Quantcast
Channel: Predatorfishing my way by Luis Rasmussen. Sveriges ledande och lärorikaste Predatorblogg.
Viewing all 378 articles
Browse latest View live

Kinetic Predator net.

$
0
0
Det känns nästan lite beklämmande att tala om hur jag kom över denna håv, men ok vi tar det! Jag var med frugan på en liten minisemester i Växjö, lite hotellmys och lite fiske efter Gös och lite jakt på sjöns Karpar.

Det blev gott om gäddor och Abborrar, men Gösen lyste med sin frånvaro, förutom en som följde ett av mina beten utan att hugga. Jag hittade ett ställe var jag såg karp och dagen efter hade de fått såpass mycket doggy, att dem fattade att detta faktisk var föda och saken var biff så här långt.

Det tog inte lång tid innan en karp tog mitt bete, en fin fisk som jag uppskattar till 10 - 12 kilo och nu skulle den bara håvas! Halva Växjö var åskådare bakom mig och vad händer? Jo, delen var håven skruvas på skaftet går bara av så där och hur fan en 5 cm lång metallhylsa kan brista så lätt, är för mig en gåta.

Karpen stack in i grönskan igen och kroken släppte och folket gick hem och där satt jag! jo, det kom både svenska och danska svordomar den dagen! Jag hade inga saker som jag kunde reparera med och det var bara att leta upp affären var jag köpte fiskekortet och se vad dem hade och på den vägen är det. Lite revansch skulle jag dock få .... he-he!
Transportlängden är 120 cm.
Man kan om man vill korta ner skaftet en bit och här tänker jag på transporten, plats i båten och för havsöringsfiskaren, som har den hängande på ryggen. Allt är i Aluminium som är enkelt att kapa och jag tror att EVA-greppet går att lossna. Håvens låsning är en tryckknapp i änden av skaftet.
Håvens fulla längd är 185 cm.
Bra längd för landfiske, kanske lite för långt för båtfisket? Hur eller hur så är det en rejäl håv som är stark. Priset ligger på 399 kronor och det är nog lite högt, men du får ganska mycket för pengarna och den håller måttet.
Håvens djup är 70 cm.
Djupet ser kanske inte så imponerande ut, men du får rum med ganska stora fiskar och den största krokodilen kanske du tar med ett gällgrepp, men för fisk upp till 10 kilo är det inga problem.
Bakre grepp är av 150 mm EVA-foam.
Greppet är bra och bra om man måste sträcka sig och håva med en hand. Eva-foamen är ganska hård och greppvänlig.
Gummirerad nät ger flera fördelar.
Det gummibelagda nätet är bra på flera sätt: Skonsamt mot fisken, tar inte till sig lukt som vanliga nät, maskarna är lagom stora för att man enkelt kan föra håven i vattnet och det torka väldigt snabbt.
Krokar fastnar inte lika lätt i gumminätet.
En stor fördel med dessa gumminät är att dina krokar är enkla att lossna, vi vet alla hur t ex en lös trekrok kan ställa till och fisken vrider sig o s v. Det är mycket enkelt att lossna krokarna i dessa nät.
Dax för håven!

Jag kan rekommendera denna håv för både landfiske på trånga ställen, kustfiske och framför allt för båtfiske. Priset är kanske en aningen för högt med tanke på marknadens utbud av håvar, men vad skulle jag göra i rådande situation?

Jag lyckades landa en karp från sjön, en fin spegel på 9780 gram och den grisen gick ner i håven utan större problem och håven håller sitt mått. Jag ger den 4 ut av 5 som betyg. Skitfiske på er alla!




Önskar er alla en riktig god jul och ett gott nytt!

$
0
0


Ska även lägga in ett nyårslöfte och det blir att jag bloggar lite oftare framöver, allt här i världen har sin tid, men det ska definitivt blir mera skrivande. Ät gott och länge, ta det lugnt på årets sista afton, så hörs vi. Tack för gångna året!

God fortsättning på nya året!

$
0
0

Jag vill önska er alla en god fortsättning, må han däruppe stå er bi och må alla era mål och planer infrias under nya säsongen. Syns snart här igen, skitfiske på er!

Ansjovis till Abborre ... funkar det?

$
0
0
Lappmöglet rasar förbi fönstret med en hiskelig fart och landar lite här och där. Jo, vintern kom och alla mina vatten är täckta av is och då passar jag på att föra ner pennan lite.
Tänkte kludda lite kring en plan jag har för vårens Abborrar. Jag hoppas det kan gå vägen med några stora Ansjovisälskande rovriddare framöver.
Abborren, kanske den första firren du fångade från bryggan?
Det hela började när jag skulle in och handla Sardiner och jag blev mött i dörren med: - Hej kompis, jag har en fisk till dig! Den nyanlände mannen kom ett paket med en massa små fina Ansjovis och han ville ha 15 kronor och jag betalade och tankarna började svirra ....
900 gram och väldigt många beten för Abborren.
... Seabaits för Abborre? Ja varför inte, Frank Hunold lade ut en hel Sill i Hagbyån och en timme senare landade han en Abborre på 2 kilo .... Detta måste funka och skall definitivt testas, så snart vita locket släpper eller ska jag meta med dem från isen? Vi får se, planen rullar på!
Storleken på mina Ansjovis!
Abborren älskar mindre fiskar och bland sötvattensbetena är det inte så värst kräsen av sig, det mesta slinker ner, Löjor, Elritsor, Mört, Sarv m fl, är bara Abborren hungrig så .... Ja, ni fattar och varför skulle inte Ansjovis med sin fina doft och perfekta storlek fungera?
Dem flesta specimenkrokar fungerar bra för mete med småfisk.
Jag tänker fiska med Paternoster- rigg, glidande, flötmete, sink and draw eller kanske på en Caroliner-rigg. Metoderna är oändliga, det gäller nog bara att hitta fisken och nöta, så löser det sig.
Kul på lätta grejer.
En stark lina typ 0,20 mm räcker gott och jag använder den hela vägen för Paternoster och Caroliner-riggarna, endast under fiske på trög fisk går jag över till fluorocarbon i tunnare dimension, men det är inte så ofta det behövs.

Lätta spö typ, Quiverspö, UL-spö och jiggspön är att föredra, men dem flesta av marknadens lättare haspelspö fungerar bra för detta fiske. Så känsliga som möjligt är det bästa, spölängden är upp till dig och fiskeplatsen.

Tänk på att Abborren gillar att ha skydd över sig typ träd och gärna buskar, grenar i sin närhet, var den kan stå och lura på sina byten. Välj grejer efter platsens utformning.
Spinfiske med olika beten funkar bra när Abborren jagar.
Är Abborren på hugget, så fungerar det mesta, men det finns perioder var fisken kan vara trög och det är framför allt under den kalla årstiden och det är här fiske med fiskbeten kommer in i bilden.

Med ett dött bete har Abborren tid på sig att ta ditt bete i lugn och ro. I kalla vatten gillar dem inte att jaga ifatt ett flyende bete i någon större utsträckning.

För tackling av din betesfisk, så ska kroken monteras i betesfiskens mun och det gör du genom att sticka krokspetsen genom betesfiskens underkäke och upp genom huvudet. Abborren tar i 90 fall av 100 bytesfisken face to face so to speak och den får in kroken direkt och du kan kroka direkt.
Fin dubbel, fast dem togs på jigg.
Jag ska testa mina Ansjovisar i den närliggande Svarte göl, var jag vet det finns grov Abborre. Dessa två på bilden är bara en bråkdel av vad som finns där och dessa togs båda på en liten jigg.

Abborrarna i gölen har miljoner yngel av mört och Braxen att frossa på, samt sina egna artfränder och jag ser ofta Abborre jaga tidig morgon när jag fiskar karp eller gädda, så jag väntar med spänning på att det ska bli isfritt.
Ett vanligt haspelspö funkar bra.
Hur eller om denna plan kommer att gå vägen eller helt åt hel...., det får vi se och jag återkommer i ämnet efter lite fiske, spännande är det! Det ända jag inte riktigt gillar är: tunn mono, enkelkrokar, ett bete jag vet gäddorna gilla och så krokodilernas tänder ... Ja ni ser nog problemet! Skitfiske på er och se upp med isarna, glöm inte isdubbarna. Vi ses snart igen över en recension. 

ABU Venturi och Blackmax Jerk kit.

$
0
0
Jag är ingen större spinnfiskare och än mindre en Jerkfiskare. Jag metar oftast mina gäddor och har ingen större lust med att stå och kasta, men det är och kan vara ett bra tidsfördriv under tiden jag väntar på att flötet dras under eller att ett larm börja låta.

Jag fick hem ett Jerk kit för test och mot en recension och det säger väl ingen nej tack till. Jag ger er en recension, men jag har inte haft möjligheten att använda det på grund av isen och ni får ha lite överseende för detta och jag återkommer när grejerna har testats och landat ett par firrar.
2 - delad.
En del Jerkspön är i en hel del och dem tar lite plats, detta är som synes i två delar och får rum i princip överallt och det gillar jag (man släpar ju på så mycket annat under gäddfisket)
ABU Promax Black  PMAX3-L
Vi börjar med rullen, en lågprofilrulle som sig bör och den klarar nästan hela den medföljande braiden, FireLine Tracer, lite blev över och det är en braid i dimensionen 0,30 mm som ska klara, hör och häpna 36,3 kilo!
8 stycken kullager.
Gången är jämn och fin, bra broms och väldigt lätt att ställa in  slirbroms och centrifugalbroms. 
Magnetbromsen.
Magnetbromsen ställs in efter tyngden på betet och du slipper skatbon på rullen.
Kast och slirbroms.
Dessa sitter vid veven och man ställer enkelt in slirbromsen efter krokodilens beteende under fighten.
Linelay.
Linan lägger sig på ett väldigt bra sätt på spolen, glöm inte att ha lite nylon i botten, blötlägg din braid över natten och veva på den så hårt du kan.
Endast som vänstervevad modell.
Tyvärr får jag nog säga, så finns denna rulle endast med veven på vänstra sida och det kanske inte passar en del, mig passar det bra och det var jo tur det.
Längd och kastvikter.
Här har du nummer, längd och spannet mellan dem olika kastvikterna, som sagt så har jag inte testat detta kit än, men jag spölängden är 190 cm och det känns som att du kan fiska med mindre Jerks på 25 gram och upp till 150 gram utan besvär, jo jag har kastat lite och jerkat mina beten i snön, det gav inget ...
Namnet.
Venturi är namnet på detta Jerkspö, som har svarta lindningar med lite silvertråd och det är snyggt, en bra finish och den mattsvarta klinga är stark som tusan.
Keeper ring.
En så kallad keeper ring är ett måste för alla spinn och haspelspö, det gör det enkelt att ha betet fastsatt och man skadar inga spöringerna i onödan.
Holken.
Holken är en över/under eller hanholk som dem kallas, förstärkt och det blir inga flat spots på klingan under någon form av press och det är bra.

Ett tips är att du stryker underdelens holk med ett tunt lager stearin, så blir det betydligt lättare att dela spöet under den kalla årstiden och holken slits inte.
Ringningen.
Ringarna är 8 stycken + tipring och alla är starka med SIC för just braided lines, kraft och styrka helt enkelt som behövs för detta kraftfulla fiske. 
Triggerfästet.
Hantaget är av kork och den är fin, längden är 57 cm och du har 6 cm kork framför rullfästet. Detta triggerfäste känns bra, men jag hade önskat att själva triggern hade varit lite större med tanke på mina korvfingrar ... något man har fått vänja sig vid genom livet!
Ändbutten.

Kittet i sin helhet.
Kittet består av spö, rulle, FireLine Tracer braid i 0,30 mm 2 stycken styva Jerktafsar 30 cm långa och ett Tailbait från SvartZonker och jag tycker det är bra. Vad det exakta priset är vet jag inte för stunden, men jag återkommer som sagt längre fram.

Jag kan inte så mycket om denna fiskemetod, fiskar väldigt lite med spinn, jag vet dock att det är effektivt och ställde lite frågor till folk i svängen och visade upp detta kit.

Alla sa att sättet är helt OK, men som dem fiskar, så håller rullen inte så värst länge, Här pratar vi om folk, som är ute 3-4 dagar i veckan och specialister på området. Jag tänker som sagt använda detta kit under tiden jag väntar på att en gädda hittar mina naturliga beten. Jag sliter nog inte ut detta!

Så recensionen är klar, jag återkommer längre fram. Ser fram emot att testa det hela och se vad som händer. Så vi syns nog snart här igen, till dess så önskar jag er alla skitfiske!

Lite svar på era frågor och jag ställer er en fråga.

$
0
0
Jag får väldigt många mejl med frågor kring alla typer av fiske och främst är det kring gäddfisket, många mejl rör sig om något som jag tänker ta upp under nästa inlägg, nämligen hur vi i Sverige behandlar våra gäddor, så det kommer.

Dagens inlägg handlar om frågor, som har varit med på denna blogg och jag förstår att det kan vara lite tidskrävande att leta bland alla spaltkilometer jag har skrivit, så jag tar en del här och resten så fort jag hinner.

Fortsätt att ställa frågor, ingen fråga är för dum, tänk på det och ställ hellre en fråga för mycket, än en för lite. Du får effektivare fiske och fiskarna mår förhoppningsvis bättre och alla blir nöjda.
Säker kvalité.
Berkley McMahon lekanden och Berkley Crosslok är enligt min mening dem absolut bästa på marknaden, inte det billigaste, men du får vad du betalar för och till just gäddfisket är mitt råd att köra med 60 LB som är storlek 7.
Kasttafs eller overtrace?
Drennan Seven Strand är en bra wire och det finns i olika dimensioner och du hittar säkert det som passar dig och jag kör med 28 LB, som både kan tvinnas och låsas med tillhörande wirecrimps.
Alltid på wiren, aldrig på linan!
Många kör med bly som glider på linan vid exempelvis flötmete, men ibland krävs det en mera delikat presentation och då använder jag blyhagel. Vid allt bottenmete använder jag uteslutande blyhagel, det ger en bättre presentation än ett stort tungt bly, men det är vad jag tycker.

Montera aldrig dina blyhagel på huvudlinan, denna kan skadas och det kan kosta gäddan som nyss tog ditt bete livet. Haglen skall alltid monteras på wiren och då är du på den säkra sidan.
Vad jag använder till mitt gäddfiske.
Jag använder alltid så mjuka hagel jag kan få tag på och oftast är det hagel i storlek: SSG, AAA och AA, det räcker långt för gäddfisket. Jag använde samma mjuka hagel i andra storlekar/vikter för annat fiske.
Figure 8 knuten funkar på tunna wirar!
En del har svårt för att tvinna eller crimpa tunnare wirar, varför vet jag inte, men du kan använda dig av en figure 8 knut som karpfiskaren använder för dem tunnare dimensioner och det blir start och säkert.
Liten, fin och det håller.
Den större öglan ger dina spinnbeten stor rörlighet och denna knut låser sig väldigt bra med wirar på 15 och 20 lb. du ser på bilden ovan hur liten knuten blir, den glider inte och allt blir lika starkt som om du tvinnar eller crimpar.
Bra rörlighet för dina beten.
Funkar väldigt bra för jiggar mm i vatten var gäddorna står på kö under din jakt på den stora Abborren eller Gös.
Crimps eller tvinna? Jag tvinnar ofta mina.
När du ska tvinna din wire är det bäst att med en tändare att värma den biten som ska tvinnas. En Peang sätts fast och sen är det bara att snurra tills Peangen hoppar av wiren och du ... gör dem hemma, inte i båten!
Titan eller Fluorocarbon för Jerkfiske?
Här kommer min fråga till er och det efter att jag har sökt svar lite överallt! En del säger Titan, en del säger Fluorocarbontafs för fiske med Jerkbaits?

Jag tänker på gäddans 700 sylvassa gaddar och då blir det Titan eller vad säger ni som håller på med detta fiske? Titan bör vara det bästa, då gäddans tänder lätt kan penetrera en 0,90 mm lina och försvaga den.

En del säger att det är lugnt med fluorocarbon, bara man håller tafsen efter varje hugg eller landad fisk och skulle linan vara skadat, så tar man bort den skadade biten och crimpar om det hela. Vad säger ni läsare?
Väldigt många gäddor skadas av Jerkbaits!
Gäddan är vår största sportfisk och allt kring gäddfisket har exploderad till en enorm marknad. Men gäddan är på väg mot avgrunden! Vi skapar gäddfabriker, områden var vi skapar yngel som sedan sätts ut. Skitbra!

Men vi så kallade sportfiskare misshandlar gäddorna, t o m ser vi detta på Youtube! Vi har ingen eller ringa respekt för fisken ... Jo, en 5 kilos sätts fint tillbaka, men gäddan på 1,5 kilo som nappade innan, den kastar vi som den var en soppåse ..... Jag återkommer! Skitfiske på er alla!

Hur sköter vi gäddfiskare oss egentligen?

$
0
0
Ja, rubriken ovan är en bra fråga och mitt svar är tyvärr att vi missköter oss och misshandlar våra Gäddor. Tyvärr sker detta dagligen och det är inte bara novisen som inte vet, utan det är faktiskt så att både etablerade fiskare och t o m redskapshandlare och sponsrade fiskare gör det!

Marknaden kring gäddfisket har formligen exploderad dem senaste 5 - 10 åren eller längre tillbaka, det ska säljas grejer och det säljs grejer, fler och fler kommer in i detta fiske och fler och fler fiskar får sätta livet till på grund av respektlöshet och andra saker som jag ska komma till.
Jerkbaits är effektiva!
Här mördade jag själv en liten Mört, som inte hann undan mitt bete och där är jag nog lite oskyldig. Jerkfisket är väldigt effektivt och det har som sagt exploderat och det inte utan grund. Effektiviteten och marknadsföringen gör sitt till, men hur många gäddor skadas varje år av detta fiske?
Här är det ganska enkelt att lossna kroken.
Styva spön, stumma linor och stora krokar och mothugg, som inte är av denna värld och sen kommer det värsta. en 3 kilos landas och slängs tillbaka efter att man har vridit loss krokarna, känner du igen detta? Om inte så titta på Youtube.

4 kast senare smäller 10:an på och nu blir det en helt annan sak, fisken drillas, tas försiktigt i gällgreppet och krokarna lossas försiktigt, fisken hålls upp för kameran och hålls en stund innan den får simma iväg av egen maskin ... Vart fan ligger skillnaden?
Glupsk.
3 kilos fisken kanske med tiden blir en 10:a och då får den plötsligt den omsorg och respekt den  förtjänar? Nu var det bara en liten skit som kom i vägen, inte det man var ute efter o s v.
Varför vrider och drar man ut krokarna, när det finns fina verktyg för avkrokning? Gå till dig själv, hur många gånger hur du själv eller sett din polare, klippa sönder krokarna för att frigöra betet från gäddan?
Verktyg och försiktighet behövs här.
Ibland är det just det som krävs för att gäddan ska komma loss snabbt och ha en chans för överlevnad! Jag ska inte på något vis predika, vi råkar alla ut för eller senare, att en gädda sväljer ner ett bete, men vi kan göra vårt bästa för att förhindra det.
Kan enkelkrokar vara en lösning?
Måste man ha två stora trekrokar på sina Jerkbaits? Räcker det inte med lite mindre, kanske bara en eller kan enkelkrokar vara en fördel? Själv tycker jag det är enklare att lossna enkelkrokar, vad tycker ni läsare?
Håll koll hela tiden!
Det är inte bara under spinn och jerkfisket dessa katastrofer inträffar, det sker också under mete efter gäddan det sker och oftast är felet att man låter gäddan gå för länge med betesfisken och resultatet är att krokarna sitter långt nere i halsen och det blir problem för både dig och gäddan, den sistnämnde framför allt.
Kroka innan det blir för sent.
Håll hela tiden koll på flötet, kroka så fort du kan. Titta på bilden ovan, gäddan är på väg in i grenarna och du måste kroka innan den når dit.

Har du rätt avstånd mellan dina krokar, 7 - 12 cm beroende på betesstorleken, brukar stämma bra och så kan du kroka direkt, gäddan krokas ytligt och du slipper problem. Skulle du missa i mothugget, så var det säkert en mindre fisk som tog din betesfisk och det gör inte så mycket.
Så här bör din indikator sitta.
Vid allt bottenmete är det viktigt att du får en indikation direkt gäddan lyfter upp betesfisken och din indikator på linan ska visa dig detta och även ditt nappalarm.

Använder du en form av Drop-Off indikator, så bör den sitta som på bilden, jag skriver bör, för ibland är det svårt att få det rätt, det kan var strömt eller annat. Men se till att det är så känsligt som det bara går och sitt nära spöna och kroka direkt gäddan tar lina.
Kroka snabbt vid napp.
Ett snabbt mothugg och krokarna hamnar som på bilden ovan, det blir enkelt att lossna krokarna och fisken kan snabbt få sin frihet igen.
Viktiga saker för ditt gäddfiske.
Verktyg, matta, vattenhink, säck om du är ensam, säcka bara gäddan under tiden du fixa med kameran och glöm inte att fästa säcken ordentligt och en bivvypeg löser detta galant.

Pannlampan är för natt och eller annat mörkefiske, men även bra en sur novemberdag, var gäddan nappade 15.30, det är skumt, men än mera skumt nere i gäddans käft och du bör se dem delikata sakerna som gällorna och hur krokarna sitter mm.

Har du en böjelse för siffror, så är det bra med våg och måttband. Peang om krokarna sitter enkelt, tången om krokarna sitter väldigt hårt och en avbitartång, om du behöver klippa sönder krokarna eller wiren.
Gäddan har upp emot 700 sylvassa tänder!
Japp, så är det i gäddans mun och som jag skrev senast, så är jag väldigt tveksam till användning av tjocka nylon eller fluorocarbon som tafsmaterial. Mitt val blir Titan eller wire, som är betydligt säkrare.

Tack för ordet, jag stack ut hakan lite, gillar det och jag vet att du fick lite att tänka på eller hur? Tänk inte så mycket, fundera på hur just du kan fiska säkrare och ge fisken all den respekt den behöver.

Gäddan är på väg tillbaka sedan många år och vill du ha ett bra gäddfiske i framtiden, så tittar du över hur du fiskar och sprider detta till andra. Skitfiske på er alla!

Lite tillägg och lite tips!

$
0
0
Det var isfritt såpas att jag kunde smyga ner en stund och testa Jerkfiske kittet jag skrev om för ett tag sedan och det fungerade bra, fast det hela började med ett skatbo! 

Magnetbromsen var nollställd och det blev inte bra, men sen gick det bättre och jag provade med vikter mellan 20 - 150 gram utan några problem.
Testad och jag är nöjd!
Ja, nog var det en speciell känsla att stå och trixa med denna korta påk, men jag vänjer mig nog med tiden och jag hade faktiskt en följare, så snart så .....
SvartZonker Tailbait.
Häng mig inte, men jag tror att detta Tailbait från SvartZonker heter McTail? Hur eller hur, så kom det med i jerkfiske kittet och gången var bra och lockande, dock ingen firre denna gången.
Ful, men gången är bra.
Nu till en spännande sak, jag har sedan jag var 9-10 år gjord dessa fula saker och det efter ABU´s berömda Hi-Lo wobblar. Det handlar om kvastskaft, mässing öglor/ringar, färg och en helvetes massa båtlack.

Dessa fulingar gav fisk i Danmark och så även på denna sida av sundet och jag hade 5 med mig igår för test och dem hade alla samma fina gång som dem första jag gjorde 1969, nu har dem en liten jiggtail, som lockar lite extra.
Attraktion för en billig peng.
Många har frågat mig om Laxolja och vart man hittar den, detta helrör på 300 ml hittar du på Willys för 99 kronor och det räcker gott och väl till 120-150 betesfiskar!

2 ml per betesfisk och du har ett en superdoft som ingen gädda missar, in under skinnet lite här och där på betesfisken eller varför inte pensla på oljan med en liten leksakspensel. Lägg ut betet på rätt ställe och rovdjuret ordnar resten och allt du behöver göra är att drilla.
Enkelt att byta flöte.
Här ett gammalt tips från coachen! Ha en hake på din huvudlina som visat ovan och så är det enkelt att byta flöte! Nu säger en del att det behövs inte, men du kanske behöver minska flötet eller ha ett större, allt efter betets storlek?

Strömmen kanske ökar eller du vill ha ett pencilfloat och betet på bottnen o s v. Det finns många situationer, var man kan tänkas att byta flötet, t ex när du ska hem, eller ska du krossa dina flöten under transporten?
Kebab - länkar.
Ett litet tips här! Vi ser ofta dessa ståltafsar som är 15 cm långa och dem är för korta för spinnfiske och varje år bits linor av på grund av denna ringa längd.

Helt odugliga för spinnfiske! Ja det är dem, du måste ha 30 cm eller längre för att vara på den säkra sidan. Men för fiske med Kebab - rigg är dessa suveräna, klipp bort lekandet och haken och du har nu en bit wire med två öglor.,

Trä ena öglan genom trekrokens ögla och lägg öglan runt en av krokarna och dra år, så det låsas fast. Trä sedan en hooksleeve på wiren och dra ner sleeven över kroken, som visad och nu har du en fin länk av wire för din Kebab-rigg.

Jag har en overtrace, som ligger längs med bottnen och den kopplas till denna korta wire med ett Berkley Mchon beteslås och jag poppar upp Kebabben, så den står 15 cm över bottnen. Allt är wire och du är på den säkra sidan och dessa korta wirar kan du hitta väldigt billigt.
Gäddan är kannibal av stora mått.
Vi råkar ibland ut för en liten gädda som sväljer betet och tyvärr ej kan räddas, spara dessa superbeten till ditt mete.

Det är något av det bästa du kan presentera för en stor gädda, då kannibalismen råder och framför allt placera en gädda som bete på en plats var en stor hona lekar, det ger resultat utan minsta tvekan.
Sardinen.
Seabaits eller havsfiskar är suveräna beten för gäddan, många säger emot, men jag har under alla år inte påträffat något vatten än, var dessa beten inte har fungerat och jag började min karriär vid 8 års ålder och fyller snart 60!

Sardiner, Sill och Makrill har alltid varit mina favoriter och kommer så att förbli! Visst dem kan vara lite svåra att få tag på, men prova dem, du kommer att bli förvånad över resultaten.
Tidsfördriv i väntan på napp.
Gäddfisket av alla typer, kan vara fullt ös och även trögt, de vet vi alla. Mitt eget fiske består av 90 % mete med flöten av olika slag, fast jag bottenmetar, det kan vara trögt och under tiden och om jag inte planera nästa steg i jakten på en fisk, så skissar jag lite ibland.

Här säger många: - Jag kan inte rita! Prova, testa, övning skadar väl inte och vem vet, du kanske har talang för detta? Det tar tid att lära sig, men prova om du har lite tid över mellan nappen.
Snipa i vårsolen.
Det är 9 grader varmt i Nybro när detta skrivs, visst är det vår eller hur? I morgon ska det bli 10 grader! Jag var nere runt gölen med följeslagaren Kasper och lade ut lite fiskbitar på ett par ställen.

Under morgondagen ska det ut ett par spö och så får vi se om någon gädda, har lockats fram och kommer fram efter ytterliga en godbit. Jag hoppas det, annars kanske jag lyckas med ett jerkbait, vi får se hur det går.
Njut av vårens intåg!
Kanske lite tidigt att säga det är vår, vi är i februari och mycket kan hända  med vädret, men jag ska passa på att fiska och njuta lite i solen och jag hoppas ni gör desamma och med dessa ord önskar jag er alla skitfiske.

Premiären för gäddmete.

$
0
0
Det skulle bli en liten premiär, nu var isen hade släppt i en liten del av dammen, spöna stod redan klara i hallen och det var bara att ta ut betesfisken ur frysen och på med kaffet.

Mina beten var Mört och ett par Sardiner och dessa skulle fiskas side by side på det lilla området som var fiskbart. Tankarna svirrade under tiden jag tog mig dit, men allt det där med kallt vatten och blankpass, det slog jag bort.
Vilket ska ge årets första metgädda?
Man ska väl inte blanka på gäddmete och dem hugger jo i kallt vatten! Jo ni! Jag vet bättre! Jag vet hur tarvliga dem kan vara och hur tufft det kan bli i kalla vatten och smältvattnet, som rinner in i gölen är inte till vår fördel, men men!
Fina gäddbeten.
Mörtarna var fina och i superfint skick och lite olika i storleken och sånt där höjer självförtroendet väsentligt hos en gäddfiskare.

Och det fanns jo även dem väldoftande Sardinerna att tillgå! Ett spö med Mört och ett med Sardin ställdes ut och min väntan kunde börja. Ska tillägga att Mörten fick en överdos med laxoljan från Willys och kanske skulle det bli den som .....
1 minut senare lade flötet sig.
.... ett pip och sen inget, jag tittade på klockan, som var 5 i halvnio och nu pep det igen, flötet hade lagt sig på ytan och mina tankar gick till effektiviteten på denna olja med laxsmak och sen satte jag krokarna.
Det var en 3 kilos, som gjorde entré.
Lite dans inne vid kanten blev det och sen hade jag en 3 kilos fisk på mattan, inte den största, men väl en gädda, det jag kom efter och den fick sin frihet.
Dagens sista, det blev bara två.
Ny mört lades ut med samma laxolja och en timme senare var det dags igen. En liten snipa hade fått smak på mörten och efter denna fisk hände det inget mera på fiskfronten, men jag var ändå nöjd, vädret var jo fint och kaffet varmt.
Den hade stått stilla ett tag.
Den lilla gäddan hade stått stilla såpass länge att gölens blodsugare hade fastnad, du ser en av dem på överkäken. Jag tar bort dessa innan jag återutsätter fiskarna.

Anders Karlsson kom förbi och vi kacklade en bra stund och när han åkte, så ringde telefonen och självaste Herr Fager var på ingång, högst troligen sugen på både fiskesnack och lite kaffe.

Kul att denna rödlätta herre har kommit igång igen, det är nog närmre 9-10 år sedan vi var i farten tillsammans och det skall vi definitivt ändra på och vi har smidd lite goa planer och det ska bli väldigt trevligt och minst sagt spännande och ni som hänger här, lär nog höra vad som händer.

Mestadels blir det nog på karpbloggen om inte Rödluvan lurar mig på något Färnapass eller annat spännande. Jag önskar er alla skitfiske tills nästa gång vi hörs, ha det bättre!

Skiftande väder!

$
0
0
Lite väl fint och milt för februari eller hur? I bakhuvudet finns alltid tankarna om risken för ett bakslag. Vi kan det där, vi har alla upplevt detta och i dag kom bakslaget med nattfrost, snö och lite vind och det är väl så det ska vara under denna månad.
Fint väder, innan  `Han däruppe` bestämde något annat.
Igår var det fint ute, solen sken upp efter en kall morgon och vinden kom, perfekt väder för en gädda eller fem och jag drog iväg med ett floatledgerspö och Jerkapåken, något skulle väl kunna kliva på denna fina dag med vår i luften.
På väg att bli en gädda.
Jodå, dagens enda napp kom vid 10 - tiden, inte vad jag hoppades på, då det brukar komma in  en större dam på platsen.

Men men, vi kan inte alltid lyckas och jag förstod snabbt att hon var inte ens i närheten. Snipan hade dock räddad mig från ett blankpass och det var skönt.
Black och silver Tailbait.
Det var bara att leta vidare med både deadbaits och diverse spinnbeten. Två varv runt gölen och mitt resultat var fortfarande en snipa.

Jovisst och så en lite större, som följde efter tailbetet på bilden, tyvärr tog den inte och jag lyckades inte oavsett vad jag kastade efter denna fisk och sen var det hemgång.
Kung Bore is back!
Idag ser det ut såhär, snöfall, grått och blåsigt och jag håller mig hemma! Suget finns, men jag har tiden för mig och behöver inte.

Har lite annat för mig under dagen och sen får vi se om vädret blir som tanten i rutan lovade: Fint till helgen? Vi får väl se, hon har haft fel så många gånger för.
Salskraken.
Jag hittade en Salskrakehane i gölen, en ovanlig fågel på dessa breddgrader. Den hör egentligen hemma i Norrlandsvattnen, men det är andra året vi har dem här och jag hoppas honan snart anländer, så man får se paret tillsammans igen. 
Kniphanen i väntan på sin hona.
En annan gäst och en lite tidig sådan, är Knipan. Hanen ligger i gölen och väntar in honan, det är inget ovanligt, men är det inte lite väl tidigt? Jag tror att i slutet av mars, början av april är nog lite mera normalt?
Två vita råttor.
Dem första två av skaran har landat på sista isbiten och snart är dem 50 stycken, som skriker och skränar.  Vad dem gör just mitt i stan, vet jag inte, dessa brukar hålla till över havet.
Fiska nära land om det går.
Avslutningsvis vill jag ge ett litet tips, glöm inte att fiska nära land. Har du lite lä från ström eller tillräckligt med vatten intill vass mm, så prova med ett bete där en stund.

Det är inte många som fiska där och du kommer säkerligen att få fisk, det ända du behöver göra är att sitta en liten bit från vattnet, så inte gäddan märker dig och med det vill jag önska er alla skitfiske!

Prova med levande Abborre!

$
0
0
Det går sakta med den tunna isen, men det finns lite möjligheter här och där och jag tar vara på dessa och det börjar hända lite. Kul och det kan bara bli bättre längre fram.

Många ratar Abborren som bete för gädda, varför vet jag inte? Abborren har varit gäddans föda sedan dem träffade på varann för kanske miljoner år och det är samma sak just nu när dessa rader skrivs.
Betet var levande Abborre.
Det är inte alltid lätt att få fram levande Mört till sitt fiske, för mig är det enklare att få tag på mindre Abborrar och även dem ger fisk, kanske inte i samma omfång  som Mörtarna.
Flötmete med levande Abborre.
Vad jag gillar med Abborren som bete är att dem hela tiden jobbar åt dig och skapar reklam, betydlig bättre än Mörten som ofta lägger av efter ett par drifter eller annat och de får bli deadbaits.

Prova gärna med en levande Abborre och se skillnaden på rörelser mm och en hungrig gädda tvekar inte och du får ditt napp.
Tailbaithugg nära land.
Jag har provat det mesta den senaste tiden och det mesta har funkat bra, Tailbaits ger än så länge bara enstaka hugg, men många fiskar följer efter dessa beten och samma sak gäller under fiske med Jerkbaits och jag tror det blir lite bättre framöver.
Tagen på Jerkbait.
Huggen är stenhårda när dem väl har bestämt sig, oftast kommer hugget nära land och jag tror att det är fisk som har följd efter betet ett tag.

En del gäddor är fruktansvärd tröga just nu, men som sagt, det blir bättre bara vi får vara fria från is och vi får lite mer värme.
Tailbaits förföljs och tas ibland.
Dessa tre Tailbaits har gett fisk, men bara om man vevar in dem väldigt sakta utan några knyckar. Den mjuka svansen verkar vara tillräckligt för ett hugg och det kan vara så att dem plötsliga knyckarna i betet, skrämmer mera än dem fiskar?
Bottenmete med Sill.
Jag har fiskat i strömmen i gölen med flötmete och Abborre och det har funkat och ända gäddan på ett stilleliggande bete, var denna som tog en hel Sill i ett bakvatten nära land.

Lite trögt och lite svårt att förutse, just så är fisket just nu. Men man kommer ut, dagarna är fina och lite händer trotts allt och vad mera kan vi begära av Februarimånad? Skitfiske på er!

Är det vår eller? Abborren börjar röra på sig.

$
0
0
Ja, rubriken är en bra fråga eller hur? Det känns som att våren är här, lite kalla nätter kommer och jag känner en viss dold tveksamhet, för vi vet jo alla att om en vecka är det en ny snöstorm på gång eller varför inte 15 minus.

Hur eller hur, så kan vi inte påverka detta, men vi kan ta tillvara på dem fina dagarna och det är vad jag gör och jag gjorde det igår, med det lilla UL-spöt i hand och ett par askar med jiggar. Kanske skulle något kunna luras med dessa små beten och det blev faktisk en fisk, en Abborre!
Våren i antågande.
Soliga dagar med klarblå himmel är entydigt med en kall natt och det får vi utgå ifrån. Så det där med tidigt morgonfiske, det hoppar jag och igår gav jag mig iväg ner till gölen under eftermiddagen, var det var lite skönare ute.
Glöm aldrig gummi killar!
Sorry för den piken grabbar, men så är det och jag menar nog gummi jiggar, shads mm ... Eh tror jag? Jo, jiggar och andra små gummi beten kan och är effektiva i kalla vatten, men oftast gäller det mindre beten och att man fiskar dem så sakta man kan, det kan ge fisk.
Vad jag lekte med under gårdagens fiske.
Jag hade med mig Jigg skallar på 3, 5 och 7 gram och lite blandade färger och kroppar. En massa byten av allt möjligt, gav inget tills jag hade ett vit 3 grams huvud och en vit liten Twintail kropp.

Ett par kast mot en liten vassrugge, var solen låg på och en större Abborre rusade efter min vita jigg och jag trodde att nu skulle den hugga, men icke sa Nicke. 2 cm från jiggen stannade den och sen var det över trodde jag.
Dagens ända, men en fin firre var det.
Jag kastade igen och igen, men inget och bytte till en liten gummi jigg i svart/silver, som hade lite glitter i kroppen och efter 3-4 kast kom hugget och Abborren kunde landas, men ack vad den satt dåligt och jiggen hoppade ur flabben i håven.
Betet min Abborre gillade.
En bild och ut med fisken och sen flera kast, men det var över, det fanns inga flera som ville återskapa broderns misstag och det räckte för mig denna soliga februaridag.
Abborren stod i vasskanten.
Isen finns på en del ställen, men mot denna vass, hade solen legat på ett tag och det räckte för att fisken skulle ställa sig där och det blev min lilla lycka.
Så roligt på UL-grejer.
Det är rent ut sagt skitkul att ta fisk på klena grejer som detta lilla spö med sin rekommenderade kastvikt mellan 3-12 gram och fighten kändes verkligen rolig och i hela kroppen.
Nästa gång ska jag testa små wobblare.
Nästa gång jag sticker ner ska jag testa med lite små wobblare och även med en av Caroliner-riggarna som jag knöt igår kväll.

Jag tror det kan ge fisk och kanske flera, men vi får se. Jag tänker visa er hur jag gör mina Caroliner- riggar och om det är rätt eller fel ... Ja, det får ni som är experter på området bedöma.
Visst är det vår eller?
Jag hoppas att ni är ute med spöna och njuter av vädret, någonstans i det hela känns det som att våren är här för att stanna och jag hoppas verkligen att jag har rätt. Och till `` han däruppe`` kan jag bara säga: - Snälla du, inga fler bakslag nu, det räcker! Skitfiske på er!

Caroline på mitt sätt ....

$
0
0
Jag har inte sysslat med dessa riggar, men man kan jo inte låta bli att prova och se hur det går och framför allt hur det hela fungerar ute vid vattnet.

Så med det sagt, Häng mig inte, jag är ny på detta och så här gör jag mina Caroliner- riggar och det fungerade så pass att det gav en Abborre och det var jo glädjande. Använder denna tid på lite test och experiment och det delar man jo med sig.
Vad du behöver för din Caroliner-rigg.
Krok, lekande, bly och Fluorocarbonlina. Sen tillkommer saxen, saliv och jiggen, men snart är vi i hamn ska du se.
Gör en större loop.
Gör en bit fluorocarbonlina på ca 1 meters längd, mitt val är 0,32 mm och bestäm hur högt din jigg/Krok ska sitta. Öglan ska vara så pass stor att du kan röra dig utan att få problem när du gör knuten. Kroken på bilden är nog inte den rätta för detta fiske, men man tar vad man har.
Trä på kroken, så den sitter så här.
På med kroken som visat och håll ihop linan med tumme och pekfingret och nu börjar du att föra kroken genom öglan.
Kroken ska nu föras genom loopen 6-8 gånger.
6 - 8 gånger! (Alltid lika antal, inte 7 gånger, för då får du inte rätt styrka!) Och det ser ut som på bilden ovan, om du har gjord rätt. Det är inte så svårt och som sagt övning gör mästare.
Stabilt, glider inte, vrider sig inte och stark!
Innan du drar ihop knuten rätter du till det hela och fuktar med saliv i riklig mängd. Dra sakta så du ser att allt lägger sig rätt.
Så blir knuten, fukta den med saliv innan du drar ihop knuten!
Så ska knuten se ut och i änden av linan ska ditt bly monteras och så att krokens spets vänder uppåt. På den andra änden av linan ska ditt lekande sitta.
Gör en överhandsknut 3 cm ovanför blyet.
Hur högt din jigg ska jobba över bottnen, det bestämmer du själv, jag har haft min jigg ca 40 cm över blyet och det har fungerat.

Gör en överhandsknut ca 3 cm ovanför blyet, så blir du bara av med blyet om detta skulle fastna i bottnen och du kan knyta fast ett nytt bly.
Avståndet mellan bly och jigg.
Jag tar ut mitten på Fluorocarbonlinan och där hamnar jiggen/kroken och jag tror det är ganska passande utan att man behöver fiska med för hög spöföring under fisket.
Montera din jigg.
Nu är det bara att knuta fast din huvudlina i lekandet och montera din jigg och kasta ut. Låt det sjunka till bottnen och sen vevar du sakta in eller gör stop höjningar och stopp med spöt.

Nappen är antingen en slakning av linan eller ett nafs som du känner i spöt. Du behöver ett känsligt spö för detta fiske.
En av dessa gav fisk.
Jag tror det är Storm som kom fram med dessa jiggar, dem är 10 cm långa och har en blå glittrig silver färg.
Riggen i sin helhet.
Prova att göra din egen Caroliner-rigg, det är kul och enkelt och roligt att få fisk på saker man gör själv. Dessa riggar finns att köpa färdiga, men det är dyrare och inte lika roligt, så gör dem själv.
Prova olika storlekar och färger.
Det finns nog lika många varianter på jiggar som det finns Svenskar i detta land och det gäller att prova sig fram och hitta rätt färg och storlek för dagen. När du lyckas med det och hitta fisken, ja så fixar dem randiga rovriddarna resten.
Igen en ända fisk ... Än är det trögt!
Det skulle bli en ända Abborre igen, men denna gång var i kanalen och inte i gölen och det var roligt att se dem komma fram och hugga. Prova och testa detta roliga fiske och gör gärna dina riggar själv. Skitfiske på er!

Fel tackel igår .... Sorry guyz!

$
0
0
Jag ska börja med att tacka Ola för hans kommentar. Den sa mig mycket bland annat att jag nog får läsa på lite, för ska jag vara ärlig, så har jag ingen susning om verken Drop shot, Caroliner eller Texas riggar och med facit i hand, så ska man nog inte skriva om något man inte riktigt har på det klara och jag ber härmed om ursäkt. tack Ola!
Svarte göl, Nybro.
Nåväl, jag tog en timme vid gölen och provade den så kallade Drop shot riggen jag så fel visade er och den gav inget och jag provade hela vägen runt pölen.
Test av dessa beten.
Jag övergick till det planerade och testa dessa små wobblare, den ena efter den andra fick sitt dopp, men inget hände. Det är kallt i vattnet och jag vet att bara någon grad högre temperatur, så kommer det igång, men jag ångrade på.
Lätt utrustning gör det hela roligare.
Ett litet Shimano på 8 fot och en 2500 rulle från samma firma och sen var man på god väg, alltid kul med lite lätta grejer när det gäller Abborre som var mitt mål för dagen.
Tunn, stum och stark Braid.
En tunn stark Braid, var man känner betets rörelser och minsta stöt från en trög fisk som bara nafsar, är ett måste. Jag tror denna är en ganska sliten Fireline i 0,10 mm.

Kastar bra och är fortfarande svinstark, något jag fick känna på under ett bottennapp och en stor gren landades för hand.
Blå färg skulle det vara.
Det skulle bli en firre och den kom på denna lite djupgående wobblare. Den togs i den djupa delen av gölen och det säger mig att Abborrarna står väldigt utspridda än så länge.

Blå färg skulle det vara för denna fisk och det är inte så ovanligt med tanke på alla mörtar som finns i gölen, Abborren har gott om föda och jag tror mig veta att det finns potential för en riktig grov fisk.
Bättre än att blanka!
Jag lyckades lura denna på den blåa wobblaren, vikt runt 6 hekto och det är bättre än att pysa hem med ett blankpass hängande över sig. Vad det blir för fiske nästa gång, det får vi se. Tills dess önskar jag er alla skitfiske.

Test av Ansjovis!

$
0
0
Dagens korta pass (1 timme) gick ut på att testa Ansjovis som bete, Ni har sett dessa små väldoftande fiskar tidigare och nu var det dags att prova dem.

2 flötmetespö åkte med och dessa hade identiska tackel i form av följande: 8 grams flöte, tillhörande bly och en 30 cm fluorocarbon tafs i 0,30 mm och en Drennan Super Specialist i storlek 4, huvudlina i 0,30 mm.

Ut över detta fanns hinken som stol, beten, matta och håven, spöna var mina trogna Wychwood Agitator med var sin Fox EOS 5000, detta skulle bli spännande.
Kallt och isigt.
Nattens kyla gjorde sig påmind när jag kom fram och ett tunt lager is täckte mitt tilltänkte område, så det var bara att fiska av, vad som var öppet.

Isen låg i kanterna, men den togs bort med håvskaftet och sen ställdes mina sticks ut framför mig och spöna ordnades med riggar och betesfiskarna, som doftade som Sill, men betydligt mer.
Enkla att ha med sig.
En liten burk med betesfiskarna och man får med sig en hel del, doften, silverfärgen och framför allt storleken på dessa Ansjovis, jo nog skulle det kunna hända något under mitt korta pass.
Grejerna.
Det tog en kvart, innan ena flötet sakta drogs under och en snipa kunde landas, en bild som minne och den fick sin frihet igen. Koll av tafsen och på med ny betesfisk och ut igen.
Tacklingen.
Jag tacklar dessa små beten genom huvudet, genom underkäken och upp genom skallen, där ger det bäst fäste.

Vad som förvånade mig lite, var hållbarheten hos dessa beten, man kan göra 5-6 kast med dem, innan buken eller skinnet spricker och det är väldigt bra.
Snipa på Ansjovis.
Jag får ett konstigt napp efter ytterligare 20 minuter, flötet lyfter sig och lägger sig på ytan, utan rörelse och precis när jag tar spöt, så ställer flötet sig rätt igen och inget mera händer? Konstigt!
Abborre på Ansjovis.
Det andra spöt fiskades mot en liten vassrugge och precis som jag ska packa ner grejerna försvinner flötet och linan dras ut ganska snabbt och jag krokar direkt och kan landa en Abborre och det var verkligen roligt, att dessa beten fungerar för både Gädda och Abborre och säkerligen för flera arter.
Fungerar bra som bete.
Jag tänker på Öring, Ål och framför allt Lake, så vi får se vad som händer framöver. Jag hade ett kort, men givande pass och kan rekommendera Ansjovis som bete. Jag ska prova med dem på bottenmete och se om det blir någon skillnad, jag tror inte det.
Bra hjälpmedel!
Avslutningsvis ett litet tips. Jag fiskar ofta själv och oavsett om man är själv eller med andra, så kan en olycka dyka upp och ett första hjälpen kit är väldigt bra att ha med sig, det kan faktiskt rädda liv.
Vad detta kit innehåller.
Detta kit innehåller vad du behöver, du klarar t o m en större blödning och kittet innehåller 38 delar och det är dumt att inte ha lite hjälp bland utrustningen och med tanke på att jag gav 40 kronor, så är det välinvesterade pengar, den dagen man skär sig eller en blödning ska stoppas. Skitfiske på er, ses snart igen!

Bill och Bull!

$
0
0
Hur trögt kan det bli? Ja, den frågan har jag ställd mig många gånger under mitt fiske och så även nu. Snö och frost, regn och vind om vart annat. Ena dagen isfritt och lite uppklarning och natten kommer med frost och den tillhörande isbildningen, så är det och ni känner alla igen detta.

Detta är inte bra för fisket, det blir trögt som sirap och inte blir det bättre att det rinner kallt vatten in i gölen. Man får försöka att göra sitt bästa eller sitta hemma, bara att välja i dessa tider. Jag har koll och går varje dag med Kasper och passar på att fiska, när det finns en möjlighet.
Så har det varit var annan dag.
Denna plats har genom åren givit en del fina gäddor, någon ståndplats är det inte, men här passerar en del fisk och jag har en som jag gärna vill komma i kontakt med.

Det är två saker som ska stämma för att skapa denna kontakt, dels så ska det vara fritt från is och dels så ska man komma under rätt tid. Sen kan man lägga till rätt bete och rätt metod o s v och att få allt detta rätt, är inte så enkelt.
Mitt ena Ledgerfloat.
Jag rastar hunden och lägger ut fiskbitar i området för dels locka fram gäddorna och för att dem ska hålla sig kvar. Det brukar ge bra resultat, men inte just nu, jag lyckas med fisk, men inte det jag vill ha.
Klara för frysen eller upptinade för fiske?
Nu senast fiskade jag med död Mört och jag ska passa på att svara på Roberts fråga kring hur jag gör med mina döda beten.

All död fisk som ska bli beten sköljer jag rena i kallt vatten och dem får rinna av. Därefter lägger jag dem fint på en bit plastfolie, ni ser på bilden och därefter läggs dem plant i frysen. Upptinade bevarar dem sin form och du kan kasta dem långt.

I en del av dessa betesfiskar har jag olja eller annan doft och det tillsätter jag innan infrysningen. Jag har mina betesfiskar frysta, dem tina sakta upp ute bland gäddorna och gäddan bryr sig inte om fisken är fryst eller tinad.
Bill och Bull!
Jag hittade en lucka med tid för fiske och isen var borta. 2 spö med var sin död Mört lades ut och väntan blev ca 2 timmar innan ena flötet lade sig på ytan. Gäddan landades och lades i en Piketunnel.

10 - 15 minuter senare var det dags igen på samma spö! Gäddan landades och lades i tunneln, jag skulle ha lite bilder på detta för framtiden. Vädret övergick i regn, tiden var ute för min del och jag skulle sätta tillbaka mina fiskar.

En tanke slog mig! - Fan vad dem var lika, lika stora och nästa samma mönster och färger! Vikten var exakt samma 3080 gram, längden var den samma och därefter simmade Bill och Bull ut i friheten side by side .... konstigt sammanträffande eller hur?
Passage för gäddorna.
Båda dessa fiskar kommer in genom denna passage från höger och jag vet att dem letar föda. Man kan sitta långe perioder utan ett sniff och sen kommer det 1-2 fiskar eller flera fiskar inom en ganska kort tid. Det står lite Abborre här också, men de drar nog iväg, när gäddorna kommer in i området.
Tack och hej då!
Det var lite om det senaste gäddfisket, frosten kom tillbaka igen, gölen frös och sen blir det plusgrader och regn, isen släpper och flödet med kallt vatten ökar .... Ja, vad ska man säga, det är som det är och allt man kan trösta sig med är, att det blir bättre framöver.

Vi ska inte hänga läpp, snart kommer övergången till den rätta våren och då blir det fart på firrarna och oss som gillar denna fina hobby. - Håll ut och med dessa ord önskar jag ett riktigt skitfiske!

Tufft och segt, men det går ...

$
0
0
Var ute i går för att testa lite av Fladen Fishings Jerkbaits, det är jo alltid roligt att prova lite nya saker och färger. Mina förhoppningar var inte dem största, då det hade lagt sig i s i kanterna på en del ställen.

Nåväl, bara att prova och se vad som händer. Jag hade med mig ett spö för bottenmete och ett par fina Sillar, dessa kanske skulle kunna rädda dagen?
Fladens 25 grams Jerkbaits, helt Okay för priset!
Jag gillar den svajiga gången när man vevar in dessa beten utan ryck och dem går fint från sida till sida vid ryck och med tanke på att jag gav 40 kronor stycket, så är dem helt Okay och 25 grams storleken är lagom för en större Abborre också. Dessa finns i flera färger och i en 50 grams variant.
Kyligt fiske.
Fisket var som vanligt segt som sirap och efter bara någon timme fisk, försvann solen lite och enstaka snöflingor ramlade över mig och det blev kallare ... Love it!
Pikesmile.
Under ett kast med Jerkspöt fick jag ett skatbo a la fantastick, herre min je vad det var trassel och jag nystade upp det hela på runt 10 minuter, bra jobbat!

Mitt Jerkbait hade sjunkit till bottnen och landat helt snett längs med en liten vass och under invevningen kom ett försiktigt hugg jag gjorde ett mothugg och i andra änden hängde en gädda. Bingo!
Fiska nära vassarna.
Jag tror att under denna period var det fryser ena dagen och går upp nästa och vattnet är nerkyld, så känner även gäddorna av den lilla värmen som alstras av diverse växtlighet.

Det borde vara så för all fisk jag har fått senaste tiden har nappat intill vassruggar. En annan aspekt är jo att växtligheten alltid hyser lite naturlig föda och det vet mört och andra av gäddans menyer om och därav hittar man gäddorna här.
Fin indikator på slaknapp.
Jag gillar Fireline braiden som är två färgad, svart och ljusgrön. Man ser ganska enkelt under ett spinnstopp om en fisk är framme och nafsar på ditt bete, så känn efter med spöt och titta p din lina!
Lite lä för strömmen, kanske ....?
En gädda intill en vass, då borde det stå en fisk även här och jag placerade min Sill i princip under det vita löddret och satte mig en bit bort.

Rökpausen avslutades och jag hann med 3 kast med Jerkspöt och sen tutade det i larmet och en snipa hade hittat min Sill.
Slipsen på Sill.
Så två napp och två landade på två metoder, det kan man väl inte klaga över med tanke på vattentempen och väderförhållanden.

Beten blev testade, rullen inställd, så jag slipper dessa tråkiga skatbon och fisk på kuppen och lite frisk luft, så jag var nöjd! Det händer inte så mycket just nu och man får berätta om det lilla, skitfiske på er!

Så ser det ut grabbar!

$
0
0
Konstig rubrik? Nja kanske, men två bröder från Flen, ville ha lite hjälp för att starta det spännande mete efter Gädda och självklart ska jag hjälpa Mattias och Malte, fattas bara!

Dessa unga herrar hade lite svårt att hitta allt på bloggen och jag förstår dem, det finns jo ganska många inlägg och vad det innebär, så håll tillgodo mina vänner och välkommen till den vidunderliga värld med gäddfiske!
Everyone has plans for me!
Innan jag går vidare ska jag säga att det är era val av grejer som gäller, inte vad jag använder, som ni absolut måste använda. Visst vill ni kopiera, så feel free, men köp det bästa ni har råd med, inte kvantitet, utan kvalité.

Dem viktigaste sakerna är inte spö och rulle, utan starka vassa krok, stark lina, matta till fisken och en stor håv, samt verktygen för att kunna frigöra krokarna. resten kommer med tiden. Detta är endast en liten fingervisning.
Pike Gazette, Sliders och Subfloats för Sunken paternoster riggs.
För grunda vatten kan ett bulligt flöte, som ett Pike Gazette vara bra, likaså för lite turbulenta vatten, men se upp med storleken då dessa skapar ett visst motstånd när gäddan drar iväg med era beten.

Sliders eller glidande flöten kommer jag till under nästa bild. Till höger på bilden ovan ligger två Subfloats från Fox, dessa är för fiske med Paternoster tackel, var betesfisken hålls på en bestämt plats och flötet står under ytan och din indikation är larmet och din synliga indikator.
Pike Sliders, den vanligaste typen av flöte.
Dessa flöten är dem mest använda för fiske med levande beten, flötet glider på linan mellan stoppknuten och din wiretafs och du kan använda dessa för stilla, lugnt flytande och framför allt för djupa vatten.

Finns i massor av storlekar och se till att ni har bly, som passar till flötets bärkraft. 12, 20 och 28 gram är nog dem mest använda storlekarna för glidande flöten.
Deadbait Pencils, känsliga flöten.
Ska ni bottenmeta era Gäddor inom ett normalt avstånd från land, så rekommenderar jag dessa känsliga flöten. Smala och tunna med mycket färg, detta gör dem synliga och framför allt väldigt känsliga och skapar inget nämnvärd motstånd för Gäddan.

Rätt inställd kan ingen Gädda lyfta din betesfisk utan att dessa flöten registrera det och flötet skall stå lodrätt i ytan, så den röda färgen syns och du kan sitta och titta på flötet eller så skaffa du dig ett nappalarm.
Fox Drifterfloat, ett flöte för stora avstånd.
Vill man fiska på stora avstånd, så kan ett drifterfloat vara rätt melodi. Braided line är ett måste och den måste vara flytande.

Du fiskar med vinden i ryggen och lägger ut din huvudlina i en båge på sidan av flötet och vinden drar i din lina och samtidigt i flötes segel och allt driver ut och söker upp Gäddan.

Håll koll på flötet hela tiden, du kan fiska upp till 150 meters avstånd med dessa flöten och då krävs ett spö, som kan sätta krokarna och du kan behöva en kikare för att se flötet!
Nog den vanligaste storlek för våra flöten.
Jag använde dessa kulbly till mitt fiske, storleken bestäms av flötet. Jag har alltid en skyddande gummipärla mot lekandet på wiretafsen och den går över knuten, så allt är skyddat.

Jag har även ett flötesstopp på linan, så jag kan ha ett avstånd mellan blykulan och mitt flöte, det skyddar flötet under kastet. Tusentals flöten förstörs varje år genom att blysänken slår mot flötet i kastet och ett flötesstopp eliminerar detta.

Stora blyhagel, perfekta för floatledgering.
För bottenmete med dem tunna smala Deadbait Pencils, så gäller det att skapa så lite motstånd, Gäddan gillar inte för mycket motstånd, då kan den släppa betet och det vill vi inte.

Jag har en overtrace på 60-70 cm och mitt 2-krokstackel, som är 15 cm kortare och på overtracen var haken sitter sätter jag mina blyhagel.

För det mesta handlar det endast om att få ner betet till bottnen, men det krävs lite tyngd för att kunna ställa flötet rätt och det brukar gå med 3-4 SSG-hagel, men dessa stora 5 grams hagel från Darts är bättre enligt min mening.

Vad ni än gör, så montera ALDRIG era hagel på huvudlinan som tar skada. Montera ALLTID haglen på wiren, så är ni på den säkra sidan. Tänk på det och glöm det inte! Massor av gäddor har dött eller fått lida på grund av man gör detta lilla fel!
Krokar för Gäddan, du väljer vad du litar på.
Jag gillar dessa krokar, men du väljer själv vad du vill använda. Är man ny, så fråga någon som fiskar Gädda och få tips, eller redskapshandlaren.

Vassa och starka skall dina krokar vara, Gäddan har en benig mun och en massa tänder, tänk även lite på krokstorleken kontra storleken på dina betesfiskar. För stor krok och Gäddan kan spotta ut ditt bete, var inte rädd för att gå ner i krokstorlek under den kalla årstiden eller om det behövs.
Ledgerbooms från John Roberts i 10 cm förhindrar trassel.
För bottenmete långt ut från land, i strömmande vatten behöver man jo kasta och där finns det en stor risk för trassel! Blytyngden vill åt ena hållet, rakt fram och din betesfisk fladdrar efter så gott det går och hela tvinnar sig under kastets gång.

Det slutar med en hög av bly, tackel och lite till på bottnen och Gäddan står där bredvid och undrar hur fan man ska få sig ett skrovmål i denna röra? Inte det bästa eller vad vi var ute efter eller hur?

Nej inte på långa väger och det finns ett litet hjälpmedel och det är dessa bommar på bilden ovan. De gör att betesfisken hålls borta från huvudlinan och du slipper väldigt många trasslade kast, jag säger inte alla, men det blir betydligt bättre.

Följ alltid din rigg när du kastar ut, är det minsta misstanke för ett trassel, så veva in och kolla. Varför? Jo, ligger din rigg trasslat på bottnen och Gäddan tar din betesfisk, så är risken stor att den även får din huvudlina i munnen och det blir inte bra, så kolla snälla! 
Grippa bly, håller bottnen och flyttar sig inte så lätt.
För att kunna kasta och nå ut till Gäddorna, så behövs lite större bly och jag rekommenderar dessa Grippas, som ligger still även i strömmande vatten. Jag använder oftast 2-3 oz, men ibland får man ta till 4-5 oz för att hålla allt på plats i ett strömmande vatten.

Det är viktigt att ditt bly ligger stilla mot bottnen och inte flyttar sig, det skall hålla ditt bete på plats hela tiden. Det får inte flytta sig på grund av strömmen, då får du falska indikationer och det kommer att driva dig till vansinne, tro mig!

Blysänket skall ligga stilla även när gäddan tar din betesfisk och linan skall dras ut, alltså genom bommen och ge dig en indikation på att en fisk har tagit ditt bete, inget annat!
Så ska din indikator sitta, då registreras allt.
Använd en synlig indikator för allt fiske med glidande bly/bom och floatledgering med flötet i ytan och för fiske med Subfloats, så är du säker.

Du kan göra dessa indikatorer själv av en bit lina, en Pingpong boll och lite bly och den ska visa dig alla former av napp, både dem som drar ut lina och dem var gäddan går emot dig med betet.
Wire tackel, 7-12 cm mellan krokarna.
Wire för Gädda och andra rovfiskar finns i flera tjocklekar och styrkor, det mest använda är nog 28 lb och det finns flera fabrikat på marknaden, jag har stannat hos Fox och Drennan och inte blivit besviken än.

Wirecrimps finns till dessa och det är viktigt att du använder rätt till rätt wire. Du kan tvinna dina wiretafsar, det håller också bra. Värm wiren lite med en tändare och sedan snurrar eller tvinnar du dem med en twiddlingstick eller en Peang.

Jag håller mellan 7 - 12 cm mellan krokarna och har gjord det sedan jag gjorde mina första wiretafsar av Gitarrsträngar, det var 1967 det och det funkar fortfarande att tvinna sina tackel, men som sagt utvecklingen går framåt, som så mycket annat.
Gäddans huvudföda i många vatten.
Det var nog svar på era frågor, tillsätt lite gott på krokarna och ni ska se att ni får fisk. Levande bete är för dem flesta betet nummer 1, men döda beten från våra världshav har sin plats i fisket efter gädda och prova gärna gamla godingar, som Sill och Makrill, det är effektiva beten.

So far, so good! Jag hoppas ni är nöjda med svaren, om inte är det bara att höra av sig och det gäller er alla. Ingen fråga är för dum! Kunskap är makt och med dessa ord önskar jag er grabbar och alla andra här skitfiske!

Senaste fisket, lite trögt, men det börjar komma igång.

$
0
0
Det börjar röra lite på sig bland gäddorna, men vissa dagar sitter man utan ett sniff i larmen eller rörelser i flötet. Inte så mycket att skriva om just nu, så ni får lite bilder på några av fiskarna som behagade att tugga på mina beten.
Levande mört.

Sardin gav mig denna.

Det räckte med en halv Sardin denna kyliga och blåsiga dag.

Denna tog en artfrände som jag presentera på djupt vatten.

En liten uppoppat gädda gav resultat.
Det blir inte bättre än så här, kalla nätter gör sitt till, men det kan bara bli bättre! Man hoppas på lite mera stabilt väder och en gnutta värme ... Skitfiske på er!

Medlemskap i 100 - klubben?

$
0
0
Jag ska direkt säga att någon dam över 100 cm blev det inte, hon finns i gölen utan tvekan och jag jagar henne, tro inget annat!

Hon håller sig både i skinnet, när mina beten simmar förbi och hon håller sig på behörigt avstånd, när jag metar, men en dag ses vi på en dejt! Hon har stora tänder, är ej blondin och jag hoppas hon är av typen tungviktare bland damerna!

Nog om den damen! Jag jagade henne med jerkbeten och var runt gölen ett par gånger och under ett kast kände jag något och krokade och det tog tvärstopp i påken! Vad är detta, det gav med sig lite och sen var det stopp med stort S!

Inget gav med sig, verken krokar eller Fireline linan och jag fick linda linan runt armen och dra. Klamydia sitter bra, men detta! Jag insåg att min vänskap med Buster var över och drog ut av bara faaan och något gav med sig, detta något flöt upp och jag fick pumpa in ....
Dagens längsta!
 ... Jo, ni ser själva, en 150 cm lång tjock rot från en näckros. Väl uppe på land med eländet och fick sen frigöra Buster, som blev överlycklig att se mig igen.
Sanslös stark lina!
Dessa rötter är starka och det är enklare att skära dem än att bryta sönder dem och det visar bara hur stark denna braid från Fireline är och jag börjar faktiskt tro på styrkan som är beskriven på spolen.
Avbrott!
Här en bild på avbrottet, som även blev ett avbrott i mitt fiske. Fisket togs upp igen och efter 20 - 30 minuters fiske, kom det ett kraftigt hugg och nu var det en mindre väninna till stora damen, som brutalt och hänsynslöst hade klivit på Buster och det blev en trevlig överraskning och bekantskap.
Fet och fin Gädda på Buster Jerk.
Hon var 88 cm lång, fina tänder och dansade hyfsat med tanke på att hon var gravid och snart ska föda en massa ungar i någon vass eller någon annan skyddad verkstad.

Jag är en gift man och ända närmande jag gjorde, var att hon fick en puss på pannan, innan vi skildes och hon viftade fint och vackert på röva, innan hon svansade ut i gölens frihet.
Buster.
Buster var stolt och vi jagade vidare, men fler damer såg vi inte röken av denna dag. Vi såg något som jagade småfisk mellan två vassar och snabbt var vi där, men inget hände och jag bytte till ett lättare spö.
Dagens ända Abborre.
Många kast efter och många byten av beten senare, kom så ett försiktigt nafs och fisken satt där och jag kände att det var en Abborre.

Snabb bild och flera kast, men det gick inte och troligen var fisken ensam om att jaga på platsen, men jag var nöjd med en fin gädda och nu en fin abborre. 
Lilla Conrad!
Abborren föll för lilla Conrad som kommer från Fladen Fishing, dessa små beten är super effektiva och kostar ingenting mot andra beten. Jag tror att dem ligger på en 50 - lapp för 4 stycken i ett blisterpack och det är riktigt bra!

Das war alles för denna gång och jag vill avsluta med att säga, att tillhör du skaran, som drar med dig en kärra/Barrow under ditt predatorfiske eller annat fiske, så har du en recension av en riktig bra väska på karpbloggen. Spana in den så syns vi snart igen. Skitfiske på er!
Viewing all 378 articles
Browse latest View live