Quantcast
Channel: Predatorfishing my way by Luis Rasmussen. Sveriges ledande och lärorikaste Predatorblogg.
Viewing all 378 articles
Browse latest View live

Snälla hoppa över på karpbloggen och läs.

$
0
0
Jag hinner inte skriva så mycket i dag, men gör mig tjänsten och kanske dig själv en tjänst, att hoppa in på karpbloggen och se dagens inlägg om vad som kan och vill hända om du inte har koll på grejerna.

Kolla över dina saker som drivs med batterier!
Jag hade tur för andra gången och det kunde ha blivit en ganska dyr historia och även lite svår, då dessa larm ej finns i handeln längre. Så gå in och läs och sen tar du dig en titt bland sakerna du driver med batterier. Skit fiske på er, om ni kommer ut!

Plåster fanns ...

$
0
0
Jag har en del gamla bilder i arkivet som väcker en del fina minnen, när dem tog har släppt från hjärnbalken om jag har någon! Jag har även insett att något fiske lär det inte bli på ett bra tag och jag tänkte värma upp korvarna lite genom att låta dem förflytta sig över tangentbordet och ge er en gammal berättelse.

Den utspelar sig i Råsabäcken, norr om storstaden Nybro och jag älskar denna lilla å som hyser en del överraskningar inom fisket. Med på denna tur var Magnus, som tyvärr gick bort i cancer året efter och han är saknad och jag vet att han tittar ner på mitt flöte och mig då och då. R.I.P min vän, tänker på dig!

Lite onödigt kan jag tycka.
Nej, något fiske blir det inte, snöglopet som ramlade ner över gölen, avslutade mitt gäddfiske abrupt, genom att snön lade sig på ytan och den kommande natten frös allt till en solid massa och det håller mig borta.

Jag går dock mina rundor med hunden Kasper och har ett öga på vad som händer och under varje runda smider vi lite planer och han instämmer och lekar samtidigt i snön.
Flötmetad snipa bland höstlöven.
Magnus och jag började fisket med två spö vardera, ett för flötmete och ett med var sitt Pater Noster Tackel. Vi fick fiska våra flöten så betesfisken gick ca 40-50 cm under ytan på grund av växtligheten i vattnet.

Nästa problem var att hitta öppna fläckar utan växtlighet och ställa våra Pater Noster Tackel i dessa gånger eller öppningar och det tog sin lilla tid vill jag minnas.
Pater Noster tacklet är placerad i en gång bland gräset.
Det löste sig till slut och vi kunde sätta oss och steka lite bacon och ägg och få i oss lite varmt kaffe. Timmarna gick och inget hände och i detta vatten är det två saker som gäller.

Antingen flera mindre gäddor eller så kommer det en större, så har det alltid varit och kanske är det så  fortfarande, vilket jag framöver ska prova och se.
Perfekt lodad Pater Noster tackel.
Som ni ser på föregående bild, så fiskade vi nära land och då jag jag alltid en ganska tight lina till flötet och grunden till att flötet syns är djupet som endast är ca 2 meter på platsen.

Är det djupare har jag ett Sunken Pater Noster, var flötet är under vattnet och flötet i en mörk färg som inte skrämmer eller attraherar gäddan.

Med flötet synligt på ytan och en tight lina till flötet, så är det viktigt att man lodar djupet helt exakt och har linan direkt till indikatorn och inga napp missas.
Fet gädda på Sardin.
Betet under mitt flöte var en Sardin och Magnus hade en död Mört hängande under sitt. Magnus inledde dagen med en snipa som hittade hans levande Mört och den blev förevigad bland höstens vackra löv.

50 minuter senare sticker mitt flöte under ytan och larmet tar över, Sardinens doft blev för mycket för denna gädda som jag tror vägde lite drygt 9 kilo, om jag inte minns fel. Att landa denna fisk bland växtligheten, det var inte enkelt, men det gick till slut och vi fick leta efter den bland grönsakerna i håven.
Jag fick ett extra minne med mig!
Den var helt galen på mattan och fast jag hade den på rygg mellan knäna, så körde den hela tiden med sina dödsrullningar, precis som den sötvattenkrokodil den är.

Lite sur tog jag ett fast grepp i gällocket och tog ut krokarna och sen vred den sig igen och jag fick ett extra minne med mig. En tand kom mot min tumme och blodet kom direkt, som sig bör när det är kallt ute.
Lite plåster har jag alltid med mig och det gick bra, så pass bra att vi fick ett ryck och började spinnfiska lite med några små Jerkbaits som Magnus hade i väskan.
Liten felkrokad gädda.
Vi drog mera gräs än Polisen tillåter denna dag, men Magnus skulle få en snipa senare på dagen och därefter var vi båda nöjda.

Det blev ett par pass med Magnus till Ryssbyån och Läckebyån, sen kom sjukdomen och efter bara 4 månader var han borta och det tåras i mina ögon att skriva dessa rader. Väldig stor saknad och sorg!
Dagsläget just nu!
Inget roligt att förlora kompisar, men livet går trots allt vidare och jag tänker på honom då och då och minns våra minnen tillsammans.

Det var allt för denna gång, snö faller och vi med den skrev Lundell och faller det gör både snön och jag, men vi resar oss igen sjöng Torsten Flink och så är det. Vi går mot bättre tider, tider med öppet vatten och hungriga fiskar. Skitfiske på er!

Lite bilder denna gång ...

$
0
0
- Nu tinar det hjärtat! Rösten kom från kvinnan i mitt liv, hon såg att det droppade lite från en av tusen istappar. - Mmm, jag vet bättre, ett par droppar då och då löser inte problemet vi nog alla står inför, stängda vatten och förberedd till max för att förverkliga våra planer och ta den där stora vi nog alla går och drömmer om.

Det är februari och det är långt kvar och det kan hända mycket med vädret fram till man ser en liten ljusning i det blygråa molntäcket som ligger över min lilla stad eller är det över hela Smålandia, det ligger?
Februari i Nybro, armodets år 2018.
Nog om detta, vi får konstatera och inse fakta, det är vinter och trist och grått, men vi går en härlig tid tillmötes, en tid som vi spösvängare ser fram emot och det kommer sakta men säkert att bli en fin vår som på vanligt , blixtsnabbt övergår i sommar. Vi vet det, vi kan detta och vi är vana ... Bring it on!
Sol och bra vind är alltid bra för gäddfisket.
Jag slänger in lite gäddbilder till er, kanske blir ni extra fiskesugna eller så skapar det lite inspiration eller höjer er redan stora abstinens?
Helt uppgiven.
Jag spinnfiskar inte så ofta, men ibland får man hänga med ut på sundet vid Kalmar och ibland får man plats i en båt och ibland kastar jag runt lite under tiden mina Deadbaits ligger ute och det blir lite bilder på det hela.
3 kilos som gillade skarpa färger.
För det mesta blir det mindre gäddor på dessa konstgjorda beten och det kan väl i och för sig vara trevligt, men jag föredrar mete, som jag anser ger mig större tillfredsställelse, än att stå och dänga stora beten en hel dag.
Krokohuvud från Ryssbyån.
En bild på Magnus sista gädda, som även blev hans största innan han gick bort, livebait i Ryssbyåns nedre håla, tät intill vasskanten och hugget lät som ett litet skott när flötet dök. 10 minuter senare vägde vi den till 11,4 kilo och den var då nästan tom på rom.
Nattfiske efter gädda kan vara väldigt givande.
Mitt intresse för nattfiske efter gädda började redan på 80-talet var man metade Ål och flera större gäddor tog våra små Löjor och Mörtar. Gäddan har jo lite lättare att smyga sig på ett stim småfisk i mörke än under en solig morgon.
Svalde mitt bete, ibland är de på hugget.
- Gäddan är glupsk, den äter allt! Den strofen har vi nog alla hört och vi har nog alla märkt hur fel detta påstående är och kan vara.

Ena dagen hugger dem brutalt och sväljer hela betet som bilden visar och nästa dag är man knappt fan att få ett försiktigt napp på en liten Sillabit ...
De kan ta för sig, men var försiktig med fisken.
... Men är dem på hugget, så kan det bli en roligt och spännande dag, men samtidigt lite tråkig att hela tiden måste vara försiktig med att få ut krokarna och många glömmer detta och man blir väldigt slarvig och det är inte bra för fisken.

Var försiktig med fisken och behandla den varsamt, jag ser massor av filmer var den stora gäddan landas fint, man är försiktig och sätter tillbaka den helt rät och det är bra, skitbra!

I nästa kast hugger en gädda på 1,5 kilo och nu blir melodin helt plötsligt en helt annan, man lyfter gäddan i betet, man sliter ut kroken ur fisken mun och sen kastas den tillbaka. Ursäkta mig, men hände just där? Alla gäddor har varit små och ska väl behandlas lika eller hur? Man sliter sönder enormt många gäddor, framför allt dem mindre som hugger på stora Jerkbaits och samtidigt vet vi alla att gäddan är på tillbakagång i dem flesta vatten ... det rimmar väldigt illa med det beteende jag ser hos en del ``Sportfiskare`` 
Sommargädda på 103 cm och vågen hemma ... Lite retfullt!
En fin sommargädda klev på, jag skulle bara prova några saker med det lilla spöt och av bara farten stannade håv, matta och våg hemma. Inte bra utan dessa saker och framför allt inte utan matta, jag vet!

Landades för hand med gällgreppet, gräset blöttes och bilden togs. En bit lina fick agera måttband och hemma visade det sig att hon var 103 cm lång och i ganska fin sommarkondis, vikten... ja det spelar ingen större roll. jag kan väga henne nästa gång.
Shallow Runner i guldfärg.
Det var detta guldfärgade smycke damen gillade, en liten 12 cm lång grundgående wobblare som kostade hela 20 kronor.
Avviker i sista sekund!
Vi har alla haft gäddor som följer efter våra beten och sen vänder i sista stund och är borta för evigt. Men är dem det? Händer det i en sjö, damm eller å, så prova området igen efter en stund eller efter några dagar, den kan mycket väl finnas kvar och du får en extra chans.
Snipan, jag ser många under min korta säsong.
Dem flesta gäddor som fångas är mindre, så är det och man får vara nöjd den dagen det kliver på något större, så är det i min lilla värld, då jag egentligen inte har dem rätta vattnen in på knuten.

Jag behandlar dem dock som sig bör med vårdnad efter alla regler och hoppas att någon av dessa små krokodiler lyckas överleva och bli en stor fin och vacker fisk i framtiden.

Det är vad jag hoppas på och vad jag gör, att sen mycket ser helt annorlunda ut från andras sida, det kan jag tyvärr inte stoppa, hur mycket jag än vill. Det kommer alltid att finnas matfiskare och stjärnor som inte fattar vissa saker, något vi tyvärr får leva med och under tiden försöka lära dem att inte ta hem allt man fångar och allt man behandlar fisken med respekt.
Fisket i Kalmar sund är inte vad det varit.
Vad som hände i Kalmar sund med gäddbeståndet och andra fiskbestånd, det kan jag inte svara på och jag undrar om någon överhuvudtaget vet?

Vad jag vet är, att gäddan rovfiskades hårt i åarna längs kusten, av tyskar och polacker redan för många år sedan. Man kom hit med bilar som har frysmöjligheter och jag har sett detta med egna ögon. Man fiskade gädda i åarna och sen rensades fisken, oavsett storlek, lades på is och bilen gick sedan hem till respektive land och detta pågick dagarna i ända under leken, varje år samma sak och under många år.
Sill eller Sardin?
 Nu kanske det är lugnare, folk har blivit mera upplysta över gäddans problem och man säger till om något allvarligt händer, jag hoppas det.

I mina hemmavatten är det lugnt, fast en del tar all fisk dem får och jag påtalar detta för dem och hoppas. Det har lett till en del dispyter, men då får det bli det och oftast löser det sig, gäller bara om att visa sig från rätt sida och inte backa.
Magisk morgon.
Inget är finare än att i mörkret smyga ut 2-4 spö på en bra sträcka och veta att allt är rätt, betena gillas av fisken och sen uppleva soluppgången med en varm kopp kaffe och en macka eller två.
Det är nästan som man vet att det ska hända och oftast händer det.

Sen finns det dem dagar var det inte händer och då övergår morgonens njutning av solen till en helt annan verksamhet och det gäller att jobba, jobba och sen jobba för att få fisk och det är både roligt och spännande och se om man ska lyckas eller inte, man vill jo inte blanka på gädda.
Hejdå för denna gång.
Ja gott folk, det var nog allt jag hade att säga för denna gång, vi ses nog snart igen. Kanske blir det mer gädda eller kanske lite kring abborren+ Vi får se vad jag hittar på, bilder finns det gott om, så tills dess skitfiske på er!

Abborren.

$
0
0
Jag är ingen Abborrfanatiker, men det är en rolig och vacker fisk och visst har jag också jagad stor Abborre genom tiderna och lyckats lite där också med många över 1500 gram och dem bästa ligger på 1968 gram och mitt PB är på 2080 gram.

Det började i ungdomen i Danmark, var jag metade gädda och fick ibland en och annan större Abborre, det var mete, spinnfiske och jag började utforska Esrum sö på Själland, en stor sjö som hyser både grov Abborre och Gädda.

Mina största Abborrar från Danmark kommer från ett par mindre sjöar som ligger vid Nivå. Här grävde med upp lera och dessa vatten kom till med tiden. Abborren trivs där och under en kväll tog jag Abborrar på 1630 gram, 1680 gram och 1740 gram, alla samma kväll inom 15 minuters fiske med en gammal Mepps Anglia nr 3spinnare, som var målad med röd kropp och gul sked, en upplevelse jag aldrig glömmer.
Abborren, en första fisk för väldigt många.
Jag tror inte att Abborren är mångas första fisk i Danmark, men den är det för många på denna sida av sundet och man kanske satt där på bryggan i solnergången med morfar. Han bolmade på pipan och berättade fiskehistorier och du drömde bort dig tills morfar sa att du hade napp och du lyfte metspöt och fick din första fisk ... Kan det ha varit så för just dig?
De kan ta stora beten!
Abborren är en rovfisk av högsta grad och i början var det ganska många beten som tillverkades i finlir storlek och så även i dag, men Abborren kan ta väldigt stora beten, allt från hel Sill, som Frank Hunold använde i Hagbyån i jakten på en stor gädda och han landade sin tvåkilos borre. Vidare till dem minsta beten, som två röda maggots, den dagen dem är tröga.
Abborren äter sina artfränder.
Blå, grön, silver, ja färgerna som lockar Abborren till hugg är många och vad många inte provar är just ett bete i samma färg som Abborren, det brukar vara effektivt och framför allt i vatten med så kallade tusenbröderbestånd.

Abborren är kannibal och äter sina artfränder och i ett vatten med en massa småabborrar, så finns det alltid större exemplar och dem kan du lockar till hugg med ett abborrfärgat betet. Du gör skillnaden genom att veva in ditt bete på olika sätt, med vevstopp o s v.
Ostkustens åarna hyser grov fisk under vår och höst.
Dem största Abborrarna tas i åarna i mitt län och utanför åarna. Kalmar sund är i det närmsta världsberömt för sitt fina Abborrfiske och det är glädjande, med tyvärr är Abborren på tillbakagång i hög hastighet, men man kan träffa på enorma fiskar, typ över 3 kilo och även större, dem finns!
Grov Riddare.
Metet är roligast enligt mitt tycke, en Löja, Elritsa eller en liten Mört, Sarv eller i princip vilken levande fisk tas av Abborren, det går även bra med döda beten, maskar av alla dess slag och glöm inte att räkor är bra beten.
Morgonsol över Skärsjön.
Jag har haft många fina minnen från Skärsjön vid Eskildsryd, både från land, båt och från isen och vilket fiske man ibland har fått uppleva där, helt otroligt!

Klarvattensjö, 220 hektar, bra medelvikt, gott om fisk och ganska hög medelvikt under hela året. Mycket småfisk som Abborren livnär sig på och sen en stenig botten som har gett sjön sitt namn, rekommenderas verkligen! Fiskekort och båt krävs för att lyckas, lite svårare från land.
Jiggfisket är och förblir väldigt effektivt.
Drag, spinnare och mindre wobblare ger gott om fisk om du hittar stimmet med dem randiga och kan följa dem. Jiggen däremot ger fisk oftast och året runt, även när vattnet är riktigt kallt och jag tror endast att det är röda maggots som slår jiggen på näsan.
Jiggkroppar och nylontafsar med enkelkrok.
Jag brukar ha en nylon eller fluorocarbontafs på 40 - 50 cm och i änden sitter det en enkelkrok och jag har olika krokstorleker, allt efter jiggens storlek och Abborrens humör och kan variera mig

Jag monterar lite blyhagel på tafsen, ungefär 40 cm från jiggen och jiggens kropp fyller jag med antingen luft eller doftmedel via en injektionsspruta. Det fungerar väldigt bra att göra lite doftstråk och sedan kunna fiska jiggen väldigt sakta, t ex i kalla vatten.

Tidig morgon på Kalmar sund.
Ja glansdagarna på Kalmar sund är tyvärr nog ett minne blott, enligt vad jag hör från folket som fortfarande håller på med Gädda och Abborrfiske därute.

Jag har dock varit med om fiske som knappt kan beskrivas, ena fisken efter varann och medelvikten låg på 1,3 kilo och sen topparna.

Dem som följde efter den som satt på kroken och dem största man såg vända 2 meter från båten, oj oj, det var sanslöst och fina minnen och jag hoppas att det fisket kan komma tillbaka till sina glansdagar igen.
Mini Jerkbaits är bra i jakten på grov Abborre.
Det finns nog nästan lika många tillverkare av beten, som det finns fiskare, kanske inte riktigt, men utbudet är enormt och det tillkommer varje dag nya beten, färger o s v och man kan bli lite bländat av allt som kommer fram på marknaden.

Mitt senaste tillskott för Abborre är dessa mini Jerkbaits som är en ganska bra kopia av Salmo Slider, fast dessa väger 7-9 gram och håller sig svävande och dem ger fisk. Har bett om några i silver med blå och svart rygg.

Än så länge är Rapala X-Rap i 8 cm, fortfarande mitt favobete för Abborre, men dessa små Jerkbaits kommer nog att ta över den platsen med tiden. Det var allt för denna gång, vi tar nog lite mera kring Abborren nästa gång och till dess önskar jag er skitfiske!

Mera Abborre.

$
0
0
Jag jagar inte direkt Abborren, när jag spinnfiskar, men det dyker upp en del under mitt fiske efter gädda och regnbåge och i Rismåla göl, har det visat sig finnas en hel del fina Abborrar och jag tar med lite bilder därifrån och även en del andra, från andra vatten.

Fångat under regnbågsfiske en sen kväll.

Vit jigg gav flera Abborrar en kväll.

Mellan stenen och bryggan stod Abborrarna.

Det mesta fungerar, men orange små crankbaits är mycket bra.

Höstabborre.

Abborren gillar blå färg, här ett djupt gående bete.

Strid vid bryggan.

Mepps Anglia spinnaren i nummer 2 är suverän.

Även denna tog en spinnare som var tilltänkt annan fisk.

Svarte göl och gäddmete med Sill ... 

Löja är ett suveränt bete i Ostkustens åar.


 Flötmete med en 5 cm Mört som bete.


Abborren tar även flugor i Rismåla göl och många har roligt fiske.

Ingen hungrig Abborre kan låta bli en fet Daggmask.

Blå/silver är ett bra utgångsval när det gäller färgen för dagen.
Jag hinner inte med mera i dag, vi syns snart igen och till dess önskar jag er skitfiske och en förhoppning om att ni kommer ut på något roligt fiske.

Svar till Mårten.

$
0
0
Jag har med mig lite skrammel i en burk och ett spö för att kasta lite under tiden jag väntar på att gäddan ska hitta ett av mina Deadbaits. Ren och skär tidsfördriv i min väntan och det ger en och annan gädda under min väntan.

Jag fick en fråga från Mårten om vilka färger jag anser bäst för gädda och hur jag tänker i mitt val av bete. Han undrade även lite över beten med röd färg och beten som är vita med rött huvud, liksom signalfärgade beten. 
Skrammel.
Först av allt, tack för dina frågor Mårten och jag ska svara dig så gott det går. Jo, jag väljer bete efter mitt eget tycke först, jag har mina favoriter och jag vet vilka färger gäddorna gillar och sen har vi dem tröga dagarna var inget fungerar.
Med Firetiger färgen är det lite till och från.
Börjar vi med tröga dagar, så kan ett bete med signalorange, signalgul, firetiger eller rött/vitt färg reta upp en gädda till hugg, så dessa färger rekommenderar jag när fisken är trög. En död fisk kan väcka dem också :-)
Softbait i Abborrfärg, en favorit!
Jag väljer oftast beten i blå, grön, silver och svartsilver som utgångspunkt, det är nog de vanligaste färgerna folk använder och dem ger fisk.

Jag gillar softbaits och diverse jiggar, då gäddan oftast hugger igen om den missade betet och orsaken är att betet är mjukt och känns mera naturligt.
Guld och bronsfärgade beten är också bra för gäddan.
Färgerna Guld, Silver, brons och koppar är enligt min mening bäst i mörka hummusfärgade vatten, men jag kan inte riktigt säga varför. Soliga dagar är oftast lite mörkare färger bra, troligen är det silhuetten som syns bra mot den ljusa vattenytan.
Shallow Runner i silver.
Sen har vi fenomenet var gäddorna bara följer efter betet och vänder i sista sekund och här är mina tips att göra sig mindre om du fiskar från land och sitta i båten. Man kan öka farten på betet eller stoppa helt om du har ett flytande bete. Alla små trix som kan få gäddan att ta ditt bete.
Hm! Grönt igen!
Beten med gröna färger tycker jag är suveräna, gäddan tar betydligt mera abborre än vad vi tror och det spelar ingen roll om vattnet är fullt av mört.
Blått fungerar alltid.
Blå färg och alltid lite vit eller silver någonstans på betet och de bara funkar. Vi efterliknar en mört, men tittar man på en mört under vattnet och ett blått bete bredvid, så är skillnaden väldigt stor, men vi lurar 1000-tals gäddor ändå.
Denna gäddan tog guld!
Färger är en sak och rörelserna i betet en annan sak och vi kommer att diskutera dessa ämnen så länge vi lever. Alla har sina egna favoritbeten, och det är bra, tron flyttar berg eller hur?

Jag vet att tron på ett bete ger mer fisk, du fiskar bättre med något du tror på. åt andra sidan går det oftast sämre med något du har lite tveksamheter till ... känner du igen dig?
Fat Deep Diver.
Ingjutna rasselkulor eller inte? Bra fråga! Jag tror att allt som kan väcka gäddan är bra. Ljud lockar definitivt, titta bara på alla saker vi hänger på våra 2-krokstackel, rena julgranen ibland, men det lockar.
Glupska är dem ... ibland!
Vissa dagar är gäddan på hugget och då är det ganska enkelt att få fisk, sen har vi dagarna var fisket går lite upp och ner och slutligen dagarna var inget hjälper, inte ens en levande mört eller abborre.

Då får man testa allt, kasta överallt, veva snabbt och ryckigt eller sakta med stopp, prova olika färger och hjälper inte det, så tar du fram det där hemska betet som du inte tror ett skit på och då kanske? Annars kommer du tillbaka nästa gång och då går det nog bättre hoppas jag.
Viktiga verktyg, både för dig och Gäddan.
Ett litet tips om verktyg för Gäddfiskaren. Köp inget klent, en Peang kan fixa det mesta, men en kraftig tång med bra nyp är bättre och skaffa dig en med bra längd.

Jag har en vanlig avbitartång för wiretafsen, om gäddan skulle ha svald ner betet och jag behöver klippa sönder tacklet för att få ut krokarna. Denna tång är väldig bra för wire, inget annat.
Så kan det bli om oturen är framme.
Jag har en längre avbitartång som klipper sönder krokarna och den är bra om  ... ja, du ser bilden ovan! Du kan vara hur försiktig, men andra kanske inte är det och då är risken stor för att stora tången måste fram.
Avslutningsvis beten med vit kropp och rött huvud. Dessa finns i ett otal av varianter och dessa beten ger fisk och man kan undra varför, det finns jo inget i vårt avlånga land som ser ut så. Jag tror att dessa och andra lite lustigt färgade beten är gjorda för att skapa nyfikenhet eller att dessa färger retar upp rovfiskar till hugg.

Gäddan har en lite snäv filosofi kring detta, en sak kommer i dess närhet och den reagerar inte, nästa gång gör den ett utfall för att skrämmas och det brukar fungera i gäddans värld, men fortsätter problemet att komma, så äter man upp problemet, en ganska bra lösning för oss, som står i andra änden av linan eller hur? Skitfiske på er!

Använder du din kastkula rätt?

$
0
0
Jag såg det förra våren och jag såg det i höstas och det är onödigt och ingen rolig syn. ad var det jag såg? Jo, jag såg hur ett par bubbelflöten eller kastkulor far runt i Rismåla göl och ingen var där och fiskade!

Jag lyckade efter mycket om och men få tag i båda dessa flöten/kulor med hjälp av ett karpspö och i båda fallen, så hade linan till spöt gått av: Man behöver inte knuta fast huvudlinan och inte heller tafsen till flugan, det blir jo tre knutar, alltså tre svaga punkter och det är inte bra eller hur?
Säkert och smart montage av kastkulan.

Vi ska lösa detta här och nu och så här gör du: Träd två stycken flötessstopp på linan och därefter en 3-5 mm pärla och sedan trär du linan genom ena öglan på kastkulan och lägger linan på utsidan och genom nästa ögla.

Nu är det en pärla och två flötestopp och slutligen ditt val av fluga. Fyll kastkulan med vatten och nu kan du ställa in tafslängden, utan att behöva klippa eller knyta om, allt är flyttbart.
En pärla och två flötestopp på varje sida av kastkulan.
Två flötesstopp ser till att kastkulan inte flyttar sig under kastet och du kan enkelt bestämma hur lång tafs till flugan du vill ha. När du ska åka hem, är det bara att dra ner det hela till flugan och du har ingen lång tafs som trasslar sig.
Så ska det se ut och det är säkert för fisken.
Detta fungerar väldigt bra och det är starkt med endast en knut, den till flugan och det bästa med detta är att, om linan skulle gå av i kastet eller under drillningen av fisken, så går fisken endast med tafsen, då kulan kan dras bort av grenar, näckrosor eller annan som fisken passerar. Skitfiske på er!

Kallt och segt, sex i luften och det upphittade draget räddade min dag!

$
0
0
Ja, det var ett tag sedan detta utspelade sig! Fisket var segt som kola och inget hände annat än att en gäddsnipa följde efter en av mina gröna wobblare och så vände den i sista sekund utan att hugga, något vi alla känner igen.

Jag skulle dock lyckas med att fånga just denna snipa och även få se ett regelrätt samlag mitt på gälens solbelagda vatten. Japp! Mycket ska man få se innan ögonen ramlar ur!
Kall och seg dag.

Följare.

Vände utan att hugga.

Det upphittade draget.
Efter gäddans lite roliga påhitt, gick jag runt gölen och kastade febrilt, man vill jo inte ha med sig ett blankpass med sig hem och under min väg runt gölen, blänkte det till i gräset och där låg ett drag i silver och röd rygg.

Krokarna var rostiga och under tiden jag filade till dem lite kom idén att kanske skulle man prova efter gäddan som hade lurad mig och så blev det.
Hittedraget funkade.
Två kast, var allt som behövdes och jag kunde ta denna bild på snipan, landa den och tala om för den att bättre och smartare än så, är du inte och den fick sin frihet igen. Min dag var räddad!
Sex på vattenytan.
Jag fiskade vidare och fick se detta, som ni vet säger en bild mer än tusen ord och jag överlåter det hela till er .... skrämmande och så mitt på blanka dagen!
Dax att tvätta bihanget.
Det var allt för denna gång, Raggmunkarna står på bordet och bredvid står lingonsylten och fläsket, ha det super och skitfiske på er alla, så ses vi snart igen.

Fin fångst på driftfiske!

$
0
0
Fiske efter gädda med driftflöte är otroligt effektivt och det genom att man kan fiska av stora områden och i rätt takt eller hastighet, samt att man kan styra sitt bete och sen hoppas på det bästa ska hända.

Just att hoppas på det bästa, det gjorde John Rushworth i slutet av februari, när han från båt driftade sina Deadbaits längs med en brant med 3-4 meters djup och  det blir nog inte så mycket bättre än så här. A Pikers dream came through!
40 lb 2oz. (18,175 kilo)
Med tillstånd av Anglers mail och fångstmannen, publicerar jag dessa bilder och det ska tilläggas att vattnet inte ska nämnas, men det framkom att det inte rör sig om ett vatten med öringar och det gör fångsterna lite häpnadsväckande.
36 lb 8 oz. (16,530 kilo)
Varierande drifter och varierande Deadbaits lurade dessa två madammer till hugg, den störst kom tidig morgon och den andra togs tidig eftermiddag. Sakta drivande beten och lite knyckar under driften och sen kom det John hade hoppats på, dagens dubbel med en vikt på hela 34,7 kilo, det kallar jag gäddfiske. Skitfiske på er och jag hoppas att era drömmar, visioner och hopp går i uppfyllelse.

Lite tips inför vårens ankomst.

$
0
0
Vi hade mildväder och man trodde ... Men igår hade vi 10 minus och gardinen åkte ner igen, hur länge ska vi vänta på öppet vatten? Någon som vet?

Hur eller hur, så slänger jag av mig ett par tips i min väntan på en pytteliten chans för fiske, fast det verkar dröja ett tag till.
Två spö, variera dina beten.
Vid fiske med flera spö, så bör du variera dina beten, har du endast Sill med dig och gäddorna inte är sugna p Sill, så är risken stor att du åker hem med en blankning i bagaget.

Ha alltid flera typer av beten med dig och prova olika beten, flytta dem, byt plats på spöna efter 20 - 30 minuter, sök upp fisken. Sitt inte still och tro att dem kommer till dig, jobba för varje hugg!
Mäsk för gäddan.
Ett gratis mål mat är aldrig fel och det har dem flesta fiskar lärt sig och så även gäddorna och lite fiskbitar lockar in dem till platsen.

Det räcker oftast med 1-3 gånger innan ditt fiske ska ske och det blir otroligt lättare att få napp och jag rekommendera dig att börja med fiskbitar, halva betesfiskar o s v.
Ledger stem.
Gäddan gillar att stå och lura i gräset på bottnen, där kan den använda sin färg och bli nästintill osynlig och det är här man isf ska placera sina beten.

Gräset kan ställa till det lite för oss metare och en Ledger stem, en flytkropp på en pinne som har en hake för ditt bly, löser detta galant, du ser på bilden hur denna stem funkar och du! Glöm inte att poppa upp dina beten, så gäddan lättare ser dem och känner doften.
Bom för fiske på gräsbottnar.
Man kan köpa dessa stems och dessa bommar och man kan göra dem själv genom att köpa vissa komponenter och limma och klistra och passa på nu medans isen ligger, sen är det too late!
Driftflöte för gädda.
Driftfiske efter gädda är så effektivt, nästan lite orättvist mot fisken. Ni såg John Rushworhts fina dubbel senast ni var här och man fiskar av väldigt stora avstånd och distanser med ett flöte och lite vind i ryggen.
En multirulle ger bra direktkontakt med ditt driftflöte.
Min personliga mening är att en multiplikatorrulle med en 30 lb Braid är det absolut bästa för driftfiske och det gäller både från land och båt.

Man har direktkontakt med flötet genom linan och din tumme och linan dras från rullen i lagom takt. En haspelrulle ger inte samma kontakt, bygeln måste vara öppen och det skapar lätt en kurva i din Braid och det ska vevas för att rätta till detta o s v. Testa får du se vad du tycker är bäst för dig.
Fiske i mörke kan ge bra utdelning.
Många kommer för sent eller lämnar vattnet för tidigt, mitt eget fiske börjar oftast en timme eller två innan det ljusnar och jag stannar ofta en timme in i mörkret och det har gett fisk som har funnits i området under hela dagen.

Oftast är det tal om större gäddor, dessa har svårt att obemärkt smyga sig på ett fiskstim utan att upptäckas, men i mörke är det enklare för dem, så ge detta en chans, du har inget att förlora, annat än en timmes sömn och den tar du igen efter fisket.
En bra pannlampa är ett måste.
En bra pannlampa är guld värd under dina mörka timmar vid vattnet, skaffa en bra modell som passar dig och ditt fiske och se till att du har extra batterier med dig.

Sak du fiska i mörke i ett nytt vatten, så kom medans det är ljust och kolla din fiskeplats för eventuella hinder, innan du påbörjar ditt fiske. Det är inte roligt att hitta trädet med en fin gädda mitt i natten, jag lovar för jag vet!
Locket är fortfarande på!
Ja det var allt för denna gång och jag avslutar med en symbolisk bild på hur det ser ut här just nu. Jag väntar, jag vill ut och bända lite, kasta, känna spänningen ..... men det tar som sagt sin tid detta elände vi får utstå. Skitfiske på er!

Så tacklar du dina betesfiskar.

$
0
0
Jag får en del frågor om hur man ska tackla sin betesfisk på rätt sätt och glädjande är att många av frågeställarna är nya eller ganska nya inom ämnet mete efter gädda och det glädjer mig väldigt mycket.

Jag har ställd motfrågan: Varför just mete efter gädda? Och svaren har varit allt från att man inte får bra resultat på konstgjorda beten i sina vatten, det finns stor gädda, men dem hugger inte och vidare till att spinnfisket är en dyr hobby med dagens priser på konstgjorda beten.

En del har stuckit ut hakan och tycker att det fiskas för lite med naturliga beten, det skrivs för lite om ämnet och man vill nu prova och känna på effektiviteten som fisket med naturliga beten kan och kommer att ge. Jag kan bara hålla med er alla, jag har mina synpunkter, men det får bli en annan gång.
Flötmete, effektivt både med live och deadbaits.
Flötmete är en effektiv metod att fiska gäddan med och spännande, man vet aldrig om det är en liten eller en stor fisk som drog flötet under ytan och metoden kan användas på flera sätt.

Du kan använda levande beten som simmar runt och letar upp gäddan, du kan drifta ett dött bete och metoden kan användas i både stillastående och strömmande vatten, samt lite till som jag kommer till.
Tacklad för flötmete.
Jag tacklar min betesfisk på följande sätt när det gäller flötmete: Översta kroken fästs under första fenstrålen i ryggfenan, där har du bästa fästet.

Den andra kroken fästs antingen i ena bröstfenan eller i betesfiskens mun, lite beroende på betesfiskens storlek kontra avståndet mellan dina krokar, du ser på bilden hur det ska se ut.
Bottenmete med flöte är mitt val.
Jag är en nörd, när det gäller bottenmetet, jag vill ha ett flöte stående i ytan och mina larm aktiverade, det ger mig lite mera säkerhet att se ett napp och höra det och så gillar jag se flötet lägga sig i takt till musiken från larmet.Men det är jag det, det har blivit en vana!

Du kan fiska med ett glidande bly, stort nog så det håller bottnen och du når det avstånd du vill. Se till att allt är så friktionsfritt det går, gäddan gillar inte för mycket motstånd och kan släppa betet. 
Tacklad för bottenfiske.
Många har problemet att man kastar av betesfisken i kastet, ett för styvt spö kan vara problemet, det kan vara så att man kastar för hårt, det bästa kastet är en lång, sakta svepande rörelse och att man som på bilden, sätter den översta trekroken genom betesfiskens ryggrad, allt detta kommer att hjälpa dig.

Den andra kroken fästs i flanken på betesfisken, där den når fram utan att man krökar betet, sticka eller skär lite i din betesfisk, så blod och doft kan komma ut och ge lite reklam om att här är jag och resten sköter den hungriga gäddan.
Två väldoftande beten för gäddan.
Vi har söttvattensbeten i alla dess former och doften från dessa lockar gäddan till sig, gäddan har ett välutvecklad luktsinne, men beten som Makrill, Sill och andra havsfiskar har betydligt mera doft och oljor i sig och lockar mera och framför allt i kalla vatten, så prova dessa beten i ditt fiske.
Prova halva betesfiskar.
Ibland kan gäddorna vara lite off-side och då kan du prova med halva beten eller rent av fiskbitar och mer om detta hitta du i bloggen. Halva beten utsöndrar betydligt mer doft än ett bete med helt skinn och det är en stor fördel att ... 
Pierca dina beten, det sprider mera doft.
... pierca dina beten, även din halva Makrill som visad på bilden ovan, jo mera doft du får ut, jo större är chansen att gäddan attraheras till en måltid.

Jag fick även frågan om vilka beten jag rankar högst och mitt svar är: 1. Makrill, hel eller halv. 2. Sill. 3. Sardinen. Bland våra sötvattensfiskar är det: 1. Levande Ruda. 2. ålbitar eller små ålar. 3. levande eller död mört. 4. Braxen/ björkna och sen ska vi inte glömma ...
Abborre till frukost.
... vår lilla fina Abborre, som här på bilden blev frukost för gäddan. Många ratar Abborren som betesfisk och jag förstår inte riktigt varför.

Abborren simmar mycket och stånkar i flötet och ger bra reklam om sin närvaro och i väldigt många vatten är Abborren faktiskt gäddans huvudföda, så glöm inte att prova Abborren som bete.
Du kan använda dem flesta doftämnen för gädda.
Du kan tillsätta en egen doft eller olja i dina döda betesfiskar och det mesta fungerar bra. Jag har fått gädda på jordgubbsdoft och t o m en söt Scopexdoft, som egentligen är tillverkat för att locka karpen.

Jag rekommenderar dock, för lite bättre resultat, att du väljer en doft med fisk eller skaldjur och bland oljorna på marknaden, är en laxolja svårslagen och du hittar den i våra matbutiker, så du slipper leta och beställa.
Tacklad för Sink and Draw och lite till.
Tillbaka till flötet igen! Med denna tackling av betesfisken, som du ser på bilden ovan, så kan du göra mycket. Du kan köra lite slow-trolling, du kan fiska Sink and Draw, antingen med flöte eller utan, har du inget flöte är det bara att sätta ett SSG-hagel framför betesfisken och du använder betesfisken ungefär som en stor Jigg.

Kasta ut och låt betet sjunka till bottnen, vänta lite och lyft sedan upp spöt och låt fisken sjunka igen. Håll en hyfsat tight lina hela tiden till betet och då känner du när gäddan hugger. Ge den några sekunder och sen krokar du.

Har du ett flöte gör du samma sak, men betet ska befinna sig ca 30 cm över bottnen. Kasta ut och låt flötet ställa sig, vänta en stund och sen gör du en knyck och väntar och så håller du på. Gäddans hugg ses på flötet som sticker under ytan.

Et tips här är att du fiskar av platsen i en solfjäderform. Första kastet till vänster, andra till höger och på det sättet fiskar du av ett stort område och du kan byta mellan olika betesfiskar under tiden.
Se efter Gäddan, du har ansvaret!
Det var allt för denna gång, jag hoppas du fick en insikt kring hur du ska montera dina betesfiskar för olika situationer och jag ska tillägga att alla dessa montage gör att du i princip kan kroka direkt eller inom 10 sekunder.

Skulle du missa nappet, så kan jag nästan garantera dig att det var en liten gädda och det gör inget, vi behöver inte fånga dem små ändå, det är jo dem stora vi vill ha eller hur.

Tänk på att från det ögonblick du landar din gädda tills den är återutsatt, så är ansvaret för gäddans hälsa ditt och ingen annans! Gäddan är på tillbakagång i många vatten, det måste ändras, så ta väl hand om dem. Skitfiske på er!

Glad Påsk på er alla!

$
0
0

Oj vad tiden går fort! En vecka sedan senast och den veckan har bestått av sjukdom och arbete och så en liten rolig sak som ni kan läsa om nedan och jag säger direkt, det är inget aprilskämt, utan verkligheten, inget annat och jag hoppas ni ger er tid att läsa och fundera lite över mitt tilltag.
Carpio Developments.

Hej och välkommen till Carpio Developments!

Som du kanske vet, så har jag många års erfarenhet av fiske efter Karp och Gädda, samt en mängd andra arter. Under alla dessa år har jag funderat över priserna på marknadens grejer och framför allt tillbehören, just dem små sakerna, som är så viktiga i vårt fiske.

Det har funderats hit och dit och jag och många med mig har tröttnat på att betala 59 kronor för ett paket med lite tillbehör från andra kända märkesföretag och jag insåg att detta faktiskt kan göras betydligt billigare och Carpio Developments motto är, som kan läsas på alla förpackningar: Same shit, better price!

Varför betala det dubbla eller mer för exakt samma sak? Väldigt onödigt och du får pengar över till andra saker, som du behöver. Mitt mål med denna satsning, är att ligga under utlandspriserna på dem flesta av produkterna och jag tror att jag kan att lyckas och kan göra ditt fiske billigare.

Just delen med developments kommer att bli egna saker, som kommer att vara förbättringar på saker som redan finns, men även egna idéer och tillverkning och till priser, var alla kan vara med. 


Det kommer även en del grejer för spinnfiskaren, flugfiskaren o s v. Jag ska försöka att täcka alla typer av fiske på sikt. Utbudet är till en början litet och produkterna kommer att läggas upp med bilder och priser med tiden och så får vi se vart det hela tar vägen. Allt är under uppbyggnad än så länge. Spread the word and fish cheaper! Hör gärna av dig via mejlen, telefon eller genom bloggarna.

 Här en del Wobblare till att börja med.

Carpio Shallow Runner 18 cm.
Dessa Shallow Runners kan fiskas väldigt sakta och du kan komma in så långt mot land att du når gäddorna. Bra förförisk gång med rassel och super starka och vassa krokar.
Carpio Shallow Runner 18 cm. Flytande.
Shallow Runner är flytande och väldigt lättkastad, även i motvind och den lockar även andra rovfiskar som Abborre, Gösen, Havsöring och Laxen.
Carpio Shallow Runner 10 cm.
Nästan samma Wobblare som ovan, dock mindre och har en lite vågformad kroppsform, men har samma fina kastegenskaper. Superfin för dem flesta av våra rovfiskar.
Carpio Shallow Runner 10 cm flytande.

Carpio Big Dipper. 
Big dipper går ner på djupet direkt du börjar veva, rassel och förförisk gång och även ljud genom kroppens små ingjutninger. kastar bra och har supervassa och starka krokar.
Carpio Big dipper. 14 cm. Sakta sjunkande.
Jag ska passa på att säga att alla beten, saker som kommer att säljas är testad av mig. Jag packar själv och besiktar allt okulärt innan något skickas och skulle något eventuellt bli eller vara fel, så vill jag gärna veta och självklart ska det ersättas.
Carpio Diver.
Carpio Diver är en liten 9 cm ettrig Wobblar med en ettrig gång, rasselkulor, starka och supervassa krokar. Bra när fisken står på djupet eller längs med en djupbrant.
Carpio Diver 9 cm. Flytande.
Carpio Diver är väldigt effektiv för Abborre, Gös och Gädda, den är flytande och dyker direkt du börjar veva.veva snabbt ibland och ha lite vevstopp, så flyter betet upp och då kommer oftast huggen.
Carpio Low Rider.
Carpio Low Rider är en 11 cm wobblare som är flytande. Den går ner till 4 meters djup utan att du behöver veva för snabbt. Fiska alla dessa Divers med lite ryck och spinnstopp, det ger oftast huggen.
Carpio Low Rider. 11 cm Flytande.
Low Rider kastar bra och som dem andra nämnda beten, så trasslar dem sig sällan och jag vill poängtera att inga av krokarna kan hänga sig i varann.
Carpio Deep Diver.
Carpio Deep Diver är en 9 cm stor snabbtdykande wobblare och den är flytande och har samma vassa och starka krokar som alla andra nämnda beten.
Carpio Deep Diver. 9 cm. Flytande.
Deep Divern är flytande och vid första ögonkast väldigt lik Carpio Diver och jag håller med, skillnaden är bredden på skeden. Rassel och en lagom ettrig gång som lockar fram rovfisken.
Carpio X-Rap! Jo du läste rätt!
Nu mina vänner har det hänt! Vi känner nog alla till Rapalas berömda X-Rap eller som jag och många säger: Abborrens överman!

Jag har lyckats att ta fram samma bete, samma gång, samma effektivitet och fina kastförmåga. Samma krokar, men en liten minimal ändring gjorde att jag lyckades och den hemlisen håller jag för mig själv.
Carpio X-Rap. 11 cm. Sakta sjunkande.
Sakta sjunkande och du ser likheten eller så hämtar du originalet i lådan och jämför, rassel och en gång som Abborrarna gillar, tusentals Abborrar har haft dessa i flabben och fler ska det bli med priset 60 kronor och du kan jämföra
Carpio X-Rap. 8 cm.
Carpios X-Rap. Här i den suveräna 8 cm storleken, ett bete som gör Abborrarna galna, så pass att man ibland får två på samma bete. Nästintill exakt kopia på originalet, t o m samma fjäderkrok, som de randiga gillar att nafsa på. Jämför priserna, jag tar 50 kronor stycket.
Carpio X-Rap 8 cm. flytande.
Det var nog allt för denna gång, läs, titta, jämför och hör av dig. Det är inget aprilskämt, jag lovar! Det kommer mera grejer här och framför allt på karpbloggen inom kort. Allt jag vill är att ändra en del saker, så vi kan fiska lite billigare och jag hoppas jag kan lyckas med det. Skitfiske på er!

Produkter.

$
0
0
Flötesstopp.
Dessa flötesstopp är mjuka och sitter väldigt bra även på tunna linor ner till 0,10 mm. Perfekta för att hålla ditt flöte på rätt nivå, som stopp av olika saker på ditt gäddtackel som typ spinnerblades, propellrar och pärlor mm.

Dem är även suveräna för karpfiskaren då dessa kan sättas på riggen och sedan hålls din tungstensputty fast där det ska sitta. 60 stycken per paket. 35 kronor.
Beteshaker.
Enkla beteshaker utan lekande, perfekta för dig som gör egna wiretafsar eller bara vill ha en säker och stark hake för snabba byten av beten. 10 styck per förpackning. 29 kronor.
Snappers.
Söker du extrem styrka och pålitlighet, så behöver du inte leta längre! Dessa Snappers av cross-lock typ, klarar långt över 50 kilos tryck, jag har testad dem själv. Perfekta för egna ståltafsar och snabba byten. 10 per förpackning. 29 kronor.
Beteslås.
Dessa beteslås är nog det starkaste jag har testad, vid test av dessa lyckades jag att lyfta mera än 60 kilo utan att några av dem gick upp eller sönder. Perfekta för allt spinn, havs och gäddfiske. Även suveräna för karpfiskaren som snabbt kan byta mellan Spod, Spomb eller feature finder bly. 10 per förpackning. 39 kronor.
Ståltafsar, ett måste för gäddan.
Med ca 700 vassa gaddar i käften, så måste vi ha bra ståltafsar för vårt gäddfiske. Dessa klarar över 16 kilo under lyft, alltså död vikt och det räcker mer än väl för vårt fiske. Finns i 2-pack i längderna 15, 25 och 30 cm. 29 kronor.
DayGlow beads.
Att sminka sina tackel för Gös, Abborre och gädda är inget nytt och det är effektivt. Här har du DayGlowbeads som tar upp minsta lilla ljus och ger ett bra sken, dem kan lysas upp med fick och pannlampa om du fiskar under mörke eller i väldigt mörka Humus färgade vatten. Dem minsta är suveräna för pimpelkroken eller som huggmarkering på enkelkroken under regnbågspimpelfisket.

Testa dem gärna som en sightbob på toppen av din pop-up boilie eller varför inte två stycken på ditt hair, karpen tar dem! Finns i storlekarna 4,5,6,8 och 10 mm. 20 per paket. 12:-
Miniwobblare.
Vi vet nog alla hur effektiva dessa små minis kan vara, när fisket är trögt, dem är flytande och ett suveränt bete för Abborre, Regnbågen och dem flesta av våra rovfiskar. Kastar bra och ett måste bete för UL-fiskaren. 20 kronor per styck.

Äntligen en chans för lite fiske.

$
0
0
Det blev lite gäddfiske i den närliggande gölen igår, solen sken och man såg lite vårtecken här och där, men vad det blåste! Jag hade en plan sedan länge om vart jag skulle fiska, men det gick inte att sitta på den sidan av gölen.

Så det fick bli det gamla haket och området runt som fick gälla för dagen och lite lugnare var det med vinden, fast det var jobbigt ibland. Allt fick stå emot cykeln för att inget skulle flyga iväg, och mattan låstes fast i marken med en Peang och så var jag klar för fiske.
Flödet in i dammen.
 Is i halva gölen på morgonen och så detta kalla smältvatten som rinner genom gölen, nja, det skulle inte bli lätt. Gäddan gillar sol och vind och kunde jag bara hitta lite spots var fisken kunde tänkas ställa sig, så kanske ...
Spöna på vad jag tror är en ståndplats.
... Två floatledgers lade ut på en tänkbar ståndplats, var jag har fått ett par fina gäddor förut, jag tror att det är en ståndplats, men är definitivt inte säker, då jag har fått flera mindre fiskar där, så vem vet? Fiske var igång, let´s see!
Står stabilt i den hårda vinden.
 Den hårda och tidvis byiga vind gjorde det lite svårt att få allt att stå rätt och tyst, gillar inte flöten står på snedden och ej heller falska bleeps från mina larm. Men det löste sig, fast enstaka ljud kom från larmen, när det var som värst och det höll mig vaken.
Napp!
08.10 kom en serie av ljud från ena larmet, någon hade hittat min Sardin och mäsken med fiskbitar hade visat sin funktion, dags att stoppa undan kameran och ge mothugg.
Sardinbitar lockade nog fram denna.
Hon var ganska tam i det kalla vattnet och lika tam när hon simmade ifrån mig. Jag hade fått min gädda och dagen var räddad. Sardinen som skulle ha blivit hennes frukost, hängde kvar under den tama fighten och jag skar den i bitar och mäskade med dem.
Sardin igen.
En ny Sardin, nu med lite laxolja lades ut och jag satte mig och hällde upp kaffet och passade denna snipa på att störa mig. Gädda nummer 2 och nu var klockan halv nio.

Nytt bete lades ut och det blev en Sill utan något extra och det numera kalla kaffet slängdes och lite varmt kom i strupen och det blev väldigt lugnt ett tag.
Vårtecken i lila.
Som tidsfördriv i väntan på napp provade jag lite olika wobblare som jag har tagit hem och letade lite vårtecken.
Alens knoppar.
Jag hade en gädda som följde efter och vände på ett ställe och min tanke var att presentera ett dött bete för den, det skulle göras lite senare, innan jag åkte hem.
Björktrasten hälsade på, vårtecken.
Jag hann spinnfiska lite och få lite bilder på våren och då dyker Björktrasten upp framför mig och bilden togs. Vinden blåste gräsmattan ren och fågeln for runt och plockade vad som blottade sig under dem bortblåsta löven.

Jag blev avbruten mitt i detta av en liten snipa som hade tagit min Sill, en firre runt 1,5 kilo och den satt så bra eller dåligt att jag kunde lyfta ut kroken med två fingrar och den simmade snabbt vidare ut i livet och nytt bete lades ut.
I väntans tider.
Bara mindre gäddor på denna plats! Jag funderade på om det verkligen är en ståndplats, det verkar inte så, men kan mycket väl vara det. Det blir lite som när katten är ute. så lekar mössen på bordet. jag provade att drifta med flötmete utanför, körde lite sink and draw, men det hände inget.

Jag tror att den större gäddan var ute i gölen och jagade och när hon är borta från ståndplatsen, så kommer andra gäddor in där och det är dem jag får.
Dagens sista gädda togs på Sill.
Det skulle bli en gädda till, fisk nummer 4 tog en Sill och den blev dagens största. Klockan var nästan 12 och vinden ökade och jag tyckte att det räckte, jag hade fått vad jag ville och packade ihop grejerna.

Fin dag, solen sken, stormvindar, fyra fiskar, lite test av spinnbeten, vårens tecken och lite bilder på allt detta, det duger gott efter en lång seg vinter. Våren är här! Skitfiske på er alla!

Värmen kom lite för snabbt!

$
0
0
Det blev tyvärr inte så mycket fiske efter gädda som jag hade hoppats på, det finns annat i livet än just fiske som måste göras och de få gånger jag har varit ute, så har fisket varit väldigt dåligt och inte alls på den nivå som det brukar vara.
Det har varit långt mellan nappen denna vår.
Det gör inget, det går flera tåg som man säger och jag har njutit av väder och naturen. Nu kom sommar värmen som ett brev på posten och gäddorna började direkt med sina lekpostyr och jag ska lämna dem i frid.
Flötet under en av dem lugna dagarna.
Vädret har varit allt från snö, hårda vindar till fina lugna dagar med bra temperatur och vidare till sommarvärmen som plötsligt kom.

Jag har sett en del fina honor som har smugit längs med kanterna och med ett par hanar i sitt följe, ingen av dessa fiskar har varit intresserad i annat än sin årliga lek.
En killer för Abborre.
Jag har testad en del beten för att se om allt var ok och så var det och är du intresserad i något så kan du klicka in dig på Carpio Developments överst på högre sida och ta dig en titt. Det kommer upp flera produkter där framöver, både för karp och predatorfiskaren.
Denna föll för wobblaren ovan.
Endast en Abborre har det blivit, det var den 8 april och jag är inte förvånad över en enda fisk, den togs i kanten av strömmen av kallvatten som rinner in i Svarte göl. Den kunde dock inte låte bli en 8 cm blå wobblare.
Snoken har vaknat.
Dagen efter visade sig första Snoken, den låg och solade sig och det var nära att den fick sätta livet till. Stel och seg rörde den sig sakta och jag ar så nära att kliva på den och det hade nog varit slutet för denna predator.
Salskrakehane.
 Ett vackert tillskott runt gölen var 4 par med Salskrakor som har invaderad gölen, jag tror att det är Salskrakor, men är ej säker. Dessa tar mycket småfisk och jag har fiskat på dem områden, var dessa fåglar har dykt som mest, men gäddorna har varit dåliga på att nappa eller så var de inte där småfisken fanns.
Firetiger.
 Lite fisk har det blivit med mete med Sardiner och enstaka snipor har tagit olika konstbeten, som denna som föll pladask för en färgen Firetiger. Denna färg och andra färger som sticker ut rejält kan vara bra för att reta upp fisken till hugg.
Nu lekar gäddorna och det ska dem få göra i lugn och ro.
Nu är leken i full fart och jag ska låta dem vara, jag har annat fiske och har en hel del att stå i just nu. Jag återkommer senare med lite mera gäddfike och vad som hände mellan islossningen och leken, lite gäddor har det blivit och dem tittar vi på senare. Skitfiske på er och titta gärna in på mina produkter.

Shimano Catana DX 300H (Heavy)

$
0
0
Hej på er! Shit vad tiden går! Ber om ursäkt för den långa pausen på nästan två månader, inte riktigt meningen, men så är det.

Jag har länge letat efter ett spö för gädda och spinnfiske och jag ville inte betala dyrt för detta, då jag inte använder denna typen av fiske särskilt mycket. Det svåra har varit att hitta ett spö som är snabbt, har bra ryggrad och framför allt ett större spann mellan olika kastvikter. Oftast är det för mjukt eller för styva spö, lite feeling i fisket vill man jo ha.

Tro det eller ej, men jag lyckades med min sökning och bland en massa bråte i en tunna hittade jag vad jag sökte, ett Catana på 10 fot och det kändes bra i butiken och det blev väldigt bra ute vid vattnen. Jag betalade 450 kronor och här är vad du får för denna summa:
Liten fin och trasselfri tip ring.

Enbenta ringer på överdelen, alla ringer i SIC.

Holken/delningen.

Trebent första ring.

Kosmetikan, lite för flashig för min smak ...

Keeper ring och kastvikten 20 - 50 gram, som täcker ganska mycket.

Shimanos egna Vibra spot rullfäste, ca 16 cm långt.

Man känner faktiskt betets rörelser genom klingan.

Det 64 cm långa handtaget i sin helhet.
Korken är fin och den främre delen är 10 cm och den bakre delen av handtaget är ca 39 cm, varmt och skönt att hålla i, som sagt man känner minsta lilla avvikelse i betets gång och kan ge ett snabbt mothugg.
Ändbutt i gummi.

Klinga och ringningen.

Invigt och det fungerar väldigt bra.
Jag tycker spöt är fint, det kastar bra både med nylon och braids. Bra balans med rullar i 3000 och 4000 storlek. Bra pris och finns i flera längder och kastvikter, ett väldigt flexibelt spö för spinnfiskaren.

Ända saken jag tycker lite synd om är att man kladdar sina spö med röd färg, klingan är grafitgrå, lindningarna är svarta och man kunde ha hållit allt i den färgtonen. Jag får väl blunda eller titta på spötoppen!?

Det var allt för denna gång, ska försöka att hålla lite mera fart på bloggen framöver. Skitfiske på er och ha det gött i värmen.

Vilken törn jag fick!

$
0
0
Jösse ringde härom dagen och ville fiska Gös i Rismåla göl och det skulle vara här och nu, men jag var inte i startgroparna och hade inga grejor i ordning. Så det fick vänta och han provade själv med klent resultat, för inte att säga, inte ett sniff.

Sugen som jag var, ordnade jag till ett bottenmete och två spö med lysflöten och ringde honom någon dag senare och visst han skulle fiska Gös, men nu skulle det trollas och det var bara att tackla upp ett par spö för detta och en timme senare satt jag i bilen med Gösexperten.
Ön visade sig hålla fisk, kanske även stora?
Väl framme gjordes båten i ordning och snart var vi ute på böljan blå och började att lägga ut vara beten och hoppet infann sig snabbt, jag hade lite på känn att vi nog skulle lyckas och det med tanke på det fina varma vädret.
Blå och skrikiga färger skulle det vara.
2 wobblare med olika färger lades ut och två av dem på Paravaner som gick en bit från båten. Detta var lite nytt för mig, dem två andra beten lades bara ut och allt hamnade i spöhållarna och myset kunde börja. 
Paravanfisket var nytt och roligt.
Trollingfisket är jo inte det mest stressade fiske man kan bedriva och kaffe och mackorna kom fram och vi njöt av vädret, naturen och det vanliga kacklet kom igång.
Funkade bra utan strul.
Jag var lite förvånad att inget strulade med Paravanerna, lite fisk syntes på lodet och vi hade nog ett par stötar var innan ....
Efter bara 10 minuters fiske slog han till.
.... Den självutnämnde experten fick ett hugg och vi kunde landa en Gös på hela 740 gram, den föll för en gul Wobblare och jag bytte till denna färg direkt.
Gösexperten ... självutnämnd alltså ...mmm!
Nu kröp malligheten fram och jag blev sporrad, någon Gös skulle ja kanske kunna nypa? Jag var dock glad, vi hade jo fått vad vi kom efter, omän en mindre fisk och nu var målet att vi båda skulle få fisk, so the pressure was on me!
Agitatorspö och tunn stark braid.
Mina två Agitatorspö rörde sig inte mycket, endast vibbarna från mina beten och det såg lite svart ut för min del, men hoppet fanns där hela tiden.
Kaxig som vanligt!
Det var mycket prat om Rismåla göl och hur stora Gösarna där kunde vara och jag ska prova några pass där för att kanske kunna överlista en ny personbästa. Det ligger på 3160 gram, en Gös från sjön Ylen i Jönköpings kommun och den skall bara höjas. Ett mål är en fisk över 4 kilo, men jag hoppas på en 5 kilo plussare, så igen är the pressure on me.
Jag fick min träff med Gösta!
Jag fick min Gös, hugget kom på Paravanen och den vägde 720 gram och jag var en slagen man! Slagen med 20 gram av en ungdom, en expert! Men det går flera tåg och mitt sista ord är inte sagt, men vilken törn jag fick denna ....
The scenario, helt otroligt vackert!
 ... Otroliga vackra kväll med gott sällskap och ett par Gösar i båten, klart att vi återkommer och då tar vi ett par stora, kanske runt 4-5 kilo. Vi som lever får se!
Time to go home.
Jösse skulle upp vid 4 på morgonen för att jobba, så vi var lite sent från sjön. Jag vill tillbaka, likaså Jösse och vi ska nog få hål på Rismåla också. Jag ska passa på att tacka för en väldig trevlig och fin kväll och jag önskar Jösse och Lotta en supertrevlig resa till Florida med allt vad det innebär och jag hoppas att Tarponen är på hugget, att solen skiner och maten är god.

Skitfiske till alla andra som läser dessa rader, See ya soon!

Shimano Vengeance BX Shad 210 H.Tip ring.

$
0
0
Här ett litet kort 7 fots spö från Shimano, lätt och med en bra ryggrad som ger långa kast, bra drillningsegenskaper och en fin känslig klinga, var man känner alla rörelser i ditt bete.
Tip ring.

Enbenta ringer på hela spöt.

Ringningen.
7 enbenta ringer pryder detta spö + tip ring och den svarta lindningen tillsammans med en silvertinsel ger spöt ett sobert utseende.
Kosmetika.
Spöt är ganska kraftigt för sin längd och är gjord för fiske med större jiggar typ Shads mm. spöt kastar långt och klingan är supersnabb och ger väldigt bra respons när du ger mothugg.
Kastvikt 20 - 50 gram.
Spöets kastvikt är väldig flexibel och ligger mellan 20 - 50 gram och det ger stora variationsmöjligheter bland olika beten och det fungera även bra med vikter som ligger under och lite över den rekommenderade kastvikten.
Keeper ring.
Som sig bör har spöt en liten ögla som håller ditt bete på plats mellan fiskeplatserna, i båten eller till och från vattnet och öglans form gillar jag.
Handtaget med Shimanos egna rullfäste.
Jag gillar det 43 cm långa handtaget, bra rullfäste och bra grepp och man känner betes rörelser och minsta avvikelse.
Främre grepp.
Bra grepp om den främre delen vid mothugg, EVA-foam ger bra grepp och är skönt att hålla i även under kallt väder. Även bra grepp med fiskslemmiga händer eller om greppet är blött.
Rullfästet.
 Din rulle sitter fast, inget som lossnar här inte och utformningen ger ett bra grepp under kast och som sagt du känner allt du behöver.
Bakre grepp.
 Bra stöd för oss med stora händer!
Bakre delen av handtaget.
Bra grepp även på den bakre delen av handtaget, klingan är bar mellan och det minskar vikten en liten del.
Ändbutten.
Ändbutt i samma EVA-foam och den glider inte om du har på den stora och har ändbutten mot magen eller annat under en tuff fight med storgäddan eller annan stor rovfisk.
Holken.
Holken är av typen han/hona och den är stark, liten och smidig och det blir inga flat spots under press på klingan. Alla lindningar är svarta med lite silvertinsel och det är snyggt mot den mattsvarta klingan.
Fint spö för större jiggar mm.
Som sagt ett fint litet spö på 7 fot, skönt att använda och det är gjord för större jiggar, rejäl ryggrad. jag betalade 350 kronor för spöt en gång i tiden och det ångrar jag inte en sekund.

Jag kommer snart med en recension på Shimanos Yasei AX Spinning Perch 190. Ett litet nätt spö för Abborre mm. Men innan dess blir det nog lite kring mitt fiske efter Gösen i Rismåla göl. Tills dess, ha det super i värmen och skitfiske på er alla!

Länge sen sist ....

$
0
0
Ja, det var ett tag sedan jag var här och skrev något och just nu var jag skulle komma igång, så är det sirap i maskineriet och burken går så trögt, så jag får återkomma när detta problem är löst.
Det blir en del om mitt gäddfiske sedan våren tog slut och när värmen kom, så trodde jag att Gösarna skulle trivas ... så var det inte! Lite recensioner blir det också framöver, så håll koll här framöver och jag ber om ursäkt för frånvaron .... Det finns lite annat än just fiske.

Shimano Yasei AX Perch 190.

$
0
0
Gillar du UL-fiske med allt vad det innebär, så har du ett bra, billigt och väldigt roligt tips här. UL-fisket ger fisket en annan dimension, nappen, drillningen, lätt att hantera grejerna, låga vikter på grejerna ... Ja, allt blir lite roligare och man känner verkligen att man har fisk på kroken och det oavsett om Abborren väger 400 gram eller över kilot.

Denna lilla leksak föll mig i smaken och kommer från välkända Shimano. Spöt är 6 fot och 2 tum långt, ca 190 cm och 2-delat kastvikterna ligger mellan 3-12 gram och det är en dröm att använda med en liten rulle i passande storlek.

Spöt är väldigt flexibelt, jag har använd det för spinnfiske, jiggfiske och t o m som ett Quiverspö på trånga platser i jakten på betesfisk. Jag tror att spöt passar även för vertikalfiske, caroliner-riggar mm på grund av sin goda snabbhet, dock är det gjord för fiske med små lätta beten och drillningen av fisk ska upplevas, inte beskrivas.
Tip ring.

Enbenta ringar av Silicone Carbid.

Första ringen sett från rullfästet.

Holken.

Keeper ring.

Namnet på denna roliga leksak.

Kosmetika.

Kod, längd och kastvikter.
 Jag har testad beten upp till 20-25 gram och det funkar.
Screw down rullfäste.
Väldigt bra rullfäste av typen Screw down som håller din rulle på plats och rullfästets utformning ger ett bra och stabilt grepp.
Handtaget i sin helhet.
Handtagets längd är 39 cm och det är delad som synes, den bakre delens kork är platt på ovansidan och det ger bra stöd mot underarmen under fiskets gång och framför allt under drillning av större fiskar.
Nedre delen av handtaget.
 Väldigt bra stöd för underarmen!
Ringningen detta roliga spö.
Spöt har 6 ringar+ topögla, alla i SIC och ringarna sitter väl utspridda, så det blir inga så kallade flat spots under hård press. Spöt kastar väldigt bra, har en superstark klinga i grafit grå färg och du kommer åt att fiska på dem trånga platserna, var det oftast finns överraskningar att vänta.

Jag rekommenderar en rulle i 1000 storlek och en tunn smidig braid och tillsammans med detta spö, så har du en närmast perfekt leksak för alla rovfiskar och du känner minsta rörelse i ditt bete och även i Abborren som är på väg mot håven.

Ett superfint UL-spö som jag hittade för ca 400 kronor, bara att stoppa i ryggsäcken i jakten på höstens feta Regnbågar eller för lite jiggfiske efter höstens Abborrar. Jag kommer senare med en recension på bra predatorhåv. Skitfiske på er alla!

Viewing all 378 articles
Browse latest View live