Quantcast
Channel: Predatorfishing my way by Luis Rasmussen. Sveriges ledande och lärorikaste Predatorblogg.
Viewing all 378 articles
Browse latest View live

Tillsätt lite prickar, det fungerar ...

$
0
0
Ja, lite prickar fungerar väldigt bra, men igår gick det tyvärr inte att få någon Regnbåge på det jag ska visa er i dag, men den skulle komma, segt och tufft tufft fiske och många gav upp efter att ha provat allt.

Jag stod ut i nästan 5 timmar innan jag kunde landa, vad jag tror var dagens ända fisk, men den var fin och gav mig en rolig och brutal fight och det gillar jag skarpt.
 Svag Novembersol över Parkeringsviken i Rismåla göl.
Det var kyligt och jag fick både sol, vind och regn under dagen. Fisket var svårt och otroligt trögt, jag såg inte ens en mört på ytan, inga vak, stendött och det var nog 8 andra fiskare som kastade med drag och flugfiskare med djupgående nymfer och minst tre som provade med sina kastkulor och flugor ... ingen fick något och jag höll mig lite för mig själv och smög runt gölen.
Sonic i 4 och 6 gram och olika prickar.
Jag var för ett tag sedan och rensade fyndlådan på Dollar Store för dessa billiga, men bra Sonic spinnare och tyvärr var många i samma utförande.

Dem flesta var orange med reflextejp på skeden och en del var i silver med röda  prickar på skeden och alla var i vikterna 4 och 6 gram. 
En vattenfast Tuschpenna är allt du behöver.
Allt går att ändra om man vill och jag tog med mig en vattenfast Tuschpenna i fickan och gav en del av dessa spinnare lite prickar, det brukar öka effektiviteten avsevärt och en penna tar inte mycket plats i fickan och man hittar alltid på något som kanske kan göra dessa redan effektiva spinnare lite mer effektivare.
Denna typ av prickar har gett bäst.
Alla mina spinnare, wobblare och dem flesta av mina drag får en större svart som blir en form av huggmarkering och det fungerar väldigt bra, tror starkt på detta!

På bilden ser ni en 6 grams Sonic som har just denna svarta huggmarkering på kroppen, men den har även fått lite svarta prickar på skeden och denna spinnare har gett väldigt bra fiske efter Abborre, Gädda, Öring och Regnbåge.
Badplatsområdet är en av gölens hotspots.
Jag sprang runt och fiskade av alla tänkbara och otänkbara platser runt gölen, men det ville sig inte. Ingen fick något och timmarna gick och en del av dem fiskande gav så småningom upp och åkte besvikna hem.

Jag ångrade på, ger mig inte så lätt och framför allt inte denna dag var det på morgonen hände något väldigt besynnerligt. Jag skulle ha fiskat karp igen, men åldern tar väl ut sin rätt eller vad f.. som nu hände?

Alla grejer stod klara och jag skulle upp vid 06.00, väckarklockan startade då, men gubben Rasmussen hörde den inte och den stänger av sig själv efter 10 minuter och jag vaknar först 09.10 och var vansinnig över det inträffade.

Karpfisket gick åt helv... denna dag, men fiska ville jag och då blev det Rismåla göl i stället, så kan det gå ... Lite surt nu var frosten slog till igen, men karpfisket hade gått bra bara några dagar innan, så det var ingen panik, men ändå ...
Med sina 1780 gram, en fin båge.
Anyhow! Så fortsatte jag mitt travande runt gölen och hamnade på badplatsen för andra gången denna dag och nu var här fritt från folk, här står alltid fisk och jag bytte drag efter drag och provade olika färger, inget!

Under en liten paus slog tanken mig! Jens Hermansson hade haft bra fiske med kopparfärg och fiskat djupt under den varma perioden av året, kanske kunde detta fungera och ett kopparfärgat Hansen Gavial sattes på linan och flera kast lades ut och draget fick sjunka innan jag vevade sakta in.
Hansen Gavial 12 gram i Kopparfärg.
Fördelen med dessa drag är att man kan veva väldigt sakta och ändå har dessa drag en livlig gång och efter 12 - 15 kast runt badplatsen, kom det jag hade väntat på i flera timmar.

Hugget var stenhårt och mothugget likaså och sen var dansen igång, flera hopp och rusningar och till slut fick Regnbågen ge sig och studera insidan av min håv. Äntligen! Gammal är äldst som man säger!

1780 gram vacker fisk hade tagit mitt kopparfärgade drag och än en gång hade jag lyckats, en fin fisk tagen under en ganska tuff dag, men som sagt jag ger mig inte så lätt. Varför det var så trögt, det vet jg inte, kanske kände dem av att den kommande kylan och ställde sig på djupt vatten? Jag vet faktiskt inte, Regnbågen brukar vara piggare i kalla vatten ... Jag lyckades i alla fall och det var jo mitt mål!

Tillsätt lite prickar och huggmarkeringar på några av dina beten, det fungerade inte denna dag, men jag lovar att det ökar effektiviteten  på många beten och det skadar inte, vad har du att förlora? Kylan kom, isen lade sig för sjunde gången denna höst, men isen ska väl släppa sitt tag igen hoppas jag. Annars för det bli lite gäddmete i strömmande vatten framöver. Skitfiske på er alla!

Sista dagen med sol ...

$
0
0
Jo, senast jag var iväg till Rismåla stack solen fram och värmde lite i den kalla nordliga vinden och det var skönt. Annars har det varit frostnätter eller mulet med regn den senaste tiden.

Nu skulle det upp en Regnbåge och grunden till det, var att jag ska grava den precis som man gravar Lax. Har gjord det för och det blir väldigt gott och jag rekommenderar det verkligen.
Bloms vik sett från Badplatsen, till höger på udden, en flugfiskebrygga.
Väl framme var jakten igång och det skulle visa sig vara lite svårare än jag trodde, börjar tyvärr bli lite bortskämd, då det har lyckats mig nästan varje pass att få min båge.

Bara att ta fram envisheten, lite tålamod och en större skopa med lite jävla anamma, så ska den väl komma och jag lyckas igen eller?
Tog med  lite tyngre artilleri till gölen.
Dagen till ära, så hade jag tagit med mig lite av det tyngre artilleriet, lite saker som på ett eller annat sätt hamnar i skymundan och det ska väl också provas.

Inget av detta gav något under första rundan runt gölen och på tillbakavägen kom den lilla asken fram med dem säkra grejerna och jag provade med Hansen Gavial, Mäsen spinnare och lite andra saker men inget hände, inte ens på Badplatsområdet!


Stenviken och is på bryggan.
Ena sidan av Stenviken gav inget och nu åkte en liten 4 grams Sonic spinnare på, ni vet orange och mina små svarta prickar och det bara fortsatte att vara trögt.

På andra sidan av denna djupa vik såg jag lite vågor från ett vak, men kunde inte se vart det kom ifrån och jag kastade lite på må få runt i viken.
Här runt stenen strök en fisk omkring.
Väl framme vid denna sten kunde jag se en fisk som visade ryggfenan ibland och jag trodde det var en öring, ett kast var allt som behövdes och sen kom rusningen mot spinnaren och hugget.

Fighten var ganska tuff på den lite snäva platsen, men jag lyckades att få fisken i håven under första försöket och den var min, nu ska det gravas Båge!
Betet, en Sonic spinnare släppte i håven.
Det kunde ha blivit helt annorlunda, för precis i samma ögonblick den kom i håven, släppte spinnaren sitt grepp och det var lite turligt för mig, värre var det för bågen.
Jag gillar dessa handskar.
Jag använder väldigt sällan handskar och fryser nästan aldrig, men jag gillar dessa tunna neoprenhandskar från Fladen. De är smidiga, tunna och varma och greppet om spö mm är suveränt. Bra för mitt kommande gäddfiske!
Fladens gummipärlor, bra för mycket.
Gäddfisket har det varit lite si och så med, enstaka pass som har gett fisk, men nu var isen trilskas med mig och det är svårt att kunna mäska eller fiska efter karp, så har jag tacklat upp mina 4 spö för gäddmete och dem ska använda mellan dagarna var det går att meta karp.

Gäddorna är lite kallare än karparna och dem söker upp sin föda, karparna är lite mera orörliga och jag mäskar med boilies så gott det går och lägger mina pass när det är isfritt på platsen. Gäddorna jagar jag på andra ställen och i andra vatten, något vi kommer till senare. Skitfiske på er alla!

Gäddorna gillar Krilldoft!

$
0
0
Jag vill slå ett litet slag för den lilla dunken jag fick av en kompis, det rör sig om en doft för karpen och det rör sig om Krill från Northern Baits! 

Jag kan inte ha något bara för en sak och måste alltid testa saker och deras gränser och denna flaskas innehåll skulle provas för gäddorna i kallt vatten och det har gått minst sagt väldigt bra, gäddorna älskar denna doft!
The waiting game.
 Det blev en sväng ner till Svarte göl med två gäddmeten och ett karpspö och nu skulle denna doft testas här i detta vatten som är rikt på gäddor i alla storlekar.

Jag mäskade ut mina 30 boilies och placerade ut min rigg och sen drog jag mig lite undan denna plats för att inte störa någon karp. Gäddspöna var redan tacklade med var sitt floatledgering - set up, så det var bara 2-krokstacklen som skulle monteras och ett par betesfiskar och det går jo fort.
Billig fungerande Drop-off indikator.
Dagen var egentligen ämnad för mäskning, test av doften och att få med sig lite bilder och kanske en gädda eller två, någon karp med bara ett spö ute .. nja ... men vem vet?
Makrillen, ett av dem bästa beten för stor gädda.
Jag fick en chock förra veckan när jag ringde för att beställa hel Sill och damen i luren sa att vi har inte haft hel Sill på flera månader, dem är svåra att få fram! Men hon bad om mitt nummer och skulle höra av sig i fall att ...

What the fu..! Svårt att få fram hel Sill ... Hallå! Vi är ett kustland! Besviken lade jag på och undrade hur farao jag skulle kunna lösa detta, vill jo ha hela Sillar till mitt fiske och inte bara köpa urvattnade Sillfilèer till mina kebab-riggar!

Det löste sig två dagar senare, damen ringde och till min stora glädje hade dem fått hem hel Sill och jag var där på två röda sekunder och jag lyckades även hitta några trådsmala Makrillar och min lycka var gjord.
Seabaits.
Betesutbudet under mitt senaste fiske var Sill, röda multar och gråa multar ja och så ett par döda mörtar och en Makrill, som var delad på mitten.

Mina erfarenheter säger mig att man ska ha flera olika beten med sig under en dag och prova sig fram och gärna en doft eller två eller kanske en olja också.
Grey Mullet, likt en Gräskarp!
Dessa Multar är väldigt effektiva, formen, doften och även nyhetens begär gör dem effektiva för gäddorna.

Dem är ganska tunga för sin storlek, men är enkla att poppa up med en bit balsa eller en strimla av ett sittunderlag och jag tycker dem likna små Gräskarpar.

De har stora fjäll som bör skrapas bort innan man monterar sina krokar, skinnet är lite tufft, så man kan kasta dem väldigt långt och många gånger innan dem går sönder och det är jo stora fördelar.
Röd medelhavs Multe.
Denna svagt rödorange Multe kommer från medelhavet, en tjockare Multe som är ganska tung och kompakt och kan kastas väldigt långt.

Igen bra doft, segt skinn, stora fjäll som Multen jag beskrev innan och dessa är effektiva och jag tror att färgen spelar en viss roll här och jag har bara ett blankpass var dessa har legat serverade för gäddorna.
Glöm inte att allt kan användas som bete.
Tänk på att allt kan användas på en betesfisk, hel, halv strimlor, bitar på din kebab-rigg och även huvudet, som här har fiskats på en liten hair-rigg och låsningen var en av Fox´s baitflaggs, så släng inget, mäska hellre med det du inte använder, så kommer det till nytta.
Jag har bra framgång med denna doft bland gäddorna.
 Northern Baits Liqouid Krill, en skaplig stank sprider sig över nejden när du öppnar denna flaska, supereffektiv för karp, men även för diverse rovfisk och framför allt för gäddor, som använder både syn och luktsinnet för att skaffa föda.
2 ml räcker gott.
Jag kör som vanligt med 2 ml per betesfisk och det har alltid fungerat bra och så även med denna Krilldoft. Flaskan innehåller 500 ml och med 2 ml per bete, så räcker den gott och väl till minst 200 betesfiskar och den ligger på ca en hundralapp.
Tjock nål för oljor mm.
Jag rekommendera er att använda en tjockare nål för just denna doft och andra tjocka medel som exempelvis oljor, tunnare nålar använder jag endast för att få in tunnare medel och luft.

Glöm inte att rengöra dina nålar efter varje gång du använder dem, dra in lite vatten och tryck ut det några gånger och hemma kan du lägga dem i varmt vatten, så är dem funktionsdugliga till nästa pass. Det finns inget mer irriterande än en spruta och nål som har geggar ihop sig.
Smiling at me?  ... inte riktigt!
Min tanke var att besöka gölen och dra lite gäddor och visa denna dofts effektivitet, det gick inget vidare kan jag säga, det blev bara en snipa vid 08.30 som sig bör och resten av dagen gav inga gäddor.

Dem ville inte oavsett vad jag gjorde och till min stora glädje, hittade en vacker karp mina boilies och den kan ni titta på på karpbloggen.

Jag har letat lite efter gäddor i mindre vattendrag och det har gått bra, likaså med Abborre och jag kommer till dessa fångster framöver. Det finns mer fisk än du tror i små intima och glömda vatten i din närhet, än du tror. Skitfiske på er!

Dynamite baits Pike Scent!

$
0
0
Fisket efter Gädda kan vara väldigt trögt vid denna årstid var det är kallt i vattnet, man får fiska väldigt långsamt med sina spinnbeten, flötmete går hyfsat bra, men bäst enligt min egen erfarenhet är bottenmete med döda beten.

Även fisket med döda betesfiskar kan gå väldigt trögt och man kan behöva lite doftämne i sina betesfiskar och utbudet är relativt stort, men inte på långa vägar som på karpfronten, var det är rena rama villavallan med alla möjliga doftämnen.
 Pike Strike Scent Trail.
Jag har flera favoriter bland dofter som exempel Pilchard Oil, Eddie Turners Flavour range och jag blandar en del själv då jag gillar att experimentera lite under väntetiden ute vid vattnen.

Engelska Dynamite Baits tog fram tre stycken doftämnen tillsammans med Mick Brown och jag har alla tre, men hittar just nu inte den sista, en rödfärgad doft.

Jag ska visa er dem två jag har letat fram och visa er hur man går tillväga och preparera sina Deadbaits och alla är väldigt bra och ger fisk under t o m dem trögaste dagarna.
Killer Fish Scent trail.
250 ml per flaska och dessa doftämnen är ganska dryga och håller länge, även doften sitter i betet länge och jag rekommenderar dem högt.
Användningsområdet.
Användningsområdet är ganska stort, allt från hel och halva fisk, Kebab och man kan ha dem i groundbait (mäsk) och dem lockar både Abborre, Regnbåge, Gös, Ål och Mal till sig, men de är framställda för gäddfiskaren.
Dags att preparera dina deadbaits.
Ta en lagom stor bit plastfolie och lägg din betesfisk, ska flaskan kraftigt en stund och nu penslar du hela fisken med penseln som sitter i skruvlocket och det räcker med ett tunt lager.
Sminkat Multe.
Dessa doftämnen har också lite färg tillsatt, Killer Fish har lite gul färg och Pike Strike har en grön färg och som nämnd, så finns det en som är röd i färgen och jag ska leta vidare i mina gömmor efter den.
Klar för frysen eller fiske.
Det är så enkelt och smidigt att göra detta hemma eller vid vattnet. Jag gör detta hemma och paketerar alla betesfiskar var för sig och fryser in dem tills jag ska använda dem.

Svårare än så är det inte att skapa lite extra effektivitet när fisket är trögt, enkelt och väldigt effektivt och jag tycker du ska prova dessa doftämnen, dem ger fisk!
Try it, they like it!
Ha med dig lite olika betesfiskar och några Seabaits typ Sill och några Makrillar. Ha även med dig lite olika doftämnen och prova dig fram om fisket går trögt.

Du har inget att förlora i detta och flytta ofta, jag fiskar ofta sällan mer än 20 - 30 minuter på en plats, sen flyttar jag ett spö i taget o s v och på det sättet fiskar du av större områden och kommer att hitta gäddorna och med lite extra doft, så ska du nog få napp.
Sardinoljan, en superdoft.
Sardinolja är också en bra doft för gädda, likaså laxolja som finns att köpa på Apotek och djuraffärer. Omega-3 olja har gett mig många gäddor och jag suger ut oljan från kapseln med en injektionsspruta och sen går oljan in i min betesfisk och läcker sakta ut och lockar fram gäddan.
Var ute i god tid på morgonen.
Var ute i god tid på morgonen och få allt klart till klockan 8, så hinner du med kaffet och en macka innan gäddorna börjar sina sök efter föda. Många kommer till vattnet alldeles för sent och dem missar tyvärr väldigt mycket och det känns lite onödigt.
Vid denna tid börjar oftast den första huggperioden.
Gäddornas första huggperiod börjar oftast runt 08.30, då kommer första nappet och sen rullar det på några timmar med en svacka mitt på dagen och allt eftersom eftermiddagen går mot kväll, så ökar huggdensiteten igen och glöm för all del inte att väldigt många stora krokodiler faktiskt fångas i totalt mörke!

Varför? Jag tror att dem har lite lättare att smyga sig på ett stim med mört under mörke. En stor gädda syns och märks av exempelvis 200 mörtar och 400 ögon och gäddan jagar inte bara genom sin goda syn, det handlar även om den känsliga sidolinjen och gäddan har ett väldigt bra luktsinne och där kommer dessa doftämnen verkligen till sin rätt. Skitfiske på er!

Gör din egen Kebab-rigg.

$
0
0
Denna rigg har effektiviserad vårt gäddfiske enormt och marknaden hänger på med olika lösningar för oss och som vanligt, så kan man köpa ihjäl sig på olika komponenter som kommer fram.

Vi kan dock tillverka väldigt mycket själv för en oftast billig peng och så är det även med Kebab-riggen. Hur du gör och vad du behöver får du serverad här och nu och det är bara att hänga med och sen njuta av dina resultat vid vattnet.

Varför så effektiv? Jo, det rör sig om fiskbitar och du kan själv kombinera dina beten med olika typer av fisk, du kan fiska riggen direkt på bottnen eller ståendes en bit över denna. Du kan spara så kallade begagnade betesfiskar för senare bruk av denna rigg och inget går till spillo.

Vi fiskar med endast en trekrok och det är enklare att kroka gäddan, lättare att lossna kroken, djup krokning är ett minne blott, om du har koll på dina spö och vi minskar antalet av skadade gäddor väsentligt och så kan vi fortfarande ge vårt bete en extra doft om så önskas. Visst är det bra eller hur?
Foamkulor eller stinkande pop-up boilies?
Vi börjar med tacklet, var jag använder en stark och vass trekrok i storlek 4, wiren bör vara 50 cm lång och bestå av starka material. Flytkraften kan vara allt som flyter, men jag gillar att använda 20 mm pop-up boilies för karpfiske och gärna av den typen med hög flytkraft, stinkande fiskdoft och med en röd färg som attrahera gäddorna via deras syn.
20 mm stinkande fiskboilies i röd fluorofärg är mitt val. 
Du hittar dessa boilies i dem flesta butiker som säljer karpgrejer och det gör inget om dem är gamla, du kanske har en burk ståendes i dina gömmor, så  ta den, dem funkar oavsett färg eller doft. Har du inga boilies, så finns den foamkulor eller annat som kan lyfta upp din rigg, men som sagt, den fungerar även liggandes på bottnen.
Borra genom dina boilies hemma.
Jag borrar alla mina boilies hemma, jag sitter inte och fiddlar med detta i minusgrader, jag har dem liggandes i lådan och har ett gäng på 10-12 stycken med mig och dem räcker långt.
10 - 12 stycken räcker länge.
Skaffa dig en tunn metalltråd och en spik som är rund och har rätt diameter för ditt betesstopp, tråden hittar du på alla hobbyaffärer och 25 meter kostade mig ca 20 kronor och spik,, det har du nog hemma.
Tunn metalltråd och en spik.
Bestäm hur lång din rigg ska vara (antalet fiskbitar) och sen gör du först en ögla för din flytkraft, använd spiken för detta och linda träden en bit så du får den genom boilien eller flytkraften.
Gör en ögla för din flytkraft.
Nästa steg är att göra öglan för kroken och den gör du på samma sätt och med samma spik, du ser på bilden under hur jag mina öglor ser ut.
Gör en ögla för kroken.
Så här långt, är det nu bara att med en hairneedle, gärna en längre sådan, att montera fiskbitarna på tråden mellan flytkraften och den så kallade kroköglan.
Antalet fiskbitar bestämmer trådens längd.
Tänk på att du kan blanda alla möjliga fiskbitar på denna rigg, bara fyll på med vad du tycker, fiska sedan med eller utan olja/doft och se vad som händer.
Bara fiskbitarna som fattas.
När väl alla fiskbitar är på plats, sätter du öglan runt en av kroken tre krokspetsar och läser fast det hela med 1-2 gummibandsbitar över krokspetsen och dessa trycks ner över och förbi hullingen och denna del av riggen lossnar aldrig.

Du kan även använda Baitflaggs, små oftast röda mjuka gummifenor som också håller det hela på plats eller annat som kan fungera som stopp.

Jag använder 2-4 SSG-hagel som kastvikt eller en running ring rig om jag ska fiska långt ut. Larmet säger mig vad som händer, likaså min drop-off indikator eller mitt ledgerfloat.
Lås fast tråden med 1-2 gummibitar eller baitflaggs.
Kolla i vattenkanten, så det flyter om du vill ha betet en bit över bottnen, en fördel om det är gräsbotten, men även på slät botten, gäddorna har ögonen med sig.

Jag brukar ha 2 -5 fiskbitar och jag krokar alltid när gäddan går ifrån mig första gången och i 9 utav 10 runs, så sitter kroken i käkvinkeln och det är så enkelt att kroka av fisken.

Prova dig fram med olika fiskbitar, allt kan användas och ett bra tips är en bit Ål som gäddorna älskar. Denna art har ett väldigt segt skinn, men med denna rigg är det enkelt att kroka gäddorna, då kroken inte sitter i betet eller maskerad av betet. Lycka till och skitfiske på er!

Det går ... ge inte upp!

$
0
0
Jag ville visa er Kebab-riggens effektivitet och planerade ett par fisken i den närliggande Svarte göl, var det brukar att ge en hel del gädda. Jag kollade läget för tre dagar sedan och insåg att vattenmängden som nu rinner in i gölen är enorm och det är inte badtemperatur längre.

Det är smältvatten från sjöarna uppströms och det är kallt, isen som har gått upp och snö vi fick gör vattnet kallt och kanske för kallt även för gäddorna, något som skulle testa med denna effektiva rigg.

Första passet gav endast en mindre gädda och den kom på morgonen och resten av dagen var stendöd, kanske skulle jag ha flyttat runt lite, men platsen gav mig gott om plats för att kasta runt mina beten på olika ställen och det fungerade inte.
Kebab av Sillbitar.
Nästa pass skulle jag flytta runt om det inte hände något och exakt så började dagen, inget på morgonen, ny snö hade ramlat ner och en del is i kanterna, så jag visste hur det skulle bli och jag flyttade efter en timme på varje plats.

Jag fiskade med två spö till en början var av det ena var med Kebab och det andra med en pop -up Sill och igen inte ett sniff, fast jag flyttade mina beten och twichade in dem lite då och då och nästa flytt stod fram för mig och så höll jag på.
Penslades med Sardine Oil.
3 förflyttningar och inget och jag fattade inget, någon gädda bör vara hungrig och jag fixade till ett spö för flötmete för att köra lite med Sink and Draw ... man måste ibland skapa lite uppmärksamhet och se om man kan överlista en fisk.
Fiskedes under ett Pencilfloat.
Jag fiskade min Kebab under ett Pencilfloat och hade ett par pip i larmet, det visade sig vara från en av gölens kräftor och jag flyttade bete en bit ifrån kräldjuret.
10 fot och 3,25 lb, nog skulle det hålla.
Jag tog mig en kopp kaffe och pratade en stund med Morten en gammal arbetskompis och tiden gick, vid 12 -tiden revs jag ur mina tankar av larmet som tog ton och ett par minuter senare drillade jag en 4 kilos gädda som hade tagit min Kebab och min dag var räddad.
Kebab är gott!
Ett vilddjur på mattan och jag fick inga bra bilder. Kroken satt bra och var enkel att få ut och snart var nästa Kebab utlagt och en ny planering för flytt var på gång i mitt huvud.

Min plan var att prova i den djupa delen av gölen, någonstans måste fisken ställa sig, kanske lite varmare där eller betesfisken kanske finns där? jag måste prova och efter en timmes fiske flyttade jag på mig igen.
En död Mört är klar för Sink and Drawfiske.
En Sill, en Kebab och nu även en död Mört under flötet, allt utspridd på dem enligt min mening bästa ställen, något måste hända!

En timme gick utan något resultat, flötet drev sakta med strömmen och jag provade att fiska min döda Mört på bottnen. Dött som graven och jag började kasta runt flötet och sakta knycka in min döda Mört och ute vid en liten vassrugge var djupet är runt 2 meter, hände det äntligen. En knyck i flötet från min sida, en knyck från gäddan och sen drogs det ner och linan drogs sakta ut ...
Doften, hungrig eller var det huggreflexen som avgjorde?
... jag fälde bygeln och när jag kände fiskens tyngd, så vevade jag och krokade. Lite tvärstopp blev det och sen en rusning mot vassruggen, men det godkände jag inte och snart fortsatte vi ute på öppet vatten och in i den andra linan till Kebabben.

Allt löste sig på ett bra sätt och snart låg den lilla nätta damen i håven och vred sig av skam, vågen stannade på 6,2 kilo och jag var mer än nöjd med den fångsten under en så tuff dag.

Var det doften (Pilchard Oil) var hon hungrig, var det huggreflexen som slog in eller var det mån min envishet som gav resultat? jag har ingen aning faktiskt och på vägen sammanställde jag det hela som ett resultat av allt ihop och trägen vinner!

Nästa gäddfiske kommer att bli i Linnéasjön, var jag ska utforska Badplatserna lite, jag tog fina gäddor för 4-5 år sedan och jag hoppas verkligen dem är kvar och inte har hamnat på någons middagsbord. Så vi får se vad som händer där och till dess önskar jag alla skitfiske på er!

Glöm inte att ...

$
0
0
Armodets år 2017 närmar sig snabbt sitt slut, några dagar har vi kvar och jag ska vara lite tjatig så här på sluttampen, skulle kanske be om ursäkt för detta innan jag börjar, fast egentligen inte, det är bara goda råd och tips, som kanske av en eller annan anledning har hamnat i glömska hos just dig som läser dessa rader?
Glöm inte att ha koll på dina spö!
Det är väldigt viktigt att du har koll på dina spö, att du vet vad som händer kring ditt bete. Bra larm och bra batterier är ett måste och ha gärna några extra med dig som reserv.

I annat fall gäller det att ha spöna samlade och ha koll hela tiden på indikatorerna, flöten och vad du nu använder, det är ända sättet att undgå att gäddan sväljer ner dina krokar och vänta inte för länge med mothugget!
Glöm inte att ha allt klart innan du börja fisket.
Nästa viktiga sak är att ha allt klart och förberedd innan du påbörjar fisket, det är inte meningen att du ska springa runt och leta efter saker med gäddan på land.

Tänk även på att gäddan tar skada av varmt blåsigt väder, skinnet torkar snabbt och under den kalla årstiden, så får dem snabbt frostskador på fenor och ögon, en hink med vatten avhjälper detta.

Planera dina bilder och minimera tiden var gäddan är på mattan, under återutsättningen måste du hålla gäddan på rätt köl och själv simma iväg för egen maskin så att säga. Du får inte bara släppa den eller som man ser på många filmer, slänga i den. Gäddan är mer känslig än vad vi tror.
Glöm inte dina verktyg och att ta hand om gäddan på rätt sätt!
Ja, så är det! Ha dina verktyg till hands, en Peang kan du ha på dig i fickan eller fastklämd på din jacka. En avbitartång har många användningsområden, det kan vara en krok i handen, det händer! Det kan också vara så att en krok sitter så illa i gäddan, att du måste klippa sönder kroken för att få ut denna.
Glöm inte att hittar du betesfisken, så är gäddan ofta nära!
Här ett iskallt faktum! Gäddan är aldrig långt ifrån stimmet med småfisk, om den är hungrig och hittar du dessa, så kommer du att hitta gäddorna, så enkelt är den matematiken!
Glöm inte att söka gäddan under träden!
Många kastar bara ut på öppet vatten, varför? Jo, det är enklast eller hur? Men man negligerar att fiska under grenar som sticker ut och likaså ...
Glöm inte att söka gäddan nära snags!
... buskage i kanten som växer ut över vattnet. Här har oftast gäddan ett område, var den kan stå och lurpassa på sina byten och dessa ställen bör du fiska av och väldigt ofta, så står det gädda här, stora som små.
Glöm inte att skriva ner en bra ståndplats!
Hittar du en så kallad ståndplats, var gäddan ställer sig och smälter sin föda, så är risken stor för två saker: Det är lätt för dig att presentera ett bete och det tas om gäddan är hungrig. Gäddan är lat av sig och vill inte gärna ödsla energi på att jaga, fast ibland blir den tvungen.

Den andra delen i detta är att du vet att här finns en gädda och den kan ta ditt bete om den är på väg ut för att jaga eller om den kommer tillbaka lite halvhungrig, för att ställa sig och en sådan plats är bra att veta om och jag rekommenderar dig att notera detta
Glöm inte att ha tillgång till bra beten!
Bra beten är ett måste, så färska Sillar, Makrillar mm du kan skaffa och likaså ett gäng fina lagom stora levande beten och även raka fina Deadbaits som kastar bra och inte flyger i sidled. Allt detta ger dig större chanser än grabben bredvid, som sitter med tre halvruttna mörtar och två små löjor i hinken!
Glöm inte att gäddan är morgonpigg!
Mina beten för gäddan ligger ute vid senast 8 på morgonen, jag vet att vid 08.30 börjar dagens första huggperiod. När ligger dina beten ute? Rannsaka dig själv och kom i tid, så slipper du stressa vid vattnet.

Spöna kan vara upptacklade och klara för fiske hemifrån och allt du behöver göra är att monterar riggen och en fin betesfisk, därefter tar du kaffet i lugn och ro. Jag har kaffepaus i ca 30 minuter, sen börjar det förhoppningsvis att pipa i något larm.
Glöm inte den närmsta kanten!
Många glömmer bort att fiska vid egen kant, varför vet jag inte, men kanske för att det skall kastas ut. Lite fel tänk, väldigt ofta, så finns det en kant ner mot djupare vatten och där står det ofta gädda och lurpassar på byten. Så glöm inte att fiska ett par meter ut och se vad som sker, du kan få en trevlig överraskning, jag lovar!

Det var allt för denna gång och jag tackar för min lilla tjatiga stund och hoppas ni tar det hela till er, jag hoppas det och med dessa ord avslutar jag för denna gång och önskar er alla skitfiske!

Nya Drop - offs!

$
0
0
Lite clips. lina, pärlor, hårnålar, Ping  - Pongbollar och lite superlim .... nja ...lite fantasy är också bra att ha i huvudet och då kan det bli så här!
Klara för fiske.
Funkar bra och syns i alla väder och bland buskar och grenar och det görs väldigt billigt, så feel free för att apa efter!
Lineclip.
Hårnål och ett par pärlor och ditt lineclip är klart, tråden genom bollen och alla saker dras ihop och limmas med superlim. Knuten som håller fast hårnålen sitter inuti den gröna pärlan.
Justerbar vikt, från nästan inget upp till 25 gram och det räcker.
Gäddor gillar inte motstånd och jag kan variera vikten efter ström, vinden och fiskes lynne för dagen och det sker genom att jag kan flytta vikten från bollen och det är en stor fördel.
Clips för fastsättning.
Ett vanligt clips är monterad i änden av min lina och knuten låsas med snabb lim. Linan är stark och kan inte ruttna och det är så enkelt att montera i ...
Montage på Banksticks.
.... Den bakre Bankstick som håller spöt stående, clippet i en ring som är fastsatt runt Banksticken med ett kraftigare buntband.

Glöm inte att bollen skall sitta precis under rullen och öppna bygeln snälla, annars kan det bli en dyr historia!

Det var det hela för denna gång, i morgon ska dessa Drop - offs ha sin premiär och jag hoppas någon gädda kommer förbi och titta på dem. Skitfiske på er!

Dem fungerade!

$
0
0
I dag var det dags att testa mina nya Drop-offs och jag rullade hemifrån vid halv åtta för att vara på plats i god tid. Lite skulle jo justeras, så linan släpper lätt, men ändå håller allt på plats och mina förväntningar var bra denna morgon. Jag skulle jo fiska av ett avsnitt av gölen, var jag än så länge inte hade provat på grund av isen.

Mina vapen denna morgon var ett flötmete och två spö för bottenmete och med var sitt flöte som skulle visa mig nappen ... ja och så åkte det med ett spinnspö och lite wobblere också och mina beten för dagen var Grey Mullet och ett gäng Sillar.
Dem syns bra.
Allt hamnade på sina platser, indikatorerna trimmades och jag var nöjd med funktionen och utseendet, samt att dem syntes väl i det dunkla morgonljuset.
Drop-off in situ.
Här en bild på indikatorn i sin vanliga position innan napp och ha öppen bygel och indikatorn hängande precis under rullen som visat här.

Går gäddan ut, släpper linan och larmet tar över och går gäddan emot dig sjunker indikatorn ner och larmet tar över. Oavsett vad, så vaknar man till och kan kroka gäddan direkt innan den sväljer betet.
Kaspers Laxolja funkade.
Jag var ful och jag var tjuv igår ... Japp jag erkänner! Jag snodde Kaspers Laxolja, det var en skvätt kvar i flaskan och jag tog den och han ska få en ny, så han håller pälsen vid liv och mår bra.

Min tanke var att testa denna olja som du hittar på Willys för 70 - 80 kronor och den innehåller 250 ml och nu återstod det att se om den skulle fungera för gädda också ... jag visste redan svaret, så jag blev inte så värst ...
Dagens första kom lite senare än vanligt.
... överraskad när det började pipa vid fem i nio i morse och snart låg dagens första snipa på mattan och vek ut sig. Sillen med Laxoljan blev för mycket och snart gick den tillbaka igen.
Firetiger.
Jag lekte lite med lite olika wobblere i hopp om att kanske någon gädda ville hugga, men ser ni det gick inte och förklaringen är helt säkert det nästintill nollgradiga vattnet som strömmar genom dammen.
Sillkopian med huggmarkering.
Så inget på Firetiger färgen eller dem andra konstgjorda beten som jag provade och jag nötte nog i 25 minuter med denna Sillkopia, men det ville sig inte och jag lade ner verksamheten och tog mig en välförtjänt kopp kaffe.
6,7 kilo, kul och fin fisk.
Det blev bara en klunk, jag hann inte tända ciggen, då det började låta fram mitt ena larm. Något hade hittat min Grey Mullet, som var dränkt i Laxolja och den tog god tid på sig ....

Flötet lade sig på ytan och sen drog den sakta runt flötet som väldigt små gäddor gör, men när jag kände efter kände jag lite kraftigare knyckar och sen drogs linan ut i bra fart.

Mothugget satt som en handske och jag kände direkt att det var en bättre fisk och efter en kort men tuff fight kunde väga damen till 6720 gram och jag var nöjd. Jag haffade den första förbipasserande som såg nykter ut och fick lite fotohjälp. Thanx a lot snälla tanten!
Lödder!
Jag provade att drifta med Sill i strömmen, fiskade av några mindre bakvatten och vasskanter, men det ville sig inte. Gäddorna stod inte här eller jagade, man fick förlita sig på stationära beten och oljan denna dag.
Dagen första, tredje och fjärde var snipor, alla på Sill.
Dagen gick fort, vädret var bra med 4 plusgrader och en svag nordvästlig vind och det skulle bli 4 fiskar, tre på Sill och dagens största på en grå Medelhavsmulte och alla mina beten var lackerade med Laxolja.
Alla gäddor togs mellan vassarna och nära land.
Alla gäddor togs mellan dessa vassar och på ett djup under metern, här passerade dem och hittade mina beten. Jag tror att detta ställe är det ända var strömmen inte för in det kalla vattnet och för ca 2 dagar sedan låg isen 12 mm tjock här.

Jag hoppas den lilla värmen vi har, håller i sig, jag skulle vilja ta ett pass på en av Linnèasjöns badplatser för att se om dem två 8 kilos gäddorna finns kvar, det är 4 år sedan jag sist var där och fick båda under samma dag ... kul att få uppleva det igen och se vad dem väger.

Jag hinner nog med ett eller två inlägg till innan tomten dyker upp, Kasper fick ett fint ben som tack för lånet av oljeflaskan! Skitfiske på er alla så länge!

God jul och gott nytt år till er alla!

$
0
0
Jag hade planer för ytterligare ett gäddfiske, men tyvärr rann tiden iväg och jag hann inte ut. Så blir det tyvärr ibland, men ett pass eller två får det bli under mellandagarna och så får vi se vad som händer då. 

Jag ska passa på att tacka all för er medverkan, era frågor mm och jag hoppas ni fortsätter med att titta in då och då och att ni ställer frågor. Tänk på att ingen fråga är för dum, vet man inte eller är lite osäker på något, så är det bara att fråga och jag ska göra mitt bästa för att hjälpa till.
Merry Christmas to all of you.
Så stort tack till alla för det gångna året och med dessa slutord vill jag önska er alla en riktig god jul och ett gott nytt år och må nästa säsong bli din bästa. Luis Rasmussen.

Fattigmans Laxen, så gör du den!

$
0
0
Jag är definitivt ingen kock eller mästare på fisk, däremot är man fattig ibland på pengar och jag gör min egen fattigmans lax av, ja just det, vår fina Regnbåge som vi alla kan fånga.

Dels är detta ett litet tips till er som fiskar Regnbåge och samtidigt ett svar på en fråga från Jakob, som fiskar regnbåge och ville ha ett tips på annat än den vanliga ugnsbakade fisken, som också är väldig god ... detta är suveränt gott och kan nog sägas vara en läckerhet på vilket bord och sammankomst som helst. Nu kör vi!
2 dagar i kylskåpet och i sörjan.
Åk till en pöl med Regnbåge och fånga en firre på ca 1,5 kilo, jag använder lite av varje för att lyckas med detta. Ta hem fisken och rensa den noga, ha ryggraden kvar och frys in den.

Ta sedan ut fisken och dela den när den är halvtinad, då är det lättare att ta bort ryggraden. Nu gör du denna blandning: 4 msk salt, 3 msk socker och 1 msk grov mald vitpeppar och Dill efter egen önskan och rör ihop det hela.



Efter 2 dagar i sörjan.
Gnid in båda delarna med denna blandning och lägg köttsidorna mot varann och sen i en påse och det ska in i kylskåpet i 2 dagar. Ha fisken i en form, då det safter sig ganska mycket.
Klar för att gå vidare i proceduren.
Efter 2 dagar tar du ut fisken och tar isär delarna och sköljer bort Dill och peppar, så fisken är ren och fin.
Avsköljd i kallt vatten och rengjord.
Så här fin blir fisken och det röda köttet framträder lite extra och det ser inbjudande ut.
Dags att plocka ben.
Nästa steg är att bena ur fisken och det gör du enklast med en tång och du känner benen med fingerspetsen och sen är det bara att dra alla du känner och oftast blir fisken benfri om du är noga.
Benfri och putsad.
Här är hela fisken benfri och jag brukar putsa till dem lite, så dem ser fina ut ....
Skär tunna skivor av fisken.
... Innan du går till nästa steg, som är att skära upp fisken i tunna, men stora fina skivor och det gör du enklast med en vass Filékniv eller en kniv som är gjord för detta.
Japp, nu är du hemma och det funkar bra!
Så där ja, då var ena sidan av fisken benfri och upplagt för gästerna och med en liten nubbe till hands och lite gott grovt bröd, så är du hemma. Har du ingen Hovmästarsås eller Gravlaxsås, så går det minst lika bra med Eldorados Honung och Senaps dressing!

Supergott, hemmagjord och egenfångat fisk, färskt som bara den och en upplevelse för gommen och du blir poppis bland dem fiskälskande gästerna. Skitfiske på er och smaklig måltid!

Lite bilder och tips för Havsöringen.

$
0
0
Kanske lite fel årstid eller? Nja dem finns därute längs våra kuster, den stridbara silverpilen, med andra ord Havsöringen och sen är det nu en gång så att det kommer en vår och fram tills dess, blir fisket bara bättre och bättre.

Jag hoppas dessa bilder kan skapa lite sug och inspiration hos några av er, så ni dammar av grejerna och beger er ut i den vackra skärgården eller längs med stränderna och gör ett försök på denna fina fisk, som jag har hört ökar i antal längs Smålandskusten och runt Öland.
Ostkusten lockar på många sätt.

Smala, långkastande och med förförisk gång.
Ha alltid något eller flera drag som kasta rejält långt, vinden kan vända snabbt och det gäller att kunna nå ut till fisken om de går långt från land.

Blir det för jäkligt och du är på Öland, så är det bara att byta sida, det är inte några längre sträckor att förflytta sig.
65 cm och 3175 gram silverpil.

Bra färgval för Havsöringen.
 Här fem bra färger som attraherar Havsöringen till stenhårda hugg eller ska du uppleva dem tråkiga dagarna var dem bara följer efter draget? Variera dina beten och prova allt möjligt och omöjligt, det är fisken som bestämmer vad som gäller.
Fiska nära land efter pålandsvind.
Havets vågor frigör mycket föda som Havsöringen söker och den håller sig nära land efter en pålandsvind.
Havets silvertorped.
Snabba reflexer och super vassa krokar är ett måste, Havsöringen är ganska hård och benig i munnen.
Witchdraget med sin svarta huggmarkering.

Havsöringsstränder.
Ett par tips innan jag slutar: Börja fisket en bit upp på land, fisken går ofta nära land och det kan ge en extra fisk. Går du bara fram skräms dem och det blir svårt. Kasta i solfjäderform och fiska av sträckorna på det sättet.

Leta efter partier med så kallad Leopardbotten, som består av sand, sten, större uppstickande stenar och områden med tång, det är här Havsöringen letar sin föda och kan stå och lura.

Byt drag eller fluga ofta tills du hittar något dem vill ha, fiska med lite vevstopp ibland och öka ibland invevningen, det brukar fungera bra, ha med dig mat, t ex är det gott med grillad korv och varm dryck. Veden hittar du på stranden och ha med dig ett gott sällskap. Skitfiske på er!

Något stort finns där!

$
0
0
Jag satt hemma en kväll med kaffet i handen och funderade lite över mitt fiske efter gädda den senaste tiden. Fisket har varit lite svårt och det är det sannerligen fortfarande och inte blir det bättre med kylan som nu än en gång sveper ner över landet.

En tanke slog mig och det var senhösten 2013 eller tidig vår 2014 som jag senast fiskade på badplatsen i Linnéasjön och det passet gav endast två gäddor, men båda vägde över 8 kilo. Nu är vi 4 år fram i tiden och tankarna började svira. Finns dem mån kvar? Vad kan dem väga nu? Man kanske skulle prova och se vad som händer därnere med lite dött på krokarna?
Badhaket, Linnéasjön.
Det blev bara helt enkelt för mycket och kaffet sveptes och sen kollade jag till grejerna och bland mina beten och saken var klar som dricksvatten och tidigt nästa morgon stod jag och blickade ut över stället var halva Nybros befolkning och lite till,  doppar lite av varje varje solig sommardag.
Sill och flöte ger många möjligheter.
Tre spö fanns tillgängliga för mete, två för floatledgering och ett flötmete, flötmetet skulle ha en Sill och det ger många möjligheter.

Man kan låta det drifta med vinden, man kan fiska lite sink and draw och man kan twitcha in sitt bete och är man lat, kan man bara låta betet ligga på botten, fast det fanns redan planer för den metoden.
Kebab med Sill, Mört och Makrillbitar.
Det skulle bli en stor fet och oljig Kebab under ena flötet och Kebabben bestod av bitar från både Sill, Mört och Makrill och det hela penslades med Sardin olja, här sparar vi inte på godsakerna, det är jo nytt år, all in or nothing  o s v.
Röd Multe från Medelhavet.
Under det andra flöte fick det rum en fin Multe från Medelhavet, ett bete som mig veterligen aldrig har befunnit sig på badplatsen tidigare och den fick 2 ml Laxolja rakt ner i halsen och därefter följde en strimla av sittdyna med ner i Multens strupe och den stod så fint över bottnen.
Ett litet dropp och dags för dagens första gädda.
Allt var klart och utlagt vid 07.45 och kaffet kom fram, inget vid halv nio och jag tänkte att det var mörkt länge och sen väldigt mulet och timmarna gick.

Först vid 10-tiden kom det ett par bleeps i larmet och jag tog denna bild, något hade hittat min röda Multe och med tanke på betets storlek, så trodde och hoppades jag på ett tvärstopp i mothugget. Så blev det inte, utan det var en snipa runt 2 kilo som klämde i sig min Multe och två krokar.
Den valde röda Multen, som så många andra.
Men, men tiggare kan inte välja och jag var ganska nöjd ändå, men jag ville ha kontakt med dem två damerna som frekvent besöker badplatsen och jakten gick vidare med nytt bete och en ny kopp med varmt kaffe.

En timme senare var det dags igen och på samma spö och igen var det en snipa i samma storlek som hittade den röda fisken från söderhavet och jag förstod nu att det nog inte fanns någon av dem stora gäddor inne på badplatsen, dessa mindre gäddor håller sig borta och konfronterar sig inte gärna med dem, vilket kan gå väldigt illa!
Lite spinn med Softbaits hann jag med också.
Ny Multe lades ut och jag provade lite med Softbaits runt Udden och i närheten av badplatsen och det var trögt oavsett hur jag vevade in dessa beten och det mesta av tiden drog jag gräs och gräs.
Detta abborrfärgade Softbait gav mig en snipa.
- Vi provar väl en med abborrfärg! Den stora mängden av Abborre är troligen gäddornas huvudföda i sjön och då gick det lite bättre och ytterligare en snipa kunde läggas till handlingarna denna dag.
Smajlar till läsarna.
Den togs längst ut i kastet och under tiden jag satte den tillbaka släppte linan från mitt ena spö och jag gick dit och tog upp spöt, linan var stilla och jag kände att gäddan tuggade genom knyckarna och denna gädda blev dagen största.

Den tog min Kebab och vägde runt 4 kilo och hade ett par fula märken runt huvudet, som var ganska färska. Ingen fara med fisken och den fick sin frihet och jag återgick till kaffetermosen och värmde upp händerna.
Gäddskinn.
Jag satt kvar till tre på eftermiddagen, det var över för denna gång, det kändes så! Tankarna snurrade, vad hugger en 4 kilos fisk, det bör vara en av dem större! Det kanske fanns här och var bara inte hungriga?

De kanske inte finns kvar, med tanke på alla som fiskar och äter ALLT dem fångar? Jag vet inte, men jag vet att det finns någon stor gädda i området och jag ska jaga vidare efter den och kanske det dyker upp en fin överraskning eller flera, den dagen var dem är i stöten?
Kanske dags för ismete?
Jag hoppas få vara med om detta, fast just nu ser det lite oroligt ut med vädret, kalla nätter och det redan kalla vattnet fryser över natten och det kan jag gärna vara utan, nu var jag har fått en väldigt blodad tand.

Is eller inte, jag ger inte gärna upp, blir det öppet igen så metar jag och lägger isen sig och håller mig uppe, så metar jag från isen. Jag vet att det finns en, kanske tre större gäddor som huserar i detta område och jag vill gärna ha mina beten i spadet, den dagen de är på hugget. Skitfiske på er!

Lite exempel på ståndplatser.

$
0
0
Jag har fått många frågor kring ståndplatser och jag ska försöka att bena ut det hela här, kul att ni hör av er med era frågor, mycket roligt och även spännande och se om jag klarar av dem.

Ståndplatsen kan se ut på flera sätt med våra ögon och ibland syns dem inte och vi får prova oss fram genom att fiska, förflytta oss, prova nya ställen tills vi hittar den. sen är det inte säkert att du fick din gädda på dennes ståndplats, det kan ha varit en bit ifrån eller så hade denna gädda ingen ståndplats.

Knepigt eller hur? Ja lite är det så, men alla gäddor har en plats dem föredrar att jaga på framför andra och det kan vara i närheten av ett område med växtlighet, längs en djupbrant eller annat som håller gäddans föda.

Själva ståndplatsen är den plats i respektive vatten var gäddan ställer sig och vilar, smälter födan och utgår för att jaga och gäddan är revirhävdande. Så står det exempelvis en 8 kilos på sin ståndplats, så kan inte en 4 kilos komma och ta över, det brukar sluta väldigt illa för den mindre fisken, fast de försöker nog.

Fångar du en stor gädda på ett ställe och sätter tillbaka fisken, så kan du nästan vara säker på att den har en ståndplats i närheten och provar du igen på samma plats inom huggperioderna, så kommer du säkerligen att påträffa samma gädda igen.
Lite lä för strömmen., kan vara en ståndplats.
Den kommer att hugga om den är i sin huggperiod och den kanske inte tar samma bete två gånger i följd som väldigt många tror. Gäddan är inte så dum som många tror och de har blivit stora på grund av sin smarthet.

I min bok skrev jag om `Nanna`en gädda från Svarte göl, jag landade henne 11 gånger, men aldrig med samma bete två gånger i följd. Jag lärde mig detta att byta bete och servera något hon inte hade råkat ut för den senaste tiden och det fungerade bra och det går det i alla vatten, så tänk till lite!
En liten femma stod där!
Sen har vi platser som gäddorna ställer sig på i olika vattentyper, det kan vara för att få vila sig innan fisken ska gå upp för lek i en å och det kan vara att den hittar lite lä för strömmen efter kraftiga regnoväder eller rent av vårflodens kraftiga ström och det gäller för dig att lista ut dessa platser, som inte alltid syns.

Garanterad en ståndplats eller bara en bra plats!
I strömmande vatten är det lättast, man ser strömmen, man ser bakvatten, man ser skillnaden mellan hård och svag ström. Men vad gör du när du inte ser dessa saker, vart finns lugna vattnet då?

Ju det kan vara vid bottnen, var det kanske finns en fördjupning eller så kanske gäddan har flyttat sig upp eller ner till närmsta håla.

Betesfisken söker skydd för strömmen och gäddan följer med, gäddan vill stå var det är lugnt och den vill ha sin föda så nära det bara går, gäddan är lat och vill inte ödsla energi på att jaga och långt mindre stå och kämpa emot strömmen.
Denna stod där och skulle med alla medel in bland rötterna.
Prova att fiska av alla ställen var strömmen är lugn och prova olika beten och metoder, det ger fisk för eller senare, inget snack om detta. Är gäddan hungrig, så hugger den, svårare än så är det inte.
Rak, djup och lugnflytande sträcka. Värd att drifta av med flöte!
Fiska både under ytan, mellanvattnet och på bottnen, sök överallt! Lugna partier som på bilden ovan, kan du drifta av med ett flöte och antingen ett live eller deadbait och oftast står gäddan djupt om ytströmmen är hård.

Bottenmete med spöna ståendes högt mot en bankstick, baitrunnerfunktionen på, lösställd spole eller broms och ett larm, det funkar bra och du ska igen prova lite av varje, t ex en tyngre jigg kan ge resultat och likaså en Sill på bottnen eller en levande Mört som opererar 30 cm över bottnen eller högre. 
Denna kom efter ett par drifter och justeringar.
Här en gädda som troligen låg på bottnen, full av blodsugande iglar och den hade nog legat där ett tag. Jag driftade flera gånger utan resultat, men till slut draggade min Mört bottnen och då minsann kom det ett försiktigt napp och flötet stannade och drogs sakta ner.
Avsmalnande partier. Gäddan måste passera här, värd att prova!
Många tror att man ska fiska i större hålor, det är lite fel. Men gör det först och ger det inget, så får man leta och jag har många gånger fått gädda var ån är som smalast. Här spolas bottnen och det blir oftast lite djupare och gäddorna ställer sig här.

Nu undra du nog varför? Jo gäddan står nere i djupet och betesfisken måste antingen förbi denna smala passage eller så ställer dem sig precis var det blir bredare på varje sida om det smala området, det sker lite efter strömmen och här vilar småfisken och det ända vår gädda behöver göra är en attack iland för att fylla buken.
Inte det man var ute efter, men fin kondis och den togs i det smala partiet.
Här har du ett exempel på precis detta och bilden är från platsen på bilden ovan. Ingen stor gädda, men det kunde det ha varit och ett tips här är att du provar med ett Paternoster tackel, var ditt livebait står låst mitt i den smala delen. Finns det gädda, så får du hugget, utan tvekan!

Glöm aldrig att det kan ofta stå grov Abborre i dessa områden 
På dessa avbildade ställen ställer sig även Abborren och du kan få uppleva ett fint fiske med mindre betesfiskar som Mört, Sarv, Björknor, Elritsor och Löja. 

Montera din enkelkrok i betesfiskens mun och använd antigen en paternoster rig med en längre tafs eller varför inte ett mindre flöte och som du säkert vet, så är en fet Daggmask eller ett knippe med livliga Lövmaskar också beten som Abborrarna inte kan låta bli, maggots går bra också.

Det var allt för denna gång, jag ska återgå till min tillverkning av gäddflöten och det återkommer jag med senare, troligen efter att vi har tittat lite på fisket efter Färnan i Emån, vet inte vilken av bloggarna det ska läggas, men vi får se. Skitfiske på er!

Måste man använda wire för gäddfisket?

$
0
0
Jag fick denna fråga av en kille genom mejl och jag förstår att han var lite villrådig eftersom att han hade läst om olika material som används och man bad om mina råd i frågan.

Självklart ska man hjälpa till och ge min syn på saken och jag kan direkt säga att lika säkert som gäddan har tänder, lika säkert är det att jag använder wire för mina tackel ... ja, allt som kan komma i kontakt med gäddans mun. Något annat finns inte i min värld och det oavsett om man får bättre fiske eller inte, jag spelar inte Jeopardy med fiskens hälsa!
Frosten kom, isen ligger och det känns som man har husarrest.
Japp! Frosten kom och isarna ligger och som sagt så känns det lite som att man sitter i någon form av husarrest ... Nja så farligt är det inte, jag har att göra just nu med tillverkning av flöten för gäddfisket och det är något vi kommer till framöver. Nu tar vi mina synpunkten och ser om det kan hjälpa killen och andra som står lite ovetandes i frågan.
En gädda har ungefär sylvassa 700 gaddar. 
Jag vet att en del använder tjockare nylon och fluorocarbonlinor som tafs material och jag är tveksam till om det håller?

Jag skulle aldrig våga och med tanke på utvecklingen bland wirar, så är dem mjukare och mindre kink fria än tjockare nylon och fluorocarbonlinor och dem flesta av dagens wirar är memmoryfria, vilket inte nylon mm är.
Använd wire, här gick det dock bra.
Jag använder wire och jag gör till 95 % mina egna kasttafsar och diverse gäddtackel själv och som ni vet: självgjord är välgjord som ordspråket säger!
Abu´s kasttafsar i 23 cm längd, borde göra i 35 cm längd.
Dem flesta tafsar för spinnbeten är på tok för korta, jag hittade dessa från Abu och de är 23 cm långa, men det räcker inte och jag skulle vilja be alla som har upplevt ett litet nafs och både bete och tafs är borta, att räcka upp en hand, ni är många!

Vad som händer är att en stor gädda följer efter betet och tar allt rakt bakifrån och allt hamnar nere i svalget och dem yttersta tänderna eller andra tänder fimpar din lina och du blir fattigare och irriterad och värst av allt är det med gäddan som går döden till mötes med dina grejer i flabben, inte bra!

Alla mina wiretafsar eller tackel är minst 60 cm långa, visst dem kan vara delade, men all wire är 60 cm långt och det är ganska säker för fiske och drillning, även om gäddan skulle rulla sig runt wiren ett varv.
Överst osäkert, nederst betydligt säkrare.
Nästa problem med dem så kallade köpetafsar är att man har otroligt dåliga beteslås! Ta en titt på bilden ovan och se hur Abu som exempel kan det. En gädda kan enkelt träffa låset i hugget och låset öppnar sig, jag vet!

Jag har varit där också och jag har hittat en lite bättre lösning på detta och det ser du på det nedre beteslås, var jag stänger låset genom att föra själva låset över hela öglan och det blir betydligt svårare att öppna, både för dig och fisken.

Beten har sin fria gång ändå och detta går inte upp i ett hugg och det kan inte glida isär och tror du mig inte kan du jo prova själv.
Drennan 7 Strand Wire kan tvinnas eller låsas med wirelås.
Jag använder flera typer av wirar, mest är det Drennan 7 Strand som är tunn, smidig och kan låsas med crimps eller genom att man värmer wiren och sedan tvinnar den med en Peang eller en twidling-stick och den håller.
Cross-lok beteslås och McMahon lekande.
Allt måste vara starkt och mina val för lekande och beteslås är Berkleys Cross-lok och McMahon lekande i 60 lb styrka och det är storlek 7 på dessa.

Visst det kostar lite extra, men du får vad du betalar för, en super fin kvalité, styrka, robusta saker och man vet att det håller i alla lägen.
Fox E-sox Super Trace.
Denna wire är en 7 strand som är överdragen med ett tunt nylonhölje och den är mitt val för spinnbeten, något styvare än den vanliga 7 strand, men det gör inget när det gäller spinnfiske. Den är dock fortfarande tillräckligt mjuk för att kunna användas för 2-krokstackel och färgen passar bra in på dem flesta bottentyper.
Fox Rage Wire, ett bra val.
Vill du ha en väldig tunn och smidig wire som även är nästintill kinkfri, så ska du välja Fox Rage. Denna wire består av 49 trådar, kommer på 10 meters spolar och flera olika styrkor, mångas favorit för Gösen, som kan vara lite försiktig av sig.
Kamasan Snap Tackle finns i size 4,6 och 8.
Vill du slippa att göra dina 2-krokstackel själv, så kan jag rekommendera dig att köpa Kamasans så kallade Snap Tackel. Vassa starka krokar, lagom avstånd mellan krokarna och bra längd på wiren och så finns dem i olika styrkor och olika krokstorlekar, det blir inte så mycket bättre än så här!
2-krokstackel från Kamasan.
 Jag gör mina själv, men har provat Kamasans tackel och kan faktiskt inte hur jag än vrider och vänder de hela, hitta några fel på dem.
Klart för säkert fiske.
 Hur jag gör mina tackel och tafsar för spinnbeten hittar du på bloggen, bara att söka och ta för dig och kopiera och sen vet du att det håller den vackra dagen var madam Big kliver på och pressar både dig och grejerna till max.
Ingen bra miljö för Nylon eller fluorocarbonlinan!
Så där har ni mitt svar min vänner! Gäddan har upp till 700 tänder i flabben och det ända som håller och är säkert mot dessa små sylvassa knivar är en bra wire och dem rätta komponenterna som ger styrka för att landa fisken. Skitfiske på er!

Nu när snön faller ....

$
0
0
Jag började mitt gäddfiske vid 8 års ålder och i dagens läge, om man ska tro myndigheterna, så är jag 58 bast ... jag har alltså fiskat gädda i dryga 50 år och under dessa 5 decennier har jag hela tiden ställt mig frågan: Varför är marknadens flöten så dåliga, dem var det 1967 och dem är det fortfarande 2018!

Det funkar inte för mig! Dåliga infästningar för lekandet, lack och färg som spricker, Balsaträ som är ömtåligt och mjukt, under kast skadas många flöten av dina blyhagel mm och ibland stämmer inte den angivna vikten som flötet ska bära o s v och mm!
Lappmöglet hänger överallt!
Jag tröttnade på detta för 100 år sedan, jag vill inte ha tillbaka ett halvt flöte och min gädda efter en tur in i vasskanten eller annat och jag vill definitivt inte betala 59 skattade pengar för ett flöte som innehåller ovanstående ingredienser.

Och nu var isen ligger och lappmöglet hänger kvar på träden, så satte jag igång med lite nytillverkning av flöten. Lite till mig själv såklart, men även till kompisarna som behövde några och skulle det vara så att just du blir intresserad, så fixar jag några till dig också, bara att höra av sig.
Nytillverkning av Gädd-och markörflöten.
Det är inget lull-lull, utan ren och skär styrka och funktion som verkligen funkar. Det behövs inga vita band mellan färg och underdelen, ingen gädda studerar detta ändå.

Jag gör dessa flöten i furuträ, mellan 20 - 25 cm långa och i diametern 14 - 20 mm och du kan kliva på dem efter 6 lager med båtlack!
Olika typer jag har hunnit med dem senaste dagarna.
Här ser du ett litet utbud, det kommer flera typer var linan går genom flötet och det kommer även en bra typ på driftflöte längre fram och även flera typer av markörflöten för karpfiskaren och självklart flera större flöten, som klara större betesfiskar, något som saknas på marknaden.
Markörflöten i vit och orange färg, gula och helsvarta kommer senare.
Helsvarta flöten och flöten med fluorogul färg kommer, likaså markörflöten med vanes (vingar) som syns bra och dessa kan användas för driftfiske för gädda.
Stora flöten och Markörflöten har lekande.
 Alla större flöten för gädda och markörflöten kommer med ett kvalitetslekande monterad och det sitter i en stark mässingögla. Det håller för stenhårda kast med tuffa 5 lb Spod, spomb eller markerspö.
Utan lekande, jag fäster mina flöten i en hake på en glidande pärla.
Flöten för gäddmete gör jag utan lekande, jag behöver inte det, då jag fäster mina flöten i en hake som sitter i en running bead. Men visst önskar någon att det ska finnas ett lekande på flötet, så fixas det självklart.
Olika längder och tjocklekar.
Jag gör flöten i längder mellan 20 - 25 cm och tjocklekar mellan 14 - 20 mm och i önskad färg på toppen, jag anser inte att man behöver måla den nedre delen av flötet, det blir mycket snyggare med naturlig trä. Men visst vill man ha färg, så ordnas det.
Vit för solen i ryggen och svart för motljus.
Vit är en bra färg när du har solen bakom dig, då syns flötet väldigt bra. I kontrast till detta, så syns den svarta färgen väldigt bra, när du har solen rakt emot dig. Orange och gul färg syns bäst när flötet ligger i mörka partier, typ mot en buske eller annat mörkt.
Torkning av nästa batch!
Japp! Jag kör på med detta och här hänger nästa batch på tork och är du intresserad i några av mina flöten, så ligger priset på 29 - 39 kronor stycket + frakten, lite beroende på vad du vill ha. Hör av dig på mejlen eller ring mig på 070-6890215, så löser vi det snabbt och smidigt.
Signaturen bjuder jag på!
Du kan inte bryta dessa flöten för hand, du kan kliva på dem och dem håller, öglan sitter ordentligt och släpper inte, lekande är av kvalité, färg och lack spricker inte och allt är gjord för hand, inga maskiner är inblandade och signaturen den bjuder jag på.
En av många på Floatledgering.
Dessa flöten är känsliga och syns bra, det sker väldigt sällan att jag har fisk som släpper betet och det ända som kan förstöra dessa flöten är en kompostkvarn.

Jag var ute och kollade Svarte göl och kanske, kanske går det att dra sig en Pike i morgon, men då får det inte frysa under natten. Skitfiske på er!

Is och Kannibaler.

$
0
0
Jag gillar inte vädret, snö, is och dem flesta vatten är stängda med ett vit lock, ända chansen för fiske är i Svarte göl och även där är man begränsad, men chansen finns för en gädda, troligen ända arten där man har en liten chans på.

Kylan ska dock fortsätta några dagar till och kanske försvinner min sista chans på ett tag, eller inte, för ska man tro väderutsikterna, så ska det bli varmare under nästa vecka och kanske ökar chansen att jag kan komma åt det jag vill?
Svarte göl i nuläget.

Inte mycket att röra sig på, men chansen finns.

Smältvatten forsar in i gölen.

Kommer inte riktigt åt där jag vill.
Mitt smala pekfinger visar vart jag vill placera en Multe, en Sill eller kanske en död Mört och grunden till det är att platsen är en ståndplats för en gädda runt 7 kilo.

Absolut ingen stor fisk, men man får en liten fin upplevelse och en fin fisk på mattan och kanske en bra fight, fast risken är stor att den fightas som en pinne i det svinkalla vattnet.
Ståndplats för en 7 kilos gädda .. Täckt av is såklart!
Min tanke är att placera mitt Deadbait så nära iskanten som bara är möjligt och ha en effektiv doft i mitt bete som sprider sig in under isen och sen hoppas på att damen orkar röra sig fram och ta mitt bete.

Tanken är väl bra och planer kan nog funka och jag tänker nog prova en av dem närmsta dagarna om inte det fryser igen. Jag får väl för en säkerhet ta med lite bröd till dem flygande råttorna och hoppas att dem tar sönder isen som i så fall har bildats. Liten av en chansning, men bättre än så är det inte just nu.
... Hur tänkte den?
Här ett par bilder på en hungrig gädda, som inte nöjde sig med en spinnare i flabben, utan den tog även en gädda i nästan samma size under drillningen och man undrar hur den tänkte ...
Kannibalismen råder bland alla predatorer!
... Envis var den, men det slutade med att den lyckades skaka ut gäddan och sen frigjordes spinnaren och den fick sin frihet. Vad som sen hände nere i djupet, det kan man bara spekulera över.
Spinnare i mungipan.
Det råder kannibalism hos alla rovfiskar, man äter sina artfränder på löpande band varje dag och när möjligheten finns och med dessa ord slutar jag för denna gång och önskar er skitfiske.

Lite kring Deadbaits för gäddan.

$
0
0
Det kommer lite frågor kring betesfiskar för gäddan, det sker med jämna mellanrum. Sen är det många som tycker att betesfiskar är för dyra och till viss del kan jag hålla med, en del tar 7 kronor för en levande Mört för isfisket och det är inte så bra. Fast inget i livet är gratis, till och med döden kostar livet!

Kvalitètsbeten är för mig ett måste och jag är noga med att ta hand om mina betesfiskar och bryr mig egentligen inte mycket om vad dem kostar, jag kommer till detta lite längre fram i detta inlägg och nu tar vi en titt på hur jag tar hand om mina beten.
Livebaits, bete nummer 1 eller?
En fråga som alltid ställs är: Vad är bäst för gäddan, ett levande eller  dött bete? Mitt svar kan kanske anses som lite diffust, men det beror lite på fisken, vattnet och själva dagen du är ute.

Vissa vatten ger döda beten bättre resultat, i andra eller dem flesta är ett levande bete bäst och det på grund av betet har dem rätta rörelser, betet rör sig och lockar, samtidigt så söker betet av ett större område åt dig.
Freezerbaits finns att tillgå i Sverige.
Döda beten ger oftast större fisk och du kan slica dem lite och ge dem doftämnen eller en olja som lockar fram gäddan. Och vet du om en ståndplats, så kan du placera ditt döda bete rätt på platsen och det förflyttar sig inte.

Du kan placera en levande betesfisk på en ståndplats också och då rekommenderar jag ett Sunken Paternoster tackel, som håller betesfisken på platsen, vilken metod som är bäst, det får du testa, båda metoderna fungerar bra.
Paketera dina Deadbaits.
Jag får tag i levande betesfiskar och använder dem, det finns alltid några som dör eller har används och inte klara mer och dessa dödas snabbt och sen paketerar jag dem, så de är raka och fina innan dem lindas i i en plastfilm som visad ovan.

Alla naturella beten packas utan text, men ger jag dem doftmedel eller olja, så skriver jag på dem vad dem innehåller och det är enkelt att plocka med sig vad man behöver och vill ha med sig.
Mörtar och Nors.
Jag ska säga att det går att få hit Deadbaits från England, hitta en butik som levererar snabbt och så funkar det bra. Du får dina beten upptinade och det är bara att frysa in den direkt.
Sill paketerar jag i ett 10 - pack utan plastfilm.
Sill lägger jag inte i plastfilm, utan lägger dem fint i en påse med 10 Sillar och lägger dem på ett fat så dem ligger snyggt och prydligt och så frysas dem in.

Det hela blir en liten fin platta med beten och fatet tas bort och du får plats med många beten på varann, väl ute vid vattnet tinar dem upp sakta eller i en frysbag och dem är enkla att dela på.
Makrill och Nors (Smelt)
Se alltid till att dina beten är raka och fina innan dem frysas in, det blir lättare att kasta rakt med dem. Beten som dessa på bilden kommer att spinna under kastet och kan ställa till med trassel och det kan man gärna vara utan.

Ett tips är att du klipper av stjärtfenan, den kan orsaka spinn i kastet och sen kan du pierca dina döda beten, så doften lättare sprider sig. 
Oljiga och fina Sardiner för gäddan.
Jag har Makrillen som number 1 bait för gädda och dem ger oftast störst fisk. Som god nummer 2 är Sardinen, en typ av Sill som är mera kompakt i kroppen och har en sanslös fishy doft och ingen gäddan kan passera dem, ett super bra bete för gädda i kalla vatten, precis som Makrillen.
Tas ur påsen och spolas med vatten.
Jag fick tag i 20 Sardiner till priset av 90 kronor, alltså 4,50 per styck och man tar 5 kronor för en levande Mört i dem flesta affärer. Ni skriker att det är dyrt! Ja det beror på vad du prioriterar!

Vill du ha en stor gädda eller ett bra gäddfiske, så ska du satsa på bra beten levande eller döda och mitt resonemang är att du skippar pizzan eller ölen på puben eller röker lite mindre en vecka och så har du råd eller hur prioriterar du?
Sardinen med sina svarta prickar.
Jag har 20 fina Sardiner det räcker gott och väl till 5 pass efter gädda, då jag använder andra beten också och det ger mig vetskapen om att jag har ett bra bete och det är inte betets fel om jag blir utan gädda. Jag får en spännande upplevelse ...Eh förhoppningsvis under 5 pass.

En pizza sväljer jag på 15 - 20 minuter och den upplevelsen räcker lika långt och sen är det över! Jag behöver inte fundera över mitt val eller för den delen prioritera ... Jag vet vad jag väljer i denna sak!
Förpackade och klara för frysen.
Här ligger Sardinerna på lit de parade, inpackade som mumier och klara för fiske så snart isen öppnar upp sig lite. Inga ämnen tillsatta i form av doft eller olja, dem fungerar suveränt som dem är med sin egen arom.
Denna ska snart testas.
Jag kan alltid tillsätta något om jag anser mig behöva det, men det sker väldigt sällan i en Sardin. Jag har dock två saker som jag ska testa så fort det bara går och den ena kommer från engelska Bait-Tech, en röd sörja som dofter fisk med en hint av just nämnda skaldjur, så det ska bli spännande och se hur den funkar och självklar ska ni läsare få veta mina resultat.
Kolla olika doftsortiment.
Den andra är från Karpfiskebutiken i Knislinge, Den kostar 39 kronor och det är en grön sörja i en 300 ml burk och den stinker skaldjur och är egentligen för Karp, men som sagt Gäddan gillar skaldjursdoft och jag måste bara prova den i en död Mört eller två under nästa pass.
Gäddan gillar skaldjursdofter.
Gäddan äter kräftor, tro inget annat och jag har fångat många gäddor med en kräfta sittandes i svalget. Det gjorde att jag själv vevade ihop ett par karpflavours från Mainline och ficjk fram en superdoft som gäddorna gillar.

En halv flaska Medditerranian Shellfish och en halv flaska Savoury Fish blandas ordentligt och du har en super fin doft som ger gädda i alla vatten, 2 ml per betesfisk och sen är det bara att vänta på nappet. Skitfiske på er!

Tack Fredrik!

$
0
0
I mejlen fanns lite frågor från Fredrik Sköld, en ung kille från Värnamotrakten, han hade fått pengar i julklapp och spenderad dem på två begagnade spö och rullar och nu vill han börja meta gädda. Mycket trevligt med en så fin hobby Fredrik och jag ska försöka att hjälpa dig på traven.

Han skriver bland annat att han läser i min blogg varje kväll och längtar efter nya inlägg varje dag och detta värmer mig mycket och som tack för detta så får han hjälp med sina frågor här och han har fått mitt nummer och så ska vi se till att han får gäddor i håven framöver. Stort tack Fredrik!
En vanlig syn denna helg.
Alla vatten häromkring har ett istäcke och det är bara närmsta göl som är öppen på vissa ställen. Isen hade släppt så pass mycket att jag kom åt en ståndplats och det var vad jag hade att fiske på under denna helg som snart tar slut.

Vädret var för årstiden bra, lite moln och lite sol och stilla ena dagen och lite vind den nästa dag, så det såg lovande ut och jag lade ut en Sill med Pitbulls Shellfish doft och en naturell Sardin på platsen och planer skulle nu fungera.

Riktigt så blev det inte, jag fick tre gäddor, den största på ca 4 kilo och sen var det hela över. Jag hade dock ett napp igår på Sardin och gäddan gick i nappet under en större gren och kände troligtvis motstånd och släppte betet.
Ha dina beten i en kylbag, så håller dem sig.
Jag lade ut betet igen och gav det hela 20 minuter, då jag egentligen var på väg hem när nappet kom. Inget hände och jag vevade in mitt bete och då kom det en plog i ytan och jag såg en stor gädda med uppspärrad käft som kom mot Sardinen, men den märkte nog mig och vände utan att ta betet.
Låt dem om möjligt tina lite.
I dag skulle den upp var min plan, men det hände absolut ingen ting på platsen, bara en snipa som tog en Sill som drev runt i vattenmassorna upp vid inloppet till gölen. Gäddan var betydligt större än den på nästa 7 kilo som jag tog för ett tag sedan och jag vill se den på mattan min och får försöka igen om några dagar.
Pierca dina betesfiskar, det sprider doften snabbare.
Nu till dina frågor Fredrik! Som du ser på bilderna här, så är mina beten frysta när jag kommer till vattnet, de ligger förpackade och jag tar endast fram vad jag behöver och tar bort plastfilmen, så de kan tina lite.
Testet av denna i Sill gav tre gäddor.
Jag sticker alltid lite små hål med en kniv i betesfiskens skinn, det gör att doft, blod och annat läcker ut lite snabbare och sprider sig. Gäddan har ett ganska bra luktsinne och doften lockar fram gäddan till mitt bete.

Det är väldigt sällan att jag ger starkt doftande beten som Makrill och Sardiner några doftämnen eller oljor, dessa beten har en egen doft som gäddorna gillar. Beten som död Mört, Abborre och andra sötvattensfiskar ger jag lite extra doft eller olja på grund av dem inte dofter särskild mycket, Sill ger jag ibland lite, men dem doftar fint ändå.
Ännu en liten gädda, dem större ville inte denna helg.
Jag hade med lite flöten, som skulle provas och dem höll måttet med råge, bör så vara och det ska vara så!

Det är jo inte första gången jag gör egna flöten och ett par gäddor hjälpte mig med testet och det tackar man för, fast jag ville nog ha sett lite större fiskar under dessa två dagar.
Spenderade dagarna med lite olika flöten.
Fredrik undrade lite över min utrustning för gädda, han tyckte det var en lite närgången fråga. Så ska du inte tänka Fredrik, det finns inget att dölja och det är inga grejor i miljonklassen, utan bara grejer jag gillar för mitt gäddfiske och här kommer det.

4 x 12 fot Wychwood Solace 3 lb testkurva och 4 Shimano 10 000 Xte Baitrunners med Gardner Pro Dark i 0,35 mm och på extraspolarna finns 30 lb braid. 50 tums och 42 tums håv, 4 Fox Micron M larm och 8 rostfria banksticks 80 cm som är justerbara och 4 stycken egna Drop-off indikatorer.

Där har du vad som kan stå framför mig. Jag har även ett 13 fots spö med 3,25 lb testkurva för driftfiske med stora driftfiske och en JRC Big pit rulle med flytande braid för just denna metod.

Carryall, stol, parasoll, matta, box med saker jag behöver, Holdall för 4-5 spö färdigtacklade och min kylbag med beten och kylklampar, samt en liten ryggsäck med Kameran, mat, dryck och extra tröja och handskar. Så ser det ut.
Svart syns bäst mot ljus bakgrund.
Man hamnar ibland på platser, var flöte inte syns så väl och det är inte bra, fiskar man med flöte, så måste dessa synas bra mot bakgrunden och därför visar jag er lite olika färger och den bakgrund de är bäst mot, var de syns bäst.
Vit syns bäst mot mörk bakgrund.
Vit syns bra mot en mörk bakgrund och en hel mörk sådan hade jag inte, men ni förstår nog vad jag menar med bilden. Gult syns också bra, men orange kan försvinna lite i vissa lägen, så vit eller gult är mitt val mot mörk bakgrund.
Orange syns i dem flesta ljusförhållanden.
Rött eller orange är en standardfärg på dem flesta flöten och det är inte utan grund, det är dessa färger som syns bäst under alla tänkbara ljusförhållanden, sen finns det olika nyanser som syns skarpare än andra. Jag tycker mina räcker gott och väl för mina avstånd och bakgrunder.
Montering av flötet, enkelt att byta till annan färg.
Mina flöten monteras i en lite Safety clip, som sitter på en running bead, det gör det enkelt att byta flöte till ett större eller en annan färg eller när man ska till och från vattnet.

Allt glider mellan två pärlor och två stoppknyter och nu undra nog en del varför jag har två stoppknyter på mina tackel? Den förklaringen kommer här ...
En extra stoppknyt varför?
... Jag har en stoppknyt som stoppar flötet vid vattenytan och en stoppknyt som ser till att flötet inte ligger mot eller kommer i kontakt med blyhaglen under kastet, vilket kommer att skada ett flöte av balsaträ, som är mjukt, en del köpta flöten har så dåligt ytskickt att både lack och färg kan spricka och flötet blir förstörd.
Öppen bygel och indikatorn på sin plats.
Fiskar du med en Drop-off indikator och flöte, så måste du ha bygeln öppen, så Gäddan kan ta lina, du måste även se till att linan inte sitter för hårt i indikatorns linclip, annars släpper gäddan betet.

Jag har sett en del, som har allt rätt, men man öppnar inte bygeln och har baitrunner funktionen på i tron att det ska fungera. Det gör det inte, det blir motstånd och indikatorn sitter kvar och spolen går runt och det är inte meningen.
Fox Micron M.
Du jagade billiga pålitliga larm Fredrik och jag kan varmt rekommendera dig Fox Micron M, som kostade mig ca 350 kronor.

Har haft mina i snart 15 år med allt vad det innebär och dem funkar i alla väder, har en röd diodlampa och ställbar volume, riktigt bra för gäddfisket och jag tycker du ska köpa till ett cover som skyddar larmet under transport, man flyttar en del under fisket.
Här ska indikatorn sitta, glöm inte att frikoppla spolen!
Fiskar man med bottenmete med ett glidande bly, så rekommenderar jag att man använder minst 2 oz bly och ditt bete hålls på platsen, där det landade.

För denna metod räcker det med en enkel synlig indikator och den kan du enkelt göra själv av en plastbit i en bra färg eller måla den i en synlig färg, denna indikator sätts på linan som visad på bilden ovan och Baitrunner funktionen ställs på det absolut lösaste, så gäddan kan ta lina.
Enkel indikator för bottenmete.
Mina  rullars baitrunner kan ställas in så det nästan inte blir något motstånd och jag har inte haft fisk som har släppt mina beten på grund av det lilla motstånd som dock finns, därför använder jag dessa rullar. Visst finns det andra saker med rullarna som jag gillar, men det är en annan historia.

En lite bit plaströr kapas i 5-6 cm längd och sen sågar man en skåra för linan. Vid napp kommer indikator att följa med fram till larmet eller första spöringen och larmet talar om för dig att du har besök. Enkelt, effektivt och det kostar ingenting att göra ett par stycken.

Det var allt för denna gång, jag ska jaga Gäddan i gölen, vill ha den på mattan och se henne live. Stort tack Fredrik för dina frågor! Jag hoppas dem hjälpte dig annars är det bara att slå mig en pling, så löser det sig. Skitfiske på er!

Apan kacklar på ....

$
0
0
Yes box! Då var jag här igen och jag har fått en del frågor kring Drop-off indikatorns placering och även att man tycker det är knepigt att montera den rätt, utan att linan hoppar av spolen mm.

Det var jo inte bra och jag passade på under helgens fiske att ta lite bilder för att visa er och resten förklarar jag och så hoppas vi att detta lilla problem löser sig.
Kung Luis ....
Jo! Jag har hört denna tilltalsform många gånger och jag fick denna bild av en god vän och den kan väl glädja andra och inte bara mig.
Identiska? Jo, bara skillnad på mina beten.
Har man en baitrunner rulle, så är det enkelt att ställa in flöte och montera sin indikator, strama sakta linan genom att  du frigör funktionen, så spolen lätt ger lina från sig.

Strama upp linan tills flötet står rakt i ytan eller din lina är tight till ditt sänke och nu sätter du linan i linclipset och öppnar bygeln och vrider sakta spolen tills indikatorn sitter direkt under bygeln, jag visar hur det ska se ut på en annan bild.
Byt beten och flytta ofta.
Har man ingen baitrunner rulle, så är det en lite mera intressant övning! Veva in linan, så allt är tight till flötet eller ditt bly, håll linan med ett finger och öppna bygeln. veva på linan på spolen för hand och montera din indikator. Man kan även lossna spolen, så den kan rotera som en baitrunner funktion, men se för guds skuld till att du stramar spolen igen!

En grund till att linan hoppar av din rulle kan vara två saker: 1. Du har för mycket lina på spolen och 2. Du har kanske lagt på linan på fel sätt, så den är som en spiral, så kolla dessa saker innan du ger dig ut nästa gång och får en härdsmälta på kuppen!
Ställ in indikatorn rätt.
Man flyttar ofta under fisket efter gädda, åtminstone så gör jag det och med tiden blir allt en vana, det gäller jo att hitta fisken och inte sitta och vänta på dem. Du kommer att få vanan och till slut så sitter det i ryggraden och man gör allt utan att reflektera över det.
Kolla en extra gång och aktivera ditt larm.
När du har monterad din indikator rätt, så kolla alltid en extra gång, så linan sitter rätt i clipset och att linan ligger rätt och inte runt något på rullen och sen aktiverar du ditt larm och det är klart för gäddans ankomst.

Perfekt och inga napp missas.
Så här skall det se ut, jag skriver skall, för så är det! Allt sitter perfekt och du får inga falsa bleeps från vinden eller annat och du missar inga napp!

Tar gäddan och går ut med betesfisken, så släpper linan från clipset och linan går ut från spolen. Går gäddan mot dig, vilket inte sker med glidande bly, så faller indikatorn ner och du får ta loss linan och vev ifatt fisken och sätta kroken.
Väntan kan börja.
Allt står rätt inställ som jag har beskrivit  och väntan på gäddan kan ta sin början. Detta är 100 % säkert för både dig och framför allt gäddan.

Var uppmärksam på att gäddan kan svälja ditt bete på plats, men den kan inte lyfta eller flytta din betesfisk utan att du får en indikation i både larmet och på din indikator!
Napp från gädda!
Min väntan blev lång i helgen, 4 timmar fick jag vänta innan detta hände det blev ett napp var fisken gick emot mig. Flötet ligger redan på ytan och gäddan har betesfisken i munnen och det var bara att gå fram och lossna linan från indikatorn, veva ifatt fisken och ......
Inkräktaren var denna gädda.
.... Resten av  den historian ligger här. En liten, men vacker gädda soplockade upp en liten Sill med 2 ml Laxolja och den räddade min dag. Vacker teckning har den och det har dem flesta av gäddorna i gölen.
Hör du dina larm?
Man flyttar runt ganska ofta och innan dess, så flyttar man lite på spöna i jakten på sin fisk. Jag fiskar ofta i stadsmiljö med alla möjliga och omöjliga ljud och det gäller att placera spöna, så man ser dem på ett bra sätt och sen full blast på tonen, så larmet överdövar raggaråket, mopedhelvetet som gör 20, men låter som den går i 200 eller skocken med nyanlända som drar förbi.
Snipa på sill, se upp med lösa trekrokar!
Det skulle bli en snipa till senare på eftermiddagen, jag kände att den hade tre fiskar i buken och ändå gav den sig på en stor Sardin! Jag såg på flötet att det rörde sig om en mindre fisk och krokade direkt jag fick möjligheten och den kom in med en trekrok utan för flabben och det innebär alltid en risk.

Jag landar alltid dessa fiskar för hand om det är möjligt, jag vill inte ha dem i håven, då dem får skadar och skadar håven. Man bör se upp med den lösa kroken, inget vidare att få i handen och sen en sprallig firre som kämpar för sin frihet, så ta det försiktigt!
Har du koll på flötet?
Vi ska inte bara se spöna och höra våra larm, det finns de som inte har larm eller råd med larm och då får man ha stenhård koll på sina flöten eller indikatorer.

Vi får inte skada gäddorna som sväljer ner våra beten, vi får inte vara lata eller sitta och glo i mobilen och tro mig, detta händer och varje år klubbas en massa gäddor för att man inte får ut krokarna, det är inte acceptabelt!
Frikoppla spolen eller öppna bygeln!
Ha koll på ditt eller dina flöten och frikoppla rullens spole eller öppna bygeln, så gäddan kan ta lina, annars kan det bli en dyr historia för dig.

En gädda kan ta ditt bete snabbt och svälja på plats och sen sticker den ut igen. En gädda kan ta betet och går väldigt snabbt ut med betet och de kan kroka sig själva mot spö, om rullen inte ger ifrån sig lina, så ni är varnade!

Helgen gav sammanlagt bara 4 gäddor och alla var små och jag börjar förstå att haket med tre vassruggarna inte är en ståndplats. Gäddorna går in här för att söka föda, inget annat och jag ska hitta där dem ställer sig!

Skitfiske på er! Snart kommer kylan tillbaka härnere i mina trakter, upp till 8 minus, visst är livet för jävligt?
Viewing all 378 articles
Browse latest View live