och även den grova krokarna på Jerkbaits, så testa innan du köper eller fråga någon som vet.

Sist är det en lång Peang, ett väldigt bra verktyg om krokarna sitter på ömtåliga ställen som typ gälarna och ett bra tips som jag använder är att låsa fast Peangen i wiretafsen och jag kan sträcka ut wiren med Peangen i munnen och med tången lossna mina krokar.

Det var lite om hur du tar hand om fisken, sen behöver du lite vatten i din närhet för att hålla fisken ren eller tar du bilder med gräs mm på fisken? matta är viktigt och likaså att håven har rätt storlek. Just det med håv, jag kommer nästa gång att recensera en 50 Tums håv som är perfekt för just gäddfiske och faktum är att den är såpass bra att jag tog hem 2 stycken, just till mitt gäddfiske.
Skitfisk på er alla!

NGT`s 50 "" Dual Specimen håv med dubbla Netfloats och Spridarblock.

$
0
0
Som utlovad senast, kommer här min recension på denna håv. 50 tum är för många kanske för stor, men den finns även i en 42 tums modell, själv valde jag 50 tum till mitt gäddfiske.
Jag ska nämna att det rör sig endast om själva håven och spridarblocket, så har du inget håvskaft, så får du investera lite extra.

Vad får du då för den nätta summan av 198 kronor? Jo, häng på och se själv, det blir inte bättre för den pengen!
NGT`s 50 tummare!
Du får en stor håv med 127 cm långa armar och du får ett spridarblock i metall och en lite längre mässinggänga än vad som är vanligt. Du får en håv med två typer av nät, armarna är av glasfiber och den är inte tung eller svårhanterlig.
Dubbla Netfloats.
Håven har två stycken netfloats som gör det enkelt att landa fisken och du är garanterad en flytande håv om du behöver vada ut till fisken.
Spridarblock i metall.
Håvens armar har var sin metallholk som trycks i i spridarblocket, Glasfiberarmarna är ihålliga och det minskar vikten väsentligt. Håven är av typen Bowframe och har ett djup på 90 cm och det är bra, då slipper vi att gräva fram mindre fiskar bland maskarna.
Free Flow nät i övre delen av håven.
Hela övre delen av håvens nät är av typen Free Flow, som gör att du kan flytta håven ganska enkelt i vattnet när du ska håva ditt fina pris.
Finmaskigt nät i bottnen, skyddar fisken!
Nätet i håvens botten är finmaskigt och det ger fisken bra skydd mot eventuella slemmskador och det är bra tänk.
Netfloat montage på armarna.
Dem två netfloats sitter på armarna och inte fast i själva nätet, man ser kanske hur på bilden om du klicka på bilden för större bild. Jag testade och lade håven i plurret och håven lägger sig på ett bra sätt och det är enkelt att leda en fisk över snöret i håvens front.
Placera dina netfloats så här innan du rullar ihop håven.
Man kan tycka att denna håv skulle ta stor plats ihoprullad, men placerar du dessa små flytkroppar som på bilden, så tar håven inte mycket mer plats än en vanlig håv.
8 mm glasfiber gör håvens armarna stadiga.
Håven känns och är stadig och stabil, fast den har armar i 8 mm glasfiber och som sagt dessa armar är av ihållig glasfiber.

Jag har numera två till mitt gäddfiske.
Jag fick hem två stycken och jag är mer än nöjd, man kan köpa sämre håvar för det 5 dubbla och mina ingår numera i mitt fiske efter gädda.
Ingen Gädda ville testa håven under gårdagens fiske!
Japp! Den ena var med under gårdagens gäddfiske, men det är fortfarande troll i fisket, dock hade jag ett napp vid 11 snåret, men den fisken släppte Sardinen och jag får vänta med att inviga dessa håvar, som kostar 198 kronor för 50 tummaren och lite mindre för 42 tummaren. Du hittar dem hos Karpfiskebutiken.

Det var allt för denna gång, skitfiske på er!
Obs! Du glömmer väl inte detta?



Svar på era frågor!

$
0
0
Ibland är frågorna många och ibland missar jag några och jag ber om ursäkt för detta och jag vet att ni förstår, livet är ju inte bara fiske och det är väl på gott och ont. Hur eller hur, så ska jag rensa ut bland dem sista av frågorna som hade hamnat i glömska och jag hoppas ni blir nöjda med svaren.

Jag var lite sugen på gäddfiske denna morgon, men den hårda vindens tjutande i bland takpannorna har hållit mig vaken halva natten och lite till och det får bli fiske en annan dag var det är lite lugnare och bättre väder, en sak jag kommer till på slutet.
Knotless knot, starkare än allt annat!
En av frågorna var vad är starkast när det gäller att monterar en trekrok på en wire och hur gör man? Ja, det var en bra fråga som passar bra här på bloggen och mitt svar blir att en Knotless knot är det starkaste du kan använda och även det bästa!

Varför är det starkast? Inget är rörligt, allt sitter tight runt skaftet på kroken, inget kan glida, inget är tryckt ihop under press eller tvinnat. Allt ligger i en rak linje och det ger säkrare fäste i ett mothugg, det blir mitt svar på den biten.

Jag knutar fast båda mina trekrokar med denna så kallade knutlösa knut och jag ska förklara så gott jag kan hur:
Klipp till en 65 cm lång bit wire av önska dimension, det spelar ingen roll om den är ren eller om den är plastrad, det funkar med båda typer. För in änden av wiren genom krokens ögla, så att wire ligger på den sida var två krokarna ligger tillsammans, en är ju lödd fast och där ser du skillnad.

nu dra du genom en så pass lång bit och viker denna upp längs med skaftet på trekroken och viker denna korta bit så den ligger längs med skaftet och därefter lindar du hårt, snyggt och prydligt 7-8 varv upp längs med skaftet på kroken och avslutar med att trä andra änden genom kroköglan och dra åt så det hela låser sig och första kroken är monterad.

Nu gör du likadant med nästa krok och bestämmer avståndet mellan krokarna, bedöm detta efter storleken på dina betesfiskar. Trä på kroken och vik den långa biten av wire runt kroken, så wiren pekar upp mot öglan och igen linda du 7-8 varv upp mot öglan och för wiren genom öglan och dra sakta. Nu är det dags för en Figure 8 knot, kan du inte den, så fråga en karpfiskande kompis, han kan den. Gör denna knut och dra den sakta.

Nu tar du en stark tång och något som är rundad och sätter den rundade biten i öglan du avslutade med och tången sätter du i krokskaftet och sen dra du allt vad du orkar och ditt 2-kroks tackel är klart. Du kan om du vill trä gummi eller dylikt över dessa knutar, men det behövs inte och tror du inte detta håller, så ber du någon om att tillsammans med dig att dra sönder detta tackel och det går inte om du har gjord rätt och varit noga!
Bevara dina tackel i en Rig-Bin.
Här på bilden är det tackel med plastrad wire och rena och bästa sättet att bevara dessa är på en Rig-bin, du har bra översikt och du skadar dig inte på krokarna. Just längden av 65 cm gör att ett färdigt tackel blir någonstans mellan 50-55 cm långt och det räcker om gäddan skulle rulla sig under fighten och den kan inte få dig huvudlina in bland gaddarna.
Sardiner på upptining.
Här är det Sardiner på upptining. Jag tinar upp dem beten som ska läggas ut direkt när fisket börjar, så dem är halv om halvt tinade. Resten av mina beten, som jag har med mig är djupfrysta och dem håller dem halvtinade i bra skick under dagen och du slipper att bära på kylklampar. Bara ett litet tips!
Raka och fina med eller utan tillsatt doft.
Alla beten frysas in en och en i plastfolie. en del naturella, en del med doft och en del med olja redan injekserad i betena. Jag skriver på vad som är vad och jag har även koll på vad som fiskas med och vad som ger fisk mm.

Lägg fisken på en bit plastfolie och se till att den ligger fint och rakt. Tillsätt dina oljor eller dofter och sen paketerar du fisken snyggt och lägger dem fint i frysen och du har fina väldoftande beten som kan kastas långt på grund av rakheten.
Starfish Halibut Oil.
Mitt gäddfiske har varit inne i en negativ trend med 5 blankpass, men det har börjat släppa mot lite mera positivitet och en av grunderna till detta är nog denna flaska med Halibut Oil (Finns det någon art som inte gillar denna doft)?

Starfish Number One Halibut kan du köpa billigt hos Karpfiskebutiken, jag tror denna 300 ml flaska ligger på 39 kronor och det finns flera stinkers som fungerar för gädda.Tycker du ska prova några eller köp en och kompisen en annan och se själv resultaten.
Färgade beten väcker intresse!
Jag färgar en del betesfisk, varför? Jo, för att alla levande varelser lär sig av sina misstag och alla är nyfikna. Kan en färg locka fram din livs fisk, så varför inte?

Jag blandar ut boiliefärg med lite vatten och  lägger ner mina betesfiskar i det färgade vatten under 10-15 minuter. Jag ska säga det att jag torka av betesfisken först och låter den torka ut lite innan doppet i färgen.

Orange Mört, gula Makrillar eller som på bilden en röd Sardin skapar intresse och nyfikenhet och oftast tar gäddan dem.
Pitbull baits Crawfish and Shellfish.
Karpfiskebutiken har även dessa 300 ml burkar med olika dofter och denna som innehåller Crawfish och Shellfish är väldigt effektiv för gädda.

Jag tror att även denna ligger på 39 kronor och med tanke på att du bara behöver 2 ml doft i en betesfisk, så räcker den väldigt länge eller ska vi säga ca 150 betesfiskar ....
Bait Elastic för mjuka beten.
Mjuka beten som Sill och Sardiner kan behöva lite stöd för att inte flyga av under kastet. Det kan även vara så att en tuffare fisk som en mört behövas lindas fast eller annan fisk.

Det bästa sättet är att använda Bait Elastic, det är en extrem tunn gummi tråd som är seg och ganska stark och med ca 10 varv runt bete och krokar, så kan du kasta dessa mjukisar långt och ändå kroka din gädda, då Bait Elastic rivs sönder i mothugget. Finns att köpa i butiker med havsfiskegrejer och kanske vissa butiker med karpgrejer.
Pop-up Makrill klar för att lägga ut.
Varför använda en pop-up fisk som bete? Bra fråga kräver svar! Jag skulle snabbt bara svara att man kan flötmeta med en död fisk och det ger samma effekt, men riktigt så är det inte.

Varför andra använde en pop-up fisk, det får stå för dem. Mina grunder är flera: Gräsbottnar kan ställa till det. Betet syns inte, men doften gör att gäddan kommer fram. Gräset eller växtligheten kan göra det svårt för gäddan att ta betet och den kan ge upp! Tror ni mig inte så kolla på youtube!

Ett bete som står över gräset eller bottnen syns bra, doften sprider sig fortare genom strömmar och rörelse i vattnet och gäddan kan enkelt ta ditt bete utan att dem får käften full av grönsaker.

Har du sen en lite för hög flytkraft i ditt bete, så kan du fiska från bottnen och ända upp i ytan, höja och sänka på plats och du kan knycka in ditt bete med jämna mellanrum utan att det blir full med gräs eller liknande. En gädda kan stå långa perioder vid ditt bete utan att ta det, dem kan smaka på betet, puffa på betet, men knycker du i betet kommer oftast hugget genom att huggreflexen utlösas.
Inte det bästa vädret för gäddfiske.
Avslutningsvis lite om väder för gäddfiske. Jag tror att dem flesta håller med mig, sol och vind är det bästa och så är det nog med få undantag. Vad har jag för undantag då? Jo jag har märkt att jag oftast får större fiskar under molniga mörka dagar och jag är nog lite inne på samma teori som jag har kring nattfiske.

En större gädda har svårare att smyga sig på ett fiskstim under ljusa dagen med sol och vind, det borde vara lättare att smyga och jaga i dunklet? Tidig morgon är bästa tiden och sen eftermiddag och kväll, när det gäller mete, det är åtminstone mina erfarenheter efter mer än 5 decenniers gäddfiske.

Sämsta vädret och lite av en motsägelse är dimma, jag vet inte vad det är med dimma, men jag tycker inget fiske går särskild bra i dimma, andra kanske har andra erfarenheter och dela gärna med er i ämnet. jag hoppas detta gav er svaren ni sökte, ställ gärna frågor via mejlen och jag ska svara så fort jag kan. Skitfiske på er!

Black and white!

$
0
0
Ja, svart och vit är vad man kan beskriva mitt fiske efter gädda. 6 blankpass som var svarta och sen släpper det bara helt plötsligt. Vad kan det bero på? Vädret eller annat? Solen kom fram efter veckor av mörke och det tror jag är en väsentlig faktor. Jag hittade även blodsugande Iglar på alla fiskarna och det talar om att dem har stått stilla under en längre tid.

Nåväl! Jag drog ner till Linnéahavet, solen skulle komma och den västliga vinden friskade i, för att sedan under dagen bli byig upp till 14 sekundmeter, vem bryr sig? Lite irriterande var det att larmen pep och en av mina indikatorer lämnade linan på grund av vindstötarna, men lite justeringar och sen blev det tyst.
Solen börja stiga över Linnéasjön.
Snart var allt klart och tre beten låg ute innan 8, en Spansk Makrill låg på bottnen och en död mört stod 30 cm över bottnen inne på badplatsen. På Udden hade jag en Sardin på bottnen och det kändes bra under tiden första kaffet sjönk ner.
Litet drop .... snart skulle första gäddan landas.
Klockan  08.35 för jag ett par pip på mörten och sen droppar min indikator och jag tar denna av linan. Linan dras sedan sakta ut och det hela stannar upp och jag krokar och känner en mindre fisk, alltid något och kanske ett sign för denna dag?
Det släppte omsider ....
Nytt betet läggs ut, denna gång en halv spanjor och jag sitter nöjd med att det hade släppt, detta som ett bra tag hade känts som en förbannelse. Tiden går och det händer inget och jag jerkar lite med några nya beten.

Klockan blir 09.40 och jag får indikation på spöt med en hel Makrill och drar av linan från indikatorn innan  fisken drar ut den. Sakta går linan ut, stramas sakta upp och jag krokar i tomma intet! Jag vet att detta var en större fisk och jag missar den, jag verken kan eller vill beskriva mina ord i denna stund.

Jag vevar in min Makrill som sitter kvar på krokarna och ser fina kraftiga bitmärken och beräknar ca 16-17 cm mellan käktänderna och det gör jo inte saken bättre, snarare tvärtom! Ny färsk Makrill läggs ut på samma plats, dock med lite Pilchard Oil för att samma fisk eventuellt skulle komma tillbaka eller kanske hitta min halva Makrill som ligger 15 meter från platsen?
Sardinen ute på branten vid Udden.
Jag hinner svära klart och få i mig lite värmande kaffe och den tillhörande ciggen och allt avbryts av larmet på Udden. Jag landar denna gädda och sardinen jag hade som bete såg fortfarande fin och hel ut på grund av den var lindad med Bait Elastic.

Gäddan låste in i mattan och fick lite vatten och jag lade ut Sardinen igen. Nu händer det konstiga, jag hinner inte sätta fast min indikator förrän det drar i linan. Gäddan i mattan klarar sig, jag måste kroka denna och så blev det. Allt gick bra och jag tog lite bilder på paret.
Black and white.
Här snackar vi om svart och vit, hur det kan vända så fort från fiaskopass till en riktig rolig dag vid vattnet med flera fiskar landade ... och jag kunde faktiskt haft en större gädda att visa upp, men den tar jag en annan fin dag.
Den tuffa änden av en gädda.
Dessa två fiskar måste ha gått ihop utanför Udden och jag måste ha träffat den sista rakt i huvudet med Sardinen. Hur eller hur, så var det en rolig upplevelse och nu känns det verkligen som det har släppt och det var faaan på tiden!
Paret Esox.
Jag har aldrig upplevt 6 blankpass på rakan när man fiskar gädda, helt otroligt, men det var väl något som man måste få uppleva eller? Kanske något som tillhör fisket, vad vet jag? Håven från NGT blev invigd, så nu har den fått rätta doften och den är riktig bra.

Dem lite större Free Flow maskarna gör det enkelt att lossna krokar, vilket jag drabbades av med en fisk. Jag hade lite tidsfördriv med Jerkspöt och där hände det inte mycket kan jag säga, fast jag såg en större gädda jaga, kanske var det den jag bommade.
Golden Perch Jerk från Fladen Fishing.
Jag hade ett efterfölj efter denna glänsande saken, men det var allt och efter att jag såg den jagande gäddan, så koncentrerade jag mina tre spö inne på badplatsen, men det ville sig inte, den hade nog fått nog av mig.

Den finns kvar, förbannelsen är bruten och det går flera tåg och jag är inte den som ger mig, så vi får se vad som händer framöver. Skitfiske på er!

Varsågod och titta.

$
0
0
Nicklas från Söderhamn ställde mig en fråga, lite ursäktande var han. Han ville veta vad jag har med mig under ett fiskepass för gädda. Det är som jag skrev till dig Nicklas, du ska inte vara ursäktande, det är bara att fråga och du får svar ... Som sig bör och i den mån jag kan!

Tack för frågan och din nyfikenhet, det finns säkert flera som är nyfikna på vad gammeldansken släpar med sig och jag hoppas bilder, säger mer än dem berömda tusen orden.

Först och främst har jag en Stalker Holdall som tar upp till 4 riggade spö, 2 håvar med skaft, mina 8 banksticks med larmen. Mattan ligger ihoprullad inuti o s v. Min Carryall tar en stor del av grejerna som box, flavours, verktygen, handduken, kamera, mina Jerkbaits, rin-bins, flöten, en extra tröja mm.

Mitt säte under fisket är en 15 liters hink, ingen stol då det gäller att vara flyttbar och i denna hink har jag en Fox Baitbag, som vi kommer till, mössa, handskar och halsduk, samt en ihopfällbar vattenhink. 
Boxen med allt skrammel.
Boxen innehåller allt jag snabbt kan behöva, flöten av olika typer, blyhagel, kulbly, pärlor, flötesstopp, Kebab-riggar, Kebabstopps, foam för att lyfta upp mina beten, Baitinserts och baitpoppers för samma ändamål mm.
Rig-bin och extra flöten med olika färger.
2 Rig-bin följer med och där finns färdiga 2-krokstackel med olika avstånd mellan krokarna och en liten flötestube med lite Ledgerflöten i olika färger. Olika färger med tanke på vädret, svarta för motsol och oranga för normala dagar och ett par gula för fiske mot skuggiga partier.
Syringes, diverse oljor och extra traces.
Fox bagen har mina olika oljor, lite speciella tackel, mina nålar och sprutor för oljorna och en Sekatör för den där grenen som är i vägen ibland. Vad som fattas på bilden är den lilla lådan med mina Drop-off indikatorer, extra batterier och extra vikter.
Extra grejer i bottenfacket.
Bagen har en bottenfack och där finns allt extra som kan komma att behövas eller om något tar slut. Här finns även betesnålar, sax, vaselin för linorna, beads, lekanden, Cross-lok lekanden, krok, SSG-hagel, baitflaggs, overtraces och en massa annat som ibland behövs.
Flavours och oljor.
I Carryallen finns även mina Flavours och oljor som ska användas för dagen, dessa står i en plastlåda mest för att det kan finnas en risk för läckage och det kan man gärna vara utan.
Blandade beten.
Bilden ovan är lite missvisande, jag har alltid gott om beten med mig och flera typer som t ex Makrill, Sill, Sardiner och Red Mullet och även några döda mörtar.

Dessa bevaras i en Coolbag från Trakker och det mesta är fryst och endast dem beten jag tänker börja med är lite halv tinade. På det viset håller det hela sig kallt och i god form, raka och fina.
Allt för att vårda fisken.
Sen kommer vi till det viktigast i utrustningen, att kunna ta hand om fisken. Stor håv, ibland har jag två med mig och slipper kuta runt och hämta. Matta, vattenhinken, verktygen, här Peang, avbitartång, kraftig lång tång och det finns även en vass kniv för delning av mina betesfiskar och en våg om man är besatt av siffror, samt lite antiseptiska medel.
Kvällsgädda.
Här är det två experiment, jag fiskade lite längre denna dag och det blev kväll och i mörkret dök denna gädda upp och snappade åt sig en Sardin. Så långt var det bra! Min tanke funkade där.

Vad som inte var bra, var att gäddan hade en rund böld, det röda pricken på buken och jag gjorde ett experiment genom att snabbt och försiktigt skära bort denna böld, rengöra och sedan gnida in området med antiseptiskt medel och jag tror att detta ska fungera? Detta är nu ett tag sedan och gäddan verkar ha överlevt mitt ingrepp.

2-4 spö per pass och sticks mm.
Fiskemässigt placeras min beten där jag tror gäddan finns eller på en känd ståndplats, området och omgivningen bestämmer antalet spö, som kan vara 2-4 och det gäller att kunna se dem och höra larmen.

Vissa platser fiskar man kanske bäst och säkrast med två spö, andra med 3 eller 4 och båtfiske kanske endast ett spö. Det gäller att hålla ögonen öppna och likaså öronen, ha koll på allt och helst samtidigt.

Kroka så fort som möjligt, den gamla termen att gäddan skall gå ut och stanna och när den sen simmar igen, så ska du kroka! GLÖM DETTA!  Vad som händer är att gäddan sväljer ditt bete, så långt ner att den inte går att rädda och det vill vi inte eller hur? Kroka direkt gäddan går med ditt bete!

Det var allt för denna gång, jag hoppas Hr. Nyfiken i Söderhamn blev nöjd med svaren och bilderna! Har ni några frågor, så bara ställ dem, var inte blyga, ingen fråga är för dum om man inte vet. Skitfiske på er!


Ett par tips!

$
0
0
Jag tänkte ge er ett par tips som kanske kan ge lite inspiration, idéer o s v. Jag fick hem en Pellets Bander som egentligen är till för karpfiskaren som använder pellets direkt på kroken och andra saker som ska placeras snabbt på kroken typ olika beten.

Jag insåg snabbt att här fanns ett annat användningsområde, nämligen att jag kanske skulle slippa att linda en del av mina Deadbaits med gummitråd som tar tid och min lilla tanke skulle provas och det gick fint fint och nu får ni detta serverad här.
Egentligen för pellets, men ....
Paketet innehåller Pelletbander och en ask med runt 100 små sega gummiband. Priset är 49 kronor och du hittar detta hos Karpfiskebutiken. Glöm inte att det fortfarande är vinter rea och att det pågår en förorder, samt en mässa i Knislinge lite längre fram på året.
Bait/pellet Bander och små gummiband.
Verktyget är smidigt, litet och är enkelt att använda även med frusna händer och det fungerar perfekt för att dels låsa fast en betesfisk, så denna inte kliver av under kastet. Samtidigt fixerar gummibandet kroken i rätt läge och du krokar flera fiskar.
Vad du behöver.
Du behöver betesfisken så klart, Pellet Bandern, gummibandet och ditt 2-krokstackel. Här är det en Makrill, men jag har testad detta på alla typer av betesfisk och det fungerar strålande.
Montera dina krokar som vanligt.
Montera krokarna i din betesfisk som vanligt. 
Montera gummibandet, öppna och trä genom din wiretafs.
Montera ett gummiband på Bandern och öppna upp lite och nu för du genom din wiretafs.
Klart för långa kast.
För ner bandern till betesfiskens stjärt och öppna upp så gummibandet kommer över stjärten och din trekrok och sen släpper du gummibandet och din betesfisk sitter fast.

Trekroken är fixerad och det hela är klart för långa kast utan att ditt bete flyger av under kastet. När du krokar gäddan går gummibandet sönder. Superenkelt och effektivt och jag tycker du ska testa detta nästa gång du metar gädda med mjuka Deadbaits.
Surimisticks (Crabfish).
Hur många arter gillar Räkor? Många och här är bara några: Abborre, Björkna, Färna, Ruda, Öring och Ål för att bara nämna några.

Jag har haft bra resultat på dem flesta av dessa arter med just Surimisticks eller Crabsticks. 6-7 kronor för 7 stavar per paket och det ger en del krokbeten och mäsk för en ringa peng.
Skär till dina krokbeten.
Skär till dina krokbeten, konsistensen är lite mjuk och jag brukar hair-rigga dessa bitar och har ett större hairstopp. En bit på en 6.ans krok som driver förbi en Färna, det brukar ge fisk i håven!

Man kan även göra små boilies av dessa bitar genom att lägga biten i en bit nylonstrumpa och sen knyta hop det till en kula. Doften sitter kvar och likaså betet.
Krossad för mäskbaljan eller loosefeed.
Du kan även krossa eller mosa Surimisticks och ha det i din groundbait eller helt enkelt bara loosefeeda med detta, det lockar till sig fisken. Supereffektivt för isfiske efter Regnbåge och Abborre.

Vid isfiske rekommenderar jag att du mäska med Surimi, men har en färsk räka som bete, då man gör lockrörelser och då kan den mjuka Surimi lämna kroken
Krilldoft gillas av alla fiskar, särskild gäddan.
Sista tipset är denna flaska med Krilldoft, den har visat sig vara effektiv för gäddfisket, jag ger en betesfisk mellan 1-2 ml och resultaten har varit betydligt bättre än flera av mina andra dofter. 39 kronor hos Karpfiskebutiken som även ....
Peanger för ditt fiske, här rak och böjd modell.
... Säljer dessa två typer av Peanger till ditt fiske, finns i rak och böjd modell, bra kvalité och verkligen rostfria och priset är endast 49 kronor för dessa som har en bra längd av 17,5 cm. Då kommer man åt krokarna i gäddan, utan att behöva skada händerna. Skitfiske på er!

Dimma vs Soliga dagar.

$
0
0
Jag skriver ner väldigt mycket kring mitt fiske, väder och vind mm. En koll på skillnaden mellan dimma och sol, när det gäller fångade gäddor, är som natt och dag! Jag kollade även soliga dagar utan vind mot soliga dagar med vind och soliga dagar med vind ger helt klart bäst resultat.

Nu är det inte så att vi ska ge upp bara för att det är grått eller dimmigt just den där dagen var vi är fria från allt och kan fiska. Bara ut och prova, vi vet aldrig riktigt i denna trevliga hobby och det gör det hela så otroligt spännande. Och jag tror faktiskt som jag har nämnd tidigare att större gäddor kan ha nytta av mörkt väder i sin jakt på föda.
Vackert ja, men dimma är inte det bästa för gäddfisket.
Bra fiskedagar med dimma, dem är lätträknade, sen har vi dagarna, var dimman ligger tungt på morgonen och inget händer. Sen lättar dimman fram på förmiddagen och då plötsligt kan fisket bli bra och ibland riktigt bra. Man kan undrar vad det är som styr fisken?
Klar för landning.
Senaste tidens fiske har skett under gråmulna dagar och under en del dimmiga mornar och resultaten har varit som vanligt ett fåtal mindre fiskar ... Jo, någon större sak bommade jag i mothugget, men det är allt.

Mina erfarenheter är inte från några år tillbaka eller från ett par vatten. Nej, det rör sig om typ 20 års väderkoll och upp emot 20 talet vatten.

Man kan åka till ett vatten var det dräller med gädda och man får kanske 15-20 stycken en solig dag. Sen kommer man i dimma och du skrapar kanske ihop tre fiskar på 8 timmar, men ge inte upp!
Bra väder denna morgon och det skulle visa sig en timme senare.
Nej, sol ska det vara och en frisk vind och det får gärna vara västlig, då brukar det bli bra och chanserna ökar markant. Som på bilden ovan, solen steg denna morgon och vinden låg rätt in i den avsmalnande viken och gäddorna fick doften av Makrillarna rak i nyllet, då gäddorna oftast står vända med huvudet mot vindriktningen.

Det skulle bli 5 fiskar, 3 mindre och 2 över 6 kilo denna dag och dem kommer jag till lite senare. Sen har vi huggperioderna som ska passa in och dem kan infalla just under mörka eller dimmiga dagar, så helt lost är vi inte i vår jakt.

Och så har vi dem berömda orden Slump och tur! Visst kan du under en dimmig dag kasta ut en betesfisk eller ett Jerkbait framför nosen på en gädda och den tar ditt bete och gör dig lycklig. Slump eller tur? Jo mera man fiskar, jo mera slump eller tur får man .... Är det inte så?
Fin morgon, men mera vind tack!
Dimma ger oftast en vindstilla yta, vissa soliga dagar kan ha en vindstilla yta också. Vinden har en viss betydelse, om det är syresättningen som piggar upp fisken, något är det och helst av allt vill jag ha sol och vind.

Tittar just nu ut genom fönstret och ser att regnet faller, nere i hallen står allt klart och jag bloggar i avvaktan på ett litet break, så jag kan åka. Får man bara upp något skydd under tiden man tacklar upp spöna, så är det lugnt. Vi får se hur det går eller om jag avvaktar till morgondagen?
En ständig gäst.
Den lilla Rödhaken är en ständig gäst, när man kommer till vattnen och man hinner inte ordna grejerna innan den är framme och spanar efter något ätbart. Även den håller sig undan i dimma och likaså många andra fåglar, har ni tänkt på det och varför man knappt ser någon fågel under dimmiga förhållanden?
Makrillolja till just Makrill.
Nåväl tillbaka till den blåsiga soliga dagen och viken, spöna ordnades snabbt och ett par hela Makrillar fick var sin mängd Makrillolja för att förstärka det hela. Inget drop, utan bara 3 ml per bete och sedan stack jag några håll i skinnet för att doften snabbt skulle sprida sig.

En död Mört lades också ut och min väntan med kaffe i hand kunde börja. Jag hann lagom röka en cigg och sen var det dags och en av dagens 3 snipor visade upp sig på mattan. Inget blankpass, men skulle det bli mera?

Jodå, en stund senare kom nästa snipa, den hittade mörten, under tiden jag satte tillbaka fisken och monterade en ny döing, så kom nästa napp och igen var det en snipa i samma storlek. Dem var så lika i storleken att man kunde tro att det var samma fisk!
Fin kondition på denna vackra damen.
Efter dessa tre musketörer blev det lugnt, väldigt lugnt och då kommer frågan fram! Var det över för dagen, ska jag flytta eller är det en större fisk i området? Jag fick för mig det sista, flyttade bara ett spö och stannade kvar.

Tiden gick och inget visade intresse för mina beten och i ren tristess började jag att Jerka lite mest för att fördriva tiden. Det var dött och jag satte mig för lite kaffe, halva koppen fick jag ner och sen pep det i larmet på närmsta spö och snabbt drog jag ur linan ur linclipset på indikatorn.

Det gick bra linan drogs ut och när jag kände fisken gav jag mothugg och det blev lite stopp i 3 pundaren. Fisken gick i sidled och kom upp i ytan och skakade sig och jag såg en fin fisk. Den gled ganska enkelt i håven. Krokarna satt ganska ytligt och vågen visade 8 kilo, kanske lite till. Dagen var räddad!
Fladen Jerk i Papegojfärg eller?
Jag flyttar ytterliga ett spö, men det blir lugnt överallt och jag provar lite nya Fladen Jerkbait. 50 grams går bra att kasta med, men med 25 grams modellen är det lite värre och vinden drar dem åt vänster. 
Denna föll för betet på förra bilden!
Jag har en följare, men ser inte riktigt fisken och i nästa kast smäller det till i påken och det är en fin gädda som senare visar sig väga strax över 6 kilo. Det skulle visa sig bli dagens sista fisk och ingen var var mer nöjd än jag.

Sol, vind, varmt kaffe och 5 gäddor på hugget, vem kan klaga? Inte jag, det kan andra göra. Jag åkte hem vid 14-tiden och jag fick några dagar senare höra att det tre veckor innan togs en 14 kilos gädda i viken och den återutsattes enligt videon.

Skulle jag ha åkt hem? Ja, det skulle jag, men jag ska ta mig f.. kommer tillbaka igen och det ska ske en solig dag med vind, precis samma väder som när den stora fångades!
Ni glömmer väl inte denna träff?
Glöm inte denna träff 7-8 mars i Knislinge. Läs mer om detta evenemang på: www.svenskametetraffen.se Föreläsare bl a min landsman Jens Bursell, god mat, bra priser i baren och bra priser på grejer. Missa inte detta! Skitfiske på er!

Lite blodigt blev det ....

$
0
0
Senast jag fiskade i Linnéasjön var den 17 januari och den dagen sved det lite när jag åkte hem. Högst troligen hade jag missat en större gädda i mothugget, en gädda som tog min Makrill.
Härom dagen ville jag har revansch och när jag kom ner kollade jag platsen med ett litet bly och märkte att ungefär där jag hade haft min Makrill tidigare, var det ganska mycket gräs.

Tanken slog mig att gäddan hade kanske haft svårt att plocka upp mitt bete eller fått gräs i käften eller annat, jag missade den i mothugget. Jag poppade upp en Makrill med lite foam i rumpan, piercade den lite med en knivspets. Nästa spö var en död mört som fick lite Salmon Oil och den fick ligga på bottnen på en plats som var ren.
Två beten på en ståndplats.
Två olika men effektiva beten inom bara några få meters avstånd från varandra, min fälla var gillrad och väntan på napp kunde börja. Under kaffet gång i strupen undrade jag om gäddorna var inne i en period var dem eventuellt skulle nappa?

Vädret var mulet, ingen vind och 5 plus i luften. Skönt för mig, men inte det bästa vädret för gäddfiske som jag har varit inne på i annat inlägg.
Spansk Makrill och en svensk död Mört.
Allt sånt där, skapar ibland lite tveksamheter i huvudet, men jag har inte tid att vänta på soliga dagar med vind, det finns annat än fiske här i livet och man får ta den lediga dagen när det passar och göra det bästa av just den dagen.
Fladen Scary Tail .... Ett tidsfördriv!
Lite tidfördriv med olika beten och Jerkspöt blev det och inga gäddor följde efter eller nappade och jag var nog redan inne på en blankning i mitt huvud.

Ja, ja tänkte jag, man har kaffe, cigg och frisk luft. Inga sjukdomar och frisk för sin ålder, varför klaga ? Man behöver inte tänka så långt för att inse att man faktisk har det väldigt bra ...
Någon hittade min Spanska Makrill vid 11.40
... Dessa tankar avbröts plötsligt av ett pip i larmet och Drop-Offen låg på backen! Haleluja! Linan rörde sig inte på 10 sekunder, men sen drogs den ut väldigt sakta, stannade och gick igen och jag satte krokarna.

Jag kände direkt att det var en bättre fisk som hade hittat Makrillen, fighten var nog den sämsta jag har upplevt. Men i Håven vaknade fisken till liv och började med sina rullningar, väl på mattan rede jag ut det hela och hittade min ena krok i käkvinkeln och den andra i Håvmaskarna.

Snabbt klippte jag av wiren och då såg jag att fisken var skadat i gälarna, jag säcka fisken en liten stund och funderade över hur jag skulle göra. Låta den vara eller försöka att ta bort det som störde fisken?

Den skadade gälbågen låg runt dem friska och det såg inte bra ut och jag bestämde mig för att se vad jag kunde göra.
Någon fiskare som inte hade skött om fisken?
Hur skadan har uppkommit kan jag inte säga, men det såg ut som att en krok hade slitit av gälbågen eller så har man bara dragit till något släppte för att få sitt drag eller loss kroken.

Jag klippte av denna gälbåge så nära den knäck den hade och det började blöda lite direkt. Försiktigt torkade jag rent och gav fisken lite av Kordas Mouth, ett antiseptiskt medel och blödningen stannade!

Det visste jag inte att detta medel har en blodstoppande effekt, men det är bra att veta för framtiden och nu vet ni det.
Lite blodigt blev det tyvärr.
Jag säckade den en stund till för att se om blodflödet verkligen hade stoppats och så var det och jag tog lite bilder på fisken.
Efter operationen.
Jag tror att detta ingrepp gick bra, fisken simmade iväg på ett väldigt piggt sätt och man fick torka brillor mm efteråt. Ska dock kolla lite så den inte ligger någonstans, i dag såg jag inget när jag mäskade för karpfisket.
Lite på snedden!
Får nog be om ursäkt för denna bild! Kameran gled nog lite på väskan som stod på hinken o s v, men det får väl duga tills vi ses nästa gång ett par kilo större. Kul med lite revansch, men en skada fisk är aldrig rolig.
NGT Braid Scissors är riktigt bra.
För 25 riksdaler får du denna gedigna sax som klipper både braid och wire utan några problem. supervass och den har en härdning som klara wire utan att saxen egg skadas.
Klipper enkelt både braid och wire utan problem.
Att den sen är gjord för folk med korvfingrar, gör jo inte saken sämre! Mina korvar passar perfekt som synes och jag tycker du ska skaffa dig denna. 25 spänn hos Karpfiskebutiken och glöm inte vinter rean och förordern som pågår. Skitfisk på er!

Svaren till Torbjörn i Lerum!

$
0
0
Torbjörn i Lerum ställde mig några frågor: Vart hittar jag gäddorna lättast nu vid denna tid? Vart skaffar jag dem beten du använder? Hur snabbt krokar du på ett hugg? Vad anser du vara det bästa bete för gädda?

Först och främst stort tack för dina frågor och du ska så klart få svar på dessa. Vad jag förstod av ditt mejl, var att du är ganska ny på mete efter gädda, men att min blogg har inspirerad dig och några polare till att prova och det är väldigt roligt att läsa och än en gång tack.

Dem flesta svaren på dessa frågor ligger nog fint inbäddad någonstans på bloggen, men det skadar aldrig med en liten återblick, då det kanske eller säkerligen är flera som är nya eller har frågor som dessa.
Rinnande vatten, fiska längs med vasskanterna.
I rinnande vatten letar jag efter partier var strömmen är lugnare, Jag letar efter bakvatten var strömmen går sakta runt och helst av allt djupare partier, var det är lugnt nere vid bottnen.

Gäddan gillar inte att ödsla energi på att simma, den vill står stilla och spana efter bytesfisken. Djupa kanter längs med en vasskant är oftast bra platser och där hittar du garanterad en del gäddor.
En solbelyst vasskant är oftast en bra plats.
 Vi har alla gått runt ett vatten under våren och blivit lite skrämda av ett plask i vattenkanten, det kan vara en gädda som inväntar leken, men oftast är det fisk som solar sig.

Bilden ovan visar en vasskant var solen ligger på det mesta av dagen, gäddan solar sig här eller inväntar leken. Hur eller hur, kan du presentera ett bete här, så får du högst troligen en fisk. Dessa platser lockar till sig både småfisk och andra arter och blir lite av ett kylskåp för en frossande gädda.
Gäddan gillar grenar och buskage.
Grenar och buskage lockar till sig småfisk och här har dem skydd och skugga. Detta vet gäddorna om och hittar man småfisk, så är gäddorna aldrig långt borta.

Gäddorna använder dessa platser för sina bakhåll, det är perfekt att stå under busken och anfalla fiskstimmet med Mört som simmar förbi, samtidigt som gäddan i sin väntan på föda, har skydd och skugga.
Friliggande vassar är bra platser för gäddan.
Det är lite samma sak med friliggande vassar, småfisken samlas här genom att den gamla vassen alstrar lite värme och igen så är gäddorna aldrig långt borta, dem kanske redan står inne i vassen och lurar. Fiska nära dessa!
Glöm inte att fiska något bete nära land.
Man ser ofta fiskare komma till en plats och stökar högljud med sina grejer och kompisar och sen lägger man ut sina beten så långt man kan. Vad man ofta missar är att många gäddor patrullerar längs vattenkanten i jakt på föda och dessa skräms ganska lätt.

Mitt tips är att ta det lugnt, rör er försiktigt och lägg ut något beten nära land, det kan bli en fin överraskning, med en fin fisk på mattan, en fisk ni aldrig hade fått om den var skrämd. Jo, kanske flera timmar senare att den hittar era beten långt ut.
Kom tidigt på morgonen om du har möjlighet.
Kom så tidigt ni kan på morgonen, själv kommer jag alltid så pass tidigt att det är pannlampa som gäller och mina beten ligger ute i gryningen. Gäddorna har en huggperiod mellan 8 och 9 på morgonen, oftast vid halv 9 och man kan nästan ställa klockan efter dem.
Skaffa dig ett förråd av beten och lite olika doftämnen.
Vad är mitt bästa bete? Ja, det är ingen lätt fråga! Jag har alltid med mig lite olika beten och provar lite av varje under dagen. Metar jag med tre spö, så börjar jag med tre olika beten och visst en hel eller halv Makrill har oftast resulterat i större gäddor och just Makrillen är och förblir nog en favorit.

Jag skaffar mina beten genom köp från England, i lokala butiker och har koll på om någon ska till Öresund för att fiska, då beställer jag fisk. Jag sparar Mörtar till gäddfisket, någon mindre Braxen, Sill går att beställa på ICA, så på den vägen är det, jag använder väldigt sällan levande beten, endast i nödfall och om jag har några.
Ha alltid en tight lina till ditt bete.
Hur snabbt krokar jag på ett napp? Jag sitter oftast väldigt nära mina spö eller så att jag har bra överblick över dem. Jag kommer snabbt till spöna och kan dra av linan från indikatorn om en gädda är försiktig.

Jag tar upp spöt och kollar om linan rör sig utåt, gör den det drar jag ut ca en meter lina som gäddan får sträcka och då krokar jag, men först när jag känner fisken i spöt! stannar gäddan, vevar jag ifatt fisken och krokar. Ibland missar man och då är det troligen en mindre snipa som tog mitt bete och den behöver vi inte landa eller hur?

Det är viktigt att du har en tight lina till ditt flöte eller bly, så du får en direkt indikation på att en gädda har tagit ditt bete. Ett bra nappalarm indikerar detta och du vaknar, metar man med ett flöte så måste man ha koll på det hela tiden. Ska även säga det att man ska inte ha för stora betesfiskar, det blir bara en för lååång tanke om när ska jag kroka ..  har den fått ner betet o s v.
Problem! Gäddan kan svälja ditt bete väldigt fort
Bilden ovan är lite fajkad och det för att visa hur en Sardin, som är ett bete på 15-20 cm med en kraftig kropp enkelt får rum i en snipas hals. Den glider ner på ett par sekunder efter att gäddan har vänd Sardinen rätt, så huvudet går ner först.

Titta på bilden och tänk er att här ska det sitta två trekrokar! Risken är då att den kroken som sitter i flanken på betesfisken redan sitter i nere i halsen eller i gälarna och vi har ett problem framför oss.
Se till att du har dem rätta verktygen!
Skaffa dem rätta verktygen, jag har visat detta ett antal gånger på bloggen, glöm inte en större matta också, gäddorna blir långa. Lite vatten för att hålla fisken ren och blöt är också viktigt och framför allt vid fiske i minusgrader.

Jag vet inte vilka vatten ni har runt Lerum, men Göta Älv har ju stora gäddor och säkerligen åarna runt er hemstad. Anskaffning av betesfisk borde inte vara något problem, ni har väl fiskare längs med västkusten eller fiskekyrkan i Göteborg. Jag tycker att ni sjösätter eran båt i Göta Älv och så ser jag framemot lite fina bilder från er. Skitfiske på er alla!

Bästa lina för gädfisket?

$
0
0
Hej Luis! Kan du ge ett tips på en bra spunnen lina till gäddfiske. Vad föredrar du för lina och vad använder du själv? Tar gärna mot tips om bra nylonlina.

Den frågan kom från Emil i Flen och det ska jag snabbt svara på denna morgon, var jag ska ut och blötlägga lite Makrillar i sjön. Tack för dina frågor Emil, här kommer mitt svar.
Sufix Matrix Pro i 0,30 mm är mitt val för gäddfisket.
Bland marknadens Braid, alltså spunna linor, så använder jag endast två stycken: Power Pro och så denna från Sufix, två super starka och pålitliga linor. Båda kastar bra och priset ligger runt 1-2 kronor per meter.

Vi tittar på Sufix Matrix Pro, en super lina, rund i formen, flytande, hårt flätad och har en slitstark yta som nog är lite vaxad. Jag använder 0,30 mm som klarar minst 27 kilo eller 60 lb. Den kastar lika smidigt som en nylonlina i 0,25 mm.

Varför spunnen lina till gäddfisket? Dels styrkan, som gör att om du får bottennapp, så kan du rätta dina krokar. Glöm inte handskar annars skär du sönder händerna! Dels får du bättre nappindikation och du har lättare att kroka fisken.
Färgen.
Färgen på Matrix Pro är så kallad Midnight Green, vad det nu är? Jag tycker den är mörk olivgrön. Färgen sitter betydligt längre på denna lina än andra märken.

Spunnen lina mister sin färg genom användning, men dessa linor bevarar sin styrka i åratal och sen kan man faktiskt vända dem och spara lite pengar.
Flätningen är tight.
Flätningen är tight, formen är rund, vilket ger goda kastegenskaper. Linan har ingen töjbarhet och för en ny kan en drillning kännas väldigt annorlunda mot en nylonlina som har en hel del töjbarhet jämte emot en spunnen lina, lite av en upplevelse första gången.

Matrix Pro finns ner till 0,10 mm för finlirarna vid Put and Take sjön eller Abborrfiskaren, jiggfiske, vertikalfisket mm och vidare upp till tyngre havsfiske i typ 0,35 - 0,60 mm.
5-turn Grinner knot.
Två knutar fungerar väldigt bra för dessa lite hala linor, bäst och lättast är en 5-turn Grinner knot som du ser ovan här. Bara följ ritningen, öva till du kan och glöm inte att fukta linan med saliv innan du drar den hårt.
Palomar knuten.
Palomar knuten är också väldigt bra, enkel att göra, men lite knepigare att dra ihop så allt ligger rätt. Igen öva och fukta rikligt med saliv innan du drar ihop knuten.

Bland nylonlinor på marknaden är utbudet enormt! Du ska leta efter lina med lite töjbarhet, hög nötningstålighet och ingen styv lina. Jag använder linor från Gardner Tackle, Berkley och en ny svinstark från Tyska Saenger och i dimensionen (15 lb) 6,8 kilo 0,35 mm.
I väntan på avgång!
Det var nog allt jag hade att säga på din fråga, jag hoppas detta kommer till nytta, annars får du höra av dig igen Emil. Nu ska jag dra mot sjön med Makrillarna och se om någon gädda står och väntar på mig. Vi får se och till nästa gång önskar jag er alla skitfiske!

Tack och lov, gäddan klarade sig!

$
0
0
Jag tittar ut och jag konstaterar att lappmöglet har kommit ner och lagt sig över bygden. Känns lite konstigt med tanke på vilken fin och solig dag jag hade igår vid sjön. Well, well! Det där med bakslag får vi leva med! 

Jo, jag hade en fin dag med sol och lite vind framför mig, men det kändes lite i nyporna, när jag tog moppen på morgonen. Väl framme, tänkte jag på Emils ord i hans tackmejl: Lycka till i morgon!  ja, det kan nog behövas. Han var nöjd med mitt svar och det är det viktigaste.
Makrillen på rätt plats!
Jag valde Linnéasjön av två grunder, dels för att prova på Udden, men längre ut, var djupet är runt 6-7 meter och dels för att kolla om gäddan jag opererade den 29 januari, hade klarat sig.

Jag tog det lugnt och värmde upp nävarna runt kaffemuggen och tanken var att första spöt skulle lägga ut med Makrill på exakt samma ställe, där jag fick gäddan och så blev det.
Natten frost, någon sa att det var minus 4 under natten.
Snart var allt på sina platser, matta, verktyg, vattenbaljan och nästa spö lades ut på udden, så långt jag kunde kasta, utan att döda Mörten ramlade av och det kändes bra och spännande.
Makrill och Sardin ute, vilket skulle ge första fisken?
Sista spöt lades ut med en Sardin på Badplatsen och nu skulle vi se vilket bete, som skulle ge första fisken. Klockan var 08.30 när allt var klart och jag drack lite värmande kaffe.
Is i kanterna.
Jag kände på isen i kanten och insåg att den måste jag bryta sönder om jag ska kunna landa en fisk, det fixade jag med håvskaftet och precis, när jag ska sätta mig, hoppar indikatorn av linan på spöt med Makrillen och mitt hjärta, om jag har något, hoppade till.

Makrill på just den platsen, kan det vara den, har den klarat sig? .. Tankarna surrade, innan jag satte mina krokar och alla svaren hamnade i håven. Yes! Det var samma fisk!
Den klarade min lilla operation ... Superkul!
Jag kollade direkt fiskens gälar och såg att det var nästan läkt, visst det fattas en gälbåge och det blir ett litet mellanrum, var en Mört kan ha turen att slinka genom och klara sig. Hon hade klarat min lilla operation och det var mycket glädjande.

Hon fick sin frihet på Udden och hennes blick mot mig, innan jag släppte henne, var som ett tack för hjälpen och hon lunkade sakta iväg ut mot djupet. Jag lade ut en ny Makrill på Badplatsen och snart hittade en 4 kilos den och dagen hade börjat bra!
Lite varmare under förmiddagen blev det.
Vinden hade jag i ryggen och solen värmde gott efter den kalla morgonen, jag jerkade lite och det gav ett par mindre snipor och sen åt jag min frukost i solskenet, kan det bli bättre än så här?
Vad som fällde gäddan än en gång!
3 oz Gripper bly med en flytande foam på en tunnare lina håller run - ringen fri från gräs och gäddan känner inget motstånd. 60 cm långt 2-krokstackel och en Spansk Makrill, var vad som behövdes denna morgon och även förra gången, den 29 januari. Enkelt och svidande effektivt!
Denna föll för en Sardin under flötet.
Nästa napp kom på Sardinen på Badplatsen och det var denna gädda på bilden ovan, en snabb bild och sen fick den sin frihet och jag kunde få mig lite kaffe.

Min idé om att fiska ut på djupet från Udden gav tyvärr inget denna gång, men jag tror en del fisk passerar här i sin jakt på föda och jag tänker prova inom en snar framtid.
Denna gav några mindre gäddor.
Tidfördrivet denna dag, var denna gröna saken med namnet Scary Tail från Fladen, den skulle ge ett par snipor och sammanlagt blev det 6 landade gäddor och det är väl helt Okay med tanke på den kalla natten eller var det kylan, som fick igång fisken?
En av fem mindre fiskar går tillbaka.
Vid middagstid avtog allt och det blev dött, jag var nöjd och sakta packade jag ihop grejerna och åkte hem strax efter klockan 13. Nu kan man tycka att en återfångst inte är det roligaste, men i detta fallet var det bra.

Den hade klarat sig, sårytan var nästan läkt och att dem antiseptiska medlen, vi använder i karpfisket stoppar blodflödet så snabbt, det visste jag inte, så det kommer i bruk även under gäddfisket. Skitfiske på er, hoppas inte ni får skotta mögel!

Krokstorlek, avstånd kontra betesfisken!

$
0
0
Snön har försvunnit och värmen är tillbaka snart, det ska bli skönt med andra ord. Skönt även att veta att man har allt man behöver till fisket och att frysen bågnar av betesfisk. Med andra ord är det bara att åka, när möjlighet finns.

På karpbloggen har jag dem senaste inläggen belyst lite kring att fisket behöver inte kosta en förmögenhet och tänker nog visa er lite av detta även här i dag, så häng på!
En lite manipulerad Esox.
Jag tänker på dem sakerna som man behöver och kan vara bra att ha i sin utrustning när man ska meta gädda. Fiske är inte bara att fiska, det är så oändligt mycket annat. Diverse Knyter, wire, vart ska jag fiska och hur? Vilket bete ska läggas där och där mm o s v. Jag skulle lätt kunna skriva en bok om allt runt omkring själva fisket.

Men vi tittar lite på bra saker som garanterad ger dig flera fiskar på mattan din och det genom effektivitet och lite tanker runt det hela.
Iron Claw trekrokar, numera mina favoriter!
Bra krok, som är starka och super vassa är ett måste i gäddfisket. Gäddan är hård i käften, samtidigt så är gäddan otrolig känslig i käften och kan och vill spotta ut ditt Deadbait om den känner motstånd eller krokarna!
Billiga, men super starka och vassa Round Trebles från Iron Claw.
Dessa krokar från Iron Claw kostar endast 39 kronor per paket och det är nästan halva priset mot Fox, Kamasan m fl och dessa är definitivt inte sämre, snarare tvärtom, dem har blivit min favoritkrok för mitt gäddfiske.
Använd olika storlekar på krokarna och olika avstånd mellan krokarna!
För att effektivisera ditt fiske och kunna kroka snabbt bör du använda dig av olika storlekar på krokarna och även anpassa dina wiretafsar efter betesfiskens storlek och framför allt längd. Jag gör mina tafsar med 7-12 cm mellan krokarna och använder oftast krokar i storleken 4, 6 och 8.
Lagom stor betesfisk för gäddan.
Använd en lagom stor levande betesfisk och se till att ha en krok under ryggfenan och den andra antingen i munnen eller i främre sidofena. Det behövs inte stora avstånd mellan krokarna om du fiskar med levande bete.

Skulle samma betesfisk användas som ett Deadbaits, så skulle du behöva byta tafs till en med större avstånd mellan krokarna för att effektivisera det hela och kunna kroka direkt, så tänk till lite innan!
Sillar kräver större avstånd mellan krokarna.
Större beten som Sill och Makrill kräver ett större avstånd mellan krokarna, ena kroken i stjärten och den andra i flanken på betesfisken och tryck gärna fast 2 två trekrokens tre krokar i betesfisken, så känner gäddan inget.

Gäddan får ej känna motstånd från ett för stort flöte eller från blyhagel eller blysänke. Sker detta kommer gäddan oftast att släppa betet. Minsta motstånd, starkaste krok och bästa betet och du får fisk.
Anacondas Sub Floats finns i flera storlekar.
Hur många använder ett Sunken - Paternoster tackel för sitt gäddfiske? Dem är lätträknade, jag vet och jag tror att det beror på dels lathet och sen tror man inte på metoden kanske?

Ingen rigg är effektivare än ett Sunken  -  Paternostertackel på en ståndplats eller mellan lekande gäddor eller var du måste ha en levande betesfisk stående fast. Anacona tackel har tagit fram ett 2 pack med dessa sunken floats i svart färg och den fungerar perfekt.
10 och 20 grams Sub Floats.
Dem finns i 10, 15, 20 och 25 grams bärkraft och det är bra och man kan då välja allt från vanliga betesfiskar och upp till stora och det hålls på plats. Hur man tacklar och fiskar med ett Sunken -Paternoster tackel finns på annan plats på denna blogg.
Iron Claw Syringes.
Ibland behöver man effektivisera sina betesfiskar med antingen en tjockare olja eller en tunnare flavours. För endast 25 kronor om jag minns rätt, så får du detta kit med en stor spruta för oljor och en mindre för flavours och två tillhörande nålar i skyddsfodral.

Tjockaste nålen för den stora sprutan och den tunna nålen för den lilla sprutan och sen är det bara att ge dina betesfiskar lite extra krydda och det räcker gott och väl med 2-3 ml per betesfisk.
Alla rullar behöver vård.
Rullolja och rullfett behövs ibland! Vår rullar står ute i ur och skur, dem samlar skit och damm och behöver en årlig eftersyn och mitt tips är att du gör det nu och inte senare.

Spola av dina rullar i ljummet vatten, torka av dem med en mjuk trasa och låt dem torka i rumstemperatur. Ge dem lite fett i kullagren och lite olja vid bygel och vevknoppen, mycket mer än så behövs egentligen inte om du inte använder dina rullar extremt mycket. Alla saker kan skaffas hos Karpfiskebutiken. Skitfiske på er alla och vi ses snart igen.

Tips och funderingar du kan behöva!?

$
0
0
Lite tips skadar aldrig och det gäller nog i alla hänseenden eller vad man än sysslar med, så lite tips blir det denna gång och inom vår fiske efter Sveriges populäraste sportfisk Gäddan.

Denna art finns i alla våra vatten, men vi måste behandla gäddorna på rätt sätt och vi måste effektivisera vårt fiske efter denna sötvattenskrokodil, som kan bli stor med tiden OM vi bara sköter oss väl.
2 gånger på Makrill innan och nu var det Sardin!
Gäddan är ganska enkel att fånga om man bara vet och så är det väl med det mesta här i livet. Gäddan är även lite selektiv i sitt val av föda och det visar fångsten av samma Gädda tre gånger och även en annan Gädda, som jag kommer till på slutet.

Första och andra passet var det mina Spanska Makrillar, som gällde och i båda fallen använde jag hela piercade Makrillar utan doft och det gick bra. Nu senast bytte jag plats på mina bete och hade en Sardin liggandes inne på den lilla Badplats och klockan 10.55 kom ett napp och i mothugget kände jag att det rörde sig om en större fisk och så var det eller som man säger tredje gången gillt och hon var åter min.
Grejerna som fällde gäddan får tredje gången.
Enklare än så här kan det inte bli: 3lb spö, baitrunnerrulle med 0,35 mm lina och sänke med flytbom och mitt vanliga 2-krokstackel och så Sardinen. Spöt på sticks, linan tight till bommen/blyet och indikatorn under rullen som har en öppen bygel.

Gäddan hittar betet och tar det rakt över och allt ät fritt från motstånd och Gäddan fortsätter att gå med betet och man sätter krokarna och landar fisken. Väl på mattan tar man gälgreppet och bänder försiktigt upp käften och med hjälp av en Peang, tar man försiktigt loss sina krokar.

Gäddan får nu vila lite innan den ska släppas tillbaka och innan dess tar man snabbt sina eventuella bilder, vilket måste gå fort, då fisken ej är i sitt rätta element. Vid återutsättningen måste fisken simma iväg av egen maskin och det ska ske med blöta händer och med stor försiktighet.
Det är skillnad på bete och bete, anpassa avståndet mellan dina trekrokar.
Som synes så är det stor skillnad på betesfiskarna vi använder i vårt fiske efter Gäddorna och här menar jag när vi metar dem. Bilden visar en Spansk Makrill överst och en Sardin, Makrillen är mera kompakt än Sardinen, båda har bra doft som verkligen attraherar Gäddorna till att smaka.

Längden skiljer sig också och man behöver olika längder eller avstånd mellan sina trekrokar för att fiska effektivt med dessa beten. Den biten måste du tänka på och inte använda samma wajertafs till båda dessa beten, det kan resultera i allt Gäddan antingen känner krokarna om avståndet är för långt eller så missar du fisken i mothugget om avståndet är för kort och tro mig, detta händer!

Så anpassar avståndet till din betesfisk och ett bra tips är att översta kroken ska sitta i stjärten och den nedre kroken ska sitta typ precis innan gällocket och wajern ska ligga tight mot betesfiskens flank.
Anpassning sker enklast genom att knyta.
Jag har alltid flera olika wajertafsar klara och avståndet ligger mellan 7 - 12 cm, har du inga som dessa, så kan du snabbt anpassa en tafs för just den betesfisk du ska använda och du gör det enklast genon att knyta fast dina krokar som visat på bilden med en knotless knot.
Musseldoft fungerar alldeles utmärkt.
Ibland behövs det en doft för att attrahera Gäddan till platsen eller till hugg och oftast rör det sig om betesfisk som inte doftar så mycket i våra näsor, som typ Mört, Sarv eller Abborre, fast Gäddorna känner doften av dem ändå.

Tröga dagar får mig ofta att trycka i 2-3 ml doft eller olja i en betesfisk och det sker oftast för att se om det blir någon reaktion och vissa dagar kommer faktisk dem flesta fiskarna på just doftande beten och en doft som jag har lekt lite med är denna med musseldoft.
Mixa och skapa din egen doft!
I vår upplysta värld, så har alla koll på varandra, antingen sittandes bakom en buske och spanar eller så är det genom sociala medier som snokandet sker. Mitt tips är att du skaffar dig en tom och rengjord burk och sen skapar du din egen doft med flavours och oljor och provar detta.

Skriv upp vad du blandar ihop inför framtiden och ingen levande själ kan kopiera denna burks innehåll och du har en enorm fördel framför med andra. blanda, mixa och skaka ihop din blandning och testa hur mycket av den som  behövs i en betesfisk för att ge napp, oftast rör det sig om små mängder, men som sagt håll ditt recept för dig själv.
Håll ett öga på vädret.
Håll även koll på vädret, både för din egen del och för fiskets del, en mulen grå morgon kan under förmiddagen övergå till vind och sol och det ta ökar dina chanser för ett bra fiske.

likaså kan du ha en fångstgivande morgon med vind och sol, som ett par timmar senare övergår i grått väder, regn och stiltje och det behöver du inte utsätta dig för.
MIndre beten ger oftast mindre fisk, men inte alltid.
Visst är det så att dessa mindre beten oftast ger mindre Gäddor, men inte alltid! Inga regler utan undantag och det stämmer bra inom fisket. Många stora Gäddor har fallit för små beten, konstgjorda eller naturliga, så glöm inte att variera storleken på dina beten och gör det oavsett om du spinnfiskar eller metar efter dina Gäddor.
Tidsfördriv från Fladen Fishing.
Denna röda saken kommer från Fladen Fishing, ett färggrant tidsfördriv och ett effektivt sådant, men bara vissa dagar. Färger har stor betydelse och bland spinn/jerkbeten, så är det som vanligt blått, grönt, vissa mörka färger och framför allt dessa lite mer synliga färger som troligen retar fisken till hugg, som ger fisk.
Denna med gula fläcken kom tidigare i februari.
Första Gäddan var naiv i början och tog Makrill två gånger, sen ändrade den sig och föll för en Sardin, denna på mattan togs på Udden och det har skett två gånger under februari och i båda fallen har det varit Sardin som bete och nästa gång lägger jag ett annat bete där.

Gäddorna är selektiva i sitt val av föda och dem lär sig av sina misstag, precis som andra fiskar, tro inget annat! Jag för lite notiser över mina fiskar och ser att oftast, så tar exempelvis Gäddan ett annat bete, än det den senast fångades på och det kan vara bra att ha i minnet. Skitfiske på er!
Viewing all 378 articles
Browse latest View live