Quantcast
Channel: Predatorfishing my way by Luis Rasmussen. Sveriges ledande och lärorikaste Predatorblogg.
Viewing all 378 articles
Browse latest View live

Jag gör ett nytt försök......

$
0
0
....Att sälja av lite grejer och denna gång handlar det om 4 uppsättningar med spö för karp, gädda och specimenfiske. Jag har sänkt priserna och hoppas nu kunna glädja någon med kanske en ny julklapp till sig själv eller någon fishhunter i släkten.
Först ut är det 3 stycken spö från JRC 12 fot och med 3 lb testkurva. Spöna är i nyskick och de har en fin aktion för både gädd och karpfiske.
Spöna har SIC-rings från 40 - 12 mm och bra realseats som klarar big pit rullar, hel svarta och dessa 3 spö är dina för 1000 kronor prutat och klart och du hämtar dem här.
Nästa uppsättning av spön är 3 stycken North Western Dyneema 13 for och 3 lb testkurva, dessa spön är kastkanoner och har en gång i tiden kostat runt 4000 svenska kronorper styck!
SIC- rings nya från 40 - 12 mm, superlätta spö och fuji detaljer. dessa 3 spö är dina för 2500 kronor prutat och klart och du hämtar dem här. Suveräna spö för driftfiske efter gäddor.
Här har du 5 stycken Fenwick Lucifer 13 fot och 3,5 lb testkurva, riktiga tuffingar för det mesta som simmar, vara sig det är karp på kontinenten eller Mal och megagäddor, dessa spön klara det.
SIC- rings från 40 - 14 mm, stainless steel buttcaps och läckert rullfäste med rosenträ från Fuji, svarta klingor med mörkblåa lindningar och dessa 5 spön blir dina för 2500 kronor prutat och klart och du hämtar dem här.
Sist ut är det spö för specimenfiskaren som jagar stora Braxar, Sutare, abborre mm. Jag har här 4 stycken Shimano Stradic specimen 12 fot med en 2,5 lb testkurva och aktionen är mellow, du tappar aldrig en fisk på dessa spön. mjuk toppdel och lagom krut i underdelen för att stoppa en stor fisk.
Spöna är slimline och har Shimanos egna rullfäste i svart, SIC-rings från 40 - 12 mm och klingan är maroon brun och bruna lindningar, väldigt vackra spö.
Här ser du nedre spöring, spöna är som de andra i väldigt fint skick och dessa 4 spö blir dina för endast 2000 kronor och det är ett kap!

Jag hoppas bli av med dessa spön jag har mera att sälja t ex en Prologic säng 3 bent i realtree camou och tillhörande stol för 700 kronor. jag har en helt ny säng i grön färg med vadderad kant, justerbar både i ryggen och även nacken och den är din för 600 kronor.

Jag säljer även en Fox Evolution110 liters rucksack i nyskick för 1000 kronor och en Fox Evolution Ruckbox för 1000 kronor, nypriset på dessa Fox produkter var 2495 kronor stycket! Hör av er är ni snälla och är det något ni söker, så hör av er, det kanske finns här i mängden? Jag skickar inget, utan ni måste hämta här i Nybro.

God jul och gott nytt på er alla!

$
0
0
- Vågar man tror på ett liv efter jul?
Varför har jag Nasse med här? jo som inspiration för att det finns fortfarande "Grisar" i dina vatten som inte är fångade, så passa på nu var vi har lite ledigt och rör på er efter julmaten. See ya`ll next year!

En önskan om en god fortsättning till er alla.

$
0
0
Som sig bör, kommer här en önskan om en god fortsättning till er alla. Jag hoppas att ni fick gott om god mat och en massa klappar och även att ni hann ut lite under ledigheten. Vädret har milt sagt varit en salig blandning, själv befinner jag mig i Helsingborg och här har det varit regn, regn och åter regn och soltimmarna är lätträknade på två fingrar!
Jag vill passa på och flagga lite kring diverse grejer jag har till salu, det rör sig inte bara om spö, utan om en massa saker, så passa på att höra av dig om det är något du söker i väldigt gott skick och till bra priser, t ex har jag en Fox 110 liters rucksack och en Fox Ruckbox i nyskick och de är i Evolutionutförande för 1000 kronor styck, köper du båda, kan vi nog sjabba lite om priset. God fortsättning!

Fina gäddor från en liten bäck.(Mullet test)

$
0
0
Under gårdagen var jag ute på en cykeltur i det fina vädret, med fanns kameran och egentligen hade jag bilder på Knipor i siktet. Jag hamnade under dagen längs ett litet vatten och började gå längs kanten. 
Mellan två mindre hålor skrämde jag någon fisk, som jag senare såg jaga och det var ingen tveka om att det var gädda och en fin fisk.
Jag tog lite rast med kaffe och sakta kröp min plan fram för morgondagen... Varför inte testa de nya betesfiskar på detta ställe och nu var saken klar...Pikepremiär i morgon!
Tuff miljö.
Jag tog en del bilder på sträckan jag skulle fiska och som det framgår, så var en Sekatör, det första som jag lade i ryggsäcken, min plan var att använda 2 spö med två olika beten.
Bra vårflöde.
Det var ganska enkelt att räkna ut vart fisken finns, det var hårda strömmar, hinder mm och bland detta....
Lugna hålor.
...mindre lugna hålor med ett djup ner till ca 1 meter och det var här jag började mitt sökande, ett sökande jag ska sent ska glömma.
Hinder.
Här en spärr uppströms platsen, var jag såg gäddan jaga, bra den kommer inte vidare här, men var finns ovanför denna spärr?
Ståndplatsen?
Här under grenarna mitt i bilden såg jag sedan gäddan en fin fisk, som har växt upp i lugn och ro. Ingen fiskar här i tron att - Där finns väl ingen fisk! Eller det är för lite vatten eller för svårt att fiska... jag vet att man åker till andra `riktiga vatten`och gäddan bara växer och blir stor i dessa glömda vatten... inget mig emot!
De fanns här!
Jag hade lite att röra mig på i fall nu att det skulle lyckas mig att lura någon gädda och det gällde nog att välja grejer efter platsen utseende.
Inte mycket att röra sig på.
Här skulle fisken drillas...eh, det var min plan och därefter lämnade jag platsen och for hem för att packa mina grejer.

Jag valde 2 kortare Wychwoodspön med gamla hederliga Shimanos för detta cirkus, 3,5 testkurva skulle nog suga musten ur fisken eller ge mig powern, att ta den hårt nog för att få den i håven.
Mono i 0,35 mm från Gardner är nog bäst i dessa situs, braid nej, inte bland stenarna!

Det gick ganska fort att få ihop prylarna och med Lycka till från min vackra sydstatskvinna drog jag iväg tidigt på morgonen, jag skulle ju röja lite och få ut mina två påkar och gärna ha lite kaffe också innan det var dags.
Red Mullet.
Mina beten var Red Mullet, gillar att den har skäggtömmar, inga doftmedel bara direkt ur påsen och på med mitt 2 - krokstackel och ut till Krokodilen som förhoppningsvis väntade i sitt undervattensbuskage. Alltid spännande att prova något nytt!
Grey Mullet.
Nästa bete var en Grey Mullet... gillar inte utseendet de ser ut son minigräskarpar, men nu lägger vi det åt sidan och montera våra krokar och lägger ut och väntar...

Morgonfrosten var det inget fel på och det var skönt att hitta en trädstam att sitta på och värma sig lite, jag hade ingen stol med mig, bara lite bubbelplast som värmde gott i röva och ibland small det lite därbak när man rörde sig... great fun och kaffet slank ner.

Det gick runt 40 minuter med mindre smällar från plasten, men plötsligt stördes rytmen av ett par bleep från ena larmet och jag såg att jag hade slak lina på högre spö...
Gear and baits used.
... Någon hade hittat min röda Mullet och det var gäddan, som var inhyst i buskaget och jag var snabbt framme och gav mothugg och det blev livat värre kan jag säga.

Jag fick bort gäddan från grenarna och sen tog den lite lina och flippade ut, men den skulle bli min och glädjen var stor.

Inte nog med att jag hade lyckats, men på ett nytt bete och en fin fisk på nästan 5 kilo i ett såpass lite vatten...väldigt roligt och sen var den årets första också.
Grrrr!
Nog ser hon lite tjurig ut efter att har gått i fällan, hon är inte den första och definitivt inte den sista som kommer att göra bort sig.... om jag får bestämma.
Stillastående.
Bara 20 minuter senare var det dags igen på det andra betet, denna tog en Grey Mullet i en liten håla och den hade nog stått still länge, åtminstone visar den lilla Blodigel det. Den sitter vid fisken käkvinkel, en liten fisk runt 1,5 kilo, men väl den första på det nya betet.

Ut med båda spöna igen på två nya platser och kaffet kom fram och även tanken: Ska det bli flera? Jag sitter och myser över det inträffade, solen värmer gott, likaså kaffet, en och annan nyvaken hundägare passerar ute på cykelvägen och plasten smäller under min breda ...
Smajl.
09.30 går larmet igen och igen är det spöet med en Grey Mullet och i denna håla, har något större hittat mitt bete. Gäddan går fast i något skit på bottnen två gånger och jag lyckas får loss den och landa den.

Den är grym i alla avseenden, fighten, utseendet, tänderna är enorma och de visar att den är inne i en huggperiod. Längden är 96 cm och jag fastställer vikten till 8,2 kilo och ingen kan vara mer nöjd än jag över detta fina resultat, från ett litet igenväxt vattendrag mitt i Nybro kommun.

Ni kommer att se mera av dessa lite exotiska betesfiskars effektivitet framöver, tror inte att detta var en slump, färgen och doften, kanske utseende och konsistens har en betydelse.... vi får se! Jag har en liten pool bakom Kyrkogården, var jag tog en del fina gäddor för länge sen, de kanske finns kvar?
The Lady in all her glory.

Ett tips är att ni kollar lite i ert närområde, jag är säker på att ni är många, som har en lite bäck, å eller damm, som alla ratar, prova några timmar, det kan finnas fina fiskar och du kan få fina upplevelser. See ya soon! 
Jag vill flagga lite för spöna jag har till salu, det finns kvar en del och massa av andra saker, hör av dig på mejlen: lk.rasmussen@telia.com

Glad påsk till er allihopa!

$
0
0
Vill bara skicka en liten påskhälsning till er läsare och det sker genom lite gamla bilder, något gäddfiske senaste tiden, har det tyvärr inte blivit på grund av olika orsaker i livet, men ett karpfiske fick rum under gårdagen och det kommer upp på karpbloggen senare.
Winterwonderland.
Bilden visar en gammal hotspot, var jag har fått en del fina gäddor, senare på vintern när isen lade sig är det den lilla branten utanför träden som gäller. En halv oljig Makrill placerad här har ofta gett fin utdelning.
Rödhaken, en kär vän som ofta hälsar på i kylan.
Fiske under vintern är ofta ett ensamt fiske för mig och jag gillar det i alla dess former, gäddorna kan vara väldigt tröga och ibland på hugget. Ensamheten eller mina tankar bryts ofta av denna lilla vackra skapelse som hälsar på....oftast med ett bleep i larmet, när den landar på spötoppen och väcker mig från mina drömmar.
Följ denna jägare under vår och sommar.
Doppingen visar dig vart stimmet med småfisken finns och rovfisken är aldrig långt borta, så ett säkert tecken är att se dessa dyka och ha koll på vad de kommer upp med. Rör det sig om ett fiskstim, så dyker de i samma område hela tiden, annars är det långa jakter under ytan vad Doppingen dyker och kommer upp 50 meter bort och då blir det genast svårare att hitta småfisken och rovfisken.
Våren är här, utan tvekan.
Det går sakta, men det är nog bara bra. Ju lugnare vårens antog är, ju bättre är det nog för naturen och alla hinner med. I går var jag fiskade karp var det fortfarande ganska mycket is kvar i Linnéasjön...allt har och tar sin tid!
Snoken med sina gula band älskar värme.
Visst är våren här, denna bild är inte ny, men jag såg en Snok ringla iväg i vassen redan igår under mitt fiske och det är nog ganska tidigt. Så med dessa bilder och ord vill jag passa på att önska er en glad påsk, ät gott and stay happy!

Long time, no see!

$
0
0
Ja, det var verkligen länge sen jag bloggade här, men livet är tufft ibland och det händer saker, saker jag inte vill gå in på, inte här var det ska handla om fiske.

Jag håller på att rensa ut bland grejerna i min digra samling och här kommer lite av det som ska bort. Jag kommer även att lägga ut saker på karpbloggen, så ha ett öga på varje blogg.
Trakker Specimen Holdall 5- rod quiver.
Nyskick och den är din för 300 kronor, tar 5 tacklade spö, håv och shelter utan problem. Har bra fästen för spöna och den klarar 5 spö med big pit rullar, har bärrem och vadderad axelrem.
Shimano Aero GT 4500 Baitrunner.
Det svider att göra sig av med dessa tre slitvargar, men de måste bort, de är i fint skick och nyservade och de blir dina för 1200 kronor och du får extra spole till varje rulle. sälj endast samlat!
Abu Ambassadeur TGC 500, en fin rulle för både spinn och Jerkbaitfisket, den bara ligger här och dammar och jag vill ha 350 kronor för den. skicket är fint och jag har nyss servat den.
Daiwa Regal - Z 4000 iA.
Här har du 3 stycken Daiwa Regal 4000 med 3 extra spolar och jag säljer dessa samlade för endast 600 kronor, det blir inte billigare, fbra skick och nyservade. Fina rullar för spinn, lättare mete efter olika specimens mm. Tar 250 meter 0,30 mm.
Daiwa Regal - Z 5500 T.
Jag har en kvar av 5 och jag vill ha 300 kronor för denna kvarn, du får braid och extra spole i det fina priset. Fällbar vev, fin broms, 4 kullager och Gyro spin och Twistbuster. Bra stor rulle som tar 270 meter 0,45 mm och den har många användningsområden.
Mitchell 440 A Match.
En fin och snabb klassiker för specimenfiskaren som flötmetar eller för tävlingsmetaren som vill spara tid under fisket. Du petar bara på bygeln och kastar, rullen sköter resten, suverän rulle som har gott skick och extra spole, bra broms och även den är nyservat och den blir din för 300 kronor.
Karpsäck och vägningsnät.
Jag har 4 stora karpsäckar och någras vägningsnät liggande och de ska bort, jag tar 150 kronor styck och det rör sig om större säckar som passar perfekt för gädda och andra längre artar.
Starbait Mega Weighsling.
Den är ny och den är enorm och passar till allt som simmar i våra vatten, även en fin hängmatta om någon av barnen hänger med ut eller så vet du var du har hunden ;-) den är din för 200 kronor, tyvärr hittar jag inte fodralet i röran här än, men det kommer nog fram.
JRC Euro Rucksack 90 liter.
Dessa ryggsäckar mm, kan du läsa mera om på karpbloggen, jag har flera bilder för er som eventuellt är intresserade av mina saker.
Fox Evolution Large Ruckbox med stort utrymme och 22 fickor.
Jag skickar tyvärr inget, har väldig dålig erfarenhet av det och ni får hämta sakerna här hos mig. Jag vet att det är tråkigt, men jag vill inte ha pengarna och så hamnar sakerna i Bolivia eller Holland och vi står med stora problem och bäst av allt är det väl att se och känna, bedöma innan du slår till eller hur?
Fox Evolution Large Rucksack 110 liter.
Är det något som faller dig i smaken eller något du behöver bland andra grejer, så hör av dig via mejl: lk.rasmussen@telia.com, så ska vi nog lösa det.

Larm och Sounderboxar.

$
0
0
Allt på bilden för endast 700 kronor.
Du hittar mera och beskrivningar på karpbloggen, en knapptryckning och dina behov kanske är lösta?

Bara en liten trevlig bild av spinnfiskaren.

$
0
0
Jag gillar bilden, den blev bra med sin lilla inramning av löv, killen spinnfiskade efter Abborre i Linnéasjön och jag blev lite förvånad, när han sa att han hade fått 2 fina förra hösten och dessa hade vägd 1580 och 1750 gram på den djuptgående Mörrumsspinnaren från ABU. 
Spinnfiskaren jagar höstens första Abborrar.
Jag vet att sjön hyser stora Abborrar, men det har alltid varit svårt med spinnfiske, jigg mm jag har bara en stor på mete och resten har tagits från isen med vertikalpirk eller balanspirk och på djup runt 6 meter... kanske dags att leta fram djuptgående spinnare och prova sig fram... Vem vet?

Måste nog tillbaka och prova igen?!

$
0
0
Tankarna flöt iväg när jag satt på tåget härom dagen och på något vis kom jag fram till två saker, det ena är att jag fiskar alldeles för lite gädda och Jag ska tillbaka till ett gammalt vatten som har fått vila ett bra tag.... eh åtminstone från mina gamla härjningar där.

Så väl hemma tog jag upp kontakten igen med vattenägaren och fick fritt fram när det passar mig, men Stig sa igen de berömda orden: - Akta dig för baggen och minnen om detta djur kröp fram på hjärnbalken.... mmmm, den ska få sig en match och likaså gäddorna!
Många gäddor finns det i dammen och det finns ett rekord på 17 kilo!
Fisket är enkelt, det finns gott om gäddor i alla storlekar, men svårigheten är att kunna placera ett bete i den otroligt stora mängden gräs som finns på bottnen hela året runt, något jag kommer till senare.
En tjockis som togs på en Sill som stod ca 20 cm över bottnen.
Jag har vid flera tillfällen räfsat bottnen på vissa strategiska platser och det funkar bra, men vilket jobb det är att stå och dra grönsaker i flera timmar, det lönar sig dock att vara förberedd, som bilden visar.
Lekgädda från dammen.
Hur stor gädda det finns vet jag inte, men jag har under mina pass där, set och hört jakterna på betesfisk och sett hur stor gädda jaga Sutare som flyr för livet.

Allt utspelar sig lite konstigt, man kan få en massa mindre gäddor och under dessa dagar håller de större sig borta. Får man inga mindre gäddor, så är det oftast chans för en större fisk, då de mindre håller sig undan. Det har stämt så pass många gånger att jag ser ett mönster.
Livebaits funkar, men oftast kör de fast i gräset.
Det finns enstaka ställen var livebaits går att använda och då tas de ganska snabbt, men till 90 % är dammens botten täck av gräs som ligger ändå upp i ytan och t o m på den och det gör fisket med livebaits svårt.
Superolja för gädda och jag rekommendera den starkt.
Jag fiskar för det mesta med deadbaits i dammen, det gör det enklare att placera beten över gräset eller poppa up betet, så det syns bra.

Jag använder olika oljor och flavours i mitt fiske som ni vet och Salmon oil är en av de bästa i dem flesta vatten och jag använder denna olja i beten som Mört, Sarv, Abborre,  princip alla beten som inte doftar så värt mycket.
Sillen är ett av mina favobaits.
Mina favoritbeten för gädda är Sill och Makrill, hela , halva eller filéer eller bitar om det är tjurigt fiske eller kallt i vattnet och de har en egen doft som lockar fram gäddorna och någon olja eller flavours behövs oftast inte.

Jag har hört en del säga att Seabaits som Sill och Makrill inte fungera i mina vatten, visst det kan väl vara så, men jag har använd dessa beten sedan jag var 8 år och har vad jag kan minnas aldrig varit med om något vatten var dessa beten inte har fungerat och lite ironiskt kan jag nämna att jag är 57 nu.
Hela bottnen ser ut såhär, gräs hela vägen från botten till ytan.
Gräset är besvärligt, men kan man placera sina beten i gångerna mellan dem olika gräsansamlingarna, så kommer det att funka. Gäddorna använder dessa gånger i sitt sök efter föda och har inga svårigheter att hitta betet och vi bakom spöna kan få lite roligt.
Fanskapet himself!


Sill, Makrill, deads or lives, det spelar ingen roll, inte ens flavours håller detta satyg, som `han däruppe´ skapade i vredesmod borta, men vi får se när man kommer med holdallen på ryggen och stora carryallen, men jag vet att han inte tycker om JRC´s stolar....han får ont i huvudet av dem..... jag vet inte om han är kvar i sitt harem och om han ska attackera mig igen. 

Utgången är lite oviss, antingen är han lugn och slipper huvudvärk, eller så får han huvudvärk eller kanske jag får ett blåmärke i arslet och får stå hela dagen.... hur eller hur så ska jag tillbaka till dammen och fiska gädda. Punkt slut!


Super fina vinterkläder till ett suveränt pris!

$
0
0
Jag sökte efter varma, sköna vinterkläder som verkligen andas för mitt fiske och jag hittade rätt kläder till rätt pris och jag ber dig klicka dig in på karpbloggen ett par minuter och se vad du får för pengarna, det är riktigt bra och det blir inte bättre för den pengen!
Porjus från Engelssons i Falkenberg.

Är du förberedd inför höstens gäddfiske?

$
0
0
Höstens roliga fiske efter gädda stundar och det kanske är dags att du ser över dina grejer, så allt är tip-top conditions när du ska ut och fiska.

Bra ordning är lite av ett måste för min del. jag vill att jag hittar direkt jag behöver något och inget ska fattas bland mina saker, så jag tänkte gå genom lite vad du kan göra och då är du på den säkra sidan av staketet.

Spö: Tvätta av dem och torka dem med en ren torr trasa, kolla lindningarna och fyll eventuella sprickor med spölack, kolla även spöringerna, så inget är sprucken och förstör din lina, ge holkarna lite stearin, så blir det lättare att dela spöet efter fisket.

Rullar: Spola av dem i ljummet vatten och tvätta dem med en lätt tvållösning, spola av och torka av dem, ge dem lite ny olja och lite fett om det behövs och kolla även din lina, vänd eller byt ut dem om den är sliten.

Luggage: Här samlas hur mycket skräp som helst och det är bar att tömma exempelvis din carryall, töm den för grejer och skaka ur den och skrubba den lite med en nagelborste och den blir som ny. Kolla även sömmarna mm så den är okay. Samma sak med ryggsäcken och andra väskor som du använder och glöm inte att tvätta ur din baitbag, den brukar dofta lite surt om man glömmer den i förrådet.
Allt har sin egen plats och då är det enkelt att hitta.

Se över alla dina grejer, köp in det som fattas och behövs, se över tackel, flöten och alla mindre tillbehör, det är bara så otroligt tråkigt att upptäcka sitt misstag ute vid vattnet och behöva låna av polaren.

Gå genom det hela hemma och få lite piece of mind och glädje när du väl ska fiska. Det tar inte så lång tid att göra, en kväll på sin höjd och det känns bra att veta att allt finns och du kan koncentrera dig på fisket.
I väntans tider!
Jag är inte riktigt bak om gäddspöna än, men mina grejer är kollade och det lilla som fattades är kompletterad och det känns bra, nu väntar jag bara till mitten av oktobermånad.

Jag har lite karpfiske kvar som jag vill vara med om, men sen drar gäddfisket igång och som jag skrev tidigare, så ska jag tillbaka till en gammal pärla och baggen.... Pike och blåmärken!

Recension av Carl-Johan Månssons verk: Färnan - min favoritfisk.

$
0
0
Jag fick en fin fråga av Carl-Johan för ett tag sedan, han undrade om jag ville läsa genom och recensera en sak och självklart ville jag det och härom dagen dunsade det till i hallen och ett större kuvert hade gjord inträde och nu skulle det minsann läsas om en av mina egna favoriter, nämligen Färnan.

På med kaffet och sen bästa stolen och jag gick genom dessa 102 välskrivna sidor som innehåller allt du, som sportfiskare eller specimenhunter behöver veta om Färnan, det finns allt och lite till och det är bra, riktigt bra och jag ser mig ofta i vissa av de beskrivna situationer som Carl-Johan delar med sig.
Recensionstider.
Denna skrift är suverän på många sätt, lättläst och med mycket ingående beskrivningar om hur du ska gå tillväga för att fånga Färnan, en fisk som ena dagen kan vara hur enkel att lura och nästa dag komplett omöjlig.
Carl-Johan Månsson verk.
Jag hoppas innerligt att detta verk kommer ut i bokform, jag gillar det som gammal specimenhunter och det finns så många tips och stor bred erfarenhet här, så dessa dagar var Färnan är omöjlig, kanske kan minskas ner lite och du uppnår bra fiske.
En ung författare, året var 1993 och Chubben vägde 1,8 kilo.
Skriften täcker allt från vart du söker Färnan, sommarfisket med flytande bröd, tips, tankar, tabeller, förord, studier, elfiske, biotoper mm och som sagt detta är ett must-have både för den garvade Chubhuntern och nybörjaren, det finns något för alla.
Carl- Johan med sin rekordfärna från Emån.
Bilden visar kulmen, drömmen och den enorma glädje att fånga en rekordfisk i sitt hemmavatten. Färnan väger 3548 gram och togs på bröd den 29 april 2005 och mig veterligen är det endast Ronnie Johanssons fisk på 3578 gram, som är större och gällande svenskt sportfiskerekord, även den en fisk från den så vackra Emån.
Många nybörjartips.
Många tips finns som gynnar både specimenrävar och nybörjare, allt från beten, grejer vart du ska fiska och med vilken metod, samt hur du behandlar fisken och catch and release, det blir inte bättre!
Tabeller över fångster, huggperioder, bästa tider mm.
Du får en stor insyn i både författarens egna fångster och även en stor del av Sveriges största fångade Färnor, bästa tid på året, bästa tid på dygnet och jag tycker det är enormt fint att dela med sig detta, en guldgruva helt enkelt!
Inringade fiskeplatser.
Du får en stor del bilder var olika platser är inringade, kan ett tips bli bättre? Det finns även en del kring forskning om Färnan, hur du lokaliserar fisken, Färnans föda och platsval i vattnet.

Jag skulle kunna fortsätta att rosa detta verk länge, men jag tror att detta räcker och jag hoppas av hela min slitna själ att dessa sidor kommer ut i bokform, det är så lärorikt och inspirerande och du får mitt toppbetyg Carl-Johan. Tack för detta min vän!

Höst - Dags för gäddfiske.

$
0
0
4 oktober, regn igår, soligt och fint i dag, vädret är upp och ner och det är höst, titta bara på skogens praktfulla färger. Under vattenytan händer det saker, krokodilerna börjar lämna sommarens djupbrant och sakta kommer de in närmre land för att leta upp stimmen med bytesfisk.

Det är dags för gäddfiske mina vänner, i alla dess former, fast jag själv väntar nog 2-3 veckor med mitt fiske, jag gillar att frosten har slagit till först innan jag börjar. Ska dock rota genom frysarna och skära ner lite fisk och mäska upp några platser och ett par rundar till vattnet skadar aldrig, man kan röja lite grenar, mäska och regga dem ställen man ska fiska från.
Kom tidigt på morgonen.
Jag kommer alltid tidigt på morgonen, gäddan har sina rutiner och huggperioder, den lämnar ståndplatsen och går sin vana runda i jakten på föda och det sker oftast tidigt på morgonen. Jag har fått gäddor under alla dygnets timmar, men mellan 08.00 - 10.00 är den absolut bästa tiden och man kan nästan ställa klockan efter dem.

Har jag inte fått hugg vid 08.30 eller annan indikation, då vet jag att det kan bli en tuff dag och svårt att få fisk, det är mina erfarenheter med mete efter gädda och det verkar hålla i sig, har gjord det under alla 49 år jag har hållit på med gäddmete.
Helst ska dina beten vara ute vid 08.00.
Kolla dina vatten och platserna du ska fiska på, mäska gärna och röj bara det du behöver och sen kan du komma tidigt utan att behöva stöka för mycket. Ut med spöna så fort som möjligt och sen intar du morgonkaffet under din väntan på att stora damen ska presentera sig.

Flytta gärna dina beten då och då genom att bara dra 10 - 20 cm i linan, bra tips som ofta utlöser hugget, testa även en doft på ett betet, prova olika metoder under tiden du fiskar, sitt inte bara och glo rakt ut i tron att allt ska lösa sig, du måste jobba för dina fiskar.
Åarna fylls med bytesfisk vid denna tid och gäddorna följer efter.
Hösten är här och vattnen kyls sakta men säkert ner och stora mängder av småfisk går upp i våra åar och ställer sig i bakvattnen för att övervintra och det där har gäddorna lärt sig och det följer efter och har kalas mer eller mindre hela dagen, men igen är morgon och kvällsfisket bäst i strömmande vatten.

Leta efter bakvatten, djupare partier och var strömmen är lugnare, samt utanför mindre tillflöden, där hittar du småfisken och gäddorna. Allt eftersom vattentemperaturen sjunker blir gäddorna trögare och du får anpassa dig efter detta faktum.
Hon gillade Nemo.
Just i denna tid var det fortfarande är flera grader i våra vatten, så kan Jerkfisket vara helt outstanding i många vatten, jag har nog gjord mitt med denna metod, jag gillar inte att stå och kasta verken drag, spinnare eller dessa jerkbaits, fast de är svidande effektiva.

Jag sitter hellre och metar med bottenmete eller går längs ån med ett flötmete och drifter av platserna där det kan tänkas står fisk. Jo, jag är lite lat i detta, men det är gäddan också, den står och väntar, den lägger inte ner stor energi för att jaga och det märker du framför allt när det blir kallare.
Tidig morgon och betet var en Makrillhalva.
Nej jag vill gärna sitter med några spö utplacerade, så jag ser mina Drop-offs och larmen hörs, lite blandade beten och lite olika metoder, kaffet i koppen och ciggen i flabben. Då flyter tankarna iväg och förhoppningsvis bryts tystnaden denna kalla morgon av en gäddas misstag och jag kan landa henne.

Jag tar snabbt hand om henne med allt vad det innebär och ett nytt bete läggs ut lite längre bort och jag sätter mig igen, fullt medveten om att jag har gjord allt rätt och det känns skönt. Ibland får jag inget, det händer oss alla och ibland har man haft dagar, var man knappt har hunnit med riktigt, kanske börjar jag bli gammal?
Fin sträcka för Leapfrogging.
En annan metod jag gillar är Leapfrogging, var man ställer ut spöna och sedan flyttar det första spöet man lade ut efter 30 minuter och så håller jag på hela dagen. Det är arbetsamt, men det är givande, du hittar fisken för eller senare och du lär dig mycket, framförallt om det är ett nytt vatten.

Jag använder oftast denna metod på nya vatten och man fiskar av stora områden genom att fiska på olika avstånd från land och samtidigt långa sträckor genom att man flyttar sina spö med jämna mellanrum.

Tänk bara på att du hela tiden kan se dina spö och höra dina larm, det gäller att ge mothugg så fort som möjligt och inte ha för långt till spöna, matta och håv samt de nödvändiga verktyg får du ha med dig till spöt som signalera att en gädda har tagit ditt bete.

Jag hoppas detta gav lite inspiration och lust att ge sig ut i de färgsprakande färger vi nu upplever, vi vet inte när vintern kommer, det brukar dröja, men vi vet aldrig när Kung Bore slår till.

Så byter du till braid på rätt sätt!

$
0
0
Jag har fått denna fråga vid ett flertal tillfällen och jag tror att det finns någonstans på mina bloggar, men vi tar det för en säkerhetsskuld och då får ni svar och det blir rätt.

Fördelen med dessa stumma linor är direktkontakten till bete, rigg och framförallt fisken och för nya användare av braided lines, kan fighten kännas lite lustigt i o m att man känner i princip allt vad fisken gör. Styrkan och dimensionen kontra styrkan hos dessa linor, de skär växtlighet som en kniv och för ytfiske är de suveräna.

Nackdelarna är priset, men dessa linor håller länge, dock ej nötningståliga mot stenar, var en mono kanske klarar sig bättre, kastar bra, men bör blötas innan fisket, något jag kommer till.
Ha alltid lite nylonlina på din spole innan du knyter fast din braid i denna. Nylonen gör att inget slirar på spolaxeln, vilket en braid kommer att göra om du knutar fast den utan lite nylon, så du är varnad och glöm inte detta lilla tips.
Lägg din braid i vatten och låt den suga till sig vätskan, den blir mjuk och lite tjockare, men så ska det vara.
Låt det ligga i vatten tills det slutar att bubbla och hela linan är genomdränkt, detta är viktigt!
Bästa skarvknyt är Mahinknuten som jag ska visa er här och du börjar med att lägga två varv av braiden runt två fingrar och genom linändan genom båda varven, ta loss linan från fingerna och dra sakta ihop öglorna och du får denna lilla åtta.

Stick genom nylonlinan genom öglorna som visat på bilden ovan och strama åt den lilla åttan., så det blir en knut...
Fukta och dra åt så hårt du bara kan och dra sedan ut en bit av nylonlinan för att se att den inte fick en liten klämskada, fick den det, klipper du bara bort den skadade biten.
Nu lindar du nylonlinan 12 varv upp på braiden och därefter 8 - 10 varv ner igen och sticker linänden genom den lilla ögla som bildas, du ser på bilden hur det ska se ut.

Dra sakta ihop det hela med lite saliv och du ska dra i både nylon och braid samtidigt, har du gjord rätt kommer allt att läggas sig fint varv efter varv och det kommer att se ut....
....såhär, en liten smal, superstark konformad knut som lätt går genom spöringerna under kast och jag lovar att den håller om du gjorde rätt. Du kan för peace of mind ge denna knut en liten droppe snabblimm, men det behövs inte.
Trimma knuten så nära du kan och nu är det klart för att spola på din braid. Braid har en hård ytan och ...
... jag råder dig att använda någon form av handske, så slipper du brännskador och och skärsår! Lägg på din braid så hårt det går, glöm inte att den ska vara våt hela vägen och väl på spolen torkar braiden med tiden och lägger sig fint och bra, den bäddar ner sig och blir inte skrynklig, som man ibland ser.
Fyll inte spolen med mer braid än såhär som visat, det är lagom och du slipper de berömda vindknuterna som ibland uppstår. Blöt din spole innan du ska kasta, det eliminerar också vindknyter under fisket gång.
Tänk på att om du ska kasta långt och ta i lite att du stramar din spole hårt innan du kastar, glider spolen i början av kastet, får du skärsår på pekfingret och det kan man vara utan, så glöm inte det!

Svampbok!

$
0
0
Jag funderade en stund, kan man verkligen ha med en svampbok på en blogg som egentligen bara ska handla om fiske? Visst kan man det, vi är jo ute mycket och varje gång vi är det, så passerar vi nog någon ätbar svamp i skogen eller längs vattnen.

Jag vill lära mig om svampar och kunna fixa och trixa till en god middag hemma eller bara göra mig en god macka med svamp ute vid vattnet, varför inte? De finns överallt bara att lära sig och plocka och sen fylla gommen med med dessa läckerheter.
Fickformat och lätt att ha med sig.
Jag fick tips om denna svampbok av en kompis och hittade den för 89 kronor och den beskriver allt vi behöver kring svampar och den är skriven av en av Sveriges duktigaste i detta ämne, Pelle Holmberg.
Bra beskrivningar och bilder av våra svampar.

Många fina recept.

 Giftiga svampar, vad man ska se upp med och hur de ser ut.

Hur du gör om du får i dig giftsvamp.
Boken är på 152 sidor och passar bra i sidofickan, välskriven och lättfattat, många recept och bra bilder som visar dig hur svampen ser ut och visar dig hur man skiljer dem från varann, då många ser lika ut.
En mycket trevlig läsning, jag ska lära mig detta om svampar och ta tillvaro på det jag hittar och jag hoppas inte jag gör fel... kanske nästa bild på mig och en pike blir med blått face ;-)

ABU Stamina combo. Ett fint och bra fiske set.

$
0
0
Jag fick detta set för att prova det och göra en liten recension av grejerna och det har lustigt nog inte blivit av och jag tar tag i saken direkt. Det handlar om ett litet fint set för fiske efter Abborre, Gädda, Regnbågsöring mm, alltså lite typ fiske 1 och 2 som Abu har valt att klassa sina grejer.
ABU Stamina Fiske set.
Spöet är 7 fot långt och har en rekommenderad kastvikt mellan 5 - 25 gram och redan här måste jag säga att det kasta väldigt bra med tyngder mellan 3 - 18 gram, över 18 gram och då känns det lite som att klingan klappar ihop, det blir för tungt att få bra kast.
Artikelnummer.
Im6 graphite och klingan är grafitgrå, spöet har 6 öglor + tipring och det är sic-rings som klara alla lonor, även tunna braids som är poppis bland den spinnfiskande skaran på grund av stumheten.
Spöets kosmetika.
Helt korkhandtag och rullfäste i Fujityp och rullen sitter bra, keeper ring finns, så där har du kroken under transporten. Svarta lindningar med lite silver och grön silvrig tråd, snyggt, stiligt och ser bra ut.
Spöet har en bra känsla och man känner betets rörelser och det finns en lagom ryggrad som hjälper dig under mothugget och drillningen, spöet kastar över väldigt bra, men inte med tyngder över 18 gram. Tror detta set skulle vara fint att smyga efter Havsöring också, det pallar spöet med och kastlängderna räcker gott och väl.
ABU Stamina STM 2000 haspel.
Rullen ser du här, den har 5 kullager, superstopp och är frontbromsat, bromsen är verkligen bra måste jag tillägga, det är sällan att bromsen är bra på såpass billiga rullar som ingår i fiske set.
Höger sida av rullen.
Bra gång, lagom stor rulle och du kan byta veven från vänster till höger sida om du är högerhänt. Infällbar vev med ett bra gummigrepp, i det hela taget en liten skön rulle med gear ratio på 5,2 : 1
Linelay.
Den har även en bra linuppläggning och du bör nog byta ut linan på rullen till en bättre, här har jag bytt ut den gamla mot en Platil soft i 0,25 mm som klarar hela 5,2 kilo!
Minilure.
Spöet kastar otroligt bra med dessa miniaturebeten och jag skulle under mitt test få känna på denna lilla wobblers effektivitet, det blev tre små snipor och senare på dagen klev en större på, men den släppte tyvärr precis när jag skulle ta den med gällgreppet. Lite surt, den hade varit rolig att visa upp tillsammans på spöet.
Twintail jiggen.
Spöet fungera även bra för jiggfiske, kanske inte för de minsta jiggar, men från 5 - 10 gram är det inga problem .
Kräftmjärde nummer?
Jag vet inte hur många kräftmjärdar jag har fått under årens lopp, men det är många kan jag säga och under testdagen var det inget undantag, frågan är bara vilket nummer i raden denna blev...
Höstens färger.
Gäddorna gillar denna lilla miniwobblar som med sin fina gång och höstens färger på något sätt lockar till hugg, billigt från vart vet jag, men den funkar bra....
Höstabborre.
... både gäddor och hösten Abborrar som jag hade i tankarna denna blåsiga dag, men de randiga höll sig bort eller fanns de där med stängd mun?
Samma gädda som var framme och nöp i min lilla wobblar.
Jo, det hade onekligen varit kul att landa den, men det gick tyvärr inte, det får bli en annan gång, den brukar inte tas på annat än hela feta Sillar och Makrillar, men vi får se när den dyker upp igen.
Det hjälpte inte ens med en HOPE - mössa denna dag.
Ja lite tjurig kanske man ser ut, men skenet eller skinnet bedra, det var inte så farlig, är nog mest chockat över att gäddan tog min wobblare så nära bryggan och sen gick under denna och jag lyckades få den tillbaka igen, för sen att missa den....blä ...blä

Some old blasts!

$
0
0
Asfaltstör, fin ritning på en av Nybros gator.

Gammalt collage.

Rapala X-rap, en av de bästa för grov Abborre.

Kalmar sunds Abborre tagen på Salmo Slider.

Dagens pass efter Abborre tar sakta slut.

Linnéagädda, skulle bara testa en grej och det gick bra.

Snake on Boilies!
Hade en konversion med en kille för några dagar sen kring hur man skulle undvika att Ålar sväljer betet, svårt det där, de är som Anacondan, allt går ner och i hela bitar.

Denna kom på 2 x 18 mm Fishmealboilies i Linnéasjön och helgen efter upprepade jag konststycket i Rismåla göl och de hade samma vikt! 1580 gram, Ål är roliga, men inte under karpfisket!
Glad som en speleman.
Jo det blir man när man får en Abborre på 2080 gram och tysken Diesner sitter knäckt bakom kameran....Jag hörde inte uber alles mera denna dag!

Den för för en flötmetad 6 cm Björkna i ett litet bakvatten och resten av dagen slet vi gäddor på löpande band och tyskättlingen fick rösten tillbaka.
Substitut för vinterfisket på isen.
Jo jag plinkar lite gurra också, när andan faller på och det har chockat en del med tanka på mina korvfingrar, kul sysselsättning, när fisket är segt eller dåligt.

Örarevet, Kalmar sund.

$
0
0
Jag var ute en sväng söder om Kalmar och hade hört talas om Havsöringsfisket vid Örarevet och ville kolla läget lite bättre. Det finns mer här än just Havsöring, man får ibland fina Gäddor och Abborrar på sina kustdrag och de få som metar här får en del mindre Flundra och stora Idar, samt att under majmånad, så kommer Näbbgäddorna in här också. 

Jag tror även att det kan finnas en del Sik och Lake i dessa steniga områden, men nu pratar vi Havsöring och jag träffade en kille som hade fiskat här på Örarevet under många år och han hade minst sagt fina resultat, dock hände det inget denna dag, men han hade haft ett par fiskar som följde efter draget.
Lågvatten denna dag.
Det var väldigt lågt vattenstånd i Kalmar sund denna eftermiddag och det var bra, för då ser man lite mera, typ botten, stenar och andra saker som kan vara viktigt i sin jakt på öringens ståndplatser och man ser ju på bilden en stensättning som garanterad är en plats var öringen befinner sig på vid normalt vattenstånd, något som Emil också bekräftade för mig.
Långgrunt, glöm inte vadarbyxorna.
Här en liten utstickande Udde som han fiskar vid ofta, det är långgrunt och man kan vada ut ganska långt för att nå den fina leopardbotten som finns utan för sandbottnen, Emil tar många Havsöringar här i skarven mellan sand och stenbottnen.

Havsöringarna som han fångar här är oftast fulla av mindre borstmaskar som de hitta i sandbottnen och självklart även en del småfisk och och diverse mindre skaldjur som ingår i öringens föda.
Stenar, ett paradis för Havsöringen.
En av de säkraste platserna vår och höst, man ser revet och det gäller att fiska av platsen mellan stenarna innan man vadar ut, ganska ofta tas fisken på väldigt grunt vatten och man ska fiska av alla platser i solfjäderform, typ kast 1 till vänster, kast 2 till höger o s v. När man väl har gjord detta, kan man vada ut.
Långa sträckor att röra sig på.
Det finns långa sträcker att fiska av och vid högt vattenstånd kan det vara lite besvärligt utan vadar stövlar eller byxor, men man kan gå i skogen och gå ner och ställa sig på lämplig plats om man inte har stövlar eller byxor.
Det är bland stenarna Havsöringen står och lurar.
Bottnen är sand blandad med tångruskor, stenar som dessa på bilder och även fläckvisa områden med stentäckta bottnar, så kallade leopardbotten och det är ett eldorado för Havsöringen att söka föda här. Stenarna ger fisken skydd och bakhåll samt födan finns lite överallt i denna biotop.
Fem bra färger för Havsöringen.
Ha med dig lite blandade färger på dragen och byt ofta för att hitta rätt färg, fiska med varierad invevning, gärna ett stopp ibland och framför allt fiska av alla platser efter solfjäderformen, så kommer du att få hugget från Sundets silverpilar.
Witch Kustdrag, en säker vinnare!
Dragen bör vara långkastande och ha en slingrande gång. En del drag som dessa Witch har en svart prick som huggmarkering, om det hjälper vet jag inte, men du ska ha supervassa trekrokar och hela tiden vara koncentrerad när du fiskar, hugget kan kommer när som helst och det gäller att vara med på noterna.
Smala lättkastade och med bra gång.
Kolla dina krokar om du har varit mot stenar, de förstörs snabbt av detta och ha en liten fil tillgänglig när du fiskar. Drag som går högt i vattnet är att föredra på detta fiske var det är grunt och fullt av stenar, tång mm.
Fin 2 kilos fisk.
Man fiskar i en vacker miljö, har chans på vackra fiskar och på matbordet är de fina. Här en 2 kilos fisk som tog ett blå/rosa drag med silvrig baksida. Prova allt du har med dig under svåra dagar, det gäller att hitta rätt drag med rätt färg och rörelse.... ja och så fisken förstås!
Våren och höstens silver, en vacker 4 kilos fisk.
Våren och hösten är den bästa tiden och jag tycker själv att våren är bäst, då finns det så otroligt fina upplevelser att ta in när man fiskar. Glöm inte att fylla ryggan med kaffe och korv och ta med dig ett gott sällskap och fiska effektivt, Kanske flugfiskespöt ska hänga med? Ni kommer att lyckas, jag lovar!

Datorn inlämnad, får väl tillbaka den 8 nov - 16.

Brrr.....gillar inte denna kyla som kom.

$
0
0

Kung Bore kom lite för tidigt för min smak!

Nu har man fått ordning på alla datoriserade saker och kan börja blogga igen, känns fint! Vad som inte känns så bra, är den kylan som kom så fort, den förstörde en hel del av min planering, både vad som gäller karp och - gäddfisket.......Eh jag hade andra planer!


Inte riktigt i min smak så här tidigt! 

Min tanke var att kombinera dessa två arter under samma fiskepass, men `han däruppe` ville annat och lade på locket och stängde av mig...men enligt experterna på vädret, så ska det bli mildare, frågan är bara om det blir såpas milt att de 2,5 cm is som hann bildas kan försvinna eller öppna upp sig, så jag får ut några riggar? Den som lever får se!
Viewing all 378 articles
Browse latest View live