Quantcast
Channel: Predatorfishing my way by Luis Rasmussen. Sveriges ledande och lärorikaste Predatorblogg.
Viewing all 378 articles
Browse latest View live

Rismåla göl, en solig och blåsig dag.

$
0
0
Det gäller att välja sina dagar när det gäller fiske, jag brukar bara åka och inte bry mig så mycket. Det gällde dock att testa regnbågen med flugspöet och det var bara att lägga åt sidan, vinden var lite för tuff och jag vill jo gärna kunna fiska i mer än en riktning.

Jag har inte lärt mig än att bemästra vindens makt, när det gäller flugfiske, så dessa grejer lades undan i skogen och sen kom spinnspöt fram och askarna med diverse godsaker och det gick lite bättre.
Hösten är här!
Sol och vind ska jo vara bra för dem flesta av våra predatorer, men det märkte jag inte under dem två först timmarna jag tvättade mina drag och spinnare. Inte ett sniff, inte ett vak, inget!
Det gäller att välja sin dag för fiske.
Så första varvet runt gölen gav inget, bara en liten gäddsnipa som behagade följa efter ett Tobydrag och jag tog en liten paus och funderade lite över situationen ... kan jo för f.. inte fiska 2 dagar utan en fisk, senast klev jo en större båge av!
En av tusen bröder var framme på Droppen 12 gram.
Under nästa varv gick det lite bättre och jag hade ett par kraftiga stötar långt ut och provade även lite djupare och det gav mig en snipa och ett par små Abborrar.
Flugfiske var inte att tänka på denna blåsiga dag.
Längst inne bland näckrosorna i en liten vik, såg jag en fisk vaka och efter tredje kastet satt den där i ett fint hopp, när det tog spinnaren. Ingen stor regnbåge, men väl en fin middag och det såg jag fram emot.
Så det fick bli spinnfiske och det funkade.
Jag kan enkelt säga att den jag tappade vid vindskyddet för några dagar sen var minst dubbelt så stor och det hela gremmar mig lite, en bättre håv och den fisken hade varit min.
Provade denna djupgående Bandit Crank för gölens Gösar och då ...
Eftermiddagen gick mot sitt slut och jag fick för mig att prova med lite djupgående wobblare och jiggar efter gölens Gösbestånd.

Det gav en gädda på 2 kilo och jag var på väg att ge upp, men ville dock prova nytillskottet, en liten Bandit wobblare, mest för att se gången och kanske...?
... klev denna Abborre på och dagen tog slut.
Det skulle visa sig vara ett bra val, redan i andra kastet klev denna Abborre på och jag skulle även tappa en som troligen var större, den kändes åtminstone större. Behöver nog ett lite styvare spö till dessa crankbaits!

Så nu ska jag snart prova där igen, kanske står det en stor Abborre där eller ska det bli en Gös eller varför inte fånga den bågen som jag tappade vid vindskyddet? Skitfiske på er!

Blåsigt värre!

$
0
0
Det blev ännu en vindpinad eftermiddag i Rismåla göl, tanken var att lura en regnbåge till middagsbordet, men det gick inte! Flera följde efter och vände, lite smånafsande, men inga riktiga hugg. 

Det skulle dock bli lite roligt under den korta stunden jag var där och det i form av en fin liten och vacker öring, som knep ett litet skeddrag  i färgen silver med lite grön färg och en fin höstabborre.
Hårda och friska vindar.
Vindar uppemot 15 meter var det denna dag och jag stod på en större brygga, när bilden togs och känslan i kroppen var den samma som jag hade i ungdomen, var man var ute på Öresund på en turbåt och jagade torsk, allt gungade!

Kasten blev väldigt långa med vinden i ryggen, men det hjälpte föga i jakten efter en Regnbågsöring. Dem finns där och det går flera tåg och jag får nog min båge, antingen på spinn i hårt väder eller på fluga i lugnare väder.
Vacker firre!

Roligt inslag denna vindpinade dag.
Efter denna firre provade jag en stund var gölen är som djupast och tanken var att man kanske kunde lura en av gölens gösar. Jag har ingen erfarenhet av gösfiske, annat än vad jag har läst och hört, samt att jag har fått några stycken på mete och trollingfiske.
Djupgående Strike King wobblare.
Jag vevade väldigt sakta för att inte denna wobblare skulle stöta i bottnen och samla skräp i form av löv, grenar mm och fick en abborre på ca 5 hekto och det tände väl en tanke om en eventuell större fisk från samma område och jag nötte en stund.
1,4 kilo på djupgående wobblare.
 Det skulle blir ett bra resultat i ett av dem sista kasten och det hände direkt jag vevade ner wobblaren från ytan och med sina 1400 gram, så var man nöjd, det händer inte så ofta att man får en fin abborre från detta vatten.
Min lösning på krokbyte.
Jag har märkt under spinnfiske efter främst Abborre och regnbåge, hur viktig en krok kan vara, både när det gäller storlek på kroken eller om det är en ren krok eller en krok med lite fjädrar och jag byter ibland ut kroken och här har ni min lilla lösning för detta.
Snipan fick sig ett skrovmål.
Jag stod intill en vasskant och kastade och det small till inne i vassen och sen kommer det en liten gäddsnipa simmande mot mig och den hade en abborre i käften.

Så både jag och snipan hade en bra dag, snart är det dags att ta fram dem rätta prylarna och meta lite gädda, vart jag hamnar får vi se, men någon ska vi väl kunna lura. Skitfiske på er!

Min första båge på fluga!

$
0
0
Jag är numera flugfiskare! Visst är det så eller? Nja, det finns mycket kvar att lära, kast, placering av flugan, diverse mönster och hur fisken rör sig och vad dem äter för insekter mm. Så någon flugfiskare är jag definitivt inte, men kanske på god väg?
Det började bra med lite sol.
Solen stack till och dem hårda vinden mojnade och jag räknade snabbt ut vart i Rismåla göl det kunde finnas tillräckligt med lä, för att jag skulle kunna kasta lite med flugspöt.

Väl framme vid gölen insåg jag att mina antagande var rätt och både kastbryggorna var lediga och dem fick agera platsen för min flugfiskepremiär.
Mitt lilla arsenal i jakten på Regnbågen.
Kasten gick bra, men ingen fisk och en massa Nate som störde det hela och jag smög in i Bloms vik, var jag såg en fisk vaka i lugnvattnet. Kanske kanske och på vägen dit steg mina förhoppningar.
Solen försvann och fisken började visa sig.
Väl framme provade jag att kasta på den lite för mig som nybörjare, trånga platsen och jag övade lite på dem så kallade Speykasten och det gick över min förväntan....jag är jo flugfiskare hä hä!
Höstflugor? Vad vet jag?
Jag provade lite olika flugor och märkte att en det var lättkastade och en del väldigt svåra, men så är det väl med det mesta. Jag provade med några flugor som var förtyngda och tiden gick och jag hade trevligt.
Min första båge på fluga!
Som nybörjare blir man trött i armarna av att kasta och jag lade ut fluga på ytan och satte mig, tände ciggen och ordnade linan, så allt låg rakt och fint.

Jag hade någonstans läst ett hösttips för Regnbåge, om att man vissa dagar ska låta flugan ligga på ytan och inte röra den och det passade mig fint nu var jag hade en liten paus.
Flugan, en Muddler?
Den paus skulle inte vara så länge, ciggen var färdig rökt och jag skulle precis till att kasta om flugan, när en fisk tar flugan och i princip krokar sig själv, härligt!

Drillningen var superkul och lite nervöst, som sig bör på ett flugspö och fisken var mer över ytan än under genom fighten och sen fick den se håvens insida och jag var själaglad, min första båge i flugspöt och på fluga och det var väldigt roligt.
Något namn har den nog, någon som vet?
Jag har inte en susning om vad flugan heter, bör vara en Muddler av något slag och det kanske finns någon därute som vet? Allt jag vet var att den flöt lite lågt i vattnet, kastade bra och åtminstone en Regnbåge tyckte om den.
Kul att spräcka nollan och kul att drilla!
Så var det denna fina dag i Rismåla göl, jag fick min premiär, jag fick min fisk, min första någonsin på en fluga. En härlig fight och upplevelse och det ska definitivt bli flera av denna dagar framöver, jag vill lära mig detta roliga och spännande fiske.

Jag är ingen flugfiskare än, men är kanske på god väg att även kunna bemästra denna form av fiske och på sikt kanske kunna fånga lite av varje på en krok med fjädrar? Skitfiske på er!

Hansen talar sitt tydliga språk ....

$
0
0
Blåsten håller i och med lite varma västvindar, så besökte jag igen Rismåla göl för att se om det skulle gå att få någon Gös eller fin Abborre. Valet av plats för dessa arter fick bli i gölens djupaste partier, var jag vet att det står fina Abborrar och säkerligen en och annan Gös.
Taget från flytbryggan mot udden.
Kast efter kast lades i solfjäderform och byten av beten var många, men inga känningar överhuvudtaget och jag förstår snart vart jag var på väg ... men inte skulle jag väl bli fisklös och körde på en timme till.
Vad jag provade efter Gösen i gölen.
Segt är bara förnamnet och jag insåg att detta inte skulle lyckas, fast jag provade allt som gick djupt, grunt, att fiska snabbt och sakta, men inte och jag skulle alltså bli fisklös denna fina eftermiddag eller?
Fin Regnbåge på Hansen Gavial 14 gram.
Nja, att bli fiskefi... tillåter jag inte mig själv och på vägen in i Bloms vik,  rotade jag fram mina säkra kort från danska dragtillverkaren Hansen. Väl framme såg jag en fisk vaka och två kast senare skakade det lite i spöt och jag kunde landa denna fina Regnbåge.
Silver med röd rygg, ibland ska ryggen vara grön.
Hansen hade än en gång visat sin suveräna förmåga att lura Regnbåge och det är inte bara dessa fiskar som älskar eller ska vi säga hatar dessa drag. Ingen vettig öring av olika slag kan låta bli dessa drag som har den rätta gången som utlöser huggreflexen, även på trög fisk.
Hansen Gavial och Leguan, superbete för all öring!
Jag har provat många drag under mina år, men inget slår Hansens drag för öring mm. Gavial, Leguan och det lite mera smala Pilgrim, som jag använder i 14 gram med röd, grön eller blå rygg ... det blir inte bättre vid öringvattnen, jag lovar! Skitfiske på er och passa på att ta en båge i närmsta Put and Take vatten i din närhet.

Fin eftermiddag ....

$
0
0

Fin och lugn dag och gölen fick besök av mig och flugspöet, lika bra att passa på när vinden är svag och vädret är fint. Jag måste öva på att kasta, drilla mm och i dag gick det förvånade nog bra att få fina raka kast. Men den tilltänkte Regnbågen höll sig undan, men dem fanns där och spanade in mina bevingade konstverk, dock utan att ta.
En av gölens fem bryggor för flugfiskaren.

Något ska man börja med.


Gäddsnipan gillade denna fluga.

Snart på väg till Natebältet var den kom ifrån.

Flugan som gav gädda!

Provade att kasta med en del större och tyngre flugor.

Här såg jag lite öring i kanten, lek eller?

Jag lyckades reta denna till hugg.

Lite för liten och den fick sin frihet, flugan lossnade i håven.

Flugan som öringen tog utanför et buske.
Det skulle bli en gädda på fluga och det var ett kast som hamnade lite åt skogen så att säga, flugan hamnade i kanten av ett Natebälte och vips, så satt snipan där och man fick drilla sin första gädda på fluga.

Jag lyckades även att retas upp en mindre öring till napp, jag vet inte hur länge jag kastade bland ett gäng fiskar, som jag tror lekte över ett område med stenig botten. Ingen stor fisk, ungefär 33 cm och den fick gå tillbaka igen. Flugan hade släppt i håven och en snabb mätning av fisken i håven och sen var det bara att hälla ut den igen.

Kul och fin eftermiddag, som gav lite sprattel och jag lärde mig att vissa flugor kastar lättare än andra och man har en del att lära sig innan man exempelvis kan lägga en fluga med presition mot en vakande fisk. Skitfiske på er!

Retfulla färger ska det vara under tröga dagar!

$
0
0
Senast jag var vid Rismåla göl pratade jag med en flugfiskare som berättade att vissa stunder under året kan och är Regnbågen väldig svårfångad och då kan skrikiga färger vara rätt melodi, då man kan reta upp fisken till att, kanske lite mot sin vilja, få dem till att hugga. Det kan krävas en hel del kast och tålamod och det gäller både med spinnbeten och flugor.
Miniwobblare i dessa färger retar Regnbågen till hugg.
Lite i min fantasi eller som det sedan skulle visa sig, så var nästa pass vid sjön en sådan dag eller en blandning av min fantasi och svårfångad fisk.

Fisken visade sig ofta och det såg ut som dem jagade något och jag provade med en del säkra drag från lådan, men icke och jag hade under 2 timmars fiske bara en som följde efter och jag letade efter skarpa färger bland askarna. Jag hittade några drag i tigerstripe och några i den blågröna Makrillfärger, men det ville sig inte.
Tjatigt med likadan bild, men det funkade en tuff dag.
Bland wobblerna hittade jag lite små godsaker och den gula tigerstripen var lite intressant, men bara för att följa efter och sedan försvinna.

Då kom den lilla orangefärgade med svarta ränder fram och nu började strulet! På detta lilla bete fanns alldeles för stora trekrokar och det blev skit i dem flesta kasten, genom att den främre trekroken kom runt huvudlinan.

I en del av kasten följde det efter fisk, fast betet inte gick rätt, jag tog bort ena kroken och då rörde betet sig inte överhuvudtaget och sen på med kroken igen och ett kast lyckades och då satt Bågen där som en handske!

Det fungerade bra med ilskna färger och nu undrar jag om det ska fungera för mig med flugor i dessa iögonfallande färger, jag har några stycken och dem tittar vi på nästa gång.
Makrillen, Gäddans super meal!
Jag har lite Makrillar i frysen, som synes i perfekt storlek och jag ska använda den hela och i halvor. Enligt mig och många andra så finns det inget bättre bete för grov gädda och framför allt när det är kallt i vattnen.

Stora slimmade beten med tufft skinn, bra färg och doft, lätta att poppa upp och dem glider ner lätt, med andra ord ett super meal för gäddan! Skaffa dig några och prova, du blir inte besviken! Skitfiske på er alla!

En liten rättelse ...

$
0
0
Regnet har dragit över för denna gång och fyllt upp vattnen till en mera normal nivå och det är bra, hela sommaren har det varit nästintill en katastrof på flera ställen. Dagens väder var lite mulet,inget regn och svaga vindar och jag var vid gölen under ett par timmar i eftermiddags för att testa med olika beten i skrikiga färger och det lyckades mig faktiskt att reta upp en fin Regnbåge till ett våldsamt hugg, men mer om det lite senare.
Rättelse! Jag använder dem i 12 och inte 14 gram som jag skrev sorry!
Jag ska rätta till en sak som jag skrev, nämligen att jag angav fel vikt på dessa avbildade drag från danska Hansen, dem väger 12 gram och inte 14 gram som jag skrev i mitt inlägg och jag ber om ursäkt för detta lilla misstag.
Dessa Muddlers har gett fisk.
Jag har bara fått på flugor med lite normala eller naturliga färger än så länge, men jag ska definitivt prova en del flugor som verkligen sticker ut och retar upp fisken och kanske kan jag lyckas även med det på fluga? Vi får se!
Ska testas så fort jag hinner.

Abborren gillar denna fluga.

Flera fiskar har varit framme, men backat i sista stund? 

Denna har gett mig fisk.

Svart ska var bra på hösten sägs det.

Abborremums.

Ska testa dessa under mitt nästa fiske.
Ska bli spännande och se om jag kan lyckas med dessa väl synliga fjäderfän, det gick med en liten wobblare i dag och det hugget ska jag sent glömma, mer än halva wobblaren var inne i fiskens mun och så bruker det inte vara.
Den vakade och 8 kast senare, var den min!
Jag såg en fisk vaka under eftermiddagen och provade allt, utan framgång och jag lätt den vara ett tag och den började igen att vaka och jag provade en liten ful sak med namnet Conrad, detta bete är 70 mm långt och finns billigt på ÖoB och i flera färger om någon skulle vara intresserad.
Orange räddade min dag!
Fisken visade sig på ett litet område och efter 8 kast på samma ställe så small det till i spöt vill jag lova och efter en härlig drill med hopp och försök till rusningar, kunde jag landa en fin Regnbåge på ca 1.6 kilo och den orange färgen räddade min dag. Skitfiske på er alla!

Ny runda runt gölen och ny båge ...

$
0
0
Japp, jag stack till Rismåla för ett par timmars fiske, gott om folk som fiskade, men ingen hade fått något och det svaret gillade jag inte. Jag testade med flugspöt och fick lite bättre kast efter att ha talat med Knud, som kan detta, men ingen fisk kom fram på mina raka och fina kast och jag gick runt gölen i vanlig stil och provade här och där.
Daysaver från Rismåla göl.
Ända fisken jag såg och som jagade var en Regnbåge som gick inne i näckrosorna och Natebälten och det var längst inne i Bloms vik. Här fanns min chans och jag skickade mina Hansen drag efter fisken flera gånger och inget hände .... hmmm!
Drag funkar när dem inte tar flugan.. eh ibland!
Lite blått kanske skulle passa? Det svaret kom i andra kastet, var fisken hoppade samtidigt som den tog mitt lilla drag och nu började ett lirkande utan dess like för att få denne firre genom växtligheten och som karpfiskare, så vann jag den duellen galant. 
Fin båge som gillade det blåsilvriga draget.
Väl i håven, var man nöjd och kunde pusta ut, en fin fisk med ganska fina fenor och det märktes väl under fighten.

Vågen stannade på fina 1550 gram och dagen var räddad, jag fick en lite  märklig blick från en fiskare som hade fiskat sedan 8 på morgonen, men så är det!
För stora för Regnbågen? Vi får väl se!
Lite flugor för gädda och annan större fisk har jag fått och dessa ska man kunna kasta med på en klass 7 lina och det återstår att se om jag bemästrar dessa flugor.

Ska bli väldigt spännande att prova dem efter gäddorna och självklart även Regnbågen, om dem vill ha dem ...kanske kan en del av dessa färger reta upp dem till besinningslösa hugg?
Bör nog fungera för både Abborre och Gädda.

Flugor för Esox.

Prova orange om fisken inte vill, det kan funka.

Uppretad fisk hugger hårt!
Jag har inte mer att orda om denna gång, välj dina fina dagar vid öringvattnet och glöm inte att prova olika skrikiga färger om fisken inte vill vara med i leken, för mig funkar det. Skitfiske på er alla!

Hansen Gavial har talat igen!

$
0
0
Det blev några vindpinade timmar vid gölen och den hårda vinden gjorde flugfiske omöjligt, åtminstone för mig! En herre klarade av detta i mina ögon, fina konststycke att kunna kasta i dem rådande förhållanden och blev belönad med en fin Regnbåge, som tog en förtyngd nymf av något slag.
Fin båge från Natekanten.
Fisket var inte lätt denna dag och det var vi flera som bevittnade och ända fisken jag såg vaka under sin jakt på småfisk, var denna som höll till inne i Bloms, numera berömda vik och den kom tillräckligt nära för att jag kunde nå ut till den.
Hansen Gavial 12 gram med grön eller röd rygg gillas!
Hugget när det väl kom var inte av denna värld, först följde fisken efter och sen stack den ifrån draget, men bara för att sätta in nådastöten mot sin tilltänkta måltid och det gick jo inget vidare, som synes.

Hansen har än en gång talat sitt tydliga språk kring effektiviteten på sina drag och jag kunde åka hem lite mosig i nyllet, men smajlet fanns där hela vägen hem, från öra till öra.
Paljetter ger extra effekt!
På tal om effektivitet eller effekt, jag gör mina pimpelblänken för Regnbågen av gamla små teskedar, det har ni nog sett. Skaftet från skeden blir ett långsmalt drag, som jag böjer i olika former vid vattnet för att få en bra gång och det lite matta blänk, som en tesked har, piffar jag upp genom att limma fast paljetter på sidorna med snabblim och det funkar bra.

Det är enklare och billigare än att stå och fibbla med reflextejp, som dock också funkar bra. Tron kan flytta berg och jag tror på detta och dragen, om man kan kalla dem det, fungerar bättre med lite glitter. Skitfiske på er! Nästa gång tittar vi lite på mitt senaste fiske efter gädda, det blev kul!

Mössaväder!

$
0
0
Det blåste rejält senast jag var vid Rismåla, motvind och mina kilon, gjorde att mopeden gjorde 25 hela vägen, men jag kom fram och det med skinnet i behåll. Väl framme vid Bloms vik insåg jag att mössan var det första som skulle tas fram, fast jag var lite tveksam om jag skulle ha behållit hjälmen på svålen! Njaa, så roligt ska vi inte ha, folk vet nog att man är lite galen, men jag behöver inte reklamera med det.

Jo så var det, stora grenar hade och blåste ner och det var lite si så där med säkerheten, det blev mössan och spöt fixades till och kasten började hagla i jakten på en Öring, hade jo haft en del som hade vänt framför mig, så denna prickiga sak var mitt mål denna eftermiddag.
Nordvästlig vind och mössaväder!
Jag provade det mesta och lite till utan resultat och gick ut till vindskyddet för att prova där. Ordet dött var den rätta benämningen och jag fortsatte vidare ner i Stenviken, en djupare vik med steniga kanter och resultatet var det samma!

- Får väl testa i Bloms vik innan hemfärden och jag gick tillbaka. Vinden hade skruvat lite på sig och risken för grenar och annat bråte uppifrån, hade minskat betydligt och det var ganska trevligt och dem flesta av molnen försvann.
Nidingen och Trutta från Fladen.
Jag provade med några nya drag Nidingen och Trutta i silver/reflex och silver/rött och hade ett par stötar från ett par fiskar, men inte mer än så.

Dessa drag lockar alltså fisken, färgerna funkar och dem kastar bra och dem ska användas både här i gölen och på kusten, är jo lite sugen på en fin Havsöring framöver.
Ville ha en Öring och provade lite olika spinnare.
Jag plockade fram ett par askar med olika spinnare för att se om det skulle hjälpa mig till en landat fisk, det skulle komma, men inte på några av dem ovan avbildade.

Dem var lite för lätta för att nå ut till den fisken som nu vakade och jagade i ytan med jämna mellanrum och jag rotade fram något lite tyngre.
Öringen kom efter mycket om och men.
Jag tror att denna spinnare heter mäsen eller måsen, sked och kropp i silver och lite orange fjäder på kroken,vikt 8 gram och kastar bra. Bra bete eller inte? Jag hade igen fisk som följde betet och vände och kastade nog 25 kast, innan hugget kom och ett fint hopp på ytan och i solens ljus, såg jag vad det var ... min tilltänkta Öring!
Den togs på detta bete, Mäsen från Fladen, tror jag det heter?
Allt gick bra, lite tumult blir det alltid och därefter låg den så fint i håven. 47 cm 1140 gram och jag var nöjd med mitt fiske och tog lite bilder.

Jag hade mer än gärna fångad denna fisk på fluga, vill gärna ta en Öring på just flugspöet och känna på dessa fiskars stridigheter och det kommer nog snart om vinden kunde lugna sig lite.
En vacker kväll blev det.
Efter fisken var det bara att packa ihop, för årskort gäller endast en fångad fisk per dag och dagskort tillåter 2 fångade fiskar på dag och det är bra regler.

Vägen hem var ett scenario på himlen, solen sista strålar färgade himlen i otroliga färger och man skulle kunna tro att Nybro stod i flammor. Skitfiske på er!

Gäddan på deadbait och Borre på spinnare!

$
0
0
Jag mäskar i Svarte göl inför lite karpfiske och under dagen kollade jag djup, platser och mäskade. Jag tog med mig ett spö för gädda och provade med lite flöten och set-ups från Fladen Fishing, som jag hade med på bloggen för ett bra tag sedan och det fungerade över min förväntan.
Ser lovande ut inför mitt karpfiske.
Karpen finns där, bilden togs bara 30 minuter efter att jag hade lagt ut mina boilies och innan var det endast en fisk på just denna plats, men dem kommer fram ganska snabbt tydligen och det verkar lovande.
Gölens djupa del.
Jag provade efter gädda med en röd multe som deadbait och fick vänta närmre en timme på nappet, lite segt kan man säga om detta i detta vatten.
Röd multe gav mig denna Gädda.
Den sugna var denna gädda, som gav en fin fight med tanke på det kalla vattnet, isen låg över halva gölen igår morse!
Tidsfördriv i väntan på gädda.
Ut med en ny Multe på en annan plats och ny väntan, tiden gick och i ren tristess hängde jag på en spinnare Abu Reflex 12 gram i dem fina danska färgerna och låt den sjunka till bottnen innan jag började veva in och efter kanske 15 kast runt om djupet, så nappade det och jag trodde först att det var en snipa.
Svår att hålla sig stilla.
Det skulle visa sig vara en fin Abborre och den gav en dålig fight i vattnet, men jag hade ett helv... att få den till att ligga stilla väl på land, därav den dåliga bilden. Kan inte säga mycket om vikten, då vågen befann sig hemma, men en fin firre var det och den sattes tillbaka och kommer att bli större med tiden. Skitfiske på er!

Shimano Yasei AX Trout 7´8´´ 240 cm.

$
0
0
Jag har ett annat Shimanospö för mitt fiske efter Regnbåge, Abborre mm, ett Shimano Exage på 9 fot och det är superskönt att kasta med och drilla fisk på. Vad jag saknade var ett något kortare spö, som var lite mera distinkt i klingan, när det gäller att kroka på dem snabba stötarna, man ibland får.

Utbudet är enormt bland marknadens otaliga haspelspö och jag har letat ihjäl mig ... eh nästan, men jag skulle hitta vad jag var ute efter och här kommer min recension på detta lilla smäckra haspelspö, som har allt jag begär och jag slapp undan med 600 kronor.
Kosmetikan på ovansidan av spöt.
Detta spö är inte riktigt 8 fot långt, men det gör inget, det kasta små beten långt och har en otrolig känsla, som ska kännas på plats så att säga.
Som gjord för Öring mm.
Mattsvart kolfiberklinga, ganska slimmad i uppbyggnaden, kasta lika långt som spö med 9 och 10 fots längd och med detta spö får du rum även på dem lite trånga platserna och det är oftast en fördel. Båtfiske med jigg efter Gös mm, användningsområdet är stort.
Kosmetikan på undersidan.
Rekommenderade kastvikter är mellan 5 - 20 gram, men jag har provat med mindre vikter och vikter upp emot 35 gram (Blå Atom) och det funkar väldigt bra.
Rullfästet skruvas ner.
Handtaget är 40 cm långt och 6 cm av detta är rullfästets främre del som skruvas ner mot rullen och greppet är väldigt skönt även om det är kallt, rullfästet är Fuji, som nog får ses som den bästa kvaliteten på dagens marknad.
Nya enbenta ringar.
Enbenta ringer pryder hela spöt och dem är nog lite mindre i innerdiametern är vanligt. Det hindrar dock inte kasten, snarare tvärtom, men vindknutarna med tunna braids är ett minne blott och det är skönt.
8 ringar + tipring.
8 stycken ringer av Stand-off typen finns på detta spö och så klart toppöglan, allt från Fuji och av Siliconecarbid, det blir inte så mycket bättre.
Keeper ringen.
Spöt har en så kallad keeper ring, var man har sitt bete under pauserna eller under transporten mellan fiskeplatserna och den är liten och inte i vägen, som på en del andra tillverkares spö.
Platt för underarmen.
Det fina korkhandtaget är slipat platt längst bak för att ligga an på din underarm och det ger ett bra stöd både under drillning och under mothugget, inget glider och ingen effekt tappas.
Handtagsskillnaden på mina Shimanospön.
Överst min gamla Exage från Shimano, ett superspö och under det recenserade spö, som jag bara älskar. Vad jag har glömt är vikten på spöt och den rätta längden i cm, men det kan jag återkomma med nästa gång vi ses.
Abborre på 900 gram tagen på liten jigg.
Jag tog med mig spöt till Svarte göl, var jag fiskar karp och passade på att testa spöt i väntan på karp. Jag hade med mig lite nya 4 grams jiggar, som jag provade och det slutade med att jag fick två fina Abborrar, innan en karp störde mig och senare hittade jag inte dem randiga igen tyvärr, men så är livet.
Abborre 1350 gram på liten 4 grams jigg.
Jag rekommenderar verkligen detta spö, du får verkligen ett gediget spö för pengarna, långa precisa kast, känslig topp var du känner betets rörelser, super snabb krokning och väldigt bra drillningsegenskaper.

Spöt kommer i ett svart tygfodral och 1 års garanti, jag fick mitt för 600 kronor och jag är bara sååå nöjd! Och dem små jiggarna Abborrarna gillade kommer jag med senare i veckan. Skitfiske på er!

Fin Öring och gäddan räddade livhanken.

$
0
0
Lade ett par timmars fiske i Rismåla, tanken var att lura en Öring som jag vet befinner sig runt farvattnen vid gölens vindskydd, det var en tanke. Nästa tänk var att man kanske kunde lura en av gölens Gösar från djupet ... låter väl bra och så var min plan denna fina eftermiddag.
Vy över Rismåla göl sett från Vindskyddet.
Vågen gick rakt ut till vindskyddet och efter bara enstaka kast, så hade jag en revirhävdande Öring efter ett blankt Hansendrag och så höll vi på en stund och jag bytte bland lite olika beten och samma procedur upprepades, följa, men inget mera.
Fin öring på kopierad Meppsspinnare.
Bland spinnarna hittade jag en kopia på Mepps fina Black Fury, ett bete som har fångat tusentals fiskar och kommer att fortsätta med det. Skulle denna kopia funka? Bara att kast och se och funktionen kom i tredje kastet var denna spinnare sakta kom lite för nära en buske och det small till på betet och i ytan samtidigt.
Prickiga gillar prickar!
 Drillen var roligt, lika mycket över som under ytan, men den fick ge sig och agera fotomodell ett par sekunder innan den fick gå tillbaka till sitt lilla revir. Öringen är inget för matbordet, nu var dem lekar, köttet är grått och smaken säkerligen lika grå.

Så det är bättre att sätta tillbaka dem varsamt och kanske få en lika fin upplevelse en annan gång. Men ska den då vara lika fin i konditionen, jag har hört av flera att Öring och Regnbågen inte passar så värst bra ihop och Öringarna blir smala och mer eller mindre tynar bort, är det verkligen så?
Grönt gillade denna Abborre.
Nåväl, ut på en av kastbryggorna för att nå djupet, nästa plan var igång och kanske skulle man kunna nypa en Gös här, jag provade lite av varje som går djupt och fick 2 hugg på jiggar, men inte var det från någon Gös.

Jag lät denna gröna jigg stöta i bottnen och vevade lite o s v och det gav mig denna Abborre, som ser lite besviken ut. Då var den besviken, men den hade en gladare utstrålning när den fick sin frihet igen.
Gädda på jigg.
Nästa brygga och nu med en vit och större jigg och hade ett par stötar på den och sen kom hugget och jag ände direkt att det var en köldstel gädda som hade tagit gummibiten.

Väl håvat och uppe skulle jag lossna min jigg och längre ner i halsen satt en annan jigg och nu blev man plötslig kirurg på kuppen och det hela löste sig. Patienten simmade iväg så fint och var nog nöjd med livet och jag fick en 15 cm ståltafs och en 10 grams jigg med kropp, som tack för min lilla operation.
Denna jigg befann sig  gäddans käft.
Kan vi inte bara för en gångs skuld slå fast att dessa köpetafsar är och förblir alldeles för korta! Köp dem inte och använd dem inte, du måste ha minst 25 - 30 cm ståltafs för fiske med spinnbeten!

Denna gädda har med all säkerhet tagit jiggen rakt bakifrån under sin jakt och fått in hela jiggen och hela tafsen och även 4 cm nylonlina och sen gick lina av under fighten, då gäddans sylvassa tänder var mot linan och denna gädda hade tur annars hade den troligen inte klarat sig.

Tänk till lite nästa gång du står inför ett inköp av ståltafsar, du gör många en tjänst. Det var allt för denna gång, tack för jiggen och jag önskar er alla skitfiske tills nästa gång!

Fladens mini jiggar!

$
0
0
Jag nämnde nog Fladens små jiggar och i dag drog jag ut för att prova dem och tankar var inte höga kan jag säga ... hur fan skulle det gå med 4 grams jiggar i en byig vind med en hastighet upp emot 15 meter i byarna?

Nåväl, väl framme var det dags att testa dem och hela vägen ut till Vindskyddet fanns nog ingen fisk, inget som visade sig. Jiggarna kastade förvånadsvärt bra med sin ringa vikt och gången? Ja, det var lite fladdrande därbak som sig bör och jag körde på med dem, plats efter plats.
Fladens små fina jiggar.
Dessa kommer i ett 5-pack för 50 kronor och det rör sig bra, kastar som sagt bra och har bra krok, så än så länge har jag inget att gnälla över.
Ståendes på magen.
5 olika färger är jo bra att ha med sig och jag hade ett par gäddsnipor efter och en på som jag tappade och gäddorna var mest sugen på den orange jiggen.
Flera försökte denna blåsiga dag.
Flera var ute och provade lyckan, men en del av dem gav upp och åkte hem. Jag ville ha en fisk på dessa jiggar eller åtminstone ha lite följ eller nafsande, så jag jagade på och hamnade så småningom nere i Stenviken och här finns jo lite fina Abborrar eller?
Upp emot 15 meter i byarna!
No way Josè! Inget, helt dött och det oavsett hur jag än fiskade, ingen Abborre hemma här idag och vinden härnere var inte rolig och nu var det dags att besöka badplatsområdet med sin sand och stenbotten, där gillar Regnbågen att vara, så kanske ...
En jiggsugen båge på 1700 gram.
... Jag bytte ut den orange jiggen till en likadan jigg i oljefärg och som hade lite glitter, det bytet pågick under tiden jag gick mellan Stenviken till Badplatsen. Första kasten blev inte bra med den jävla vinden rakt i nyllet och man fick skärpa sig lite.

Tredje kastet och det small till i nya Shimanospöt, så jag höll på att tappa det och nu var dansen igång, både över ytan och under och jag hängde med så gott jag kunde.

En fin Regnbåge hade fattat tycke om min lilla jigg och jag såg inte jiggen när jag håvade fisken, den satt rejält inne i munnen på fisken och det var precis att jag med mina smala fingrar ;-) kunde få tag i jiggen och få ut den.
Hmm, verkligen sugen!
Regnbågen brukar följa efter sitt byte och sen tar dem det bakifrån eller viker ut lite och sen sätter dem in smällen, denna båge både sög och tog ett djupt andetag och jiggen försvann nästan helt.
Ja, bilden talar sitt tydliga språk.
Ja, ni ser själva! Nu kan detta vara en slump eller en så kallad one off, men jag ska använda dessa små jiggar betydligt mera nästa gång jag spinnfiskar efter öring och regnbåge och se hur effektiva dem är och det lär ni nog få se framöver, kanske någon fin Abborre tycker om någon av dem? 
Regnbågens överman, en liten 4 grams jigg i oljefärg och glitter.
Så såg det ut efter dagens fiske, en fin Regnbåge föll för en av Fladens små jiggar, jag kan bara ge dem toppbetyg än så länge och händer det mera på dem, så hörs vi av och under tiden, kan du jo testa dem själv. Skitfiske på er!

Ljus båge på Nidingen!

$
0
0
Efter att ha matat karparna i Svarte göl, så gick resan vidare upp till Rismåla göl och en Regnbåge var målet och att testa lite olika drag, som jag redan har haft med och det rör sig om Fladens Trutta och Nidingen.
Bloms vik och vinden rakt i ansiktet.
Vädermässigt var det hyfsat med vinden rakt i nyllet inne i Bloms vik, men vinden skulle vända på bara en timme till raka motsatsen! Bra eller dåligt med vindens vridning? Ingen aning i detta sammanhang, tiden vill eller ska väl visa mig och kasten med Trutta började ...
Stenviken med lite djupare vatten.
Det gick inget vidare och jag provade olika spinnare och andra drag, men det skulle visa sig vara svårt denna dag och jag fortsatte min vandring runt gölen.

Stenviken har steniga kanter och hyser ofta Regnbåge och en och annan fin Abborre, men det kändes helt meningslöst här och jag gick runt viken och fiskade in i viken från en brygga för handikappade, det kanske skulle funka?
Lite Öringar lekte här.
Nej, det var totalt godnatt på fiskfronten här och det ända jag såg var några fina Öringar som lekte över stenbottnen under lite buskar och längs en vasskant, men det var allt och jag gick tillbaka till vindskyddet för en liten paus och en  numera välbehövlig cigarett.
Vad jag släpade på under min runda.
Den pausen var skön och tankarna svirrade, vad är det som hände? Inga hugg, inget som visade sig, vinden vände och nu var jag satt här mojnade vinden helt och det blev rena rama bleka på 20 minuter?
Fattade inget och funderare på vad jag skulle göra, vad skulle jag prova? Jiggarna kom fram, mindre drag provades, spinnare, you name it och jag provade det, utan resultat och jag tog lite bilder i det nu fina vädret.
Flera kom när vinden mojnade och solen kom fram.
Det kom fram lite folk ur skogen för att prova lyckan och jag satt och tittade, det hände inget, det var dött denna dag i hela gölen. Bara att konstatera fakta! Men skulle jag bara acceptera detta faktum bara så där?
Väldigt ljus fisk som togs vid vindskyddet.
Nej jag tog en cigg till och sen ramlade den berömda påletten ner eller var det ljuset so gick upp för mig? Har ingen aning, men jag hade glömt att provfiska med Nidingen, draget för Havsöring från Fladen och snart gled detta drag genom luftmassorna och jag fick en liten nytändning.

Jag kastade 4-5 kast och inget hände, kanske låta det sjunka till bottnen och sen börja veva? Vi må pröve och efter ytterliga 5 kast, så fick jag en stöt och i nästa kast låt jag draget gå ner lite och vevade lite saktare och det räckte.

Smällen i spöt kändes bra och den krokade nog sig själv, regnbågen var helgalen och levde sitt eget liv i kampen om livet, jag var dock den starke och det lilla blanka Nidingen hade gjord sitt.
Fladens Nidingen i 12 gram, silver/reflextejp fungerade.
Dessa drag kastar bra och har en fin gång som lockar bra, jag har dem i 12 gram och det räcker gott och väl för mitt fiske i gölen och ute längs ostkustens stränder.

Jag tycker nog att standardkroken är ett nummer för liten och jag ska byta ut kroken till en större och av lite bättre kvalité. Jag hittade mina för 20 kronor stycket på Dollar Store och det är nog ett bra pris för detta drag.
Testar alltid med jigg efter Gös och denna gädda nappade.
Jag provar alltid var det är djupast i gölen efter en eventuell Gös, än har det inte lyckats mig, men fina Abborrar har det blivit och en och annan gädda tar mina jiggar.

Denna gädda tuggade i sig en Savagear wobblare av delad modell i färgen Rainbow Trout, man hoppas jo på en av gölens krokodiler en vacker dag, ska göra sitt misstag.

Till kanske mångas förtret, så får mina gäddor friheten i alla vatten! jag dödar inte en gädda bara för att den lever i ett vatten med så kallade ädel fisk! Jag har flera gånger sett små 30 cm stora gäddyngel ligga slaktade i sopptunnorna runt gölen och min fråga är varför?

Jo dem är antagligen dödade på grund av att dem tar Regnbågen och äter upp dem, visst är det så eller hur? Dessa små gäddsylar tar inga Regnbågar, dessa fiskar är för små! - Men dem växer och då tar dem Regnbågen och därför skall dem dödas och slängas! Den meningen hör man allt för ofta.

Ni känner säkert igen detta eller hur? Det är så i alla laxförande vatten, men jag väger 100 kilo plus och jag tar Regnbågen och jag äter upp den ..... då måste jag väl också dödas och slängas i sopptunnan, likaså alla andra fiskare som fiskar och tar Regnbåge och äter dem och där ingår väl även kategorin av folk som dödar alla gäddorna oavsett storlek! Tack för ordet och skitfiske på er!

Lite kring gäddmete ...

$
0
0
Is i Rismåla göl och is i Svaret göl och jag kommer inte åt verken Regnbågarna eller karparna, men det ska väl tina upp igen vid hjälp av regn och vind och då får man passa på igen, om det nu blir så och man hinner med.

Så jag tänkte ger er lite gäddbilder, detta fiske med mete efter denna rovfisk, ligger mig varmt om hjärtat och den biten har ni nog förstått och bilderna kommer från små översedda eller ignorerade vatten, var ingen fiskar och det är lite synd, det finns fisk och chans till en överraskning i dessa glömda vatten ... men fördelen av detta är min, som försöker.
Snart så .....
Det är alltid spännande att bevaka ett flöte, man vet aldrig om gäddan är liten eller stor. Här är det ett dött bete på bottnen och flötet lägger sig vid napp och man vet som sagt inte vilken size det är på den hungriga ...
Levande bete under flötet.
... Vid fiska med levande beten, kan man ofta se på flötets rörelser om det är en liten gädda eller en större som har tagit betet, det lär man sig med tiden och genom erfarenhet.
Gäddmat!
Levande beten är bra, så är det och väldigt många klassar dessa beten med sin livlighet som det absolut bästa för ett bra resultat.

Jag har lite andra synpunkter, när det är kallt i vattnet och gäddan är trög och ett levande bete tas, men jag får flest napp på döda beten.
Enkla grejer för sink and drawfiske.
Ett flöte, lite hagel, en stark wiretafs och vassa krokar och sen ett dött bete, det är allt vad du behöver för att fiska med metoden Sink and Draw.

Kasta ut och låt ditt bete ligga en liten stund, därefter lyfter du spötoppen och betet dras upp för att sedan sjunka ner igen och det lockar gäddorna till hugg, även i värsta kylan. Kasta ut och fiska på detta sätt ända in till land.
Gapade över ett livebait.
Här var det levande bete, som gav ett fint hugg, ena stunden stod flötet där och i nästa sekund, var det borta. Det går ibland så fort och jag ber dig om att ha koll på dina flöten hela tiden och kroka så snabbt som möjligt, så inte gäddan sväljer ner hela tacklet.
En död Mört blev för mycket.
Sink and Draw gick inte särskilt bra, men när väl djupet blev för lågt nära land och fisken landade på bottnen, då lät jag betet, en mindre Mört ligga och 3 minuter senare kom nappet.
Slips på dött bete.
Sill och andra havsfiskar är bra beten med sina fina dofter och det missar inte en hungrig gädda och inte missade den på bilden ovan Sillen, som stod ca 20 cm över bottnen.

Lite luft kan injecseras eller någon form av flytkraft trycks in i Sillens mun med en Peang och sen är det bara att lägga ut betet på lämplig plats och vänta.
Halv Makrill ger ofta större fisk.
Makrillen är garanterad det bete jag skulle välja om det rör sig om större gäddor i ett vatten. Jag skriver upp lite under mina fisken och nästan alltid, så kommer dagens största just på hel eller halv Makrill.

Doften, färgen och det lite sega skinnet, det blir inte bättre för stor gädda och min största önskan är att man enkelt kunde köpa dem här på denna sida av vårt avlånga land.
Slips eller Snipa?
Alla har dem varit slipsar eller snipor, men se till att du landar dina gäddor på ett säkert sätt och tar hand om dem på land och återutsätter dem igen.

Den lilla sylen du får på 6 hekto, kan bli en väldigt stor och vacker gädda med tiden, men bara om alla sköter sig och tar hand om fisken på rätt sätt och sätter tillbaka fisken igen.
Driftfiske med Sill.
Ja vart f... vingen på flötet tog vägen, det vet jag inte, men denna föll för en liten Sill som fick driva ut med vindens hjälp och den metoden är väldigt effektiv i alla typer av vatten, men framför allt större vatten.
Esox´s fina kamouflage.
Ja, du ser nog gäddan som lekte Struts, deras kamouflage är suverän och dem litar på den. Jag råkade se den, men jag är övertygad om att om den håller sig lugn och inte sticker iväg, så skulle många missa en sådan fisk.
Fin gädda från ett litet vatten.
Det finns massor av vatten i landet som inte fiskas, små dammar, strömmar, hålor i skogen o s v. Dessa vatten kanske ingen har vetskap om eller så bryr man sig inte och åker till lite mera kända ställen och så går åren och gäddan lever här och växer, kanske inte till 10 kilo, men ändå.

Man kan få ganska fina överraskningar om man smygar runt lite med levande eller döda beten och ett spö och håven. Själv tycker jag att det är en spännande utmaning att se vad som finns i dessa glömda vatten.
Sill igen, Seabaits funkar!
Kallt väder, svinkalla vindar, is lite överallt i ditt vatten! Ge inte upp! Skaffa dig lite Sill och Makrill och spara alla levande beten som dör för dig, använd dessa under dem nämnda kalla förhållanden och du får med garanti en gädda eller två.
Små vatten kan hysa en överraskning eller två!
Man kan ha ett otroligt bra fiska i dem så kallade glömda små vatten, födotillgången är kanske inte så stor, gäddorna lever och växer efter vad dem hittar och detta gör det enkelt att få fisk då gäddorna oftast är hungriga hela tiden och på jakt efter ett skrovmål ... ditt bete!
Jo kallare det blir, jo bättre fungerar det med deadbaits.
Jäpp! Så är det, jo kallare, jo bättre funkar döda beten och det finns alltid möjlighet att öka på doften genom olika doftmedel som finns för just gäddfiske och även för karpfisket.

Prova en olja som löser sig i kallt vatten (winterised) eller en fiskdoft av något slag, en polare till mig sparar sörjan från sina Sillar och injecerar detta direkt under skinnet på en död mört och resultaten är enastående, milt sagt! Det var allt för denna gång, jag återkommer snart igen och fram tills dess, önskar jag er skitfiske.

Abborre och Gädda, men ingen Gös!

$
0
0
Under mina fisken i Rismåla göl är det Regnbågen jag är ute efter i första hand och det går väl ganska bra med mina mått. Det finns Gös i gölen och jag vill så gärna ha en av dessa, mest för att ha fått en och sen har jag ett ganska taskigt PB på hela 3160 gram och den vikten skulle jag gärna vilja putsa till lite.

Jag vet inte om dem har blivit så pass stora än, men basfödan Mört finns det stora mängder med och sen återstår frågan, trivs Gösen i gölen? Allt jag vet är att 4 stycken är fångade, men jag vet inga vikter för dessa fiskar och en 4 kilos bitskulle sitta fint som en början.
Små mjuka jiggar  är effektiva.
Så varje gång jag är vid gölen, så ger jag Gösen en chans att få ta mina jiggar på djupet, men än så länge har detta inte gett resultat och jag får nog meta dem längre fram, kanske från isen.

Vad som nappar är Abborre och enstaka mindre gäddor, då funkar jiggarna jag serverar, men ingen Gös och jag kör på så länge det går och provar nog några pass från isen längre fram.
För många en matfisk.
- Åh!-Jag älskar Abborre! Ja den strofen har man hört lite överallt och Abborren är en matfisk för många. Jag sätter tillbaka allt jag fångar, om fisken inte är skadat allvarligt eller om fisken har en misstänkt sjukdom t ex svampangrepp sm kanske kan smitta. Regnbågen tar jag dock hem till matbordet.
Dags att släppa den.
Gölens bestånd av Abborre är ganska bra, fin medelvikt på dem man får och en och annan ligger en bit över kilot och det är roligt. Mängden med småfisk i gölen är stor och rovfiskarna har föda.

Gös, Abborre och dem mindre Gäddorna tar Mörtarna och när Gäddorna blir stora nog för att ta Regnbåge, så går dem över till den ädla dieten och blir väldigt svårfångade. Dem växer snabbt på denna feta fisk och jag vet i gudarna vilka vikter det finns på dem största gäddorna i denna göl, men stora är dem!
Roliga på lätta grejer.
Jag har väl inte dem Ultra lätta grejerna som är så roliga att ta fisk med, det hade man i ungdomen i det danska. Man var beväpnat med Abu´s Suecia Duett spö med 2 toppar 2-15 gram på ena toppen och 10-30 gram på den andra.

Rullen var en D.A.M Quick Finessa 110 med Platil Extra Strong lina i 0,15 och 0,20 mm på spolarna. I askarna hade man Mepps, Reflex och Droppen, samt den berömda Franska Bretton spinnaren och man var kung bland buskar och snår i dem små intima vatten man besökte.
Dem flesta jiggar fungerar bara man hittar fisken.
Hittar man bara Abborrarna och dem är med i leken, så fungerar dem flesta jiggar, visst finns det alltid en färg eller form som går lite bättre än andra, men oftast tar dem dem flesta.

Vita, gula, oljefärgade med glitter, blåa och gröna är nog dem bästa färgerna på jigg kropparna. Huvuden har oftast orange, gul, svart eller röd färg och vikter mellan 3 - 12 gram är vad jag använder mest.
Gäddsnipa på Mepps Anglia spinnare.
Mepps för Regnbågarna, bra val och det tyckte även denna snipa som klippte till nära land en dag vid gölen. Små spinnare är ett bete som ganska ofta tas av betydligt större gäddor.

Ett exempel på detta var också i Danmark, var jag skulle fiska Abborrar i Havreholm Slottsö. Jag hittade lite Abborrar under lite utstickande grenar och fick några stycken på min lilla Droppen spinnare med sked i guld.

Efter 5 kast som gav 5 Abborrar, small det till i mitt lilla spö och mer än 30 minuter senare kunde jag baxa upp en stor gädda för hand, då håven befann sig på cykeln 200 meter bort. Vi hade metat gädda innan och jag skulle bara göra några kast under trädet, innan vi skulle cykla hem.

Jag har beskrivit denna episod i min bok och vill minnas att gäddan var 118 cm och vägde 10 950 gram, ingen wiretafs, bara en liten Droppen som blev droppen för denna gädda. Detta utspelade sig den 22 juli 1976.
Hela jiggen är borta!
Precis som Gäddan från Havreholm, så var hela betet borta även i denna lilla snipa, som föll för en 7 grams Twintail i gul färg och orange skalle. Glupska och hungriga, precis som Abborrarna i gölen, men vart är Gösarna?
Sommarfisket är givande i insjöarna.
Abborren gillar värme och det är en sommarfisk för många och det går nog alltid att lura någon abborre till hugg, antingen på diverse spinnbeten, en jigg eller med metspöt och mask från bryggan eller ute vid Farfars gamla risvase, prova att meta dem med mindre småfisk, det ger ofta större Abborre.

Jag tycker vår och höst är den bästa tiden för dem lite större exemplaren. Det är kallare i vattnet och  fisket kan vara trögare, men du får oftast bättre fiskar när det gäller vikter. Så vår och höst, lite mindre hugg, men större fiskar, när det väl nappar!
Fin Abborre går tillbaka igen.
När du hittar Abborren, så vet du vart dem är och då ska du fiska just där och inte börja kasta runt. Fisken är en stimfisk och har du väl hittat dem, så ska du vara snabb och du kan få uppleva fisk i varje kast.

Sen flyttar fisken sig och du får hitta dem igen, Det kan bli många fiskar om du fiskar rätt och jag ber dig om att inte ta hem flera än du behöver. Abborren är en fin matfisk, ingen tvekan om det, men som sagt ta inte flera än vad du behöver. Skitfiske på er!

Islossning i Bloms vik!

$
0
0
Jag tog mig ett pass i Rismåla göl, hörde att isen nästan var borta och man behöver alltid lite frisk syre i lungorna och en trevlig promenad. Så jag slog flera flugor i samma smäll!

Vädret var hyfsat för november och västvinden låg på ganska bra och snart var man framme och jag började inne i Bloms vik, var det en bit ut, fortfarande låg is och den gick nästan hela vägen ut till Vindskyddet.
Här börjar isen att komma ut från Bloms vik.
Bloms vik gav inget och jag såg inget, fast jag fiskade av båda platserna ganska hårt och jag bestämde mig för att gå till Vindskyddet.

Här hann jag med 3-4 kast innan jag hörde något skrapa i kanten, det var isen från viken som hade kommit i rörelse och var nu på väg förbi platsen där jag befann mig.
Vänta, vänta ... snart så ..
Jag tog en paus, en cigg och tog lite bilder på detta fenomen. Jag funderade på om detta skrapande ljud skulle skrämma bort fisken och om jag bara skulle gå vidare i mitt sök efter en Regnbåge?
Spinnaren på isen.
Isen var inte tjockare än några millimeter, den gungade och den bröts sönder ganska enkelt och jag visar här med en spinnare. Spinnaren gick nästan genom den tunna isen när jag lade ner den.
Snart kan man börja kasta igen.
Ciggen var färdigrökt och snart var det dags att prova lyckan, men skulle det finnas fisk i området med tanke på alla oljud som isen gav under sin vandring ur viken?

Jodå! Efter ett par kast hade jag en stöt och i dem efterföljande kasten samma sak och jag byte till ett silvrigt Hansen Leguandrag, mitt bete nummer 1 och samma sak upprepade sig. Samma sak på nästa drag, ett blått Krokodil från Sölvkroken och nu var goda råd dyra, fisken kändes bra och jag ville ha den och jag provade en billig spinnare från Fladen och då small det till och mothugget satt där det skulle.
Tuff strid nära land.
Det var hopp och dans utan dess like och jag passade på att ta lite bilder på den kämpande Regnbågen och jag tycker nog att bilderna blev hyfsade med tanke på en hand och ett vilddjur i änden av linan som kämpade för sitt liv.
Börjar ge sig lite.

Nu räcker det, dags för håven!

!,9 kilo och än så länge den största denna höst.
Väl på land. En fin fisk, fina färger och den billiga spinnaren (10 spänn) på Dollar Store, hade visat sig vara rätt bete för dagen.
Fisken har gått väldigt tätt i odlingen, se nosen!
Ända skråman fisken hade var nosen, ett tecken på att det är för trångt i odlingarna, men annars var den felfri med fina fenor och det märktes under fighten och man tackar och bugar. Jag hade mer än gärna fångat just denna fisk på fluga!
Fladens Sonic 8 gram silver och röda utslag.
Bågen vägde 1,9 kilo och det var en nöjd dansk som bjud på fisk hemma den kvällen och alla var nöjda ... kanske inte Regnbågen som tyvärr blev lidande i detta fall, men god var den.

Rensad och klar, lägger jag dem i folie, lite salt och fiskkrydda, dill längs med ryggraden och mycket smör. 45 minuter i ugnen per kilo fisk, serveras med dillpotatis och smöret och dillen som omgärdade fisken i ugnen är din goda sås. Smakligt måltid och skitfiske på er!

Jag hittade den till slut!

$
0
0
Ny dag, ny tripp till gölen, nya möjligheter ... Ja positiv måste man vara innan man kommer fram till vattnet. väl framme fick jag ordning på grejerna och fiskade av dem vanliga platserna och hade inte ett sniff på dem första tre timmarna!

Vindskyddet gav inget heller och det blev en paus i fisket och jag tog lite bilder. Efter en stund fiskade jag vidare runt hela Stenviken och fortfarande inget, inga följare, inga stötar, helt dött och goda råd var dyra.
Skulle håven endast blötas av regnet?
Länge trodde jag att håven endast skulle bli blöt genom regnet, men jag gav mig fan på att jag skulle lyckas att hitta fisken och få en fight och landa en firre, kan och skall inte bli fisklös under dessa omständigheter.
Ja, vad ska man säga?
En bild säger mer än tusen ord sägs det, hur många ord man kan säga om denna, vet jag verkligen inte! Kan väl kalla den porträtt av Envisheten.
Längst bort skulle jag hitta fisken.
Jag fiskade på och jag skulle hitta fisken, den befann sig längst bort i gölen, nedanför parkeringsplatsen, men för skulle jag fiska av hela sträckan dit, utan något resultat.
Tyvärr en vanlig syn vid våra vatten.
På vägen dit hittade jag detta och en massa annat skräp som hade slängts runt gölen och jag blir både förbannad och lite ledsen över varför folk strör sina sopor omkring sig. Jag tycker det är för dåligt att man inte kan ta med sig soporna hem, här finns cigarettpaket, betes förpackningar och t o m engångshandskar!

Varför har man engångshandskar? Vågar man inte ta i fisken eller är man rädd för att bli lite skitig? Ta ur betena ur förpackningen hemma och släng skräpet hemma! Jag hittar många förpackningar, men aldrig några beten. Släng inte skiten ute vid våra vatten, hur svårt kan det vara att förstå?

Drygt 11 hekto och den räddade dagen.
Väl framme vid plattformen, som ligger nedanför parkeringsplatsen small det till i första kastet, spinnaren landade och jag vevade 4 varv på rullen och sen kom hugget och vi snackar hugg!
Den var lite sugen, denna Regnbåge.
Den orange/silveriga Sonic spinnaren fick jag operera ut hemma, den satt med två av krokarna bakom två av gällbågarna och jag fick inte ut spinnaren. Otroligt hugg och den var lite väl sugen på mitt bete.

1150 gram och min lycka var gjord och dagen var räddat och igen hade dessa Sonic spinnaren visat sin effektivitet, dem är billiga och du hittar dem för 10 kronor stycket på Dollar Store.
Två av dem bästa, men det kan ändra sig.
Man har eller får sina favoritbeten, mina är Hansen Gavial och Leguan i 12 gram och jag har letat efter dessa drag och hittar dem inte. Kanske har dem gått ur produktion eller? Någon som vet?

Spinnaren Mäsen till höge på bilden är också en av mina favoriter för Regnbåge och Öring, den är något dyrare,men värd sitt pris, jag gillar den i silver med kopparsked.
Asken jag har i fickan.
Man får olika favoriter och det ändrar sig lite då och då, jag har en liten ask i fickan med alla nuvarande favoritbeten och det brukar fungera bra, hittar för det mesta ett bete som dem vill ha här.

Det rör sig om blanka drag, Meppskopior, Reflexkopior och Sonic som verkar vara en kopia på Blue Fox spinnaren.
Fiskerummet är på gång!
Isen kom med frosten och den ligger några dagar till, så under väntetiden blir det till att ordning ställa det nya fiskerummet. måla, nya tapeter och sen ska det upp hyllor och alla spöna ska upp occh sen möbleras, så det blir lite extra mysigt framöver. Skitfiske på er!

Håll ögonen öppna när du fiskar ...

$
0
0
Just nu svävar jag mellan renovering av väggarna i lägenheten, karpfiske och lite predatorfiske, samt isbildningar till och från! Visst är livet härligt! Och tro det eller ej, jag gamle man hinner med detta utan ens bli svettig ... eller hur?

Jo, svettig är man nog fan i bland i allt detta, men jag hinner med än så länge med både fixa och trixa, mäska och få mig en karp och lite fiske efter olika predatorer, isen försöker stoppa mig, men jag lyckas på något sätt och fråga inte hur, det bara sker och rullar på.
Snorhal brygga, vågar man ge sig ut här?
Efter koll av is i Svarta gölen och det var ganska Okay och lite boilies lades ut till karparna, sen gick det vidare upp till Rismåla och en snack med Svenne Blom en stund och sen fiskade jag av hans vik och hela sträckan ut till vindskyddet.

Totalt stendött, inte ens en liten ring på ytan och den där bestämdheten om att lyckas kröp fram i mig, så lätt ger jag mig inte! Envisheten kom fram och lite jävla anamar och sen var jag sporrad för en Regnbåge, ska väl inte åka hem tomhänt, bara för att det är trögt ... Näää!

Efter att ha spenderad en halvtimme vid Vindskyddet insåg jag att här fanns inget och jag vandrade vidare i min jakt och kom till den avbildade bryggan, som jag hela tiden har passerad på grund av den är sned, vinglig och hal som snor, men nu ....
Jodå och asken med jiggarna kom fram.
... var det ingen pardon, nu skulle jag testa och asken med jiggarna kom fram, dels på grund av djupet i ingången till Stenviken och dels att tankarna på Gös kom fram, vem vet, det kanske är här dem står och tjurar?

Det var nog fel ställe för Gös, ingen Abborre heller, eller finns dem där utan att hugga? Ska prova där lite mera och på något viss säkerställa att jag inte missar något roligt! På tal om roligt, så var resan ut på denna brygga en fantastisk upplevelse och samma sak in igen och jag gjorde korsets tecken när jag väl var på säker mark ... Puh!
Kände en stöt i 3:e kastet och 4 kast senare kom denna snipa.
Men bryggfisket gav faktiskt en fisk, jodå i tredje kastet kände jag en stöt på en större jigg, gav mothugg och kände inget mera. 4 - 5 kast senare på samma ställe satt fisken där och en fin liten snipa på ett par kilo försökte, dels att få mig att halka på bryggan och dels att plana på ytan under spången på bryggan.

Denna respektlöshet satte jag snabbt stopp för och den landades och sattes ut igen med orden: - Skärp dig nästa gång! Vi får se om vi ses igen. Jag fiskade av hela Stenviken och inget hände och sen vidare längs kanten.
Badplatsen, ett bra hak för Regnbågarna.
Jag hamnade vid Badplatsen, solen sken och vinden låg lite på här och jag tog en liten paus och rökte en cigg och funderade en stund på vad jag skulle hitta på, fisk vill och skall jag ha, något annat finns inte!

Badplatsen gav inget, vilket förvånade mig lite och jag fiskade vidare in mot Parkeringsviken, inget här heller och frustrationen började sätta sig lite här och där. Ingen panik, alla kan bli utan fisk!

Men ..... Plötsligt hörde jag ett plask och tittar mot badplatsen var jag var för 15 minuter sen, ett vak och nu kom det ett vak till och jag såg småfisken i ytan, som flydde för sina liv. 
Den jagade småfisk och 3 kast räckte.
Mörtfärg eller inte, men jag tog fram denna lilla wobblare, som kanske skulle kunna likna en av Regnbågens bytesfiskar och dels att fisken var nära land och jagade.

Regnbågen jagade en gång till och mitt första kast blev inte bra på grund av vinden, men nästa hamnade bra och efter ett par meter kom sällen och ett fint hopp i solljuset och snart var den i håven. Conrad wobblare i blått med sin livliga gång hade gjord sitt!
Lik en Mört eller inte? Lilla Conrad funkade och räddade min dag.
1500 gram i ICA-kassen och man var nöjd, all frustration, envishet o s v bara släppte och jag var mer än nöjd. Det gäller jo att ha ögonen med sig när man fiskar och kasta vitt och brett för att lyckas.

Nu var det bara att ta lite bilder och bege sig ut på stigen igen till mopeden och köra hem till värmen och planera nästa karpfiske i Svarte göl, koll av väder, fylla på beten o s v. Det fisket gick också bra och det kommer ni att kunna läsa om på karpbloggen, om intresse finns. Skitfiske på er!
Viewing all 378 articles
Browse latest View live